2022-12-22
系中环番工,当然私心讲多啲中环餐厅,特别系新餐厅,呢间Mato,连OpenRice 都未有,新鲜滚热辣推荐俾大家Mato店子小小,但眼光宏大,取Omakase的概念来个啡酒发办,因应你嘅喜好同埋食物,推荐相应嘅咖啡同酒俾你。最重要系呢度有劲丰富嘅啡酒选择,劲多唔同嘅特别咖啡豆,例如今个月就可以有丹麦嘅知名咖啡烘焙品牌,保证你有与别不同嘅选择。我觉得最好嘅系呢度嘅wine selection,小店来讲真系好多wine choice,要推介嘅系佢哋有个葡萄酒放题,两小时$350任饮六款唔同嘅葡萄酒,佢地嘅选择都系一啲崭新嘅独特风味,好似当晚饮过嘅智利Cabernet Sauvignon,加拿大嘅cabernet franc,西班牙Neno 同匈牙利SAUSKA嘅family wine 选择,都系城中比较少见,玩味浓又俾你大开眼界。不过重点都系讲番食,第一样推介嘅一定系佢哋嘅免治鸡肉串烧,真系劲好食,好食过城中好多间唔同嘅日式串烧店,另外前菜Heirloom tomato salad中嘅蕃茄加上浓香嘅caviar,为你开启味蕾,都几好食。佢地食物选择以意式和风餐点为主,当晚都食左好多种唔同嘅
最后又系不能不推介嘅homemade gelato,四种口味俾我选择,唔系细路仔,全都要,蕃茄、芝士、expressso、Vanilla,当然各有千秋,但我一定选择比较少见嘅蕃茄同芝士,爱雪糕的你一定要食,比起城中好多出名嘅意大利Gelato都做得更好食。
趁而家唔算太多人认识好快啲嚟,有咁多酒嘅选择又有好嘢食,相信会系之后中环HH食饭嘅好地点。