2020-06-01 1008 浏览
Avocado salads, octopus, beef, Fraldinha, Dadinhos de tapioca, Menina Geisha, Salmon fish今介绍系位于fridge附近嘅Uma Nota, 佢系一间日本同巴西fusion菜,今次想先讲一讲个环境,Uma Nota系非常容易认得,因为佢门口有一幅好大嘅壁画,而且有一条好似彩虹梯咁样嘅楼梯通常有好多外国人喺出面坐住饮酒,所以系TGIF都属于人气之选,本身我book咗8:00钟,我冇谂过佢要8:30先可以比到枱我,然后餐厅系非常之热,𠮶日仲要落完雨,天气非常焗,令我哋非常之狼狈。等左半个钟之后终于有位,位置上有啲狭窄,人流都比较多,侍应都系忙到不可开交嘅,我哋叫咗六个𩠌。首先先上菜嘅系Dadinhos de tapioca,即系木薯粒,佢方形切粒嘅一个可以做到一口一件嘅效果,然后配上泰式辣酱,味道呢就似薯饼,但属于系好食嘅薯饼,未算系非常之标青。然后再上嘅系octopus,呢个octopus冇加额外太多个酱汁,你可以食到八爪鱼嘅鲜味,口感都非常弹牙,但系因为冇乜酱汁所以好干身,而且本身唔算好多味道,我觉得

首先先上菜嘅系Dadinhos de tapioca,即系木薯粒,佢方形切粒嘅一个可以做到一口一件嘅效果,然后配上泰式辣酱,味道呢就似薯饼,但属于系好食嘅薯饼,未算系非常之标青。然后再上嘅系octopus,呢个octopus冇加额外太多个酱汁,你可以食到八爪鱼嘅鲜味,口感都非常弹牙,但系因为冇乜酱汁所以好干身,而且本身唔算好多味道,我觉得就见仁见智啦。食紧octopus嘅同时,avocado salad就送到上嚟,个人就得一个客服avocado salad呢非常之欣赏,因为本身我好钟意食火箭菜,火箭菜加牛油果好似真系第一次咁样配搭,记忆非常之深刻,我知道有朋友系唔钟意食火箭菜,咁order前就要小心d啦。之后送上嚟嘅系beef,本身佢非常之薄切,而且有一个酸微微嘅酱汁,加上牛肉本身嘅咸味,其实刚好中和咗,做得唔错。讲完starter就讲吓主菜啦,今次有两个主菜Fraldinha同salmon fish,先讲吓Fraldinha,佢肉质非常之嫩,亦都唔会overcook,配埋一个他他酱,感觉少许油腻又带点清新,再加埋少少沙律菜,完完全全可以遮盖左牛肉本身嘅油腻。至于salmon fish我哋睇到隔离枱食我哋先order,所以我唔记得Menu佢叫咩名,一条鱼我本人就非常之喜欢啦,因为佢做到入口即溶嘅感觉,而且鱼肉本身非常之幼嫩,实属佳品。
不得不提系我杯嘢饮Menina Geisha,佢次次实实嘅一杯女人酒,饮上去都颇有层次,入口系elder flower嘅花香,尾随系Jasmine嘅花香,系有两种花香充斥着喺口腔里面,而且味道非常清新一试难忘。
人均消费大约系$300,食吾食见仁见智啦。
餐厅:Uma Nota, Central, Soho
Dadinhos de tapioca
Menina  Geisha