お肉割烹 而今

Oniku Kappo Jikon
2023-04-26 490 瀏覽
好耐都去過食好西,今次去呢間お肉割烹而今位於K11 MUSEA,晚市主要提供割烹料理。割烹料理入面「割」嘅意思係用刀切割食材,「烹」指用火煮食,喺割烹料理店食客可以直接觀看廚師烹調😊お肉割烹而今晚市席前料理經常會更新,今期主題係A5黑毛和牛,除咗慢烤同壽喜燒之外,大廚仲揀咗牛柳部位用嚟做吉列和牛多士🤤お肉割烹而今套餐 $1,980套餐順序係先付、椀物、向付、八寸、揚物、旬彩、鍋物、食事同甘味。每一款食物都超級精緻,而且當中包含咗慢煮、熟食、慢烤、吉列、壽喜燒等多款烹調方法,配合師傅嘅刀功同埋高質食材,令每款食物都達致色香味俱全。當中吉列牛柳三文治、和牛壽喜燒同八寸真係令我一試難忘😍吉列牛柳三文治大廚採用咗脂肪比較少嘅和牛牛柳,先慢煮再炸,肉質極軟嫩多汁,外層微脆,配合大廚特製醬汁同多士,味道層次非常豐富😋A5黑毛和牛壽喜燒壽喜燒採用和牛西冷部位,肉質軟嫩而且油脂豐腴。和牛先烤香,再加入野生松茸、牛蒡同特製醬汁烹調。黑毛和牛入口即化,蘸上少少蛋液令和牛香味更突出,吸滿和牛油香嘅野生松茸亦十分香甜味美😋八寸最初認識八寸就喺食懷石料理,八寸無固定嘅料理方式,師傅會精選唔同嘅季節食材配搭成一盤
お肉割烹而今套餐 $1,980

愛女魚澤煮椀
活鳥貝 北寄貝 新玉洋蔥 豆乳奶凍 豌豆醬

八寸
最初認識八寸就喺食懷石料理,八寸無固定嘅料理方式,師傅會精選唔同嘅季節食材配搭成一盤富有自然景色嘅菜式,從而顯示師傅對季節嘅觸感🌿
1929 瀏覽
套餐最後嘅螢光魷魚櫻花蝦釜飯同大廚每日親製嘅算和菓子都非常有水準。食完呢餐咁高質嘅割烹料理令我更想快d到暑假,同囝囝一齊去日本玩😆
螢光魷魚櫻花蝦釜飯

2023-04-24
愛女魚澤煮椀
活鳥貝 北寄貝 新玉洋蔥 豆乳奶凍 豌豆醬
螢光魷魚櫻花蝦釜飯
2023-04-06 158 瀏覽
今日同friend黎到K11 Musea嘅日本餐廳食和牛午餐😙餐廳環境十分舒適,私隱度極高!唔講以為食omakase😜我地分別點左一個吉列牛柳同一個壽喜燒套餐前菜嘅漬物真係十分出色,除左貌相好精緻,仲好開胃,連最怕食青瓜嘅我都覺得青瓜漬好味🤤壽喜燒套餐由廚師即席烹調,提供幾個口味比客人嘗試,包括原味,汁燒,同蛋汁~牛肉都十分大片!大家食完都話好滿足,我差啲想搶左佢嗰塊黎食!吉列牛柳炸得剛剛好,牛肉唔會過熟,亦有好香濃嘅肉汁味!廚師準備左三款調味料比客人蘸牛柳食,我最鍾意都係海鹽同wasabi口味😋 另外仲有提供新鮮日本蛋食蛋汁撈飯,實在係太滿足啦🤤飯後甜品仲有焦糖燉蛋~蛋味好濃好好味我地另外仲點左枝礦泉水,埋單$1200左右

餐廳環境十分舒適,私隱度極高!唔講以為食omakase😜

我地分別點左一個吉列牛柳同一個壽喜燒套餐

飯後甜品仲有焦糖燉蛋~蛋味好濃好好味

我地另外仲點左枝礦泉水,埋單$1200左右
2023-04-05
  • 和牛壽喜燒
2023-02-19 333 瀏覽
Kappo Restaurant. Same team as the space’s predecessor, with new Japanese chef. Counter seating around 8; 2 seatings: 6pm or 8:30pm; 1 set menu. Here’s what we had. Welcome drink made with sake.Wine list. Went for a selection of sake, plum wine and Japanese white wine. Tray of appetizers consisting of cold caulifower soup, mackerel, steamed egg with seaweed, whelk, white bait tempura, sardine, burdock stem.A4 Wagyu with rice. Cut in question was of the hind leg, slow cooked for 15 hours. With be
Welcome drink made with sake.

A4 Wagyu with rice. Cut in question was of the hind leg, slow cooked for 15 hours. With beef jus and egg yolk sauce.

Ox tongue scalded in soup of softshell turtle (水魚). Soup had been cooked for 6 hours together with 愛女魚, 九條蔥 and some super acidic lime.

Sashimi:
Baby eel (only available during a 2 week timeframe)
Tuna, toro from Ine (京都 伊根) aged 16 days; 金目鯛, 真鯛 and squid.

Tempura: lily; peas rolled in Japanese salmon with truffle cream. Sprinkled with roasted fresh bottarga.

Sukiyaki: A4 wagyu sirloin and egg from Kagoshima; with wild mushrooms, baby leek, 下仁田葱(very sweet), watercress, mochi jelly

Rice (月光米) with juicy clams, sakura shrimp and 春野菜.

Dessert: Panna cotta with dekopon (凸頂柑) from Shizuoka.

In summary: top notch ingredients. Staff made a great effort to provide a memorable experience- taking great pains to explain the ingredients in every dish.
2023-01-03 533 瀏覽
如題佢哋月尾先出下個月menu,仲要大幅度改加變相加價(將d signature dish,例如uni hotdog同燒牛舌,抽起當追加items)😒建議大家book之前一定要confirm你okay個menu先好book,因為menu唔合心水只會少幅度更改,同係唔會refund deposit 🙃
如題

2022-12-17 517 瀏覽
尖沙咀K11 Musea新開嘅割烹料理餐廳!Menu每月更換,但當晚最矚目嘅和牛壽喜就緊係日日都食到。餐廳分左兩輪- 6pm & 8:30pm ,用餐時間為兩小時,咁多道菜黎講,就食得有少少趕🌟霜月 $1980 (試業價)☀️椀物透薄爽口嘅大根包住甘鯛、車海老、椎茸、菠菜,上面灑左少少柚子皮,湯頭清澈暖胃。☀️前菜 - 藁燒牛舌昆布締漬以昆布締漬嘅牛舌入口軟彈,經過席前稻燻炙燒燒,帶陣陣焦香同油香,更可一蘸旁邊嘅梅醬減低油膩感。☀️特選 - 海膽熱狗北海道馬糞海膽份量十足,入口軟滑,毫無腥味,唯獨唔算好鮮甜。☀️刺身剝皮魚|金目鯛|深海池魚|槍魷魚|熟成大拖|牛柳刺身整體質素唔錯~ 深海池魚厚身魚味濃,熟成大拖油香十足,特別鍾意槍魷魚爽滑帶膠質嘅口感。☀️八寸沙甸魚脆片|湯葉海鼠腸| 秋靖魚砧卷|忌廉芝士西京漬|無花果胡麻醬 |菊花浸漬|麝香葡萄天婦羅|炸加茂茄子車海老餅|時雨煮和牛擺盤超靚!以秋天景色為靈感,選用當季蔬果海產製成嘅九款特色小品~ 香印天婦羅都係第一次食,外脆內多汁。秋靖魚砧卷外爽內軟腍,魚味濃郁。☀️主菜 - 烤牛肉牛後腿肉經鹽麴處理,軟淋多汁,不失牛味,配上海膽、鰹魚啫喱、蕪豆

🌟霜月 $1980 (試業價)

☀️椀物

☀️前菜 - 藁燒牛舌昆布締漬

☀️特選 - 海膽熱狗

☀️刺身
剝皮魚|金目鯛|深海池魚|槍魷魚|熟成大拖|牛柳

☀️八寸

☀️主菜 - 烤牛肉

牛後腿肉經鹽麴處理,軟淋多汁,不失牛味,配上海膽、鰹魚啫喱、蕪豆腐,層次豐富。

☀️鍋物 - 壽喜燒

我最期待嘅壽喜燒!師傅席前烹調鹿兒島A5和牛,火喉岩岩好,肉質嫩滑,牛味跟油香兼備,醬汁甜度剛好,蘸埋蛋汁口感更滑嫩。配菜嘅菇同大蔥都唔失色喎,超多汁!

☀️食事 - 季節釜飯

食埋呢個釜飯,大家絕對唔會唔夠飽!釜飯加入多款野菌、燒太刀魚、栗子等材料煮成,最後再灑上蔥同魚籽增添鮮味。飯粒分明,唔會太濕太腍,不過重口味人士就覺得味道唔夠濃啦~

☀️水物 - 味噌布丁 時令水果
黑柿微爽多汁,完全無平時嘅澀味。啤梨香甜多汁冇纖維。自家製味噌布甸好滑溜,蛋味同焦糖味濃郁,偶爾會嚐到味噌嘅風味。
2022-12-16 2170 瀏覽
2分鐘視覺美食是次介紹的這一家是非常有水準的席前料理。現階段只做晚市,於K11 Musea 內位置較為低調,如果想光顧建議先行訂座啦。是晚由餐廳日藉主廚大谷誠師傅及副主廚星師傅主理,以餐單《霜月》開始該晚的嘗味之旅。餐單上的第一道菜 椀物 – 為甘鯛木魚清湯,把錦大根切成近透明的長形薄片,隱隱透著包裹著甘鯛魚肉的嫩白、車海老橘紅、散發著淡淡的木魚及菌香,用筷子夾開錦大根片,包裹在裡面的食材便會散出,細看之下還有椎茸、菠菜及金箔。前菜 — 在享用清湯的同時,第二道菜式 藁燒牛舌昆布締漬 已在烤爐前經由大谷師傅製作中,是次選用的澳洲和牛牛舌芯,先以昆布醃漬,然後再慢煮12小時,最後就是我們現在見到經由大谷誠師傅以稻草燒香其表面,呈上時於頂頭再放上一片燃燒的杉木片,帶出禾桿及杉木那種煙燻的層次。牛舌芯入口軟嫩,肉質細緻,帶著淡淡的煙燻氣息。特選 — 海膽熱狗,是次餐廳以北海道根室馬糞海膽入饌,以紫菜包著少許壽司飯,再在上面加上一整行的馬糞海膽,入口味道濃郁,甘甜度很高,單是此賣相已經相當的霸氣。刺身 — 之後的刺身時間,前半段分別有石頭魚(剝皮魚)、金目鯛、深海池魚和魷魚。石頭魚配魚肝,細滑
2分鐘視覺美食

海膽熱狗
海膽熱狗
深海池魚
魷魚
石頭魚配魚肝,細滑有嚼勁的口感,味道濃郁而持久。
石頭魚配魚肝
金目鯛經輕輕的灸燒,吃上一口帶給你的是肉質細滑爽甜的口感,富油脂但不膩。
金目鯛灸燒
後半段則有來自京都伊根熟成了21天的大善吞拿魚,分別做赤身熟成刺身及大拖羅熟成刺身
京都伊根熟成了21天的大善吞拿魚
魚的動力來源叫做三磷酸腺苷,隨著熟成時間分解之後,就會出現帶有旨味成份的肌苷酸, 適當的熟成時間後,赤身肉質幼嫩而旨味豐富,最明顯的就是入口的那肉質的口感以及那種特出的酸酸旨味。
赤身熟成
而大拖羅熟成的酸味則會少很多,因為脂肪占大比例,所以入口的口感更為軟綿幼滑,脂香當然十足。
大拖羅熟成
大拖羅熟成
最後是日山牛柳刺身,配上醬汁與生洋蔥,口感柔軟嫩滑,火灸後帶輕輕油脂香。
日山牛柳刺身
八寸 —  將時令代表季節的食材盛為一盤,自然景色彷彿都裝進器皿中,再在客人面前再呈現"
八寸
八寸的料理方法不拘,是晚我們享用次序為沙甸魚脆片、麝香葡萄天婦羅、脆炸加荗茄子車海老餅、菊花浸漬、湯葉海參腸、時雨煮牛筋、秋鯖魚砧卷、胡麻醬無花果和忌廉芝士西京燒。
八寸
擺盤很有心思而各道菜式都能突出時令食材自身的味道。

主菜 — 主菜所選用的是上鹿兒島和牛的後腳肉,先慢煮12小時,再煎封四邊,配以帶微酸的木魚湯凍和茗荷,有平衡膩感的作用,最後伴以海膽及蕪菁打成的豆腐,建議是以筷子夾起牛肉,將海膽和蕪菁包裹一同送往嘴巴,有著豐富的味道及口感,相當滋味。
鹿兒島和牛的後腳肉
鍋物 – 是晚鍋物為壽喜燒,選用來自鹿兒島的A5和牛西冷位置,肉眼可見油花均勻。
鹿兒島的A5和牛西冷
另外再選用群馬縣的時令蔬菜佐吃。
群馬縣的時令蔬菜
A5和牛西冷蘸著日本蛋漿來吃,滑溜之餘充滿肉香和蛋香,十分滿足。
鹿兒島的A5和牛西冷壽喜燒
食事 – 就是主食的環節,餐廳使用滋賀縣的信樂燒陶窯燒製的飯釜來炮製是晚的釜飯,師傅以時令當造的鰆魚,先將其燒香再和菇菌及栗子一同烹製。
鰆魚釜飯
食用時在頂再鋪上三文魚子,足料之外賣相亦吸引。飯粒油潤飽滿,整碗飯吃起來非常之滿足。
鰆魚釜飯
水物 – 甜點以葉擺設切合深秋的意境,配兩款時令水果,分別有黑柿和洋梨,搭配布甸及即沏的抺茶作結。
抹茶配時令水果布甸
餐廳所選取的水果絕對時令高質。但不可不提的是那加入白味噌的布甸,滑溜之餘味道亦特別,最後以一碗抹茶為這個盛宴作結。
2022-11-28
$1980 (晚餐)
慶祝紀念
紀念日
2022-12-15 1186 瀏覽
最近到訪了在K11 MUSEA 開業不久的日本割烹料理店「お肉割烹 而今」是「燒肉而今」的全新姊妹品牌 在擺設精緻的懷石料理基礎上加入和牛元素 看著師傅在你面前像變魔術般的炮製多款料理 讓人目不暇給💆🏻‍♀️.|椀物| ▪️甘鯛木魚湯以一層薄薄的蘿蔔薄片包裹著軟嫩的甘鯛魚肉 鮮甜的車海老 爽口的椎茸 菠菜 與鮮甜的木魚清湯一起享用 清香暖胃.|前菜|▪️藁燒牛舌昆布締漬在享用清湯的同時 師傅已經在烤爐前炮製第二道菜式 過程相當賞心悅目 牛舌用昆布醃漬過後慢煮12小時 隨後於席前以傳統稻燻炙燒製作 以稻草燒香表面後 煙燻的味道慢慢散發 再蘸一點梅醬同吃 軟嫩的口感與獨特的稻燻香氣 為唇齒間帶來最鮮美的味覺體驗.|特選|▪️海膽熱狗以北海道根室丸的海膽入饌 師傅毫不吝嗇地將一排排鮮甜滑溜的馬糞海膽放上手卷上 單是賣相已令人垂涎 相信海膽控絕對無辦法抗拒這道海膽熱狗的誘惑.|刺身|▪️石頭魚· 伴魚皮 魚肝▪️金目鯛▪️槍魷魚▪️北海道北寄貝▪️熟成21日赤身與大拖▪️日山牛柳刺身.多款刺身中最喜愛熟成三星期的吞拿魚 熟成過後味道濃郁有層次 肉香味濃 魚脂豐腴 另外日山和牛刺身選用了牛柳芯位置 入口柔軟嫩滑 外
|椀物|

▪️槍魷魚
▪️北海道北寄貝
▪️熟成21日赤身與大拖
▪️日山牛柳刺身
多款刺身中最喜愛熟成三星期的吞拿魚 熟成過後味道濃郁有層次 肉香味濃 魚脂豐腴 另外日山和牛刺身選用了牛柳芯位置 入口柔軟嫩滑 外面輕微炙燒過 配上特調醬汁與和帶微辛的生洋蔥更添惹味 槍魷魚配上鹽粒與青檸 味道頗清新

|八寸|
▪️麝香葡萄天婦羅
▪️脆炸加荗茄子車海老餅
▪️湯葉海參腸
▪️菊花浸漬
八寸是享用懷石或割烹料理時都不可或缺的環節 除了擺盤很有心思 食材亦很講究 餐廳會以當季最時令的食材來炮製八寸 印象最深刻的莫過於第一次吃鯊魚心 質感爽韌 加上麻油不會有腥的感覺 另外也很喜歡口感彈滑的白子豆腐和濃郁的忌廉芝士西京漬

|主菜|
▪️烤鹿兒島和牛
以鹿兒島和牛後腿肉慢煮12小時再煎香兩邊 伴以海膽和蕪菁豆腐能平衡牛肉濃重的味道 清酸的木魚湯啫喱提鮮之餘 亦能平衡和牛的油膩感 整體層次口感豐富

|鍋物|
▪️鹿兒島日山A5和牛西冷·壽喜燒
日山A5和牛西冷呈完美的霜降狀 油花綿密均勻 肉色更帶著絕美光澤 脂香四溢 簡單蘸上蛋漿同吃 肉香和蛋香混為一體 口感柔嫩滑溜 師傅會分兩次烹調 第一片較能吃到那純樸牛肉香 第二片吸收了甜甜的壽喜燒汁精華 咀嚼時質感柔嫰 肉汁香滑

|食事|
▪️季節釜飯
師傅以一個大大的陶瓷煲來炮製釜飯 以當造的鰆魚和大量時令菇菌入饌 並以長野縣越光米和阿蘇火山溫泉水煲飯 享用時置頂再鋪上三文魚子 整體帶魚油鮮味

|水物|
▪️黑柿·洋梨·味噌布甸
▪️抹茶
黑柿和洋梨是今期的時令水果 味噌布甸滑溜香甜 帶有濃厚焦糖香 最後以即席製作的抺茶作結尾 相當滿足

這裡由和食烹飪經驗豐富的日籍主廚大谷誠與精通和牛知識的野村寛美擔任總女將主理 這次的新餐單 【霜月】加入了和牛元素 選用東京擁有百年歷史的和牛供應商日山畜牧的和牛 餐廳亦會根據當日食材輕微改動餐單 這次的用餐體驗完全感受到師傅對食材的重視和烹煮的用心 每道菜式在味蕾上互相輝映 確實是一場難忘的饗宴👍🏻

▪️【霜月】新店優惠 HK$1,980 (原價$2480)
$2000 (晚餐)
2022-12-05 582 瀏覽
新開的割烹!! 喜歡割烹採用時令的食材席前炮製不同的料理 刺身、鍋物、釜飯等等 一次過滿足貪吃的心🥰 前菜藁燒牛舌充滿稻草燒過的香氣😋 吸睛的海膽熱狗用上兩層海膽 海膽多過飯😆 然後到刺身的部分🐟 石頭魚、深海池魚、金目鯛、槍魷魚、熟成三星期京都中拖羅、大拖羅、鹿兒島牛柳芯😚 八寸是八款季節小碟 當中提子天婦羅最有趣😜 接下來是最期待的肉料理!! 選用東京和牛供應商 「日山畜產」之和牛🐮 烤和牛後腿肉 先慢煮後烤 肉質非常軟淋😋 鍋物和牛西冷壽喜燒為重頭戲 席前製作 油花豐富 沾上生蛋黃 有衝動想叫一碗白飯🤣 而最後食事是鰆魚釜飯 先燒香鰆魚 再加上季節性的菇菌類和三文魚籽🤤 雖然很飽 但都吃了兩碗😚

前菜藁燒牛舌充滿稻草燒過的香氣😋

吸睛的海膽熱狗用上兩層海膽 海膽多過飯😆

八寸是八款季節小碟 當中提子天婦羅最有趣😜

早幾個月毛毛話想試富小路omakase,咁打去預約點知由11月開始就裝修成為割烹,咁就不如試下變身做割烹嘅佢會唔會令人驚艷,果然係不得了,算高質素的一間,無論食材、擺盤、師傅同服務都係非常好👍🏻1️⃣8️⃣0️⃣0️⃣ 晚飯時間我同毛毛都準時入座,先叫咗兩杯酒淺嚐:梅酒同柚子酒,不勝酒力可試呢兩款,柚子清新香甜、梅酒果味濃而不烈。因為師傅要齊人先開飯,隔離枱遲到15分鐘,咁所以大廚師傅特別為我地整左個餐前小菜:Parma Ham配無花果,再配餐前飲品:鹽青檸梳打水超開胃。前菜燒牛舌昆布漬 用杉木煙熏出嚟,牛舌用昆布浸好耐,牛舌軟又入味。碗物錦大根、甘鯛、車海老、茸、菠菜、柚子刺身日本近海直送海鮮 非常鮮甜,水準之上。牛柳刺身燒物烤牛肉、海膽、蕪豆腐、花穗、山葵、美味高湯果凍八寸🏅呢個係全晚最靚,師傅擺盤非常有心思,秋意涼嘅畫面呈現眼前,每道食物花心思配搭,各有千秋,不得了!海鼠腸、秋鯖魚砧卷、忌廉芝士西京漬、無花果胡麻醬、菊花浸漬、麝香葡萄天婦羅、炸車海老銀杏餅、時兩煮和牛特級🏆海膽熱狗🥰完全食佢深海嘅鮮味,好耐無試話一口海膽嘅感覺,好正!鍋物壽喜燒,水準之上,睇住師傅燒有一番味道。和牛西冷、下仁田蔥

1️⃣8️⃣0️⃣0️⃣ 晚飯時間

前菜
燒牛舌昆布漬
用杉木煙熏出嚟,牛舌用昆布浸好耐,牛舌軟又入味。

碗物
錦大根、甘鯛、車海老、茸、菠菜、柚子

日本近海直送海鮮
非常鮮甜,水準之上。
牛柳刺身

燒物
烤牛肉、海膽、蕪豆腐、花穗、山葵、美味高湯果凍

八寸🏅

特級🏆
海膽熱狗🥰
完全食佢深海嘅鮮味,好耐無試話一口海膽嘅感覺,好正!

鍋物
壽喜燒,水準之上,睇住師傅燒有一番味道。
和牛西冷、下仁田蔥、天然舞茸、生麩

食事
季節釜飯
佢用左日本京都米同溫泉水煮成,好香不過略為清淡,但因為咁食到海鮮嘅味道。
太刀魚、各種野菌、鲑魚籽、素味噌湯

水物
味噌布丁、時令水果
布甸係師傅自己整,好香濃,有種日本時代嘅味道。

最後
手磨抹茶,作為一餐之完結。

總而言之,书肉割烹 而今變身之後嘅佢仍然保持高水準,令人回味,如果問我咁多道菜最亮眼係邊道,我會話佢嘅燒肉同八寸係全場之冠。海鮮刺身係講食物之鮮,而考工藝就係控制食嘅火喉味道同擺盤。

呢間係可以再去嘅一間日本正宗割烹料理,食得滿意又開心。

2022-12-03
慶祝紀念