2024-07-22
喺澳门氹仔嘅龙环葡韵,有好多间靓靓葡式住宅建筑🏡。喺其中一间屋仔里面,仲新开咗一间土生葡菜餐厅,呢种菜式糅合咗中葡两种菜系嘅烹调方法🧑🏻🍳。餐厅有下午茶套餐,主打里面嘅小食同埋甜品全部都系特色嘅土生菜料理😎!.🫚黄姜肉碎角 喺角仔嘅香酥外皮里面,系好有特色嘅葡式黄姜肉碎👅。呢种fusion配搭好有特色。.🐷免治猪肉包 免治猪肉绝对系葡式菜嘅特色🤩!里面巧妙超级爆满,啖啖都好满足。.🐟渔夫派 同样系好有特色嘅葡式姜黄做法😆,不过馅料仲带有鱼香味。.🧀芝士多炸到脆香嘅嘅多士,中间包住芝士嘅香味。配埋酸酸甜甜嘅特色酱汁💦,味道丰富。.🥘土生咖喱角咖喱角都系土生特色菜⭐️!新鲜整起好香口,同样系好夹酸甜酱汁。.🐣鸡蛋椰汁糕 呢款黄色嘅糕点软绵烟靭,浓郁嘅椰汁甜香味好特别🌴。.🌰杏仁松子蛋糕 喺蛋糕里面,仲加上杏仁、松子呢啲坚果,食落去多咗一层果仁香🥳。.🍮无花果大菜糕 用无花果同埋无花果叶,整成嘅大菜糕真系未见过🤩!食落去有叶茶嘅甘香。.🌾椰汁糯米饭烟靭嘅糯米粒配埋椰汁糕,感觉好满足,好适合作为comfort food。
🫚黄姜肉碎角
🐷免治猪肉包
🐟渔夫派
同样系好有特色嘅葡式姜黄做法😆,不过馅料仲带有鱼香味。
🧀芝士多
🥘土生咖喱角
🐣鸡蛋椰汁糕
呢款黄色嘅糕点软绵烟靭,浓郁嘅椰汁甜香味好特别🌴。
🌰杏仁松子蛋糕
🍮无花果大菜糕