2008-10-15 59 浏览
下午到達氹仔麗景灣酒店,即以前凱悅酒店 ,已是下午1時多,要找間餐廳食午飯,當然就揀隔離,行幾步就到的皇冠酒店。環境當然舒適雅緻,枱與枱有一定距離,服務週到,週不時跟我們加水倒茶。有樣唔係幾好,因為坐近窗口位,落地大玻璃,當日已經無乜陽光,但都好光好曬,真係驚曬親的斑,好彩搽咗防曬。白色厚枱布上,先放三種不同味道辣椒醬,用光滑雪白瓷碟盛載,配光亮小匙羮。其實酒店的點心,有一定水準。帶子韮菜角MOP30,全隻都是帶子肉,新鮮脆皮,唔會油淋淋,有相為正。义燒腸MOP38,滑,聽友人說义燒用黑豬肉,但都食唔出,上次來也試過,甚至燒肉,都試過,但食唔到黑豬肉香味,而上次的燒肉,就覺得普通。雞粒露荀餃MOP25,厭露荀少咗,肉質都好嫩,味道幾鮮。鵝肝咸水角MOP22,像芋角外貌,唔好想有好多鵝肝,但OK。 茶錢每位15,因有獅子銀行信用咭有九折,埋單MOP145,還有可以參加一次輪盤遊戲。上次來試過,炸通菜,蘸酸甜醬,幾特別。雖然唔係好飽,但是嘆吓酒店服務,用覩餐具,都幾享受。留肚晏的去永利嘆英式下午茶。

雞粒露荀餃MOP25,厭露荀少咗,肉質都好嫩,味道幾鮮。

上次來試過,炸通菜,蘸酸甜醬,幾特別。

帶子韮菜角
帶子韮菜角