2017-08-19 7105 浏览
我发觉今次同船屋食嘅野好似,不过其实呢个系系葡式海鲜饭黎嘅。呢个海鲜饭系我想再黎食嘅原因,汤底加入大量海鲜同番茄、洋葱煮,好浓海鲜味,大虾有4大条、仲有青口鱿鱼同蚬,海鲜好新鲜,但上次黎番茄味再浓d,同我回忆中嘅味道有出入呢~仲有八爪鱼沙律,间间餐厅做法都有少少唔同,主要都系用洋葱粒配熟嘅八爪鱼加入香料同埋醋、香草。八爪鱼大粒但食落唔会似橡筋。今年生日拣左黎呢度食生日饭,因为之前黎食过觉得好好味!几乎系我喺澳门食过最好味嘅葡国菜,之后成日想黎但都full..难得book到生日再黎食真系好开心!我钟意食木糠蛋糕,所以拣左佢做生日蛋糕。请餐厅写上'happy birthday',但原来仲有Albergue 1601字样..木糠蛋糕质感较似雪糕,系硬身嘅,奶味好浓郁,中间分左4层,每层都洒上米糠粉,不错!不过如果钟意软身嘅呢个就唔适合了。
呢个海鲜饭系我想再黎食嘅原因,

2017-08-05
庆祝纪念