2025-03-01
今日我同朋友去到位于中环嘅莆田食饭,莆田最近出咗新嘅餐牌,就系佢哋嘅海蛎餐牌,有唔同嘅𩠌菜可以选择。九层塔焖海蛎呢个海蛎嘅份量都几多,每粒嘅海蛎都非常之饱满,每一啖都充满着海鲜嘅香味,加上呢度菜用咗唔少嘅蒜头去烹调,令到蒜蓉嘅香味非常突出。排骨佢哋最近新出咗依个排骨嘅菜式,排骨肥瘦均匀,入口唔会觉得太过油腻,但亦都有猪肉嘅肉香。妈祖平安面呢个面条非常之弹牙,加上有唔少嘅配菜,包括鸡蛋丝,紫菜,虾仁,以及豆腐等等,令到口感非常丰富。甜品方面,我哋点咗桂花陈皮炖雪梨,呢个甜品非常之有特色,餐厅用咗成个雪梨去炮制呢一度甜品,雪梨吸收晒桂花嘅香味,令到每一啖雪梨肉都能够感受到陈皮同桂花嘅香味。整体嚟讲,我对于今餐嘅食物质素好满意,餐厅服务亦都好周到,令到我渡过咗一个愉快嘅晚上。
九层塔焖海蛎
排骨