2008-09-24 13 浏览
::22/09中午12:30報告一行二人第一次慕名而來, 門日很偏, 要小心找才找到, 一入到來, 店員有禮貌招乎我們坐下, 茶即時端上, 還問我們要原要餐牌(本地客不需要, 大概看圖就可以), 餐牌沒有價錢, 但放心, 不會太貴我們叫了一個椰汁雞湯麵(女朋友隨意點的)及一個馬拉盞撈麵(招牌麵), 紫米荳漿榔汁雞湯麵: 椰汁味很重但很香, 配上嫩滑雞件, 甜甜地, 咸咸地很有趣, 要一試馬拉盞撈麵: 馬拉盞很多, 正, 魚味很香且味道濃(不是咸), 一婉肉碎撈麵, 萬萬想不到唔駛要大魚大肉都咁好味, 食多婉都不為過,(順帶一題, 佢地d麵全部都用油麵, 會比較難消化, 請注意)紫米荳漿: 250ml, 飲落去有很重紫米味, 好過飲其他嘢要留番我肚食其他, 唯有忍痛告別, 食住咁多, 否則會試其他.....
::22/09中午12:30報告
  • 椰汁雞湯麵
  • 馬拉盞撈麵
  • 紫米荳漿
2008-09-21 103 浏览
上次去澳門已經食過雅馨,覺得值得再黎所以呢個3天之旅既第一餐就揀左雅馨叫左個馬拉盞麵同椰汁雞面真係好好食...走果陣仲有D衝動買番樽佢地出既馬拉盞番香港撈..哈哈!椰汁雞面都唔錯不過唔知係咪因為先試馬拉盞麵, 所以覺得D椰汁味淡左少少最緊要係佢真係幾抵食下, 大約廿蚊一碗麵雖然佢碗麵細碗左少少, 不過留番個肚去試下其他野食都幾好丫
上次去澳門已經食過雅馨,覺得值得再黎

所以呢個3天之旅既第一餐就揀左雅馨

叫左個馬拉盞麵同椰汁雞面

椰汁雞面都唔錯
不過唔知係咪因為先試馬拉盞麵, 所以覺得D椰汁味淡左少少

最緊要係佢真係幾抵食下, 大約廿蚊一碗麵
雖然佢碗麵細碗左少少, 不過留番個肚去試下其他野食都幾好丫
椰汁雞面
馬拉盞撈麵
椰汁雞面
馬拉盞撈麵
2008-08-07 19 浏览
上次成家人去澳門經過就入去食, 店面簡陋不過食物真係唔講得少.椰汁雞麵同魚湯麵好好食好有地方風味, 係衰細碗左D幾啖就食曬.馬拉盞麵係全場最正的一個麵, 食完一碗真係好有衝動叫多一碗.就算係自己落配料都很好, 好似洋蔥辣椒都係很好食的配料. 必食!
  • 馬拉盞麵
(非会员)
2008-03-27 15 浏览
A friend of mine is a local there, so she brought me to this restaurant. This cuisine is new to me - think it is a bit too oily, would recommend the 魚湯粉. Price is definitely reasonable.
2008-03-27 21 浏览
次次黎澳門都會去食,真係好好味,試過呢幾樣都好好味:簿餅,椰汁雞麵,魚湯麵,仲有紫米豆漿,不過講到最好味,就係馬拉盞撈麵,超正!!去澳門一定要去食!
次次黎澳門都會去食,
真係好好味,
試過呢幾樣都好好味:簿餅,椰汁雞麵,魚湯麵,仲有紫米豆漿,
不過講到最好味,就係馬拉盞撈麵,超正!!
去澳門一定要去食!
2008-03-17 21 浏览
lee 間野都係上open rice 睇過見個個都話唔錯所以就專情去試下~點知就鍾情個椰汁麵啦~係我全程去澳門既最好味既一樣食品!!!魚湯粉-真係一般~可能我唔太喜歡個隻味道烏豆奶-幾正wor~本來見隻野又係白色以為係豆漿....點知一飲~真係烏豆黎既~唔錯唔錯!

魚湯粉-真係一般~可能我唔太喜歡個隻味道

(非会员)
2007-11-13 21 浏览
很不錯, 價錢又不貴, 值得去一下!
很不錯, 價錢又不貴, 值得去一下!
2007-11-06 14 浏览
呢度除左好食之外,佢地所有豆漿都好好好正!大家一定要叫唻飲!!!*especially紫米豆漿!我買埋返香港添!: )
*especially紫米豆漿!我買埋返香港添!: )
2007-10-27 24 浏览
我照旅遊書介紹O既菜式一一點晒,未食過緬甸野好得意,好BUY佢D 椰汁味!!!
我照旅遊書介紹O既菜式一一點晒,未食過緬甸野
好得意,好BUY佢D 椰汁味
!!!
2006-07-12 19 浏览
點了魚湯米、鴨紅、凍檸茶:魚湯米---第一次吃,有點點酸的味道,炸豆磈點湯很好吃。鴨紅---鴨紅本身無味,但很滑,不妨一試。凍檸茶跟香港不同,自己加糖水來迎合各人口味。
點了魚湯米、鴨紅、凍檸茶:
魚湯米---第一次吃,有點點酸的味道,炸豆磈點湯很好吃。
鴨紅---鴨紅本身無味,但很滑,不妨一試。
凍檸茶跟香港不同,自己加糖水來迎合各人口味。
2006-01-16 20 浏览
因為朋友介紹, 十二月去澳門就黎下呢間野食喇! d疇超級平, 平到你唔信呀, 我食左魚湯面, 都叫好味既但係果個老水豬耳就食唔過, 唔好味既, 又無老水味喎~ 一定會再去呀!
但係果個老水豬耳就食唔過, 唔好味既, 又無老水味喎~
一定會再去呀!
2005-08-22 22 浏览
依地址去找,發現此餐廳應是"雅馨緬甸餐廳"。價錢真的十分經濟實惠,主要是食麵"緬甸麵"。椰汁雞麵-味道普通,有點像唔辣的咖哩雞。麵,都算爽滑。魚湯麵-有少少酸酸的味道,幾特別,那塊炸的東西,好味。魷魚麵-魷魚新鮮,麵爽滑,味道ok,有點像豉油炒油麵。豬什生菜-新鮮,惹味。馬拉盞炒金菇菜-最好食,個人推介。豬扒包-不知是否正宗,但真的美味,麵包表面鬆脆,內部鬆軟,豬扒軟軟的,好好味。再加上豆漿,4個人找數$150左右,超值,不過環境就有點像老牌茶餐廳,不甚舒適。
依地址去找,發現此餐廳應是"雅馨緬甸餐廳"。
價錢真的十分經濟實惠,主要是食麵"緬甸麵"。
椰汁雞麵-味道普通,有點像唔辣的咖哩雞。麵,都算爽滑。
魚湯麵-有少少酸酸的味道,幾特別,那塊炸的東西,好味。
魷魚麵-魷魚新鮮,麵爽滑,味道ok,有點像豉油炒油麵。
豬什生菜-新鮮,惹味。
馬拉盞炒金菇菜-最好食,個人推介。
2005-03-01 20 浏览
平!~靚!~正!~very good la~
平!~靚!~正!~
very good la~
2004-07-31 20 浏览
the price is very cheap, the food is good too, but the enviroment isn't that good
2004-03-05 13 浏览
呢間舖頭既食物都唔錯,我食左椰汁雞麵同埋魚湯粉,兩款都好食!