2016-07-12
但要走总要飞,自己飞完又飞,不知几耐冇喺星期日同爸妈出去食晏。佢哋突然话好耐冇食过德国猪手,但旧年去完德国后,见识过德国系几咁冇啖好食,心谂仲要喺香港食?唉不过算啦,咁耐冇同佢哋食过野... 好在呢度仲有其他欧洲菜色,否则我都唔知食乜好啰真系.... 红砖墙、圆拱形嘅窗,好有欧洲风味㖞,坐窗边凉大冷气,睇住骆克道嘅人来人往.....传统德国面包拼盘配芝士碟 ($68)店员介绍话要试试佢哋每日自制嘅面包,原来系用德国嘅小麦粉、面粉,跟足晒传统配方造嘅;有麦包、德国小圆包及pretzel;爸爸食pretzel𠮶阵话非常咸,咸到苦㖞,但我哋又唔觉系㖞,原来佢食埋Pretzel上面嘅粗盐!咁拨走啲盐,再加少少cream cheese及瑞士Camembert芝士一齐食,咪一啲都唔咸啰哈哈传统匈牙利热炖牛肉汤 ($58)好似系一碗平平无奇嘅罗宋汤,但原来几足料㗎㖞,番茄蓉令到成个汤都好浓稠;牛肉粒腍身,原来系用咗欧洲小牛面最嫩滑嘅肉嚟煮㗎,怪不得咁香甜啦,好好味呀!!!!海鲜番茄清汤 ($68)食西餐比较少饮清汤,而且妈咪叫咗个热炖牛肉汤,所以都想试吓其他野;以为成个汤都会系红色,但原来系清汤加虾
食西餐比较少饮清汤,而且妈咪叫咗个热炖牛肉汤,所以都想试吓其他野;以为成个汤都会系红色,但原来系清汤加虾肉、带子、西芹、萝卜及几片番茄,味道就真系几清淡,OK嘅都
招牌脆皮烧德国咸猪肘配酸椰菜烤烧薯角 ($198)
一直都唔系好钟意食,因为好耐之前试过一只外皮又干又似香口胶嘅猪手,所以非常抗拒。但呢只猪手嘅外皮又香又脆,色泽金黄,烧得啱啱好,闻到啲香味都已经流晒口水;我哋影完原只猪手之后,店员就攞返佢入去切件;到我自己细细旧咁切落去嘅时候,仲有啲好似薯片咁清脆嘅声音,粉色嘅肉质亦都好嫩滑juicy,完全唔干身,仲有浓郁嘅肉味,就算唔点汁都非常好味;配搭酸椰菜一齐食,就唔会觉得太油腻喇;爸爸平时食野都几奄尖,佢都话呢只猪手真系无得顶呢!
以为会好腻,但番茄汁酸酸哋,所以唔系好觉腻㖞!妈咪食𠮶阵话,哇咁似鲮鱼肉嘅?!最钟意食鲮鱼肉嘅佢,觉得呢个味道似系云吞皮包鲮鱼肉多个猪肉,好味到冇停口㖞!
一向都怕食risotto,因为正宗嘅实在会食到胃痛,但呢个系偏向港式,唔会硬到咬唔到,所以啱晒我;虽然石斑煎得香口,但肉质普通
西柚+橙+薄荷,不过有啲提子味嘅?新鲜生果味道鲜甜,感觉清新有活力,呢排热到人都溶,饮返杯mocktail的确会凉快啲!