2011-08-04 338 浏览
澳门为食之旅第三站。回到大马路,原意帮衬黄枝记,不过因为实在太多人,所以决定行多阵先食,但结果越行越远,而且越来越肚饿,最后去左卢氏大屋对面的西湾安记食午饭。刚入去,没任何期望,纯粹因为太肚饿,睇返餐牌都唔平,同香港的茶记差唔多价钱,而且无得加钱加野饮,不过行到劲累,都算啦。我叫左干炒鱿鱼面,女朋友叫左焗猪扒意粉。落左单,唔够五分钟我的干炒鱿鱼面就到,面身好爽,系我最钟意的竹升面,面条本身的面香,再加埋酱汁,净面都觉好食,唯独鱿鱼就无咩味,可能炒面要落重味的酱油,不过鱿鱼份量都叫多,而须的部份先叫入味。直到我差唔多食完,焗猪扒意粉先到,但呢个猪意粉实在价得一试再试。先讲意粉本身,唔似一哥咁焗到干哂水,仲系湿湿地,蕃茄汁只有小小酸,劲开胃,似系新鲜蕃茄味,捞埋好好食。猪扒本身好入味,而且好大块,仲好松口,有无落过咩配料松肉就唔知啦,但味道中上。服务方面:其实都唔好预有咩服务可言,好多间澳门食店都系咁,野就好好食,但面口就唔系好好,我地坐低左又无俾水,都叫左几声先有人应我地,不过咁近大三巴旅游区,野都叫好食,虽唔算好惊喜,但都叫可再帮衬。

面身相当唔错,系鱿鱼唔系几够味
相当好食的焗猪扒意粉
价钱都唔叫平,每样都要近三十蚊
2011-07-26
相当好食的焗猪扒意粉