2024-03-14
今次同朋友去了铜锣湾永光中心饮sake, 成间餐厅都非常有特色,以猫猫做主题,猫猫是老板的宠物,我哋坐咗系吧枱,以U型设计,一入到去就已经见到个清酒柜😍😍真系会好想每支都饮一啖😂 店内应有过百款精选时令清酒比你试🤭包你饮饱食醉🤣清酒以单杯计算,可以讲店员推荐比你,讲你钟意嘅口味同特色,佢地就会比只酒你配合埋你order咗嘅野食🤭而且每次斟酒都会介绍下呢只清酒,店员非常利害!🍶Librom大柠乐 - 手工清酒同福岗合作,有炭酸、青柠同可乐味道,只有香港买到!🍶熟露枯 山废 纯米酒带有柔和酱香,酿于地下山洞,令清酒陈让出独特的醇厚口感和风味。🍶忠爱 中取り 梦ささら 纯米吟酿青苹果香气,中段绽放尖锐米饭甜味,收尾味道转变为柔和,犹如从初恋到热恋,最终回归平淡,所以命名忠爱。🫣🍶 长良川 DRY FRUITY 纯米大吟酿 无滤过原酒清爽花香带苹果,水梨香气,酒体轻柔,口感干净,俐落辛口。🍶 菊之司 龟之尾 生酛纯米酒 米曲香气充满口腔,提升了整体清新果香味道。坐低无耐,店员就会为你送上🐱猫猫形状最中饼,入面三文鱼沙律 ,有块沙莲藕及底部紫薯蓉。非常特别,店员还提醒拍照后要立即食用。🫔忌廉芝士
🍶Librom大柠乐 - 手工清酒
同福岗合作,有炭酸、青柠同可乐味道,只有香港买到!
🍶熟露枯 山废 纯米酒
🍶忠爱 中取り 梦ささら 纯米吟酿
🍶 长良川 DRY FRUITY 纯米大吟酿 无滤过原酒
清爽花香带苹果,水梨香气,酒体轻柔,口感干净,俐落辛口。
🍶 菊之司 龟之尾 生酛纯米酒
米曲香气充满口腔,提升了整体清新果香味道。
🫔忌廉芝士明太子厚油扬
本身唔太知咩黎,但原来系好邪恶嘅炸野,好在叫了一件,可以同朋友share😂
🦑牛油乌贼肝酱炒鱿鱼
炒鱿鱼切到细细条,每条都沾满酱汁汁,非常惹味😍
🥕唐阳萝卜糕
成件事好Fusion,萝卜糕是先炸到脆,然后就浸系日本酱汁度,上枱时上面两件会脆身啲,下面两件浸住咗酱汁就会淋啲,都几特别🤭
🐟烧马友一夜干
好耐无食过一夜干,成条劲大条,食完真系劲饱肚,鱼肉鲜味十足,沾了酱汁更惹味👏🏽
🍢烧带子伴海胆汤牛油卷
带子浸入海胆沙有另一番风味,配埋旁边牛油蛋卷,感觉几新鲜!
🐮牛筋
本身无谂住叫,不过店员推荐,食落又几有口感!
🐣 自家制月见免治鸡肉棒
月见免治鸡翼棒我多数都必点!因为我钟意呢种酱汁,系好浓郁、好惹味,免治鸡肉亦很弹牙,非常嫩滑🤭
🦪荣螺
大大只!非常鲜甜,螺肉本身已切成细粒状,最后可以连汤都饮埋,非常满足😉
🍖黑豚腩芫荽卷
芫荽控表示十分满意😚😚黑豚腩包住大量芫荽😍肉味香浓,味道清新,口感一流👏🏽👏🏽👏🏽一定要点呢个🤣