2018-05-28
呢晚同朋友想舒舒服服倾吓计,于是就去咗个同事介绍嘅法国餐厅,试一试系咪咁正先。原来餐厅喺渣甸山居民协会𠮶度,附近环境清幽,入到空间感十足,装修摆设系欧式风格。再嚟就系睇吓有咩食,同朋友都拣咗 set dinner 试吓。我哋2个都拣咗龙虾汤,嚟到见到汤唔系水汪汪𠮶种,饮落有浓浓嘅龙虾味,好鲜好浓,真系好有虾味呀! 跟住就到餐包,呢款系软身嘅法包,烘到热辣辣,食到阵阵面粉麦香,一放牛油落去,就即刻溶化,为餐包加多一份咸香。前菜我要咗焦糖鹅肝,鹅肝焗得香口,同平时食到嘅煎鹅肝唔同,呢种煮法无咁油腻,鹅肝质地软滑浓香,配埋多士食好夹。朋友叫咗带子云吞仔,带子煎得刚好,又鲜又淋,云吞仔酿有芝士饀,啖啖都食到细心之作。主菜我哋 share 食,要咗慢煮法国牛舌,牛舌煮得好淋好入味,配菜嘅薯仔焗得好香又好绵,加埋芝士同牛油,真系好好食! 另外,一束豆角用烟肉卷住,足见心机之作。我哋仲拣咗香芒千层猪柳,面头盖住松脆酥皮,然后下面就系一层猪柳,一层芒果咁互相相间,芒果应该经过腌制,食落似芒果干但淋啲嘅质地,有好香芒果味之余,亦有烟韧嘅口感,好特别,全部材料加埋综合咁食,呢个配搭好清新。餐饮要咗咖啡同热
龙虾汤
餐包
焦糖鹅肝
带子云吞仔
慢煮法国牛舌
香芒千层猪柳
餐饮要咗咖啡同热柠茶,咖啡香浓,柠檬茶消腻,正好配合饭后甜品。
咖啡
热柠茶
甜品我要咗白朗峰,呢个好得意,系将刚焗起嘅蛋白,放喺冰冻嘅云呢拿汁上,食落一冷一热,好滋味。
白朗峰
朋友要咗皇帝批,呢个批焗得松脆,里面系啲甜甜哋嘅杏仁饀,出面都比较少食。
皇帝批
食物同餐厅摆设都好精致同用心,而且每枱之间都有一定距离,真无一个好适合同朋友 fine dining 嘅好地方。