Abbraccio

2024-01-26 64 浏览
虽然天气寒冷,但我同朋友仲系决定去中环Abbraccio食意大利菜,因为听闻佢地嘅食物好正,仲可以坐喺室外,欣赏大馆嘅美景。一入到餐厅,就觉得好温暖,服务员都好有礼貌,主动帮我哋拎外套,安排好位,仲送咗我哋一杯餐前酒,好贴心!我哋点咗四款菜式,分别系Piovra、Tonno、Instalata di pollo同Cannolli。Piovra系一个八爪鱼刺身沙律,八爪鱼切得好薄,鲜嫩爽口,配上火箭菜、柠檬、芝士丝、萝卜、松子同柑橘酱,好有层次感,酸甜清新,开胃之余,仲可以补充维生素C,好适合冬天食。Tonno系一个意大利式吞拿鱼薄饼,薄饼底酥脆,上面铺满水牛芝士、蕃茄酱、吞拿鱼、洋葱同牛至,芝士浓郁,吞拿鱼鲜甜,洋葱增加香气,牛至带出意大利风味,一啖一啖都好满足。Instalata di pollo系一个鸡胸沙律,鸡胸煎得香嫩多汁,沙律酱酸甜适中,仲有芝士粒增加香气,沙律菜都好新鲜,份量足够,可以做主菜。Cannolli系一个玉桂甜品,系酥皮卷包住忌廉芝士、橙脯同黑朱古力,洒上糖粉同开心果,好香甜,但又唔会太腻,系一个完美嘅结尾。我哋食得好满足,Abbraccio真系一间值得推介嘅餐厅

我哋食得好满足,Abbraccio真系一间值得推介嘅餐厅,有机会一定会再去!服务员都好细心,每一道菜都会详细咁介绍,仲会问我哋食得点,有冇需要,好有礼貌,令我哋觉得好舒服。如果你钟意意大利菜,又想欣赏大馆嘅美景,就一定要去Abbraccio试试啦!