2017-04-05 1168 浏览
早前,趴B去了澳门游玩~~~xD 当中都试左好多特色小食,所以决定为大家带来「为食趴B澳门游」!首先带大家试的就是胜记咖啡,趴B在香港的时候,都经常去街市顶楼的熟食中心食好野,所以去到澳门都唔例外啦!呢间胜记咖啡最大的特色就系用瓦煲煲咖啡(热:$12,冻:$15)同奶茶(热:$12,冻:$15),重要系即叫即煲!趴B当然要亲身试啦,于是叫左杯咖啡,都好浓味下,而且个 after taste 有 D 㶶㶶地既味,但整体来说系几滑,有奶味~~~~而另外趴B试左猪扒面同蛋治,虽说是出钱一丁麻油味,但唔知点解感觉却不是同一回事,好似食紧其他牌子的面甘.....猪扒有点碎⋯感觉好散,同埋好似有一阵粉团包住块猪扒甘....感觉不太好。趴B建议可以煎一整块猪扒,只用盐、黑椒去腌,可能成本加重了,但相信食客如果食得开心,贵少少是OK的!^^而蛋治就还可以的,不过并不是厚身的那一种~~~~餐厅环境:🍼🍼(满分为🍼🍼🍼🍼🍼)街市一定唔会太干净,但就有足够的地道风味员工态度:🍼🍼🍼(满分为🍼🍼🍼🍼🍼)全间食店只有老板一个,见到佢非常吃力,但系都一定有问必答,所以比够 3 个 🍼食物品质:🍼🍼(满分为🍼🍼🍼🍼

而蛋治就还可以的,不过并不是厚身的那一种~~~~

餐厅环境:🍼🍼

(满分为🍼🍼🍼🍼🍼)

街市一定唔会太干净,但就有足够的地道风味

员工态度:🍼🍼🍼

食物品质:🍼🍼

(满分为🍼🍼🍼🍼🍼)

用瓦煲真系几够 GIMMICK,味道尚可

价钱评分:🍼🍼

(满分为🍼🍼🍼🍼🍼)

可能因为无餐的关系,价钱都系一般

趴B总评分:🍼🍼🍼

瓦煲煲咖啡