香港出咗名系美食天堂你口讲得出唔同国家嘅食物系香港都可以揾到,印度菜上其中一样香港发展得非常之丰富嘅外国菜,今日想同朋友嚟咗Saravanaa Bhavan试吓佢哋出名嘅印度斋菜!一入到去餐厅第一个感觉系非常之热闹同埋都有好多印度嘅家庭系喺度享用紧晚餐,唔好以为佢哋印度人就有唔同嘅睇法成个餐厅嘅环景系非常之干净嘅,亦都见到印度人进食嘅时间用手睇来依度嘅食物都亦都系非常之令到佢哋安心食用!介绍下食左咩先, Masala Dosa系一种米饼,主要系用小麦经过煎烤,制造成一块好薄身嘅煎饼,口感初头食会跪卜卜,中间有啲一粒粒类似系用豆同埋薯仔制作而成嘅馅料,食落去个质感就好似cream加上炊饼一样。之后就叫左一个印度最传统嘅由烤饼,睇相你就见得到佢系一个好基本嘅烤饼有啲亚麻籽系上面,但系呢一个烤饼系最完美展现出佢哋饮食嘅文化,烤饼外边非常之脆身,当你用口撕开烤饼嘅时间就会慢慢感受到啱啱脆口嘅烤饼我开始有烟银嘅感觉,一路食当你咬咗亚麻籽嘅时间就会有一啲好清新嘅感觉系好里面散发出黎,老实讲我觉得虽然系最普通嘅薄饼 但系就最感受到印度人嘅手工。Mushroom Sizzler辣汁炸蘑菇铁板烧,蘑菇表
印度菜上其中一样香港发展得非常之丰富嘅外国菜,

Mushroom Sizzler辣汁炸蘑菇铁板烧,
蘑菇表面炸至金黄脆身,咬落都好juicy 酱汁又惹味。

之后仲叫左个sarabnaa special biryani
印度米饭,配有唔同嘅蔬菜同特色酱汁去食,落有少少似脆米咁,口感十足!

最后就梗系食甜品嘅时间,我哋叫咗个芒果雪糕,同普通我哋食开嘅雪糕有啲唔同佢哋好钟意将啲雪糕说到硬绷绷,雪糕嘅面头有一啲冰水令到你食雪糕嘅时间口感会有啲硬绷绷嘅感觉。

如果想试吓印度菜嘅朋友不妨可以试吓呢一间印度餐厅因为佢哋嘅餐牌非常之贴心早好晒翻译亦都会列出食物嘅成份,咁就唔怕叫唔到嘢食啦。