2019-05-28 408 浏览
唔知算唔算系芝士挞嘅始祖呢?原来而家唔使去到日本或者泰国都有得食。香港冇呢一间所以嚟到澳门一定要去试一试,本来以为好多人会排队,但系点知今次一嚟冇人排队㖞。新马路好多食店都要排队,而且好多人,我谂我都算好好彩啦。店面非常之抢眼,一见到就知道系Pablo。呢度装修好新净,我谂都开咗冇耐。见到除咗只是他之外仲有沙冰、雪糕等等。不过啱啱食完野有啲饱,所以我同朋友叫咗两个迷你芝士挞炸。价钱来讲呢系有少少贵, $15一个。而澳门好出名嘅葡挞都只系$10一个。拎到上手已经有少少扣分,因为个芝士挞系冻嘅,一啲都唔乱。可能因为太冻,所以蛋挞个面呢系巢皮既,影相见到唔够饱满。咬落口发现冇留心嘅感觉,中间一样系熟晒嘅,有啲失望😞。曲奇皮算系几松化,不过松化得来有啲散。整体来讲同我喺日本或者泰国食嘅好似都差几远下,一定要首先改善下芝士挞嘅温度啊。