1K
2024-09-14 374 浏览
喺香港周围都有得食西餐,系葡萄牙菜比较少见,如果真系要食,趁过大海时顺便食埋啦嚟到氹仔有间装修优雅又有葡国风味嘅餐厅,入到嚟侍应好好招呼点菜之前已经递咗啲餐前面包畀我地,暖暖地脆脆地咁,搽啲自制香草牛油食味道有独特香气,仲有橄榄可以送包西班牙冷盘就食过,葡国嘅芝士同火腿肉又点呢?芝士质感比较Q弹,羊奶芝士就酸香开胃,火腿肉冇西班牙咁咸,比较滑身顺口比较少食到咁鲜味嘅蘑菇blend汤,呢碗blend到保持质感,蘑香十足酥皮完全保持到温度,仲要唔会好油臆锯扒就食得多,串扒就比较趣致,连埋青椒串起,打完卡侍应会摆返盘方便我地享用牛扒劲香劲嫩,仲有蕃薯条同沙律,连烧青椒都好香嚟到main course,食葡菜当然要食马介休,但唔一定要系球嘅,炙烤更有鱼香,更感受到本身嘅嫩肉,油香鲜香带挈埋薯仔同菜蔬都香口一碟扁意粉都可以整到相当足料,啲海鲜多到冚住晒啲意粉,要撩好几吓先拮到意粉,啖啖蒜香味浓,尤其是蚬真系好多,劲满足焦糖布丁可以好有仪式感,布甸上铺满糖份,侍应会从旁炙烧,睇住火光蓬蓬,表面越嚟越焦香,非常疗愈,外脆内绵极具奶香西班牙Sangria系红酒为主,葡式sangria竟然系以白酒做ba

嚟到氹仔有间装修优雅又有葡国风味嘅餐厅,入到嚟侍应好好招呼

精选芝士&冷肉拼盘

酥皮蘑菇忌廉汤

酥皮完全保持到温度,仲要唔会好油臆

葡式牛肉串烧

牛扒劲香劲嫩,仲有蕃薯条同沙律,连烧青椒都好香

炙烤马介休 – 烤葡式鳕鱼“Lagareiro”风味

葡式白酒风味杂锦海鲜扁面

葡富轩焦糖布丁

葡式水果酒

西班牙Sangria系红酒为主,葡式sangria竟然系以白酒做base,加入青红苹果同柠檬,比橙肉更加容易控制甜度

Apple Cooler

唔饮得酒嘅都可以嗌杯cooler,青苹果味原来好解渴,亦唔会超甜,将沉淀嘅味道搅拌,换嚟生津快感
2024-09-13
精选芝士&冷肉拼盘