係要早一個月先book到既すき焼 森❤️‍🔥真係睇返相都流唒口水呀🤤🤤✿ sukiyaki dinner set $680 p.pすき焼 森選用既和牛都係滋賀縣既近江和牛🥩一餐可以試到唒西冷、肉眼同牛肩😍師傅會安排食客由淡味到濃味咁品嘗每款和牛~因為すき焼 森主打既係關西風壽喜燒所以烹煮每片和牛之前 會用大蔥燒香隻鑊然後先落砂糖 再落和牛 燒到塊和牛面層有層薄薄既焦糖 跟住再落埋略帶甜味既壽喜燒汁😋個人黎講比較鐘意食油花較重既牛肩位🤤點啲蛋漿 配埋白飯黎食真係好滿足‼️雖然食埋啲蔬菜、豆腐同蒟蒻麵已經好飽但都記住要留肚食埋師傅整既滑蛋牛肉飯呀🍳🍚師傅先煎香牛肉碎 再用日本蛋同壽喜燒醬汁烹煮
真係好食都幾飽都食埋最後一粒飯🤤🤤

最後因爲係慶祝生日 所以甜品既擺盤都靚啲😍
甜品係梨味既奶凍同啫喱 味道好清新😋亦都幫頭先食既和牛解解膩 呢餐真係好好味呀 超級推介‼️想去食既記住早一個月book定bar枱 咁就可以睇住師傅全程喺你面前烹煮呢餐壽喜燒喇😍

すき焼 森選用既和牛都係滋賀縣既近江和牛🥩
一餐可以試到唒西冷、肉眼同牛肩😍
師傅會安排食客由淡味到濃味咁品嘗每款和牛~
因為すき焼 森主打既係關西風壽喜燒
所以烹煮每片和牛之前 會用大蔥燒香隻鑊

雖然食埋啲蔬菜、豆腐同蒟蒻麵已經好飽
但都記住要留肚食埋師傅整既滑蛋牛肉飯呀🍳🍚

呢餐真係好好味呀 超級推介‼️
想去食既記住早一個月book定bar枱
咁就可以睇住師傅全程喺你面前烹煮呢餐壽喜燒喇😍
  • 滑蛋牛肉飯
壽喜燒喺香港唔算係好主流既日本料理,香港可以食到壽喜燒嘅餐廳唔算多,如果大家鍾意食壽喜燒嘅話,應該一兩隻手數到香港出名或者好食嘅壽喜燒,今次介紹嘅呢一間,大部份人都覺得佢好食,不過個個都一定認同,佢一定係最難book既壽喜燒。すき焼 森喺2017年係中環嘅荷李活道開業,餐廳主打關西風既壽喜燒,之後陸續喺卑利街同歌賦街開分店,喺中環總共有三間分店,因為老細兼總廚Mori san係一個日本師傅,姓Mori,所以餐廳就叫すき焼 森。Mori san喺日本已經從事日本料理多達二十幾年,今次係專程來港主理呢間すき焼 森日本料理。 餐廳出名除咗好食之外,仲係非常之難book位,即使有三間分店,都係長期Full Booking。すき焼 森主要提供日本關西壽喜燒(Sukiyaki)、涮涮鍋(Shabu Shabu)同限定Omakase套餐,用上最優質既和牛同日本直送食材,呢度嘅師傅都係經過日本資深師傅訓練,還原最原汁原味既關西風壽喜燒。每枱客人都會有一位師傅負責席前烹調、介紹每一道菜食材同產地,絕對係周全嘅料理體驗。咁大家究竟知唔知壽喜燒係咩?壽喜燒其實係起源喺日本江戶時代既關西地區,因為宗教影響,只

咁大家究竟知唔知壽喜燒係咩?壽喜燒其實係起源喺日本江戶時代既關西地區,因為宗教影響,只有天皇先可以食肉,一般平民係冇辦法品嚐,所以農民會偷偷地殺畜,用農具去加熱生肉,すき指既就係鋤具。 之後受到西方思潮影響,變到人人都可以食肉,壽喜燒就開始普及,仲會搭配蔥、味噌、醬油、砂糖一齊煮,去除牛肉既腥味,仲會加蛋汁令到牛肉更加滑嫩。咁樣睇壽喜燒係來自關西,不過時至今日,壽喜燒其實已經有關西風同關東風,咁究竟兩個有咩分別。

關東風係類似打邊爐既做法,首先將醬汁味道調好,再將啲肉倒落去醬汁度煮,以鍋物式上台,不過又無shabushabu咁多湯。而關西就類似燒肉嘅做法,係汁煮、半烤半煮既做法,首先將塊肉係一個淺啲既鐵鍋煎香,再調味,醬汁唔會咁多,有啲餐廳仲會落糖,每一片牛肉獨立咁煎煮,所以肉味會比較集中,唔會去晒湯底入面。前者對烹調既次序同細節無咁講究,後者就好考驗師傅嘅技術。好似我上面講嘅壽喜燒歷史,正宗嘅其實應該係關西風壽喜燒。

因為關西風呢一種做法味道比較濃郁,有啲人會覺得太過重味,覺得太膩,所以餐廳用嘅滋賀縣既A4級別近江牛,而唔係用最肥嘅A5和牛,相比起尖沙咀用A5和牛既壽喜燒名店日山。不過近江牛其實同松板牛、神戶牛稱為三大和牛,係300幾個品牌牛肉之中脫穎而出,而且係有最耐歷史嘅牛肉品牌,甚至係和牛比賽羅過獎,一隻近江牛身價可以去到一千萬日圓。

餐廳會決定用A4級別近江牛,除咗係因為唔想太過油膩,Mori san話之前試過用日本唔同產地嘅牛做食材,不過整體都唔夠而家用嘅近江牛好。餐廳都堅持所有肉類,無論係牛定係豬,都唔用機器切割,全部都係人手一塊一塊咁切,因為係手切先可以保持和牛同豚肉既肌肉紋理,唔會破壞肉質入面既脂肪,令和牛同豚肉更加好食。Mori san表示餐廳嘅和牛同豚肉每一片都係鮮紅色,係燈光照耀下閃閃生輝,令人食慾大開,反而如果用機器切既話,色澤就會變得暗淡無光,賣相大打折扣。

之後就到最重要嘅book位,食呢間餐廳係唔可以Walk in,一定要book位,Booking喺每一個月嘅1號開放,你可以嘗試打電話,不過我自己試過打幾十次都冇人聽,網上有人話甚至打過過百次先有人聽,所以最穩陣嘅方法就係每個月嘅1號係佢開門嗰時排隊book位,會開放下個月嘅Booking。我係1月1號個時去book位,餐廳係12點開門,12點去到嗰時已經差唔多有20幾人排緊隊,排左九個字終於入到餐廳,有啲似interview,佢哋會有二月嘅form mark低你想book幾多號嘅咩時間,如果係食壽喜燒要講定,如果大家想食多啲種類嘅牛,建議book夜晚。原本我係book咗夜晚,不過因為疫情關係,政府禁晚市堂食,原本我以為冇得食,不過餐廳主動打電話俾我,話可以幫我轉做晏晝時間或者下個月,最後我就轉咗做同日嘅12:30食。

餐廳喺中環嘅蘇豪區,如果搭扶手電梯可以去到大館門口之後向上環方向行,餐廳其實喺PMQ隔離條街,可以見到對面有間dough bro。餐廳嘅門面唔算突出,冇好誇張嘅門牌,係黑沉色嘅門面,可以影得出餐廳嘅係靠地下一個楓木座地燈箱寫住すき焼森,同埋門口掛咗牌寫住すき焼森既布。餐廳有一道面積唔大既玻璃牆,可以睇到入邊室內嘅環境。

餐廳嘅環境裝修比較平實,以木做主調,裝修比較低調,配上淺黃色燈光,整體環境整潔,牆上有唔少日本瓷器工藝品作為裝飾,有幅實木手繪屏風,加上天花既圓球型同紙吊燈,似一間壽司店嘅格局。枱同枱之間距離適中,唔算太密,有分開散枱同埋吧枱位,位置唔算多,得大約24個位,有三張四人枱、兩張兩人卡位同埋八個吧枱位。因為餐廳係席前料理,所以坐兩邊都一樣,下面嘅枱坐落就會比較舒服啲,坐吧枱位就有食omakase既感覺。

呢個時間去到唔係座無虛席,心諗呢一間唔係Full Booking?咁係因為每個師傅會負責每一枱嘅席前料理,所以同一個時段我諗得三、四台左右。

每張餐枱其實搵唔到壽喜燒同涮涮鍋用既火爐,原來佢係嵌左入張枱入邊,有木板蓋住。
1997 瀏覽

Menu非常簡單,晏晝會有Sukiyaki Set ($580) 同Lunch Set,Lunch Set分別有四個餐($180-290)。而夜晚除咗有Sukiyaki Set($680)、Shabu Shabu Set($680),仲有一個Omakase Set($1480)。唔同分店個價錢會唔同。另外門面仲有一個外賣自取一人套餐,$480包括150g和牛、日本野菜、御飯或烏冬、漬物同赤面豉湯,一樣可以揀Sukiyaki Set同Shabu Shabu Set。
🥩 Sukiyaki Set 💰680 (Dinner Courses)
呢度既Sukiyaki首先有得揀牛或者豬,晏晝價錢係580,夜晚係680,分別就係食既部位有啲唔同,晏晝都係四片肉,一樣係A4近江牛,不過係兩片西冷、兩片牛肩,所以晏晝係食唔到肉眼同兩款唔同嘅牛肩、同埋晚市嘅前菜會比較豐富。另外聽講因為客人主要係食牛,豚肉存貨唔多,所以如果想食要喺訂位個市問吓存貨。題外話,係開店個時,晚市套餐價錢已經係680,即係四年間都冇加過價。另外夜晚佢仲有一個Omakase Set要1480,其實係dinner set再加上其他好似長崎縣生蠔、北海道海膽、牛肉刺身、備長炭燒鹿兒島A5和牛柳、昆布蒸赤睦魚等,會按季節而變。

夜晚Sukiyaki套餐包括前菜、茶碗蒸、四個唔同部位既肉、蔬菜、蛋牛飯同埋甜品,可以另外加$100多一份牛舌。
🥦 前菜 (👅: 8/10)
前菜
首先前菜係蠶豆、千葉縣菜之花同炸海老芋,呢度嘅前菜會按季節更換,抹擺盤同份量都精緻。

蠶豆、千葉縣菜之花都係冷盤,而炸海老芋係熱,菜比較清新,當中最出色嘅係炸海老芋,炸到外層夠薄,咬落脆身,入面軟糯,食落係芋頭嘅甜味,甜味夠天然。
🥚 蒸物 (👅: 8/10)
蒸物
茶碗蒸都會按季節更換,之前係櫻花蝦蒸蛋,今次嘅茶碗蒸上面係松葉蟹肉、海藻同薑蓉,師傅提醒要撈勻嚟食。

蛋入口係嫩滑水滑,不過食到既唔係好重蛋味,而係食到蟹肉加海藻嘅鹹鮮味,鮮味十足,不過鹹鮮味會搶過蛋味,味道偏重,係同平時食到嘅茶碗蒸有啲唔同,如果想食到蛋味就唔好同上面嘅配料一齊食。
🥩Sukiyaki
Sukiyaki Set
呢度每一枱都配左一位師傅負責席前料理,而餐廳用既壽喜燒係來自岩手出產既南部鑄鐵,保溫之餘又唔會痴底。

食嘅次序係肉眼、西冷、兩款唔同嘅牛肩、牛舌,由肉味淡啲到肉味濃啲油脂感多到油脂感小。

師傅首先用蔥同埋牛嘅油脂爆香個鐵鍋,之後首先落一層糖,之後先放牛肉,呢個唔係一般嘅做法,師傅話唔係想令到啲牛肉甜啲,特登用日本比較低甜度嘅糖,係為咗想令到牛肉有一層焦糖化嘅效果,令到牛肉食落有焦香味。

師傅建議食咗原味先,之後再點蛋漿,食落會更加滑,不過呢個蛋如果想追加要加錢。
1️⃣ A4 近江牛 肉眼 (👅: 9/10)
肉眼
第一塊首先係夜晚套餐先有嘅肉眼,係咁多個部位最肥嘅一塊,咬落去係咁多塊最嫩滑嘅一塊,肉質完全無粗糙鞋口既感覺,食落去係油脂非常重,肉味比較淡啲,同時食到醬汁嘅味道,因為醬汁鹹既味道比較重,有少少蓋過牛本身嘅味道,因為加左糖,除咗有少少焦糖嘅效果,仲令到牛肉多少少甜味。如果你鍾意食啲油脂重啲嘅牛,或者係入口勁滑嘅口感,呢一塊絕對係你嘅最愛。
蛋汁

如果覺得肉味太過澎湃,可以落蛋汁,口感會比較綿滑柔嫩啲,好似海綿嘅感覺,喺口腔入邊慢慢溶化,蛋香味出,不過牛味同埋醬汁嘅味道會比蛋汁中和咗啲,不過成塊牛肉就好似入口即融咁,好似食緊A5級數既牛咁滑。
肉眼

如果唔想落蛋汁,仲可以用飯去送牛肉,將肉香、脂香、鹹香加落白飯,係完美嘅配搭。呢度嘅白飯都係可以任添,不過其實食完牛之後仲會有一個蛋牛飯,所以唔係特別大食嘅話,唔使加飯都夠飽,建議大家留肚。
2️⃣ A4 近江牛 西冷 (👅: 8.5/10)
西冷
西冷嘅大細帶過一隻手掌,兩塊加埋蔬菜啱啱好擺得入個鍋入邊。
西冷

西冷相對肉眼來講無咁多脂肪,咬落去係比較實淨一啲、乾身啲,但佢始終油花係非常之靚,夠多脂肪,所以入口都係非常之軟嫩無筋,食落去係油脂感比較少,不過同時間可以感受到牛肉味,肉味比較香濃,而且比較同醬汁夾啲,肉味出啲。
3️⃣ A4 近江牛 牛肩胛 (👅: 8.5/10)
4️⃣ A4 近江牛 上牛肩胛 (👅: 8.5/10)
牛肩胛
煮牛肩嗰時可以睇到師傅每次落嘅糖同埋醬汁都係越來越少,因為本身個鍋已經有味道。牛肩比較上冇前面兩塊咁多脂肪,因為佢係屬於運動量比較多嘅部位,燒完明顯睇到係瘦啲同埋比較細塊。

咬落去唔似肉眼、西冷咁腍滑,牛肩因為有小小根,所以更加有咬口,不過筋本身都係好軟熟,帶彈性,比較乾身。食落去牛味重,比起西冷更加重,第一塊牛肩相對比較瘦一啲,第二塊比較肥一啲、嫩口一啲,兩塊幾乎都冇咩油脂香味。另外肉上面仲會有一條三葉,可以清一清口腔嘅油膩感。
5️⃣ 牛舌 +💰100(👅: 8.5/10)
牛舌

日本牛舌係好難出口,就算出口買到,價錢可能都要5位數價錢,所以呢啲都係澳洲嘅和牛牛舌,一份牛舌有4片,所以兩個人加埋係8片,師傅會問你需唔需要加葱,我就加咗少少令到味道冇咁單一。

有兩片大塊啲係靠近中間嘅部位,咬落去比較嫩滑有嚼頭,另外兩片細塊啲就係牛舌近芯嘅位,落去比較爽口啲,兩塊都係比較薄身,牛味食落都偏重。不過牛舌對比起前面嗰幾塊肉冇咁多驚喜,可以選擇唔加。
🥗 野菜 (👅: 8.5/10)
野菜
食完牛之後就係野菜盛合,呢度嘅煮法係牛同蔬菜梅花間竹,所以唔會一口氣食太多牛而覺得好膩,野菜部分有大白菜、皇帝菜、三葉、冬菇、蒟蒻麵、蒟蒻條、麵筋、日本淡路洋蔥、豆腐同大蔥,所有蔬菜都係由日本空運過嚟。

係食完第一塊肉眼之後就會落蔬菜,首先係大白菜、豆腐、冬菇、麵筋,因為煮完牛之後,個鍋入邊仲有牛嘅油脂同埋醬汁,同埋已經焦糖化咗嘅糖,所以蔬菜食落非常香口,但係又唔會覺得太鹹太重味,帶有小小甜味同和牛既脂香。豆腐咬落有彈性,唔似食緊豆腐,麵筋係京都麵筋,口感有小小似魚腐,食落非常入味。冬菇咬落軟稔煙韌,菇味係壽喜燒汁加持下一樣濃郁,豆腐係傳統日本豆腐,咬落紥實,食落豆味香濃,加上壽喜燒汁令豆香同味道有所提升。

西冷會同春菊、蒟蒻條一齊煮,春菊姐係日本既皇帝菜,味道偏重,食落似唐萵,蒟蒻咬落鬆軟爽彈,一樣盡吸壽喜燒汁,非常入味。
洋蔥

洋蔥其實係煮西冷嗰時已經擺落去煮,煮佢嘅時間係最長,煮到佢透身同底面煎香之後就上菜。

呢度嘅洋蔥係用淡路島出品,淡路島一直都係最出名洋蔥,甚至有人話嗰度嘅洋蔥係全日本最甜。師傅建議洋蔥可以由外到內每一層咁食,洋蔥無煮到佢好老,食落唔會有渣,咬落係越咬越嫩,食落越食越甜越濃味,冇平時洋蔥嘅辛辣,除咗佢品質好之外,仲因為佢吸哂壽喜燒嘅精華,甜而爽脆,好似食緊平時既蔬菜咁,完全唔似食緊洋蔥,就算唔鍾意食洋蔥嘅人都會鍾意。
蒟蒻麵

最後係蒟蒻麵,入口Q彈,一樣係吸收晒醬汁好入味。
🍚 御飯 (👅: 8.5/10)
呢個係用鐵鍋整嘅最後一道菜,利用鐵鍋入邊剩餘嘅精華,師傅首先會將牛肉粒炒香,再加蛋漿,最後擺上飯上面,牛肉碎都係近江牛,不過係切肉期間剩低嘅肉碎。

御飯
可以明顯見到蛋汁係半熟狀態,聞到好香嘅蛋香味,入口首先係壽喜燒汁既味道,之後食落去蛋有蛋香,而且好滑身,牛肉粒口感煙韌帶嚼勁,食落有少少牛味,不過就唔可以同前面嘅牛肉比,飯粒夠軟熟,加上鍋內既油脂香味,所以整體非常香口惹味。

如果唔想食蛋牛飯,可以轉烏冬,不過師傅話烏冬無咁掛汁,一般會建議客人食飯。
味噌湯

除咗蛋牛飯,仲有味噌湯同漬物,味噌湯飲落去比一般嘅味噌湯濃郁,我覺得係應該用咗赤味噌,所以味噌嘅香味直接入鼻,帶回甘,係我鍾意嘅味噌湯。

如果嫌味噌湯太重味,可以食隔離嗰碟嘅漬物,可以稍微中和一下味噌既味道。
🍮 甜品 (👅: 8.5/10)
甜品
最後嘅係甜品,今日嘅甜品係北海道牛布甸配新鮮士多啤梨粒,隔離仲有啲蕨餅,如果你係慶祝生日或者週年可以同餐廳講,佢會換上一個擺盤,用可可粉寫字,估唔到一間咁日式嘅餐廳都有呢個服務。

北海道奶凍入口非常順滑,夠creamy,食落去牛奶味非常重,唔會太甜,如果覺得太甜可以用士多啤梨中和一下。而蕨餅既黃豆粉恰到好處,有豆味香又唔會太甜,畫上完美句號。
🥃 Sata Kakutama 💰75(👅: 8/10)
Sata Kakutama
餐廳本身會提供熱茶,飲品方面有純米大吟釀、純米吟釀、純米酒、清酒、燒酒、梅酒、香檳、紅白酒、啤酒、礦泉水、汽水果汁、咖啡茶,我就揀咗價錢比較實惠嘅梅酒。
梅酒入口清爽輕盈,果味恰到好處,飲落去酸味都幾突出,不過我覺得可以接受。
🥂 Suntory Whisky Soda 💰48(👅: 7.5/10)
Suntory Whisky Soda

入口清爽,味道比較淡啲,酒味唔算好重,聽講近江牛配獺祭好夾,下次會試吓。
🌟整體嘅用餐體驗非常滿意,首先講嘢食,我自己比較鍾意油脂重嘅牛肉,所以會比較想用A5既和牛,不過餐廳就驚客人會覺得太過肥膩,所以就用A5,牛肉嘅口感同味道雖然唔係我食過最好,但係師傅經驗豐富嘅烹調技術之下,滿足程度遠比用上A5和牛既日山好。而因為有蔬菜係肉同肉之間做間場,所以最尾係夠飽,但唔會覺得好油好膩。如果要挑剔嘅話就係醬汁味道係偏鹹,如果甜味方面可以再提升少少會更好。

環境方面,雖然個壽喜燒喺面前煮,不過呢度空氣流通,唔會好焗,唔會有好多油煙吹住自己,餐廳冇任何景色,如果對比有海景嘅日山當然會遜色。服務方面,師傅係完成每一道菜都會介紹,不過有時會好似急口令講嘢比較快,不過有時個別問食材方面佢都會解釋,有時食omakase唔係淨係為咗食好食嘅菜色,同師傅交流、對一種嘢食嘅認知加深,都係一個好嘅omakase 嘅體驗。

因為關西風壽喜燒對於師傅嘅技術更加要求高,淨係講火候控制點樣令到個鍋唔燶,食起上嚟冇苦味係非常之難,隨時都要睇住情況去控制大細火、糖嘅份量、醬汁份量、烹煮時間,所以師傅係絕對需要經過訓練先做都好食嘅壽喜燒,所以食完今次更加肯定我個人係鍾意關西風壽喜燒多過關東風。

不過呢一間同日本嘅始終有少少唔同,以日本好出名食壽喜燒嘅京都「三嶋亭」為例,佢一樣係落咗糖煎香左牛肉先再落汁煮,不過日本
負責料理嘅所謂師傅,係「女將」,喺日本係好常見,其實即係日本傳統餐廳或者旅館嘅經理,多為上左年紀既女將,女將做嘅嘢其實同香港嘅師傅或者廚師係一樣,都係需要對和牛同清酒有知識,仲要學習烹飪技巧,始終壽喜燒都係要識得控制溫度、觀察每塊牛肉嘅狀況、符合客人既要求,其實做嘅嘢同廚師、師傅冇咩分別。

另外唔同嘅地方,主要係關西風壽喜燒去到香港、台灣呢啲地方,比較鍾意用甜度低啲嘅糖去取代製作和菓子專用嘅盤糖,可能因為香港人唔習慣肉類配甜味,所以香港人唔習慣食比較甜嘅壽喜燒,好似今次呢間すき焼 森就係用呢啲冇咁甜嘅糖,所以鹹味比甜味更加出,但正宗既關西風壽喜燒,食落去就係要甜味突出。

至於值唔值得黎依間餐廳食,價錢上我覺得好值得,因為出邊買一個壽喜燒外賣餐,或者自己去買肉,價錢可能同呢度差唔多,但以烹調嘅技巧來講,我哋絕對唔夠師傅,冇佢煮得咁好食,呢度晚市人均差唔多800幾,有前菜到甜品都令人滿意,係一個精心準備嘅壽喜燒體驗,口味上絕對係適合香港人,如果係未試過壽喜燒,係絕對好值得嚟呢度試一次。當然如果你要攞呢一間同日本既壽喜燒比,當然冇得比,因為嗰度既牛肉更加新鮮更加高質,價錢上亦都比香港更加平,環境上都比香港嘅店舖大,但係未有得去日本嗰時,呢一間絕對可以一治思鄉病。如果要挑剔呢一間餐廳,第一一定係book位實在太難,如果準時喺1號排隊基本上係一定book到,不過打電話就唔知要試幾多次。第二就係呢度用餐嘅節奏比較快少少,有限時105分鐘,不過我覺得唔算好快,都唔係食到趕頭趕命,不過就唔會係慢慢食、任坐嗰種。第三就係自己個人鍾意食肥啲嘅肉,雖然整體味道比日山好,但如果依度都可以提供A5級既和牛套餐,可能會更加滿足,因為呢度嘅牛肉唔係我香港食過最好食最肥,如果對比自己食過咁多間日式燒肉,肉料理廣同Nikushou 既A5級飛驒牛更肥美。不過以香港嘅壽喜燒黎講,呢一間絕對地位無法動搖。
👅味道: 9/10
🍴環境: 7.5/10
💰消費: $700-900pp (服務費: 10%)
題外話/補充資料: 當初以為Mori San會係總店所以食呢間,不過後來先知佢長駐既係卑利街分店既Sukiyaki Mori Kyuu,而今次總店嘅師傅都係香港師傅,不過每間分店嘅師傅都係經過考試,所以技術係毋庸置疑,不過如果想同Mori San交流,可以直接去Kyuu,但只可以用日文或者英文溝通,如果都係想聽返廣東話可以去總店。
2022-02-11
Sata Kakutama
Suntory Whisky Soda
  • 滑蛋牛肉飯
  • Sukiyaki
すき焼 森 (歌賦街) Sukiyaki Mori📍:中環歌賦街29-31號地庫🚗:中環地鐵E2出口 步行4分鐘📞:+852 2331-3092💲:~HKD750/head for dinnerFood quality✔️:牛肩肉、士多啤利凍奶、洋葱👌🏼:所有肉類、前菜、野菜均是中下總結:😨呢間真係一間令人失望嘅人龍店 佢唔係難食亦都冇樣伏到喊 但以呢個價錢比嘅食物質素 服務都唔合格 加上又好多人吹奏過呢間 以為上咗神枱所以嗰落差感特別大 懷住希望就超易失望😨肉嘅質素唔夠靚 同出面收緊300蚊放題燒肉食靚少少嘅牛冇咩大分別 仲要人哋有得任食 呢度就已經係三人份量 大食嘅朋友就唔啱啦🙊😨牛肉食唔出同睇唔出有a4級數 可能我窮人口食唔出啦 但成餐肉得牛肩肉對得住嗰價錢 其他真係拎嚟撈生蛋食蛋啦☺️😨前菜同蒸物非常麻麻 同壽司朗差唔多(明明係貴嘅食材但味道出到嚟冇咩分別🙊) 但價錢係人哋幾倍 一開波就令我好失望 食埋肉之後真係心如死灰 唯一動力係我要食埋佢之後寫呢篇嘢讚佢😃😨醬汁豉油落得太重 本身啲肉又唔靚 佢又煮得過份熟 而我剛好係三人最後一個 永遠食嘅都係最過熟嗰part 所以係一個幾差嘅體
すき焼 森 (歌賦街) Sukiyaki Mori
📍:中環歌賦街29-31號地庫
🚗:中環地鐵E2出口 步行4分鐘
📞:+852 2331-3092
💲:~HKD750/head for dinner

Food quality
✔️:牛肩肉、士多啤利凍奶、洋葱
👌🏼:所有肉類、前菜、野菜均是中下

總結:

😨醬汁豉油落得太重 本身啲肉又唔靚 佢又煮得過份熟 而我剛好係三人最後一個 永遠食嘅都係最過熟嗰part 所以係一個幾差嘅體驗

😨以一間一餐都過千起跳嘅餐廳嚟講 服務都算幾差下 無諗過佢哋會好似啲大排檔咁放哂啲餐具用品喺其中一張枱備用 唔知仲以為去咗樓下茶餐廳食飯🥰

😨政府禁晚市 佢打嚟調4點開波 一個鐘內已經上哂所有嘢 但都收晚市價

😨呢餐我覺得350蚊我先覺得合理 連埋加一750蚊真係好唔抵食 冇下次🤢

🤔師父人幾友善 成餐都佢煮嘅 煮完之後仲要係我哋面前洗埋用具 另外都有同我哋簡單介紹 但可能佢見我成餐初四樣都唔太想同我多交流

😋呢餐最對得住價錢係得牛肩肉 另外好食嘅士多啤利凍奶、洋葱成本唔貴所以唔抵食 建議各位自家整或去定第度食更抵食🤩

2022-02-20 169 瀏覽
想食正宗既壽喜燒, 就一定要來而間餐廳‼️Book位都要起碼一個月前book, 真係一位難求😫等我介紹下而間神級名店有幾神啦😆▶️前菜: 味噌漬日本茄子配彩椒桃膠🍆好香~ 桃膠仲吸曬鏗魚汁 好味好開胃😙▶️蒸物: 薑蓉櫻花蝦蒸蛋🥚🦐又滑又重蝦味 超級好味🤩 ▶️A5近江牛🥩重點戲來啦😍😍‼️師傅會先用大蔥燒香隻鍋, 加少少糖, 之後就落牛肉同汁來燒🤩 燒到焦香就會夾俾我地😙食落甜甜地, 肉質好軟腍, 仲好重肉味😋入口即化🤤 蘸埋蛋漿食仲正🤤🤤🤤白飯仲可以任添, 送飯一流👍🏻👍🏻▶️野菜🥬除左有靚牛, 仲有靚菜配搭埋😆蔬菜係而度就擔當每款牛肉中間既調味劑同樣係用壽喜燒既方法煮~ 好入味好正😍▶️滑蛋牛肉飯🍚 味噌湯🍲 漬物🥒其實食完前面咁多野, 已經好飽😖所以而個飯既份量唔會好多, 好彩😉師傅會先煎香碎牛, 再用日本雞蛋同壽喜燒汁煮滑蛋香濃嫩滑, 作為主食一個好好既完結👍🏻▶️甜品 + 飲品最後仲會有一球雪糕同一杯飲品作為總結超滿足😋😋😋神級名店⭐️當之無愧‼️ 想要坐bar台有師傅serve你的話, 真係要早一個月前book位啊~ 但一定唔會令你失望😙
想食正宗既壽喜燒, 就一定要來而間餐廳‼️
Book位都要起碼一個月前book,
真係一位難求😫
等我介紹下而間神級名店有幾神啦😆

▶️前菜: 味噌漬日本茄子配彩椒桃膠🍆
好香~ 桃膠仲吸曬鏗魚汁 好味好開胃😙

▶️蒸物: 薑蓉櫻花蝦蒸蛋🥚🦐
又滑又重蝦味 超級好味🤩

▶️A5近江牛🥩
重點戲來啦😍😍‼️
師傅會先用大蔥燒香隻鍋, 加少少糖,
之後就落牛肉同汁來燒🤩
燒到焦香就會夾俾我地😙
食落甜甜地, 肉質好軟腍, 仲好重肉味😋
入口即化🤤 蘸埋蛋漿食仲正🤤🤤🤤
白飯仲可以任添, 送飯一流👍🏻👍🏻
壽喜燒

▶️野菜🥬
除左有靚牛, 仲有靚菜配搭埋😆
蔬菜係而度就擔當每款牛肉中間既調味劑
同樣係用壽喜燒既方法煮~ 好入味好正😍

▶️滑蛋牛肉飯🍚 味噌湯🍲 漬物🥒
其實食完前面咁多野, 已經好飽😖
所以而個飯既份量唔會好多, 好彩😉
師傅會先煎香碎牛,
再用日本雞蛋同壽喜燒汁煮
滑蛋香濃嫩滑, 作為主食一個好好既完結👍🏻

▶️甜品 + 飲品
最後仲會有一球雪糕同一杯飲品作為總結
超滿足😋😋😋

神級名店⭐️當之無愧‼️
想要坐bar台有師傅serve你的話,
真係要早一個月前book位啊~
但一定唔會令你失望😙
壽喜燒
2022-02-09 194 瀏覽
較早前同朋友去咗中環食關西壽喜燒呢間壽喜燒好難book大家記得要提前打電話去book啊壽喜燒lunch set包左前菜、茶碗蒸、麵豉湯、蔬菜盤、A4近江和牛和甜品($580)師傅會喺面前逐塊幫你燒每塊牛都勁香仲要入口即溶配搭唔同嘅蔬菜和菇仔唔會覺得膩之後師傅仲會煮個滑蛋牛肉飯超級滿足個人覺得性價比好高
較早前同朋友去咗中環食關西壽喜燒

唔會覺得膩
之後師傅仲會煮個滑蛋牛肉飯
超級滿足
個人覺得性價比好高
Sukiyaki Dinner Set $680pp1. 前菜: 豌豆、日本茄子、螢光魷魚2. 櫻花蝦蒸蛋3. 和牛: 肉眼、西冷、牛肩、另加牛舌(每份另加$100)4. 蔬菜拼盤5. 滑蛋牛肉飯6. 麵豉湯7. 櫻花奶凍及日式黃豆厥餅🌟頭盤方面,豌豆、茄子味道正常,螢光魷魚就較為特別,有“爆漿”口感,但個人未有特別喜歡,櫻花蝦蒸蛋味道正常。🌟和牛包括肉眼、西冷、牛肩三個部位,另加牛舌。師傅會分別將每種牛肉逐一烹調,並配搭好不同蔬菜,每種和牛及蔬菜交替進食。師傅會細心講解每種和牛特點,三款和牛皆入口即溶,附加的牛舌亦不俗,非常好食! 另外每人會有一碗白飯,可隨時任添,但師傅在烹調和牛途中已不斷提醒套餐亦包括滑蛋牛肉飯,要留肚食。🌟滑蛋牛肉飯味道配搭恰到好處,非常吸引。🌟麵豉湯有別於一般麵豉湯,味道特別並帶有回甘味,有助消滯。🌟甜品為櫻花奶凍及黃豆厥餅,好食!Overall:Taste – 9/10 Services – 9/10Environment – 8/10 Booking - Phone其實餐廳超級難預約,長期電話未能接通,但食完已經好想再book下次,大概證明左餐廳出色之處。
Sukiyaki Dinner Set $680pp

1. 前菜: 豌豆、日本茄子、螢光魷魚
2. 櫻花蝦蒸蛋
4. 蔬菜拼盤
5. 滑蛋牛肉飯
6. 麵豉湯
7. 櫻花奶凍及日式黃豆厥餅

🌟滑蛋牛肉飯味道配搭恰到好處,非常吸引。

🌟麵豉湯有別於一般麵豉湯,味道特別並帶有回甘味,有助消滯。
🌟甜品為櫻花奶凍及黃豆厥餅,好食!

Overall:
Taste – 9/10
Services – 9/10
Environment – 8/10
Booking - Phone

———————————————
すき焼 森 (荷李活道)
📍中環荷李活道66號地庫

2022-01-19 13458 瀏覽
今日終於一來品嚐香港壽喜燒店的天花板📈本身也波折重重,試了2個月也預約不到總店,12月終於約好了今天的晚上第二場,即是2030的時段,當時也擔心夜晚吃這麼豐富的牛宴會吃不消,想不到疫症變種後,政府立刻禁晚市堂食28天,大失所望😔 不過柳暗花明又一村,店家在消息公佈後數天主動打來調動時間,轉為下午場感覺更佳,而且店家服務用心,會親自逐個回覆確認😍 .乘半山扶手電梯至大館門口就落地沿荷里活道往上環方向行,經過公利䉀汁再到轉角位就見到這家和風味濃的小店。老實說在中上環這種風格的裝修十分常見,但食物質素才是導致它聲名大噪的主因🎎 .內部不大,只有24個座位,包括3張4人檯、2個2人卡位和8個吧檯位置,今天有幸坐到吧檯位置,可以一覽師傅由備料到烹飪的全過程,每組客人都由一個師傅服務,可能人手和疫情關係,每時段只有3組客人,氣氛不會太吵鬧,感覺舒適🧑‍🍳 .選了價值$680的dinner course,另外加了一份$100的牛舌。餐牌還有要價$1480的Omakase set,好奇之下問了有什麼差別,原來是在dinner set的基礎下再加上招牌的炭燒tenderloin、和牛刺身、兵庫縣生蠔同季

選了價值$680的dinner course,另外加了一份$100的牛舌。餐牌還有要價$1480的Omakase set,好奇之下問了有什麼差別,原來是在dinner set的基礎下再加上招牌的炭燒tenderloin、和牛刺身、兵庫縣生蠔同季節鮮魚,當然這是會隨著季節而有所更變🤪

🥗前菜
有蠶豆、胡蘿蔔菠菜同埋炸海老芋,前兩者係凍既,後者係熱既,最出色既係芋頭,入口外脆內嫩,甜度天然好味。中間的配菜原以為是裝飾,但原來試味後發覺是甜甜的豆類漬物😚

🫕蒸物
由松葉蟹肉、海藻和薑蓉掩蓋的蒸蛋,第一口單吃料鮮味十足,但口味偏鹹,之後配合底下的嫩蛋就中和鹹味,愈吃愈有滋味。

🥓肉盤
師傅介紹是來自滋賀縣的A4近江牛,由淡味至濃味排列好,肉眼、西冷、油牛肩、嫩牛肩和最後的牛舌。餐廳主打關西風,以少量的湯汁配合砂糖去提昇牛肉的味道,對進食的順序有標準,與關東的一大鍋大相逕庭🤗

先揮發好每人一隻日本生雞蛋🍳讓客人自由增加牛肉的滑溜度,還有一小碗可無限添加的珍珠米飯。首先來一片肉眼,油脂味飽滿,有較大明顯的脂肪組織。

之後再煮野菜盛合,吃得差不多後才一直用肉進攻,其中最深刻的是嫩牛肩和牛舌,入口夠肉味,輕嚼有彈牙感,十分過癮😋

🍱野菜盛合
有大白菜、皇帝菜、三葉、冬菇、蒟蒻麵、蒟蒻條、麵筋、日本淡路洋蔥、豆腐和大蔥。皇帝菜和三葉味道偏重,不愛芹菜的人記得轉菜。蒟蒻和麵筋的表現出色,盡吸鍋底味道,令肚子也有不少滿足感😊

🍚飯
最後的滑蛋牛肉飯少了點驚喜,蛋是滑但牛肉粒毫不出色,沒有牛味不過是有嚼頭,能再填一填飽胃口。

🍧甜品
生日時分來訪,有用可可粉寫了字,北海道牛布甸配新鮮士多啤利粒夠甜夠順喉。蕨餅的黃豆粉恰到好處,豆味香而不chok喉,完美句號。
2022-01-15
2022-01-17 2974 瀏覽
除左日山之外,呢間日本壽喜燒係另一間極力推介級別💪🏻小仙子話要早成個月就要book定😱小🐷表示佩服😛介紹返門面先,有bar枱位置同卡位,我地被安排到bar枱位置,可以望到師傅係面前壽喜燒架😍點左Sukiyaki set(有肉眼、西冷同2塊牛肩),其中一set加左牛舌,先黎前菜,擺碟好靚🤩有三文魚魚籽、菠菜沙律、豌豆銀杏好似車厘子咁串住😛好有心思!甜薯亦好清甜!之後係蒸蛋,上面都係菇類🍄會按時節有所更改架主角A4和牛出場,師傅會先喺鍋上鋪上薄薄嘅砂糖,再放上A4和牛,咁會令到A4和牛有層焦香,望住製作過程,比日山更好😗師傅會因應你嘅速度烹調和牛,同詢問你甜度係咪適中,咁就可以即刻食到和牛嘅精髓,唔會凍左🥰師傅會配上唔同嘅蔬菜,有洋蔥、豆腐、蒟蒻麵等! 牛舌其實不一定要加,始終不及和牛😛職員強調要留肚食滑蛋飯,其實已經好full,不過點都要試試💪🏻蛋吸收哂和牛既精華,真係好想成碗食咗佢..可惜太飽🤪最後到甜品,生日可預先通知,Happy Birthday擺碟好靚😍甜品有梨奶凍同啫喱! 呢度會埋枱燒,比日山優勝,不過日山望到維港同選用A5和牛😗各有特色啦!記住要預早book啦!

生日
  • Sukiyaki Set
2022-01-12 235 瀏覽
Heard this sukiyaki is in very good value but difficult to book. I was lucky enough to get this late lunch booking. We ordered sukiyaki set + add on ox tongue. Chef sliced the beef and prepared all ingredients in front of us. Firstly, they serve steamed egg. Always love the japanese steamed egg. Different style with different ingredients in different restaurants. Every slice of beef cooked with this amazing sukiyaki sauce. Even the veg is so delicious. How can you forget the egg?Before the desse

How can you forget the egg?

Before the dessert, it’s a bowl of rice with beef and egg. So much love!!!

A very good meal! Make me miss Japan even more!!!
🐂すき焼 森 🇯🇵《中環》終於食到呢間超級難book打電話係唔會有人聽嘅Sukiyaki 店喇🥳🤩Sukiyaki set A4近江和牛($680)前菜🐟北海道野生三文魚🍠炸海老芋🥬白舞茸菠菜🥚茶碗蒸 入面有好多松業蟹肉同紫菜🥚🐂滑蛋牛肉飯🥩主角牛有四款(肉眼、西冷、兩款牛肩)由淡味到濃味咁食唔好睇得幾塊其實超級飽澳洲牛舌加($100)都好淋好軟滑 但性價比就低咗少少我覺得唔加都可以師傅叫我哋記得留肚食飯但係好明顯已經留唔到肚🤣食完嗰幾塊牛已經好飽啦 滑蛋索晒晒落啲飯到同埋有好香嘅牛脂味🍮北海道牛乳布甸同蒴餅甜品黎講都還可以😌但未算十分出色整體來講呢個價錢來講係幾抵食 我地叫左兩個set 加一份牛舌同一枝小清酒 🍶連埋加一千$8左右 而家上網訂嗰啲Sukiyaki set都要千幾$2000兩個人 仲要自己煮 呢度有師傅煮埋俾你仲要有埋前菜配菜同甜品😌😌☺️真係冇得輸 點解咁難book 呢因為一間舖有幾多個師傅就會有幾多枱客人 🥶所以就算你見到間舖頭未full 都唔好咁開心 🤣🤣雖然係好食但未係網上啲人吹到咁神 但都唔會失望始終喺日本食過Sukiyaki 感受過果種氣氛同環境 同埋喺日本

🐂すき焼 森 🇯🇵《中環》

Sukiyaki set A4近江和牛($680)
🐟北海道野生三文魚
🍠炸海老芋
🥬白舞茸菠菜
🥚茶碗蒸
入面有好多松業蟹肉同紫菜
🥚🐂滑蛋牛肉飯

🥩主角
牛有四款(肉眼、西冷、兩款牛肩)
由淡味到濃味咁食唔好睇得幾塊其實超級飽
澳洲牛舌加($100)
都好淋好軟滑 但性價比就低咗少少
Sukiyaki set A4近江和牛

我覺得唔加都可以

🍮北海道牛乳布甸同蒴餅
甜品黎講都還可以😌但未算十分出色

始終喺日本食過Sukiyaki 感受過果種氣氛同環境 同埋喺日本食sukiyaki 塊塊牛真係滑入喉嚨嘅感覺 喺香港食就係坐得迫 環境細 重點限時一個鐘🥲食得好急唔可以慢慢享受 d牛亦都未至於係塊塊入口即溶嘅感覺 但冇得去日本就要頂住癮先喇
2022-01-03
2021-12-28 1751 瀏覽
香港愈來愈多sukiyaki(壽喜燒)店,城中最出名要數中環「すき焼森」。雖然中環有三間分店,但訂位係超級難。佢每月1號開放預訂下個月booking,1號開店後開始打電話,打咗過百次都打唔通,就算打通都冇人聽。過多兩日再打去,係有人聽,但會同你講下月已full booking,幸運的仲可能有少量平日午市空位,非常誇張。咁仲有咩方法訂到呢?就係1號walk in去鋪頭訂,係傻嘅,但好多人都咁做,條隊仲唔短添,所以想確保訂到,最好喺開店前到。正式用餐當日,其實唔滿座,師傅煮嘢時候同佢傾偈,先知每間店大約得3位師傅,每人最多只serve到兩三枱客(可以專注一點),所以先至唔會安排坐滿,亦解釋到點解咁難book。入正題,呢度晚市只提供sukiyaki、shabu shabu同omakase,以sukiyaki最受歡迎。晚市$680一位,午市$580一位,分別在於晚市會多一款肉,咁當然畀多$100試多款。餐廳供應嘅係著名日本近江牛,不吃牛肉,都可以㨂豬肉。想再飽足啲,可以追加牛舌($100)。先上開胃前菜(按時節更換),師傅有簡單介紹,係我唔記得個名,當中最好食係炸日本芋頭,軟糯得嚟充滿芋頭香。
後上蟹肉蒸蛋,蒸蛋係超級滑,蟹肉加海藻同薑蓉口感同味道都豐富,只係鹹左啲。
主角上場,包括一籃蔬菜同牛肉,食嘅次序係一塊肉,一碟菜,全程由師傅席前主理,可以睇住師傅點煮,有問題又可以問佢。呢度係用關西風煮法,同關東風相比,汁比較少,牛肉亦以煎為主。首先師傅會喺鑊落一層糖,然後鋪上牛肉快煎幾秒,然後落少少醬汁半煎煮,幾秒後翻轉就可以上枱。
牛肉由淡至濃味食,先食肉眼,再來西冷,之後係兩款牛肩肉,最後係牛舌。肉眼最腍最有油脂香,但我比較鍾意西冷同牛肩肉,肉味好香濃,雖然師傅形容肉質比較實,但入口都好軟綿,唔需要點蛋漿都已經好滑。牛舌好薄,但仍然食到爽脆口感。
蔬菜當中以洋蔥最好食,日本洋蔥一點辛辣感都冇,而且甜度好高。將牛肉蔬菜伴附上的小碗白飯一齊食真係好開胃,白飯可以任食,但唔建議食太多,之後仲有滑蛋牛肉飯的。
食完之後,師傅將碎牛肉落鑊炒,再倒入蛋漿快煮,將之蓋喺飯上,就成滑蛋牛肉飯,蛋係嫩滑,牛肉味唔出,對比之前幾塊,呢碗飯就比較普通。
最後上甜品,今次係士多啤梨奶凍同朱古力慕絲,兩者都有質素,食埋已經有十分飽。
講咁耐,呢度值得咁千辛萬苦訂位嗎?同日本比,呢間完全唔遜色,如果你係sukiyaki粉,或者好掛住日本,呢度係值得來。日籍師傅係長駐卑利街店,但無論日籍還是香港師傅主理,水準應該一樣(師傅話佢哋要考試的),所以你幸運地聯絡到其中一間就唔好猶豫了。
2021-12-19 3591 瀏覽
#fridayla_central⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀壽喜燒一向是經典日系菜式係香港都先後食過幾間壽喜燒專門店⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀而呢間位於中環既「すき焼 森」Sukiyaki Mori我同L小姐則黎過2次第一次walkin試佢地既lunch set😍食完後覺得驚為天人,才會有第二次的到訪⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀今次就主要同大家介紹一下夜晚既Sukiyaki set不過未介紹菜式之前,比定心理準備大家🤣晚餐基本上都要1個月前預定先會有機會食到⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣「すき焼 森」主要提供日本料理中的牛肉火鍋,更從日本引入最優質的和牛,主打關西風的席前烹調壽喜燒。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀關東風及關西風最大分別是,前者對烹調的次序及細節沒有那麼講究,會比較像一般的牛肉鍋,肉及蔬菜一併加入湯汁中煮熟;後者則是用較淺的鐵鍋,獨立煎煮每一片牛肉,再配合不同的蔬菜,最後沾點蛋汁。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1️⃣Sukiyaki Dinner Set💲680💭前菜是一個迷你沙律,甜蕃薯,三文魚籽配魚刺身💭重有一粒豌豆 & 銀杏,十分精緻😍😍💭獨特的味道
#fridayla_central
壽喜燒一向是經典日系菜式
係香港都先後食過幾間壽喜燒專門店
而呢間位於中環既「すき焼 森」Sukiyaki Mori
我同L小姐則黎過2次
第一次walkin試佢地既lunch set😍
食完後覺得驚為天人,才會有第二次的到訪
今次就主要同大家介紹一下夜晚既Sukiyaki set
不過未介紹菜式之前,比定心理準備大家🤣
晚餐基本上都要1個月前預定先會有機會食到
💘💘💘快人快語💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣Sukiyaki Dinner Set💲680
💭前菜是一個迷你沙律,甜蕃薯,三文魚籽配魚刺身
💭重有一粒豌豆 & 銀杏,十分精緻😍😍
💭獨特的味道已足夠挑起味蕾🤤🤤
💭然後是一客菌類蒸蛋,讓大家進入主題前
💭先進行少少熱身先🤣🤣
💭當晚食的壽喜燒是日本A4和牛,油脂一定沒有A5多
💭但牛味就會重D,個人其實比較喜歡A5入口即溶的感覺
💭因較早前食尖沙咀另一名店日山時,用的就是A5
💭然而Mori的烹調手法令成件事唔侷限於牛肉的本質
💭比較特別的是,師傅會於煎煮牛肉前,在鍋上一層薄薄的砂糖🤤🤤
💭此動作除了能讓牛肉增添一層焦香,主要是能讓牛肉加速梅納反應❤️
💭食落更香甜 (整體味道比日山更好,雖然牛肉質量略輸)
💭每位客人一共會試4塊牛肉,來自不同的部位
💭師傅亦會分別配上不同的配菜
💭如小棠菜,洋蔥,蒟蒻面,豆腐&白菜
💭因此每塊牛肉食落不會顯得單調😍
💭基本上食完和牛已經好飽,最後師傅會烹調一個滑蛋牛肉飯🤣🤣
💭結論係無論幾飽都好,都要食,因為真係超好味
💭而當日的甜品亦十分精彩❤️
💭全晚的體驗可算是十分滿足,如喜歡壽喜燒
💭值得預約一試
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #hkrestaurant #sukiyakihk #sukiyakimori #壽喜燒 #香港 #香港美食 #中環 #中環美食 #centralhk #燒肉 #和牛 #牛魔王 #wagyu #約會餐廳
2021-12-14 649 瀏覽
正宗關西壽喜燒🇯🇵勁難book位打一百次電話都未必book到 又係托朋友先食到🤩-👉🏻Sukiyaki Set💲680➕💲100(Ox Tongue 牛舌)-呢個價前有得食A4近江牛同有師傅席前親自料理真係超值🥳牛有四款(肉眼、西冷、兩款牛肩)另加嘅牛舌係澳洲嘅🇦🇺師傅首先會用蔥同牛嘅油脂爆香隻鍋,先放糖,再放肉,途中再倒入壽喜燒汁。落糖做到caramelized嘅味道😋西冷冇肉眼咁多脂肪不過都一樣好嫩🥰牛扁牛味最濃口感實啲😌牛舌就好爽口彈牙😋牛同蔬菜係梅花間竹咁食唔會一次過食牛咁膩👍🏻有三種食法:就咁食就最原汁原味😋覺得太濃味可以點蛋汁口感軟滑啲🥚加飯一齊食又得😗(飯係任加🍚)佢個前菜都好開胃 蟹肉蒸蛋好滑😋 食晒啲牛仲有個滑蛋牛肉飯同甜品 覺得個蛋可以再生啲滑啲🙈甜品係梨嘅奶凍唔會太甜又好食又飽又好抵食唔怪之得咁難book🤣如果佢易book少少我一定會再食🥰〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️すき焼 森 (荷李活道) (中環)📍中環荷李活道66號地庫🔗#7eating中環#7eating日本菜

👉🏻Sukiyaki Set💲680
➕💲100(Ox Tongue 牛舌)

有三種食法:就咁食就最原汁原味😋
蟹肉蒸蛋好滑😋
食晒啲牛仲有個滑蛋牛肉飯同甜品 覺得個蛋可以再生啲滑啲🙈
甜品係梨嘅奶凍唔會太甜

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
すき焼 森 (荷李活道) (中環)
📍中環荷李活道66號地庫
🔗#7eating中環#7eating日本菜
自從疫情下無得飛之後,就深深掛住念東京嘅壽喜燒人氣名店人形町今半,聽朋友推薦之下,介紹左すき焼 森依間據說性價比好高既壽喜燒,すき焼 森有幾間分店,不過預訂過程都相當唔簡單,本身打算8月中電話預訂,但估唔到9月既Booking都全full,結果9月1號足足打左不下百次電話先成功預約到10月既Booking,咁難book位,自然會更加有期望。-侍應安排我地一行幾人坐係bar台,已經有兩位師傅係度準備食材,其中一位師傅係度砌緊一陣比我地食嘅和牛壽喜燒,望住果盤油脂滿溢既和牛鋪滿哂成隻碟,大家都非常期待,同埋即刻相機食先。全程煮食過程都係由一位日本師傅負責,都會同我地有幾句簡單英文介紹食材同食法,幾貼心,識日文嘅朋友仲可以同師傅交流幾句,見有人自拍,師傅都非常熱情一齊擺pose合照。-我地一行四人點左Lunch set ($580/1),而Dinner set($680/1),另外侍應亦問左我地需唔需要加牛舌($100/4 piece)同埋今日有期間限定嘅日本直送北海道厚岸蠔,我地就加左蠔。-1.前菜&茶碗蒸3.5/5兩者都係用上左白舞茸,前菜入口清新,茶碗蒸比平時食嘅多高湯,更加滑嫩,配埋
1.前菜&茶碗蒸
3.5/5
兩者都係用上左白舞茸,前菜入口清新,茶碗蒸比平時食嘅多高湯,更加滑嫩,配埋白舞茸增加口感同菇香,幾新鮮嘅配搭。

2.日本直送北海道厚岸蠔
4.5/5
師傅一邊開蠔一邊伴碟,全程好似睇緊表演咁,已經未食先興奮,蠔肉入口鮮甜配上少少醋更加好味,最驚喜係蠔肉裙邊爽彈,非常新鮮好味!

3. 和牛壽喜燒
4.5/5
すき焼 森係沿用關西風壽喜燒嘅煮法,用牛油起鑊再用淋砂糖同壽喜燒煎煮,係每人總共4塊近江和牛,分別係肉眼,西冷,2塊唔同嘅牛肩肉,日本師傅會幫我地拌蛋,然後每片牛伴隨唔同嘅蔬菜,仲會有日本飯比大家一齊伴隨和牛入口,侍應特別提醒唔好食太飽,因為轉頭仲有驚喜,試哂唔同配搭風味,和牛好食唔洗講,連帶睇住師傅一邊煮都非常賞心悅目,唔經唔覺就食完主菜。

4. 和牛滑蛋飯
4/5
依個和牛滑蛋飯都非常精彩,和牛肉粒再加埋滑蛋然後淋上白飯,簡簡單單,但係我地全部都非常收貨,非常滿足,食埋雪糕同餐飲完美結束左依餐!

總結: 呢間Sukiyaki性價比係香港嚟講好高,同埋有日本師傅係席前料理,簡直係視覺同味覺雙重享受,完全明白點解咁難先Book到位,大家有興趣嘅記得月頭比D耐性打電話啦。
2021-10-24
  • 壽喜燒
2021-10-31 1395 瀏覽
我同老公都好中意食壽喜燒,上網揾左泥間好多人推薦既sukiyaki,由9月開始打電話直到10月都以為無望架啦,因為只係排waiting list,成個過程打左過百個電話😂好彩午市有個空檔比我當然應承啦😋話哂係香港比較小有個廚師係面前煮同埋食到正宗既sukiyaki🥘食前廚師會講解食材既部位口感牛既濃度等等個洋蔥有驚喜,本身係痳痳地🧅,但係泥個愈食愈清甜額外+$100既牛舌最後仲有個桃味葩,好似食緊雪凍左既桃一樣成餐都好滿足😋👍
好彩午市有個空檔比我當然應承啦😋

食前廚師會講解食材既部位口感牛既濃度等等

個洋蔥有驚喜,本身係痳痳地🧅,但係泥個愈食愈清甜

額外+$100既牛舌

最後仲有個桃味葩,好似食緊雪凍左既桃一樣

成餐都好滿足😋👍