2024-07-29
沙田新城市广场系我一家很喜欢揾食的地方,今晚同阿囡去𠮶度shopping,顺道食埋饭先番屋企。见到呢间布置得好有「泰」feel就走入去,好在我们早了一点,冇几耐已经坐满人了!🦀蟹肉炒饭 - Stir-fried Rice with Crab Meat ($168)炒饭粒粒分明,仲要好多蟹肉,钟意食蟹但又怕剥壳嘅我哋,食得好有满足感!🐮安格斯牛肉船面 - Premium Mixed Beef Boat Noodles ($128)有安格斯牛肉、牛肉丸、炖牛腱肉、炖牛筋等,非常足料,我哋拣咗微辣同配金边粉,汤底好浓郁。🦑原条鱿鱼 - Grilled Whole Squid Skewer ($58)烧得恰到好处,够腍够入味,又有炭烧香味,仲要系贴地价钱,值得推荐!💯💯🥪蟹膏虾多士 - Prawn Toast with Crab Roe ($128)未试过系泰国餐厅食此款食物,原来蟹膏的做法像日本传统的甲罗烧,而虾多士就炸得好酥脆,中间夹住爽口的虾肉,整体都好惹味,唯一是有点儿油腻!🥤蜂蜜柠檬水(热) - Honey Lemonade (Hot) ($28)阿囡喉咙有点干,所以要了热蜂蜜柠檬水
阿囡喉咙有点干,所以要了热蜂蜜柠檬水,佢话饮完够滋润,唔惊喉咙痛㖞!😂😂
🍨芒果冰沙 - Mango Smoothie ($48)
比预期大杯,新鲜芒果打成沙冰,芒果味香浓,系咁炎热天气下,真系透心凉