2024-08-28 579 瀏覽
以往的預約困難店,現在不時有餐位。朋友住在餐廳附近,親臨預約,一個多星期便可五人共同進餐。店舖的裝置和氣氛很有年代感,淡黃的圓吊燈,散發着溫馨的光芒。但不知是何原因?小小的餐廳竟沒有滿座。廚師開煮前先讓食客瞻仰和牛未煮前的真身,和牛跟牛舌粉紅鮮嫩,增加了大家的食慾和期望值。廚師表明所有食材包括糖及醬油均來自日本,另外用的是滋賀縣的近江A4和牛的肉眼、西冷及刺生級牛肩。前菜是一小盤漬物加上幾種鮮蔬,極簡的調味和處理令各種蔬菜的本味更突出。蒸蛋軟滑是基本要求,櫻花蝦用量大方,卻令茶碗蒸略鹹。由於壽喜燒的烹煮過程十分快速,不多久師傅便送上嫩滑和牛,加配熱烘烘白飯及醮肉的橙黃蛋液。和牛與牛舌依序出場,醮滿壽喜燒汁的和牛襯以不同香蔬,脂香滿滿兼牛味濃郁。和牛之外套餐還包括一些蔬菜和配料,其中以淡路島的洋蔥最為鮮甜。結尾的主食是蛋香澎湃的碎牛蛋飯,飯未吃完,便已開始期盼下回的邂逅。套餐以芒果奶凍及蕨餅作結,為是晚劃上完美句號。

蒸蛋軟滑是基本要求,櫻花蝦用量大方,卻令茶碗蒸略鹹。

套餐以芒果奶凍及蕨餅作結,為是晚劃上完美句號。
2024-06-08
2024-06-08 1022 瀏覽
每次嚟食都係叫Sukiyaki Set,起碼最少都食過五次,都去過三間唔同嘅分店,師傅調味都有少少不同,各有特色,有啲糖會落得比較多,不過我覺得統一師傅手勢會比較好,始終唔係每一個人都接受得到,我諗顧客應該都鍾意比較穩定嘅質素,同埋有時感覺到某啲師傅好似好唔願意做咁,拎食客會有小小壓力,始終要喺顧客面前烹調,視乎心情對食客都有一定影響,不過味道方面完全冇令我失望🤤.前菜有分別有螢光魷魚🦑,薑蓉蟹肉蒸蛋,不過前菜每次都唔同,我相信都有分季節性,每次食都有驚喜,而蒸蛋方面,本身唔係咁鍾意食薑,所以我每次食嘅時候都會刮走啲薑先食🤣Sukiyaki Lunch Set $600💰 人均消費 $660

Sukiyaki Lunch Set $600

💰 人均消費 $660
  • Sukiyaki
2024-06-02 666 瀏覽
520老公約我去食好嘢🥰一向都好鍾意食壽喜燒,今次老公book咗被譽為全港最難book嘅壽喜燒餐廳,所以期望也很高。同老公叫左sukiyaki set,揀左和牛同追加一份牛舌,真係好值得追加,因為配埋蔥一齊食非常香口👍🏻和牛亦非常生鮮,入口即化,本人胃口唔大,但就算飽都忍唔住要食晒,仲有洋蔥估唔到係可以咁清甜🧅最後再整個滑蛋牛肉飯非常完滿😋餐廳座位不多,每位廚師只招待兩至三位,所以除咗食物更可以欣賞廚師嘅手藝,壽喜燒最緊要就係靚嘅食材,呢度嘅食材非常新鮮之餘,價錢亦很相宜,所以今次的晚餐滿足之餘亦不用過高消費,下次再黎👍🏻

櫻花蝦蒸蛋
蔬菜盤
追加牛舌
牛油滑蛋飯
  • Sukiyaki Set
呢間唔洗打電話 打極都唔會有人聽🤨至於我點book到⋯⋯就係有日同朋友去第間餐廳經過屎忽痕就話呢間野好似好好食好難book我地依家問下囉?於是好順利book左但佢限90分鐘用餐時間😂幾唔好但佢好食又平 真係吹唔脹😏其實佢fix menu 所而唔係好使睇有咩食你淨係要諗使唔使再單點或者開支酒🤣不過我同朋友都加咗一份牛舌 無記錯係+$100有4塊架😚推薦要加黎試下呢🤩佢啲份量係食食吓越食越飽 開頭你睇佢細細份以為唔夠食點知食開就知 原來好多😂朋友最近係日本返黎食唔少壽喜燒同牛 但佢對呢間都有讚無彈仲話呢個價日本食都無咁多野食性格比好高!! 仲要中環既晚餐喎☺️我哋睇過午餐同晚餐價錢唔係差太多食既野都係一模一樣的 所以晚餐真係好抵食睇圖就知牛有幾靚 啲油脂同牛味幾濃真係又滑又嫩 入口即融😋😋總之由開頭食到落尾都係有讚冇彈我見好多人都話佢啲水準差咗我未試過一開波食 但係我果晚食就真係覺得好出色我食嗰間應該係總店😳😳如果大家經過就記得入去book性價比超高超抵食✌️

呢間唔洗打電話 打極都唔會有人聽🤨
至於我點book到⋯⋯
就係有日同朋友去第間餐廳經過
屎忽痕就話呢間野好似好好食好難book
我地依家問下囉?
於是好順利book左

我食嗰間應該係總店😳😳
如果大家經過就記得入去book
性價比超高超抵食✌️
2024-03-13 1183 瀏覽
這家主打關東風味壽喜燒長期一位難求每個月一號會開放預約 但電話都是忙線狀態ಥ_ಥ在月頭時候 親身到上環 終!於!成功預約(๑•॒̀ ູ॒•́๑)✂︎這次嘗試他家晚市套餐 <𝗦𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗦𝗲𝘁> $730+10% service charge 分別有前菜、蒸物、野菜、燒肉、滑蛋飯、甜品最後完全是捧腹而回(๑´ڡ`๑)✂︎師傅會在過程中講解食材和食法採用的是A4近江牛,一共4片不同部位的牛牛!從牛味較淡吃到較濃 肉眼☞西冷☞牛肩另外加$100 可再品嘗牛舌(๑´ㅂ`๑)✂︎總括而言!CP值頗高 很適合慶祝紀念日或是生日🎂可以再戰(ง'̀-'́)ง
這家主打關東風味壽喜燒長期一位難求
每個月一號會開放預約 但電話都是忙線狀態ಥ_ಥ
✂︎
分別有前菜、蒸物、野菜、燒肉、滑蛋飯、甜品
最後完全是捧腹而回(๑´ڡ`๑)
師傅會在過程中講解食材和食法
採用的是A4近江牛,一共4片不同部位的牛牛!
從牛味較淡吃到較濃 肉眼☞西冷☞牛肩
另外加$100 可再品嘗牛舌(๑´ㅂ`๑)
總括而言!
CP值頗高 很適合慶祝紀念日或是生日🎂
可以再戰(ง'̀-'́)ง
𝐃𝐢𝐝 𝐬𝐨𝐦𝐞𝐨𝐧𝐞 𝐬𝐚𝐲 𝐬𝐮𝐤𝐢𝐲𝐚𝐤𝐢? We’re here at Sukiyaki Mori, one of the hardest spots to book in HK, and it’s no surprise why! 🥩 ✨ We ordered their 𝑺𝒖𝒌𝒊𝒚𝒂𝒌𝒊 𝑫𝒊𝒏𝒏𝒆𝒓 𝑺𝒆𝒕 priced at $730 hkd per person that comes with the following:🫛 𝗔𝗽𝗽𝗲𝘁𝗶𝘀𝗲𝗿🍳 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗺𝗲𝗱 𝗗𝗶𝘀𝗵🥬 𝗩𝗲𝗴𝗲𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 𝗣𝗹𝗮𝘁𝗲🥩 𝗦𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶 (𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂)🍚 𝗥𝗶𝗰𝗲/𝗨𝗱𝗼𝗻🍮 𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁📝 Be sure to reserve the bar table seats so you can watch everything being prepared right in front of you for the best experience!The food was extremely high quality here, and you can definitely tel

🫛 𝗔𝗽𝗽𝗲𝘁𝗶𝘀𝗲𝗿
🍳 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗺𝗲𝗱 𝗗𝗶𝘀𝗵
🥬 𝗩𝗲𝗴𝗲𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲 𝗣𝗹𝗮𝘁𝗲
🥩 𝗦𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶 (𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂)
🍚 𝗥𝗶𝗰𝗲/𝗨𝗱𝗼𝗻
🍮 𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁

The food was extremely high quality here, and you can definitely tell that the ingredients used are top notch and fresh. Whilst waiting, we got served a range of small bites as an appetiser and a crabmeat steamed egg which was so flavourful.

We were served 3 parts of wagyu, and each one was so unique and literally melted in your mouth. Remember to dip these into the smooth, creamy egg sauce for optimal enjoyment!

Rice comes unlimited throughout but don’t forget to save space at the end for their special egg and beef rice that is cooked in the remaining juices of the wagyu so it soaks up all the flavours and goodness!

To end, we had this creamy, light hokkaido milk pudding and chewy warabi mochi which really sealed the deal!
講到香港壽喜燒廚師發板,不得不提人氣店「すき焼 森」,難book程度5星😏最好提早1-2個月book (📝每一個月嘅1號會開放下一個月嘅booking)佢位於中環,有3間分店,全部長期爆滿。牛嘅質素有保證,唔係得個樣,食完好滿足!ꞋꞌꞋꞌꞋꞌଘ Sukiyaki Set (牛) $730 ▸ 8/10ଘ 牛舌 +$100套餐包前菜、茶碗蒸、甜品款式會不定時轉換主食有日本直送野菜、牛、御飯 仲可以追加牛舌~ 主角牛肉係黎自日本A4近江和牛 有肉眼*1 西冷*1 牛肩肉*2塊每塊油脂分布平均 入口即化~食嘅次序都有講究 由牛肉濃度輕食到濃食完真係會覺得有些少膩全過程都由廚師席前烹煮 簡單介紹食材及食法中途唔會打擾你同友人傾計 不過我個人都係有啲唔慣有個人係隔離有少少唔自在🤣不過整體用餐體驗良好係香港黎講食壽喜燒 呢間性價比幾高👍🏻

ꞋꞌꞋꞌꞋꞌ
ଘ 牛舌 +$100
套餐包前菜、茶碗蒸、甜品
款式會不定時轉換
主食有日本直送野菜、牛、御飯
仲可以追加牛舌~

主角牛肉係黎自日本A4近江和牛
有肉眼*1 西冷*1 牛肩肉*2塊
每塊油脂分布平均 入口即化~
食嘅次序都有講究 由牛肉濃度輕食到濃
食完真係會覺得有些少膩

全過程都由廚師席前烹煮
簡單介紹食材及食法
中途唔會打擾你同友人傾計
不過我個人都係有啲唔慣有個人係隔離
有少少唔自在🤣不過整體用餐體驗良好
係香港黎講食壽喜燒 呢間性價比幾高👍🏻
之前已聽聞すき焼森一位難求一定要親身到店才可以預訂得到於是我早一個月親身到荷李活道分店訂座【Sukiyaki/ Shabushabu Set $730/pax】另加牛舌 +$100 (4片)前菜 蒸物 野菜 和牛壽喜燒(肉眼 西冷 牛肩)御飯(任添)+炒飯(日本滑蛋+和牛粒) 甜品+漬物+麵豉湯每枱客人都有一位師傅招呼 全程在你面前烹調首先送上前菜 - 蠶豆 炸芋頭 京人參 黑豆蒸物 - 松葉蟹肉蒸蛋 壽喜燒方面 師傅首先為你烹調肉眼部位肉眼是4個部位中最美味的 入口即溶然後到野菜 - 白菜 豆腐 麵筋 冬菇接下來是西冷 比起肉眼 肉質沒有那麼軟腍配以豆腐 冬菇 蒟蒻一起享用 解一解膩我每一啖和牛都配一口飯 中和油膩感洋蔥賣相相當吸引之餘 更煎得非常香 緊接下來是牛肩 脂肪比例較少 相對亦沒有之前兩款那麼軟腍最後是另加的牛舌 薄薄一片 但口感煙韌 比想像中出色最後滑蛋牛肉飯非常出色非常香滑之餘 與肉汁壽喜燒汁攪拌味道非常香濃 甜品有果凍及蕨餅慶祝生日更會為你即場拍照送上即印相片一張留念整體體驗不俗 食物質素不錯略嫌師傅讓我們有點壓力 吃得有點趕但整體還是滿意的
之前已聽聞すき焼森一位難求
一定要親身到店才可以預訂得到
於是我早一個月親身到荷李活道分店訂座

另加牛舌 +$100 (4片)
前菜 蒸物 野菜
和牛壽喜燒(肉眼 西冷 牛肩)
御飯(任添)+炒飯(日本滑蛋+和牛粒)
甜品+漬物+麵豉湯

整體體驗不俗 食物質素不錯
略嫌師傅讓我們有點壓力 吃得有點趕
但整體還是滿意的
2024-01-16 1019 瀏覽
講到食,香港人梗係唔會手軟。今次我來到一間熱門到爆嘅壽喜燒餐廳,個名叫「すき焼 森」,預約搶到位,好似搵到寶一樣。入到餐廳,裝潢簡潔得黎又不失風格,重點係梗係食物啦!開場先來咗個前菜小食,好嗲嘅感覺,味道得意得意。跟住上嘅茶碗蒸細細嚿但係滋味十足,飲品就餘韻無窮,當然,佢哋既主角—壽喜燒肉先係正菜嚟!啲肉好正呀,A4和牛定係要嚟幾塊先夠哂味,軟滑溜溜,涮嗰下梗係鮮味滿溢,攪起哩啲已經掂過癮!呢度既肉食選擇好豐富,任你揀,煮到啱啱好,加入啲蔬菜同啲神秘既秘製醬汁,個味索爆炸💥。我尤其鍾意個洋蔥,吸滿咗啲醬汁,甜到入心入肺。而家講起個滑蛋牛肉飯,個飯嘅香滑同肉嘅嫩滑完美結合,食完個飯,啲牛汁啲蛋汁全都收皮入口,簡直幸福到暈。終於講到甜品,就係九份熱,層次分明,完美咁總結咗成頓飯,真係食飽食餐,完美!係咁,呢度食物質素、服務、環境都係頂級,你話唔抵食?𓏸立刻搶位!📅👍🏼

2024-01-09 1961 瀏覽
🥰 三年悠長假期, 試過 壽司刺身, 天婦羅, 燒肉 嘅廚師發板, 大開眼戒. 早前 “老友食家” 推介相對冷門嘅 “壽喜燒”, 點名 預約困難店 - “森” Sukiyaki Mori.🤗 “森” 喺中環設三間分店, 邊間有位食邊間, 卑利街分店 有日本師傅坐鎮, 一位難求, 歌賦街分店 啱啱裝修休業, 今日相約即將去美國進修嘅 “小秘書”, 嚟到 荷李活道分店, 解鎖我未食過嘅 “關西壽喜燒”. 電話訂位, 可以選擇入座時間: 6:30pm, 7:30pm, 8:30pm, 唔使落訂.📖 壽喜燒, Sukiyaki, 日本鍋物料理之一, 以少量醬汁烹煮嘅火鍋. 食材包括牛肉切片, 大蔥, 蔬菜, 豆腐, 芋絲, 冬菇等, 蘸生雞蛋食. Suki 意指農耕時嘅鋤頭, Yaki 意指燒烤, “壽喜燒” 又稱為 “鋤燒”. 關東版本 使用已調配好嘅湯醬汁, 放入牛肉蔬菜, 類似火鍋, 關西版本 先以牛油抺空鍋, 放上牛肉煎烤, 再分別加入砂糖及醬汁, 相對似烤肉.📖 翻查資料: “天武天皇” 受宗教影響, 旨禁食用獸肉, “德川幕府” 時期, 人民喺值得慶祝嘅日子可以食 “壽喜燒”! 當

📖 翻查資料: “天武天皇” 受宗教影響, 旨禁食用獸肉, “德川幕府” 時期, 人民喺值得慶祝嘅日子可以食 “壽喜燒”! 當時嘅食材其實係雞肉, 所以又叫 “雞素燒”. 明治維新 後, 日本人開始接受牛肉, 進而演變為 “壽喜燒” 嘅主要食材.

🥢 今晚點咗 Sukiyaki Set, $730+10%, 另加 牛舌, $100+10%, 清酒 (300ml), $250+10%. 師傅盤上牛肉同埋蔬菜, 然後逐一烹煮. 同步提供生雞蛋, 同埋少量白飯. 玩法少少似 Yakiniku Great 嘅 烤肉廚師發板.

茶碗蒸
牛肉: 肉眼, 西冷, 牛肩
蔬菜
麵豉湯
甜品
生雞蛋
白飯
🥢 講講環境, 餐廳門面和式設計, 木系趟門, 入門口右邊設一張八人方枱, 左邊設一張四人卡位, 直望一張L型十人吧枱, 室內擺位不規則, 哈哈. 今日被安排坐吧枱, 無論坐普通枱或者吧枱, 都有師傅煮埋俾你食.
🍀 前菜: 蠶豆, 海老芋, 京人參, 黑豆. 炸芋頭比較出色, 外皮炸脆, 芋頭腍哂. 京人蔘, 即係紅蘿蔔, 爽甜.
前菜: 蠶豆, 海老芋, 京人參, 黑豆
🦀 松葉蟹肉蒸蛋. 蟹肉鮮味湧出, 蒸蛋夠熱夠實淨, 加咗少少薑, 不俗.
松葉蟹肉蒸蛋
🐂 主角出塲, 第一片, 肉眼, 近江牛, A4 級別. 雪花紋平均, 入口溶化, 調味略甜, 就係 “壽喜燒” 嘅特色, 收貨!

📖 翻查資料: “近江牛”滋賀縣 產嘅黑毛和牛, 400年歴史, 日本最悠久嘅食用牛, 與 三重縣 產嘅 ”松阪牛”, 兵庫縣 產嘅 “神戶牛” 並稱為日本三大和牛.
肉眼
肉眼
🥬 蔬菜: 白菜, 豆腐, 麵筋, 冬菇. 蔬菜甜美入味, 又幫助解膩, 迎接下片牛肉.
蔬菜: 白菜, 豆腐, 麵筋, 冬菇
蔬菜: 白菜, 豆腐, 麵筋, 冬菇
🐂 第二片, 西冷, 配兩粒 蒟蒻. 牛味升級, 調味濃厚, 開始覺得腬, 試下蘸生雞蛋, 味道拖淡咗, 相反, 配白飯相當出色, 問題係太飽囉.
西冷
西冷
🧅 淡路島洋蔥. 據師傅介紹, 淡路島洋蔥冇咗辛辣味, 食落清甜.
淡路島洋蔥, 蒟蒻絲
淡路島洋蔥
🐂 第三片, 牛肩. 醬汁繼續濃味, 肉味再重, 但分別不大. 由於脂肪比例少咗, 食落冇咁腬.
牛肩
🥢 蒟蒻絲. 類似粉絲, 入唒味, 掂!
蒟蒻絲
🐂 第四片, 又係牛肩, 理應最重牛味, 老實講, 不及打邊爐或者扒房嘅牛肉. 四片牛肉, 拉唔開層次, 缺乏變化.
牛肩
🐂 牛舌, 第一片較腍滑, 第二片較脆口, 味道大同小異, 由於簿切, 口感沒有預期中嘅驚艶.
牛舌
🍳 滑蛋牛肉飯. 新鮮炮製, 賣相吸引, 熱辣辣, 啱啱熟嘅滑蛋, 撈飯食, 可惜太飽, 食一半棄糊.
滑蛋牛肉飯
🤗 麵豉湯. 加咗山椒, 用作解膩, 怪怪哋, 唔識欣賞.
麵豉湯
🍮 甜品: 果凍, 蕨餅. 完美結束!
甜品: 果凍, 蕨餅
🤗 總結: Sukiyaki Mori “壽喜燒” 幾有趣, 值得一試, 但 $1000餐飯, 用餐體驗 交唔到功課. 可能人手不足, 服務唔夠溫度. 坐位逼夾, 貼實隔籬枱客, 加上油煙四起, 食完都坐唔耐. 烹煮模式相對單調, 視覺響受欠奉. 論食物, 牛肉質素不俗, 調味偏濃, Ok嘅, 但幾片牛肉層次變化唔明顯, 相反, 中間穿插嘅蔬菜新鮮, 種類豐富, 略帶驚喜. 最大問題係上菜節奏過急, 肥膩感令食慾驟降, 扣分. 下次再試其他分店.
2023-12-09 1541 瀏覽
今日特登黎到中環,就係為左食呢間高質壽喜燒,一黎到門面已經好有日本味道,好似去左日本旅行咁吖。入到餐廳入面,其實枱就唔多,如果想坐Bar枱嘅朋友,一定要打黎預定呀,假日係難Book。而今日我地就食左個Lunch Set,擇左一豬一牛,就算唔食牛嘅朋友都可以黎食。前菜黎左一小客蘿白蔬菜漬物,十分清新開胃。之後就係松葉蟹茶碗蒸,蛋面上有一啲海藻,蟹肉都非常足夠,每一枱壽喜燒都會有一名師傅負責,而肉方面,牛會有三款不同部位,每個部位各兩塊,分別係肉眼 西冷 牛扁肉 ,豬就有肉眼 同西冷 。 師傅亦都介紹肉嘅部位,產地(今次係A4近江牛/北海道豬)等。而佢亦都會順住肉嘅濃道,去烹調,而套餐都有日本蛋比你沾肉食,有白飯免費提供(最後仲有個飯)每塊牛肉都真係入口即溶,加埋師傅手勢,真係無可挑剔,蔬菜方便特別嘅係佢會有蒟蒻,同埋蒟蒻麵,食返啲菜就自然冇咁漏啦最後會用埋剩低嘅壽喜燒汁,加蛋漿、蔥花、肉碎,煎一個壽喜燒滑蛋飯,超好食呀甜品方面就簡簡單單用一個雪糕做結尾

甜品方面就簡簡單單用一個雪糕做結尾
壽喜燒
2023-10-22
壽喜燒
朋友生日,俾個藉口我食好東西。要親身去book枱嘅すき焼 森夠晒大牌,試過就知名不虛傳。午餐每位600蚊,我哋再加$100要咗份牛舌(4片)。套餐包括4片牛,有佐賀A4和牛肉眼、西冷、肩胛,仲有一盤日本直送野菜。另外有前菜、甜品、咖啡等。前菜以楓葉🍁點綴,充滿季節感,涼拌菠菜、黃色花瓣🌼仲有菇片,微酸開胃。茶碗蒸少有使用紫菜入撰,新鮮。主菜上場,席前有師傅逐片煮俾你食,每片牛都會配上唔同嘅菜,有輕輕講解食材同最佳食法,鍾意依種淡然唔over嘅招呼方式,恰到好處,唔會阻住你哋傾計。只見師傅熟練地加醬油、灑糖,罪惡感同期待嘅喜悅湧上心頭☄️第一片牛牛味偏淡,但雪花多,入口油脂四溢,沾上蘭王生雞蛋🥚同吃,滑不溜手,是幸福的感覺。之後師傅端上一小碗烤蔬菜,有豆腐、冬菇、紹菜,全部都好入味,飽滿醬油香,但唔會好膩。接下來嘅牛愈食愈濃味,肩胛最濃郁,配上香氣特出,甚有個性的春菊,減低油膩感,加返兩分清新。食牛舌前品嘗咗日本蒟蒻,師傅提醒點蛋食,蛋液混和吸飽醬油嘅蒟蒻絲,真係前所未有咁好食😋。另外仲有淡路島洋蔥🧅,想像不到嘅清甜,師傅建議從外圈開始食,咁就從淡至濃味順次序食。未嚟之前上網爬文話唔建議叫

前菜

未嚟之前上網爬文話唔建議叫牛舌,好在最後有叫。煮得剛剛好,滑嫩有嚼勁,但唔會似橡筋,牛味亦足🐂,灑少少香蔥食,真係值得一試。

食到大半飽就上和牛粒粒炒飯,師傅爽快地下了幾隻蛋炒,真係地獄級罪惡——食完再減。炒飯偏濕,個人鍾意乾身嗰隻炒飯,但啖啖都食到牛粒、蛋絲,份量又剛好,唔算差。

最後甜品大驚喜,綠茶雪糕比好多主打綠茶嘅餐廳做得好食太多,微甘不苦澀,茶味出,但唔過火,同濃香牛奶巧妙平衡,口感細滑,想追住食。店方仲好有心為生日朋友準備小驚喜,滿足打卡需要。🤗

餐後咖啡同熱檸水就合格有突,沒甚麼可挑剔。

唯一美中不足相信係個白飯,另一位曾經嚟過嘅朋友講得啱,係爭個飯,無採用日本靚米,食落梗係少少削,唯一扣分位。
  • Sukiyaki
  • 甜品
2023-10-26 1761 瀏覽
老公book左呢間sukiyaki幫我慶祝生日呢間餐廳係一個師傅照顧一枱客人食物質素好師傅講解食嘅次序同食材係咩邊度產地都介紹得好清楚擺盤都好靚呢個蒸蛋真係一流勁香菇味又滑配料都一樣出色由淡味食到濃味👍🏻👍🏻呢個洋蔥好好食外面清食到入面好濃味好入味又乾爽呢個滑蛋牛肉飯都好好食甜品係蘋果jelly+梨奶凍成餐晚都好滿意👍🏻好好食我比100分👍🏻
老公book左呢間sukiyaki幫我慶祝生日

2023-10-19
Sukiyaki
  • 茶碗蒸
2023-09-21 2352 瀏覽
今日係我生日,男友大大早一個月做book jor 呢間餐廳食lunch,其實sukiyaki食嘢野一樣,不過會比晚餐平$100~同埋有mini sukiyaki set 選擇會比較實惠啲Sukiyaki set $580 - Beef佢有三大片不同部位嘅A4近江牛-肉眼/西冷/肩胛,再有蘭王生雞蛋比食點,師傅會suggest先試原味再點蛋汁,唔同部位嘅口感油脂都不同,個人最鐘意西冷-肉味油香重,肩胛就比較”hi”麻麻地,整體比較重口味,適合撈飯。最後佢會用啲牛碎同蛋撈個飯出嚟,感覺冇乜特別Mini sukiyaki set $280呢個set冇師傅幫你煮,要靠自己shabu shabu,牛肉都新鮮嘅,不過冇燒個三塊咁油,自己係屋企整應該都冇乜問題總結:sukiyaki 牛肉得三片有啲少,雖然我都夠飽,但感覺會想自己係出面買完返屋企煮性價比高啲😂地址:中環荷李活道66號地庫評分(5⭐️為最高):環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️

Sukiyaki set $580 - Beef

服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️
2023-09-18 1419 瀏覽
提早個半月訂座!電話非常難book當日1830 入座座位唔多,有bar 枱座先order set 加一份牛舌,及北海道生蠔飲品方便大多數都係酒類 ,非酒精類飲就得基本汽水果汁,不過餐廳有熱茶供應前菜 三文魚子壽司 好食 😋 北海道生蠔 好大隻 ,海水味十足,一啖食唔晒主菜 和牛 有3個部位 分別有唔同特色,掛住食,唔記得影,餐廳有白飯無限供,牛舌就一般般,有點失望服務方面好好,每枱客人都有廚師服務環境都乾淨舒服會再次幫襯!弓
提早個半月訂座!電話非常難book
當日1830 入座
座位唔多,有bar 枱座
先order set 加一份牛舌,及北海道生蠔

三文魚子壽司 好食 😋

北海道生蠔
好大隻 ,海水味十足,一啖食唔晒

主菜 和牛
牛舌就一般般,有點失望

服務方面好好,每枱客人都有廚師服務

環境都乾淨舒服

會再次幫襯!弓