2022-10-19 569 瀏覽
作為一個壽喜燒控,都Bookmark左呢間Sukiyaki Mori一段時間啦!食過日山之後,都會想試下呢間~久享神店之名既Mori!|  訂 位 小 提 示  |之前聽講呢間係長期爆滿,需要等幾個月先會有位,今次居然比我Walkin預約到,所以都想分享下 本人都測試過打電話,都真係打唔通,但係發現原來自己Walk-in去Book位的話,唔需要1號,2/3號先去約都約到下個月的Weekend!٩(´ε` ٩و~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~♪ Sukiyaki Lunch Set $580 (9/10) *推薦!點解呢間咁難book係因為每位師傅都經Mori San嚴格訓練先可以Serve🤗而我都確實係一路被同一位師傅服務著,感覺真係好用心!不過壞處就係有d尷尬haha相信每一個人嚟Mori都係為咗食佢呢一個Set~成個套餐就包咗前菜、蒸物、三片和牛肉、珍珠米、野菜盛合同甜品咖啡☕️🍮前菜北海道玉米,小小一片幾香甜。然後就係墨魚汁蒸蛋,個人麻麻呢種口感的蒸蛋,墨魚汁比較濃厚但係蛋唔算出色。和牛一開始會show比大家睇,雪花顏色都好豔麗🎈三片和牛對應係兩片西冷同一片牛肩,我自己都追

|  訂 位 小 提 示  |

٩(´ε` ٩و

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

和牛一開始會show比大家睇,雪花顏色都好豔麗🎈三片和牛對應係兩片西冷同一片牛肩,我自己都追加左一杯Sapporo,拎黎送和牛🤭西冷食落果然油脂感好重,牛味繞纏喺口腔中,配合Sapporo嘅順滑感,係一大享受💓牛肩咬嚼感都非常強,而且Mori喺Sukiyaki調味力度上果然上乘,撒糖嘅份量同醬油都配合得好,甜得黎真係中和一點點嘅油脂,同埋配埋香濃蛋汁,未食先流口水,食完覺得物有所值。

去到最後,師傅會用剩下嘅和牛碎,為你整一道和牛ver嘅滑蛋碎牛飯❤️好多人覺得呢個係點睛之筆,因爲同平時食風味完全不一樣🔥

— 同日山比較?—
個人認為,Mori同日山定位都係有唔同,日山比較上食海景同和牛品質,因為日山作為和牛供應商不倒超過一百年,質素有保證。而Mori更似係食師傅同欣賞Sukiyaki嘅過程,但係沒有太亮麗景色,當然味道上個人認為不相伯仲🙏🏻

~P.S.~
一開頭師傅問你要唔要追加牛舌,今次我就冇加,因為我食得唔多,都好彩冇追加因為真係好飽(´・ω・`)
2022-10-02 799 瀏覽
係香港食壽喜燒嚟講 呢間都算係好出名 所以專登打電話預訂定(想食既朋友記得要預早訂位!)今次試左$680既牛set 加左$100試牛舌(有4塊)前菜有三文魚子吞拿魚刺身 日本既甜蕃薯 同一碗菜 同埋一個紫菜茶碗蒸不過不失😂正常水準每人有4片肉 啲肉既雪花睇落都幾靚 多數食落都唔會話好膩 但又有牛味👍點埋雞蛋食幾滑 食哂啲肉同菜會有個 牛肉滑蛋飯 啲蛋好滑🤣都唔錯 最後甜品係日本啤梨整既糕 同牛奶凍 都幾fresh 個牛奶凍勁creamy😂
今次試左$680既牛set 加左$100試牛舌(有4塊)

不過不失😂正常水準
食哂啲肉同菜會有個 牛肉滑蛋飯 啲蛋好滑🤣都唔錯
2022-09-16 728 瀏覽
高質好味的Sukiyaki , 壽喜燒的主角當然係和牛啦!呢間店是用近江A4牛肉質嫩滑,入口即化,配上雞蛋液同白飯,(白飯是任添的),簡直是神組合!結尾還有一個和牛滑蛋炒飯,師傅提醒要留肚呀!壽喜燒醬汁不會太濃太甜所以配合起来岩岩好、而壽喜燒的各種新鮮蔬菜、冬菇、粉絲等等都好好食前菜簡單的茶碗蒸蛋加紫菜都很美味、主菜A4和牛,追加的牛舌,甚至洋蔥都是來自日本不同地方的食材。而且價錢合理。值得一試。就是比較難打通電話預約,必須要預早1個月預約才可能有位。
壽喜燒醬汁不會太濃太甜所以配合起来岩岩好、
而壽喜燒的各種新鮮蔬菜、冬菇、粉絲等等都
2022-09-14
本来听说这家餐厅很难订,所以提前一个月在网上预定。然后我们去了餐厅,因为针卡有点问题扫了半天,有点急。结果这家餐厅的经理态度非常的恶劣,而且在我们已经因为之前的态度跟他先道歉了之后,他还不依不饶,蹬鼻子上脸。跟我们说道歉有什么用?这就是对于客户的态度吗??服务行业根本没见过这种态度的,这店赶紧倒闭吧。第一次遇到这种事情,这个经理太恶心了,我必须要疯狂投诉这家餐厅,大家千万别去,花钱受这种气,有病!
2022-09-04 663 瀏覽
呢間預約困難每個月嘅月頭就要打去book但係通常都唔會打得通嘅,所以每個月嘅月頭你會見到長長既人龍,因為大家都放棄再打電話決定親自嚟舖頭做Booking🤣🤣午市同晚市大致一樣,晚市會多兩款牛可以食但價錢都係差一百蚊,所以晚市係抵食!由於食A4牛都比膩,所以今晚配左呢個果味重既仙禽黎配佳餚🫶🏻 呢個set會有前菜等大家清一清口腔再去食牛牛呢到係二人份,分別會有油份重點/牛味濃點咁去逐一試呢張睇番都流口水🤤一路食、都會配番日本既蔬菜🥬呢個牛舌如果午餐係要另外加錢,晚餐就會包埋食到呢個飯已經好飽,通常我都會叫師傳少飯🤣🤣

牛呢到係二人份,分別會有油份重點/牛味濃點咁去逐一試
呢張睇番都流口水🤤
一路食、都會配番日本既蔬菜🥬

呢個牛舌如果午餐係要另外加錢,晚餐就會包埋

食到呢個飯已經好飽,通常我都會叫師傳少飯🤣🤣
都市傳聞話呢間餐廳嘅電話、電郵、社交平台度好似結界咁,永遠都冇人😨每個月1號開放下個月嘅Booking,如此類推。本身,我哋都諗使唔使咁大牌呀😒點知,入座嘅時候同分店經理和料理長Jeff傾開計,先理解到佢哋嘅難處…😔點解咁難book嘅原因係因為Mori San 堅持每一位廚師都要一心一意咁為一台客人烹調壽喜燒,而且過程亦要隨時留意客人使唔使加茶、飯、及據客人的飲食喜好再加以調整,人手方面真係不足夠。而且每一位能夠獨當一面站立於客人前的料理長,培訓完後也必須經過Mori San嘅親身考核,合格後先可以服務客人,以確保客人每次光臨餐廳,質素及服務也有統一標準,勁!👍🏻餐廳有兩個選擇,一個係omakase,另一個係sukiyaki (牛)或 shabushabu (豬)set,咁嚟得呢度梗係食壽喜燒啦🤣所以今次我哋叫咗Sukiyaki Set ($680)。呢個set有前菜、茶碗蒸、蔬菜、主角壽喜燒、無限量供應飯及烏冬和甜品。前菜就正常發揮,有日本餐粟米、銀杏和一個酸酸地嘅青紅椒,食完個前菜,我哋個胃就打開咗啦🤣 我哋追加左A4 近江牛刺身($200/4片),有西冷及牛肩兩個部位,口感鬆軟,

餐廳有兩個選擇,一個係omakase,另一個係sukiyaki (牛)或 shabushabu (豬)set,咁嚟得呢度梗係食壽喜燒啦🤣所以今次我哋叫咗Sukiyaki Set ($680)。呢個set有前菜、茶碗蒸、蔬菜、主角壽喜燒、無限量供應飯及烏冬和甜品。前菜就正常發揮,有日本餐粟米、銀杏和一個酸酸地嘅青紅椒,食完個前菜,我哋個胃就打開咗啦🤣 我哋追加左A4 近江牛刺身($200/4片),有西冷及牛肩兩個部位,口感鬆軟,好似食緊棉花咁入口即溶🤤

食完生冷嘢,梗係要食返個茶碗蒸暖下胃😌 真係好好食,上面舖滿一大層海苔,連埋滑捋捋嘅蒸蛋一齊食落口,好鮮甜好滿足😍 跟住就上重頭戲,牛肉壽喜燒啦!個set嘅牛肉都係用上A4級近江和牛,有四個唔同嘅部位,包括兩個肩位、肉眼及西冷位,每個部位嘅肉香及脂肪比例都唔同,大家唔使擔心,師傅會詳細講解俾你知㗎!佢哋個壽喜燒汁係甜度行先,唔似出面啲壽喜燒一味得個咸字😰肉質及口感都唔使多講,唯一要講嘅係建議大家叫碗細飯,連埋個牛肉一齊食,冇咁油膩🤫

食開和牛,唔爭在食埋個牛脷(追加,$100/4片),個牛脷好爽口,一啲都唔老,師傅功架好好!跟住就食埋啲蔬菜、蒟蒻麵等。蔬菜中,最吸引到我哋嘅係嚟自兵庫縣淡路島洋蔥,識食嘅朋友一定知道,淡路島洋蔥聞名全日本,而且係唔辣嘅,再經過壽喜燒帶嚟嘅焦糖花,口感更加爽甜,我哋建議由外圈食到內圈,因為內圈係最鮮甜嘅,而且可以沾上日本雞蛋,增加口感🥹

最後師傅驚死你唔包咁整埋個壽喜燒和牛蛋炒飯俾你食,個飯幾濃味,材料只係用咗壽喜燒汁、雞蛋同埋和牛,三樣嘢炒埋一齊嘅口感好似食緊蛋包飯咁🥹跟飯有漬物和用咗兩款赤麵豉烹調而成嘅麵豉湯,師傅話可解除油膩感。

甜品就正常發揮啦,鬼叫之前嗰啲太出色啦🤣

席間同料理長Jeff交流,佢話呢個價錢由2017年開舖以來都冇加個價,佢都諗唔明Mori San點解唔加價🤔 我哋估,可能佢就係想多啲人可以享受到真正嘅壽喜燒喇,而唔係坊間嗰啲咸到阿媽都唔認得嘅壽喜燒喇!點都好,我哋希望呢間餐廳可以繼續秉持依個精神,keep好過質素!不過佢哋都要好好正視預約困難嘅問題,否則有幾好嘅熱誠和質素都無用🤷🏿‍♂️

Book咗好耐終於都食到傳說中嘅Sukiyaki神店 すき焼 森,相信大家都明白打爆電話都打唔到嘅感覺,今次都係有朋友幫手先Book到🫡 不過可能係我太大期望啦,佢無我想像中咁驚喜,食一次就夠啦🤪如 果同一個價錢我會寧願食Omakase,但口味見人見智啦,佢作為神店都一定有佢嘅原因! 💰Lunch Set Sukiyaki Set $580相信嚟得嘅人都係食壽喜燒🐮 我哋兩個都食牛,份量我覺得適中,因為佢嘅飯係可以免費任加,有日本雞蛋、前菜、櫻花蝦蒸蛋、炒飯、湯同甜品!師傳會逐一介紹每塊牛嘅部位同建議食法,牛肉分別有兩塊A4和牛西冷同兩塊A4牛肩,師傅會先落糖,再加壽喜燒汁煮,係你面前即場燒煮🫶🏻 牛肉肉質就同平時出面食到嘅A4和牛一樣,而個汁我個人覺得比較淡,味道覺得未值得咁貴,不過睇埋成個過程、仲有師傅即場切牛、煮嘅體驗,整體嚟講都好食嘅,可以一試🤙🏻 📍 すき焼 森地址︰中環荷李活道66號地庫

💰Lunch Set Sukiyaki Set $580

📍 すき焼 森
地址︰中環荷李活道66號地庫
2022-08-18 894 瀏覽
好味、大件、抵食,從來都係好難並存,但係呢間壽喜燒店我搵到了。他們家總共就三間分店,都在中環,餐單好像沒什麼大分別,隨心去吧。在香港做關西風壽喜燒的餐廳,好像說多也不多,不過獨占鰲頭必定是這間  ,訂座經常爆滿,當時也都訂了快一個月才有得吃。當晚點了較便宜的Sukiyaki Set,沒有點Omakase,畢竟目標是吃壽喜燒。壽喜燒對我來說,就是看起來就三四片牛肉,但吃起來一定是飽得反胃。煮法方面就是穩妥妥的關西風,先用牛油塗上熱鍋中,把牛肉燒至半熟,倒入糖、少許醬油,最後加上其他食材如蔬菜、菌類、粉絲一同煎煮,最後沾上蛋漿混和一口白飯,完美。這裡不僅收費便宜,而且有專人幫你處理食物,白飯任添,我們沒有加牛舌,但茶碗蒸、四片不同部位的牛、配菜,基本上分量已經十分足夠,最後會再上一個滑蛋飯和水果,女朋友食量較少,表示完全吃不消,短期都不想再吃壽喜燒了。如果想睇多D食記,可以Follow小弟IG!@mostly.sushi

2021-02-28
2022-08-14 913 瀏覽
話係香港最難book嘅sukiyaki一啲都冇誇大😂長期電話都打唔通 如果想食最好登門造訪訂位 整體嚟講性價比非常高🙌🏼 前菜就無特別 茶碗蒸喺紫菜蒸蛋上面有少少薑蓉😚 不過重點都係壽喜燒‼️ 牛肉用嘅係佐賀A4和牛 每個set嘅三塊和牛位置分別係肉眼,西冷同牛肩  脂肪比例高嘅A4和牛滑口得嚟重有牛味🥰 師傅烹調嘅時候仲加咗大量砂糖喺鍋底  令每塊牛肉表面都帶焦糖香😇 建議一定要追加牛舌 口感嫩滑得嚟有韌性 食和牛嘅時候建議唔好食太多珍珠白飯因為個set會以一碗即煮嘅滑蛋牛肉飯作結🤗
話係香港最難book嘅sukiyaki一啲都冇誇大😂
因為個set會以一碗即煮嘅滑蛋牛肉飯作結🤗
(文中有訂座tips)每月一號總係身邊朋友傳來陣陣悲憤:又book唔到邊間邊間餐廳啦( •̥-•̥ )!壽喜燒界都有一間傳聞中最難book嘅餐店,令人期待有朝一日可以探店。今次首訪感覺不俗,有機會可以二訪!❝Sukiyaki Set - Lunch❞ ($580)基本上預約午飯時段黎用餐就會係享用依個set,整個set包含前菜﹑茶碗蒸﹑野菜﹑肉類四片(可自選牛肉或豬肉)﹑米飯﹑甜品及飲品。全程由師傅一對一組食客處理食材。到訪當日前菜﹑茶碗蒸都不太合口味(係櫻花蝦茶碗蒸,啱口味的話應該會很喜歡)。到野菜開始就有驚喜,例如洋蔥由外層到內層享用,甜度漸高﹑質感軟熟又帶些少爽口。麵筋口感獨特,類近於無咁煙韌嘅麻糬。到重頭戲牛肉!有四片不同部位嘅牛肉可以品嚐,肉質鮮嫩﹑脂肪比例偏低,唔算好多油花,配合蛋液更滑溜滋味~店家採用嘅壽喜燒汁甜度偏高而味濃,砂糖會粒粒依附係牛肉片之上,係我個人最喜愛嘅特色。後續嘅滑蛋牛肉飯係聽落平凡不過嘅餐點,反而係食材同處理手法上乘嘅體現,口味濃郁,米飯粒粒分明,飽一飽都要食~整體黎講,依個價錢非常抵食兼值得一試!餐點﹑服務質素都對得住價錢,即使只係為預約困難店嘅神祕感而

❝Sukiyaki Set - Lunch❞ ($580)

整體黎講,依個價錢非常抵食兼值得一試!餐點﹑服務質素都對得住價錢,即使只係為預約困難店嘅神祕感而到訪,相信都唔會失望而回。

𓂃𓈒 𓂂𓏸 Sukiyaki Mori 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @sukiyaki_mori
中環荷李活道66號地庫
港鐵上環站A2出口,步行約7分鐘抵達
每日12:00 - 15:00/18:00 - 23:00營業

❋ 餐店每月一號12:00nn起接受下一個月的訂座,多數人會嘗試致電28336032/28336102訂座,不過多數人都打唔通(嗚)。所以我當日選擇咗直接到店預約,而約1:00pm到店後發現booking紙幾乎全空(我係book月頭週末)!所以非常建議大家想預約的話可以揀一號去附近食飯,然後順便親身去book位~

𓂃𓈒 𓂂𓏸 𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𓏸𓂂 𓈒𓂃
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
適合場景 | 二人﹑四人或以下聚餐

更多同區美食 ☞ #17中環
更多同類美食 ☞ #17日本菜

♥️ 追 蹤 @17feelgood 發 掘 更 多 高 質 感 食 事 / 生 活 提 案 ♥️
【打咗165次電話📞終於book到既壽喜燒 】すき焼 森 📍 中環日式庭院嘅風格,有種去左日本🇯🇵小店既感覺💗食飯當日係紅日,餐廳只有3枱客人實在令我感到詫異,唔明白點解我竟然要打咁多個電話先book到🙈🔸前菜🥴d味道好怪 🔸蒸乚物- 櫻花蝦茶碗蒸好鹹🥴櫻花蝦啲鬚仲要太長搞到好多渣食到呢度表示想喊 完全唔知自己食緊啲乜嘢👅8/10(只限壽喜燒部份)🔸主角係A4近江牛!有肉眼,西冷同2款牛肩🐮師傅會係你面前即席揮毫,用關西壽喜燒嘅煮法,有焦糖味同時又充滿牛香!我最鍾意係肉眼😚非常嫩滑,加埋蛋汁,同埋超飽滿嘅日本珍珠米!おいしい!😛蔬菜部份我最鍾意係來自淡路島既洋蔥🧅,超級清爽又香甜!好似食緊水果咁😍師傅好好人咁樣提醒大家要留肚for last既滑蛋和牛飯,不過對我來講就太濕啦😲早知前面食多兩碗飯啦haha另外值得欣賞嘅係師傅會因應客人嘅速度去烹調,令我可以好舒服咁享受!抽風系統麻麻哋,食完餐飯成身係食物味🤧呢個價錢黎講有專人serve既 Sukiyaki set算好抵lu~ 大家都不妨一試😊
【打咗165次電話📞終於book到既壽喜燒 】

すき焼 森 📍 中環

🔸前菜
🥴d味道好怪

🔸蒸乚物- 櫻花蝦茶碗蒸
好鹹🥴櫻花蝦啲鬚仲要太長搞到好多渣

食到呢度表示想喊 完全唔知自己食緊啲乜嘢

👅8/10(只限壽喜燒部份)
🔸主角係A4近江牛!有肉眼,西冷同2款牛肩🐮

蔬菜部份我最鍾意係來自淡路島既洋蔥🧅,
超級清爽又香甜!好似食緊水果咁😍

抽風系統麻麻哋,食完餐飯成身係食物味🤧

2022-07-21 1127 瀏覽
這是我們第一次一起吃飯也可能是最後一次了因為朋友即將回國所以今天突意請假不上班也要好好聚一會而朋友也花心思去訂了這家餐廳在下跟中環沒有很熟但這裡也沒有很難找就在PMQ的附近因為時間預早了還可以附近逛逛店門口黑黑的帶著點撲素的風格掛燈旁有營業時間和電話作用大概跟放餐廳卡片一樣吧說實這很好當店員把餐牌放出門外表示在下可以進去驚喜的是居然是Table位置?沒關係吧..先等朋友來再看看如果也不客氣先來一杯酒精飲品幸好人齊後都幫我們換到Counter位置這才開心嘛😍在下喜歡看著師傅在眼前用心烹飪呢開動前菜是超甜玉米😋茄子 枝豆 和蕃茄蕃茄上有小小的蘿勒醬它們絕對是良配然後是海苔出し的蒸蛋再來兩片牛肉刺身自己Diy夾上蔥絲和洋蔥牛牛滑溜無渣然後就是師傅出場的時候了每燒好一道就立即上碟付帶介紹不過由於在下記性不好只記得常中有牛肩肉因為那是在下比較喜歡吃的部份沾點一下蘭王蛋不過蘭王還是熟食比較能發揮它的香味做しゃぶしゃぶ似乎有點浪費掉?白飯極度柔軟在下的黑洞胃不禁多加了碗白飯呢而且把朋友份都吃掉😆除了牛牛之外 在下更喜歡的是洋蔥一層一層厚肉鮮甜多汁又夠入味還有那特別的蒟蒻粉絲最後我們額外多加點燒牛舌把
這是我們第一次一起吃飯

作用大概跟放餐廳卡片一樣吧
說實這很好
當店員把餐牌放出門外
表示在下可以進去

驚喜的是居然是Table位置?
沒關係吧..先等朋友來再看看如果

只記得常中有牛肩肉
因為那是在下比較喜歡吃的部份
沾點一下蘭王蛋
不過蘭王還是熟食比較能發揮它的香味
做しゃぶしゃぶ似乎有點浪費掉?

白飯極度柔軟

知道很難訂位而已
而且晚巿有限時
好像就是為吃飯而吃飯
各餐廳都走著不同的路線吧
諗住同男朋友慶祝生日,於是特登早一個月開始打電話去預訂。點知真係好難先至有人聽到電話,最後book咗生日後兩日先食到,不過都係值得嘅已經係第二次嚟食,但都係會比佢異常高質嘅牛肉質素驚喜到呢度用嘅係A4近江牛,我哋叫咗lunch set,包括嘅部位係每人一份肉眼,一份西冷同埋兩份牛肩分量十分足夠!建議大家如果想來試吓嘅話,一定要預一個月嚟預訂,如果得嘅話最好就親自去到門店Book位啦,因為唔係每次都打到電話過去㗎🙊🫣

已經係第二次嚟食,但都係會比佢異常高質嘅牛肉質素驚喜到
壽喜燒屬於日式料理其中一樣具代表性既食物,位於中環荷里活道既呢一間專門食關西風味既壽喜燒——すき焼 森,極受歡迎,全因為食物質素好,而且性價比高,一位難求,預約需要提前三星期至一個月🥢 餐廳以簡約木系為主,每一枱都配有一位師傅負責席前烹調,以確保客人享受到最佳既食物品質~ 揀選關西風味既壽喜燒主要以燒為主、再調味,着重肉身本質,所以肉既味道會更加出色✨ 四款A4近江和牛;肉眼、西冷、兩款唔同部位既牛肩,全部都脂肪豐厚、油脂分布平均,而每款肉中間亦會有蔬菜、洋蔥等隔場,令人唔會覺得油膩感太重,而追加既牛舌口感爽彈有咬口,牛味一樣十足,最後既滑蛋牛肉飯,總結左全晚燒鍋既精華,令人非常滿足🥘 個人認為屬於香港數一數二既壽喜燒席前料理,絕對值得到訪~
Mori Sukiyaki set ☁️including appetizer, steamed egg, vegetable plate, sukiyaki, rice/udon & dessert 🍨 Extra +$100 for Ox tongue 👅 —好難book🫶🏻🥹邊打邊勁想食雖然好似得幾塊肉咁🍲但食到超飽去到飯我已經食唔落 試左啖超好味😋😋師傅仲超好人咁問洗唔洗打包🥹甜品既奶凍好喜出望外🫢超好味好想快啲再食🥺🐷🐷—💰hkd $1716 including 10% service chargePrice excluding the umeshu🍶📍 Sukiyaki Mori KyuuG/F, 51 Peel Street, Central, Hong Kong
Mori Sukiyaki set ☁️
Extra +$100 for Ox tongue 👅