2017-02-19 128 浏览
今日系Happy Friday,同个朋友谂住食餐好d 嘅,我地就拣左呢间位于铜锣湾楼上铺嘅德国西餐厅。呢间餐厅都几旺场,如果唔系事先book 左位,都唔知要等几耐先有位。我地冇乜主意食乜,店员就推荐左几款招牌菜。首先黎两个汤,我点左个清鸡汤,入面有大大粒嘅scallop同埋虾球鸡粒,同埋好多蕃茄粒配菜,味道清甜。朋友点左个匈牙利红烩牛肉汤,入面有丰富嘅牛肉粒,朋友形容味道十分特别,有别于平常饮嘅牛肉汤,味道浓郁得来又不会太俗味。饮完两个汤后,店员上左个头盘,就系来自北海道嘅scallop 刺身,刺身上面铺满了细细嘅蕃茄粒,味道酸酸甜甜,整体感觉好淸新。第一个主菜来了,系令人哗一声嘅德国咸猪手,餐厅已经事先将猪手肉切哂出来,方便客人进食。另外个猪手皮整得好香脆,连juicy 嘅猪手肉一起食,口感的确一流。至于个份量就好足够三至四个人食,我地两个食唔哂最后要打包。第二个主菜就系鲷鱼配黑松露薯蓉。脆薄嘅鲷鱼皮连同厚滑嘅鲷鱼肉,一啖一啖品尝,滋味无穷;而个黑松露薯蓉黑松露用料十足,薯蓉十分香滑,非常美味。甜品方面我地点左两个不同味道嘅cheese cake,两个cheese cake 味道各有

甜品方面我地点左两个不同味道嘅cheese cake,两个cheese cake 味道各有千秋,钟情芝麻味嘅我特别喜欢个 black sesame cheesecake,黑芝麻味浓郁,点缀了cheesecake 的芝士味道。
今餐食到超饱,真开心嘅happy Friday lunch

2017-02-10