2010-09-15 376 浏览
林记啲位置对于游客黎讲有少少偏僻,可能自己好少去到黑沙环果边,由拱北关闸打的都要成20几蚊,不过为左揾野食…冇计啦~咁吊脚啲地方D人都要黎,一定有原因啲~ 店内啲环境非常街坊,近乎冇乜装修,分两层,下层较少地方,上层就好较大,仲有细厅房。不过可能可以玩骰盅啲关系,就令到餐厅里面好嘈,而且店内用啲枱櫈都系好普通嘅折台同背椅啲…好一间室内啲大牌档!话到明系劲食之旅,当然又要劲order啦,我同Cobi爸都系食得啲人,不过心念要留肚食宵夜,唔可以乱黎…不过2个人都叫左5样𩠌。葡式冻虾Cobi爸系玻璃肚,少少野唔对路就会肚仔痛,一见到我order冻虾就”er…”哂,仲以为系生食…经我一番唇舌之后最终回我一句「死就死啦」! 唔洗下嘛…上枱时个样以为平平冇奇,毫不起眼,不过就闻到阵阵啲洋葱香味,一入口就觉得呢个菜式非常惹味,系用左去壳啲中虾,加上大量啲生洋葱、黑椒、芫茜、橄榄油、少量啲柠檬汁腌制而成,真系好好味,D生洋葱完全唔觉佢辣,唔系好钟意芫茜啲我都冇理咁多,就连D洋葱都唔放过,全碟食清光!果然系招牌菜!烧羊架 (孜然粉+wasabi)响网上已经得知可以order半份,而半份又可以order

葡式冻虾

烧羊架 (孜然粉+wasabi)
响网上已经得知可以order半份,而半份又可以order 2只唔同味道,可以feel到店主都关心我地呢D table for 2 啲客人,唔错~讲番个羊,外表好油,呢D唔系羊油,系上枱前加啲,目的系令到D肉光身D、靓D,不过就油左少少啰
;肉质方面OK,店主应该系用左蒙古啲羊仔架,又平又正(因为我自己屋企都唔食纽西兰羊架,而转食蒙古羊仔架lu~)肉质好嫩,如果D羊架系烧好至cut开一件件仲好,可以做到just pink啲效果! 羊架有少少啲膻味(食羊唔食膻不如唔好食),混合埋D新疆孜然粉,好match~如果多D孜然粉仲香;至于wasabi味啲羊架都系第1次试,味道好新鲜好特别,羊架被烧到外脆内嫩,厨师为求特显羊架啲酥脆感,再响羊架表层加少许面包康,可以令食客觉得冇咁油腻之余,又大大提升个口感,加埋wasabi,微微带出日式feel,别有风味~ wasabi羊架必食!

烧咸牛脷厚切
我同Cobi爸都系牛脷狂,本身系睇左so good之后再上网search佢啲食评,但系点解D食评全部都系话「好稔」
…? 可能每个人啲口味唔同,我同Cobi爸都系钟意食爽口啲烧牛脷,但系爽得黎系唔「un」果只,可能佢地用啲材料no good,所以维有煮稔佢再烧,咁就会做到好似「冇筋、入口即化」,不过就冇哂烧牛脷应有爽口啲质感,如同食紧一件烧香左啲午餐肉…如果有下厨经验者,可能会留意到件牛脷…其实层脷胎唔系去得咁干净……味道方面,烧牛脷唔需要特别调味,海盐同黑胡椒已经足够,呢方面佢地就跟足,冇手多多加D酱汁,整体黎讲,唔系我杯茶~

烧沙丁鱼
Cobi爸唔食冇鳞鱼,所以只系order左1条(竟然可以order 1条,几好几好~)沙丁鱼啲外皮烧得够干身,而且好香,鱼啲油分亦重,入口好重鱼味,如果唔加柠檬汁的话可能会有少少腥,好OK呀~

虾酱炒通菜
4句~通菜鲜,虾酱够,味道浓,有镬气!

店员招呼都系一般啦,抵唔抵食就真系见仁见智啦~冇装修啲食店每人都要$130落楼,同日啲下午我去左船屋食lunch都系每人$150…总括而言,如果唔介意去D冇装修,又嘈嘈地啲地方食饭,林记都系一间不防一试啲食店。

PS.so so 啲介绍…有时唔好信哂lu~
餐牌
Wasabi 烧羊架
孜然烧羊架
烧咸牛脷厚切
2010-07-02
餐牌
Wasabi 烧羊架
虾酱炒通菜
  • 葡式冻虾,wasabi烧羊架