2023-08-10
Restaurant Week - 无意中去咗一间注重细节同品质嘅美式扒房。环境好传统美式扒房style,好似喺上世纪嘅一种复古美式电影嘅感觉。餐包非常松软,层次丰富且带有牛油香气,呢个系好多其他西餐厅常常忽略嘅细节之一!!前菜 - Caeser Salad + Crab Cake (+HKD 90)烟肉系凯撒沙律嘅重点,经火炉烧烤过,皮脆肉香,再加新鲜沙律同少少芝士,烟肉嘅味道更加出色。如果钟意烟肉,不妨试吓单点一份烟肉嚟试吓。另外,佢哋嘅蟹肉饼亦好推荐,用料丰富,口感香脆,每一口都可以感受到满满嘅蟹肉。相对于其他太多忌廉嘅版本,呢道菜嘅口感唔会太浓郁,亦唔会令人感到"漏",而且更能够充分展现蟹肉嘅鲜味。餐汤 - Lobster Bisque +HKD 50龙虾汤绝对系一道令人惊艳嘅选择。佢哋用龙虾壳同蔬菜熬煮而成,不但冇腥味,仲有浓郁嘅龙虾香气,打碎咗嘅龙虾壳更加能够提取到当中嘅鲜味。重中之重嘅主菜: Signature Dish - USAD Prime, Dry-aged Porterhouse Steak (800g) + HKD 360 per personDry-age
环境好传统美式扒房style,好似喺上世纪嘅一种复古美式电影嘅感觉。 餐包非常松软,层次丰富且带有牛油香气,呢个系好多其他西餐厅常常忽略嘅细节之一!!
前菜 - Caeser Salad + Crab Cake (+HKD 90) 烟肉系凯撒沙律嘅重点,经火炉烧烤过,皮脆肉香,再加新鲜沙律同少少芝士,烟肉嘅味道更加出色。如果钟意烟肉,不妨试吓单点一份烟肉嚟试吓。 另外,佢哋嘅蟹肉饼亦好推荐,用料丰富,口感香脆,每一口都可以感受到满满嘅蟹肉。相对于其他太多忌廉嘅版本,呢道菜嘅口感唔会太浓郁,亦唔会令人感到"漏",而且更能够充分展现蟹肉嘅鲜味。
餐汤 - Lobster Bisque +HKD 50
龙虾汤绝对系一道令人惊艳嘅选择。佢哋用龙虾壳同蔬菜熬煮而成,不但冇腥味,仲有浓郁嘅龙虾香气,打碎咗嘅龙虾壳更加能够提取到当中嘅鲜味。 重中之重嘅主菜: Signature Dish - USAD Prime, Dry-aged Porterhouse Steak (800g) + HKD 360 per person Dry-aged Porterhouse Steak (800g),熟成咗4-5个星期嘅牛扒,经过明火先烧后焗,特别之处喺味道好浓郁,而且肉质丰润,外脆内嫩。出炉之后,连同烧热嘅陶瓷碟上菜。牛扒嘅骨头部分有啲类似咸鱼或者腐肉嘅味道,呢个好大程度上取决于个人口味。我哋好钟意𠮶啲浓郁嘅味道,呢个系熟成牛肉特有嘅风味。上碟嘅时候,牛扒会斜放喺碟度,畀多余嘅油脂同牛油滴落嚟,噉份量睇落会稍微减少,但整体上仍然好丰盛。
USDA Prime Pettt Filet Mignon (180g) 外表可能会令人误以为系overcooked嘅,但切开之后就非常嫩滑,配埋黑椒香气,一口咬落去就可以感受到肉质嘅丰满。不过,过咗十分钟之后食用就有可能变得稍微干硬,所以呢个菜一定要趁热食用。
配菜: 奶油菠菜系其中嘅卖点。佢哋唔用奶油,只系将菠菜煮成奶油嘅状态,呢个系呢道菜嘅独特之处。薯蓉嘅食材香味好浓厚,唔止系牛油嘅香味,仲有口感顺滑细腻。Old Fashion酱汁亦系餐厅著重嘅一个地方,味道类似喼汁,有少少酸味,但我个人就喜欢只系食steak 原本味道
甜品 - Tiramisu Tiramisu令我好惊讶。佢浓郁嘅咖啡香气同湿润嘅奶油质地相得益彰,外观简洁唔花巧。口味当中带少少甜味嘅奶油同咖啡微苦嘅味道,呢个系我冇谂过扒房会特别注重 甜品细节嘅一个例子。
整体嚟讲,呢间餐厅嘅风格同香港文华酒店有啲相似,系传统嘅西式扒房。佢哋注重细节,喺前菜、餐汤、主菜同甜品度都有细心嘅安排,留俾人好深刻嘅印象。餐厅嘅员工服务态度真系好好,佢哋会详细介绍每一道菜嘅精心之处,俾顾客欣赏到餐厅嘅细心同厨师嘅技巧,会再次黎食,