2022-01-25 210 瀏覽
基本上去呢間食一定會嗌佢個疏乎厘,好香蛋味,而且好有空氣感,除此之外仲會食佢啲卡邦尼意粉,意粉質地都好好,而今次更特別咁叫咗佢個玉子燒,好有驚喜!好甜而且都煎得好滑
唔知大家鍾唔鍾意食蛋嘅料理?我自己好鍾意食玉子燒、日式嘅生蛋撈飯、梳乎厘班戟,如果你都鍾意食啲幾樣就啱晒,呢間餐廳有晒呢幾樣野,之前都經過好多次 今次終於有機會試吓。Tamago-EN係一間日式雞蛋料理專門店,係新加坡嘅品牌,喺2019年12月登陸香港旺角第一間分店,店舖主打日式雞蛋料理,雞蛋都係用日本沖繩農場直送嘅新鮮雞打,雞蛋料理好似有班尼迪蛋All Day Breakfast、生雞蛋拌飯、玉子燒、沙律、三文治、蛋包飯、梳乎厘班戟等,全部都係以雞蛋入饌,及各種食材,創出唔同又多元化嘅口味。沖繩嘅農場雞,都係用米、海苔、艾草等具營養價值既飼料餵飼,成分天然無激素,雞蛋都係生咗之後第二日就會送去香港,夠新鮮。雞蛋日本經過三重品質、安全檢驗,都係經過嚴格UV殺菌工序,確保食材達至最高既食品安全標準,殺菌嘅同時保留營養。而且雞蛋夠新鮮,生食係冇問題,有獨有嘅鮮橙色蛋黃,蛋香特別濃郁。餐廳連裝修都係以蛋做主題,以黃色同白色為主調,吊燈都係雞蛋,非常可愛。嗰日係星期日嘅下午茶時間,所以人唔算多,北角分店喺商場入邊,最入邊嘅櫈仲會有大玻璃,陽光充足。餐廳有75分鐘用餐時間,每人要最少叫一樣嘢。睇

餐廳有75分鐘用餐時間,每人要最少叫一樣嘢。

睇過Menu,第一頁係佢哋嘅招牌生雞蛋拌飯,之後就係全日早餐、沙律、三文治、玉子燒,主食方面有親子丼同埋蛋包飯,仲有意粉同埋漢堡,最後就係甜品嘅梳乎厘班戟同埋唔同飲品。
1️⃣ 終極TKG生雞蛋拌飯 +碎金槍魚腩  💰65(👅: 7.5/10)
呢個係店舖嘅招牌生雞蛋拌飯,因為怕太單調所以就加咗碎金槍魚腩,另外仲可以加牛油果、醃三文魚等配料。

呢度嘅生雞蛋拌飯唔同之處,係佢會將蛋白打成泡,再放上生蛋黃,蛋白打成好蓬鬆嘅泡沫,就好似軟綿綿嘅白雲係啲飯上面。

店員話唔好成個撈勻咁樣食,應該每啖都匀蛋白或者蛋黃加飯,另外仲有另上嘅醬油同埋飯素可以落。

蛋白入口好有空氣感,食落去其實冇咩味道,不過本身平時食生蛋嘅蛋白都係冇味,因為店舖都係用日本雞蛋,蛋黃顏色幾深,而蛋黃食落去味道都足夠,有蛋香味,不過蛋黃份量對比起個飯唔足以撈晒成個飯,所以個飯要夠味要加埋醬油同埋飯素,傳統嘅生雞蛋拌飯係有醬油不過無飯素,飯素味道太重唔建議落晒成碟,不過兩者都可以豐富碗飯嘅味道。碎金槍魚腩份量比較少,所以食落去魚嘅味道同埋油脂味都唔突出。
2️⃣ Tamago-EN特製5款玉子燒串 💰78(👅: 7.5/10)
呢個係佢哋嘅招牌玉子燒,有五款口味,分別係蟹肉、鱈魚子沙律、親子三文魚、海藻醬、番茄仔。

玉子燒入口算濕潤,不過我覺得可以再juicy啲,蛋唔會太老,算嫩滑,食落去甜甜地,可以明顯見到有一層層。松葉蟹肉玉子燒既蟹肉份量唔多,蟹嘅味道唔算好突出,我覺得如果佢喺蟹膏會更好。最多配料嘅應該係親子三文魚,沙律個味道應該係最重,海藻醬食落鹹鹹地,蕃茄就比較普通,不過如果玉子燒入面都有配料或者醬汁會更好。
3️⃣ 芝士明太子筷子捲 💰38(👅: 8/10)
因為好鍾意芝士明太子,所以叫多一串筷子捲,筷子捲係一種香港比較少見既日本料理,係關西嘅節慶食物,材料方面其實同大阪燒差唔多,分別只係將塊薄既麵糊捲係筷子上,再加上一隻煎蛋。

上面隻煎蛋煎得好好,入口滑溜,麵糊味道濃郁,個味真係好似食緊大阪燒,因為佢即醬汁喺大阪燒汁,再加上香辣嘅明太子,入邊有好多芝士,芝士味道濃郁,仲會有少少拉絲,係幾唔錯嘅小食。
4️⃣ 燉牛肉蛋包飯 💰118(👅: 7.5/10)
呢個蛋包飯外表非常吸引,因為佢隻蛋整到成個旋風形狀,因為隻蛋真係覆蓋成個飯,所以唔係蛋蓋飯。

隻蛋入口都算嫩滑,食落都有蛋味,不過同玉子燒一樣都係唔夠juicy,如果多啲蛋汁會更好,同埋隻蛋唔算厚身。牛肉係一粒粒,份量唔算好多,不過入口夠腍,肉質唔算好滑亦都唔算好鞋。個醬汁係洋蔥汁,食落去甜甜地,送飯一流,不過個飯就比較硬身一啲。
5️⃣ 沖繩黑糖咖啡班㦸 💰88(👅: 8/10)
餐廳呢排有期間限定嘅沖繩黑糖系列甜品期間限定,分別有沖繩黑糖咖啡班㦸、 沖繩黑糖珍珠抹茶奶凍、沖繩黑糖雜莓乳酪、 沖繩黑糖薄脆拿鐵,我就叫咗頭兩款,甜品用嘅黑糖都係日本沖繩直送,夠健康又好食,因為黑糖係沖繩人長壽嘅秘密,沖繩黑糖係用甘蔗原汁熬煮而成,有豐富嘅礦物質同營養,而且仲散發獨有嘅炭燒香味。

第一款一定係呢度嘅班㦸,係即叫即整,不過我預先叫咗後上,差唔多食晒個時甜品就嚟到,有兩大塊班㦸,會聞到蛋香味,夠脹卜卜。

班㦸咬落去鬆軟,有少少空氣感,不過唔會好似食緊空氣,帶小小實在,如果更濕潤會更好,食落蛋香味都算突出,可能因為都係用沖繩嘅雞蛋。上邊同碟都淋上咗黑糖漿,有黑糖味但唔會太重,整體唔會好甜,所以冇蓋過蛋香味,不過我朋友就覺得太甜,所以我覺得黑糖漿可以比客人自己落份量最好。

而咖啡忌廉我覺得咖啡味道好突出,如果同班㦸一齊食會蓋過佢嘅味道,加上我唔係特別鍾意咖啡,呢個cream食得多會覺得漏。雲呢拿雪糕食落正常,可以同班㦸一齊食,令到佢更加濕潤。黑糖蕨餅咬落去夠腍帶煙韌,有黑糖味但唔會太甜。
6️⃣ 沖繩黑糖珍珠抹茶奶凍  💰48(👅: 7.5/10)
另外就叫咗個抹茶奶凍,上面鋪滿左沖繩黑糖珍珠,食落去黑糖嘅炭香味突出,同抹茶都算夾,不過奶凍嘅抹茶食落去僱粉一啲,Cream會令到佢滑身一啲。
黑糖珍珠鮮奶 💰38(👅: 7/10)
呢個黑糖鮮奶冇得揀甜度,飲落去我覺得有啲甜,而珍珠係比較腍,如果再煙韌啲會更好。
🍹 櫻花草莓鮮奶 💰38(👅: 7.5/10)
草莓鮮奶個顏色非常之靚,飲落去相對冇咁甜,比較清新,有少少櫻花香味。

🌟整體來講,如果你好鍾意食蛋嘅話可以一試,食物方面我覺得甜品比主菜更出色,玉子燒同蛋我鍾意比較Juicy一啲,不過可以睇得出餐廳運用蛋喺唔同嘅菜式。餐廳勝在分店都算多,店員服務都幾好,會解釋嘢食嘅食法,下次嚟可能會主攻甜品,而且下午茶價錢幾抵食
👅味道: 7.5/10
🍴環境: 7.5/10
💰消費: $100-200人均 (服務費: 10%)
2022-01-16
  • 沖繩黑糖珍珠抹茶奶凍
  • 黑糖珍珠鮮奶
  • 櫻花草莓鮮奶
2022-01-09 269 瀏覽
用蛋作為主打既餐廳,所有料理都係用沖繩直送Tamago蛋所製作🥚Tamago蛋蛋味濃郁唔同料理蛋既甜味,熟度都唔同,口感都各有不同至於餐廳既裝潢好得意,蛋全部都係蛋!🍳5款玉子串燒玉子燒切成5份,每一份上面加左蕃茄仔、海藻醬、親子三文魚、鱈魚子沙律、蟹肉賣相唔錯,必食之選燉牛肉蛋包飯燉牛肉好入味,醬汁量多,撈飯食一流而飯既上方放左旋渦形狀既蛋蛋既熟度岩岩好吉列豚滑蛋丼豬扒新鮮炸好,炸得鬆脆可口加埋滑捋捋既蛋,一啖接一啖
Tamago蛋蛋味濃郁
唔同料理蛋既甜味,熟度都唔同,口感都各有不同

至於餐廳既裝潢好得意,蛋全部都係蛋!🍳

5款玉子串燒
賣相唔錯,必食之選

燉牛肉蛋包飯
燉牛肉好入味,醬汁量多,撈飯食一流
而飯既上方放左旋渦形狀既蛋
蛋既熟度岩岩好

吉列豚滑蛋丼
豬扒新鮮炸好,炸得鬆脆可口
加埋滑捋捋既蛋,一啖接一啖
2022-01-07 173 瀏覽
Bad service. Rude waitress and administrator. Waitress just suddenly started yell at us and pushed my 2 years old son to sit alone. You must studdy some manners before you work in restarant. This is the last time I visited this place. Hardly not recommended.
2022-01-07
30 分鐘 (堂食)
2021-12-29 295 瀏覽
北角返工, 最煩惱就係唔知食咩好,發現一間以蛋為主題既餐廳, 覺得好得意,又見價錢又唔貴, (之前見有個Youtuber介紹過), 於是就試試佢..終極TKG 生雞蛋拌飯蛋白部份好creamy, 雖然簡單,但配埋其他類似豉油嘅醬料,同埋脆脆, 撈埋一齊食,口感唔單調, 價錢又平特製五款玉子串蛋味香, 重點係蛋既口感適中,唔太硬, 咬一啖之後都冇鬆散芝士明太子筷子卷其實裡面係大阪燒, 再係上面加隻煎蛋, 正常如果胃口細, 食到呢度都已經飽飽地白桃疏乎厘pancake因為我本人麻麻地白桃, 所以淨係食咗件pancake, 食落去蛋味好香, 口感非常鬆軟, 接近有少少creamy狀態, 相信大部分女士們都會鍾意

終極TKG 生雞蛋拌飯

特製五款玉子串
蛋味香, 重點係蛋既口感適中,唔太硬, 咬一啖之後都冇鬆散

芝士明太子筷子卷
其實裡面係大阪燒, 再係上面加隻煎蛋, 正常

如果胃口細, 食到呢度都已經飽飽地

白桃疏乎厘pancake

2021-12-21 206 瀏覽
一間專食雞蛋嘅餐廳,就係因為咁吸引咗我入去幫襯。低溫慢煮雞肉沙律 - 有一隻糖心蛋,蛋味非常濃,而其餘嘅雞肉沙律就係好正常嘅雞肉沙律牛油果三文魚親子TKG生雞蛋丼飯 - 其實TKG (Tamago Kake Gohan)即係生雞蛋拌飯,首先喺餐牌度見到呢個飯,好靚一定要叫,打卡一流佢係將啲蛋白煮到成個雲,然後上面放一個生蛋黃,下面有三文魚三文魚子同埋牛油果,而佢上枱嘅時候會有兩個匙羹,一個匙羹裝住豉油,而另一個係裝住飯素,俾你撈埋一齊食,不過食依個飯嘅時候有啲技巧,唔可以打圈撈埋,因為舊雲會消失,所以你要淋少少喺面,打直拔起來吃,味道其實真係好正常,而且有啲普通,不過個樣就真係靚㗎,其實有一個重點,真係佢嘅米飯唔掂,影響成碗飯嘅質素。Tamago-EN特製五款玉子串燒 - 呢款又係見到個Menu好鬼死靚,又係冇理由唔叫,不過佢嚟到嘅樣同相片爭好遠,打開又出奇地好鬼好食,佢嘅雞蛋好嫩,雖然佢有五款味道不過其實都多餘,雞蛋才是重點,如果玉子燒來講我覺得佢喺香港算係數一數二,而五款味道同玉子燒來講最夾嘅係明太子,其餘真係多鬼餘芝士明太子筷子卷 - 呢個就一定好食啦,其實佢就係大阪燒上面加隻蛋
一間專食雞蛋嘅餐廳,就係因為咁吸引咗我入去幫襯。

低溫慢煮雞肉沙律 - 有一隻糖心蛋,蛋味非常濃,而其餘嘅雞肉沙律就係好正常嘅雞肉沙律[笑哭]

牛油果三文魚親子TKG生雞蛋丼飯 - 其實TKG (Tamago Kake Gohan)即係生雞蛋拌飯,首先喺餐牌度見到呢個飯,好靚一定要叫,打卡一流[笑哭]佢係將啲蛋白煮到成個雲,然後上面放一個生蛋黃,下面有三文魚三文魚子同埋牛油果,而佢上枱嘅時候會有兩個匙羹,一個匙羹裝住豉油,而另一個係裝住飯素,俾你撈埋一齊食,不過食依個飯嘅時候有啲技巧,唔可以打圈撈埋,因為舊雲會消失,所以你要淋少少喺面,打直拔起來吃,味道其實真係好正常,而且有啲普通,不過個樣就真係靚㗎,其實有一個重點,真係佢嘅米飯唔掂,影響成碗飯嘅質素。

Tamago-EN特製五款玉子串燒 - 呢款又係見到個Menu好鬼死靚,又係冇理由唔叫,不過佢嚟到嘅樣同相片爭好遠,打開又出奇地好鬼好食,佢嘅雞蛋好嫩,雖然佢有五款味道不過其實都多餘,雞蛋才是重點,如果玉子燒來講我覺得佢喺香港算係數一數二,而五款味道同玉子燒來講最夾嘅係明太子,其餘真係多鬼餘[笑哭]

芝士明太子筷子卷 - 呢個就一定好食啦,其實佢就係大阪燒上面加隻蛋,大阪燒本身有咁多醬料,好難唔好食😅

櫻花草莓鮮奶 - 士多啤梨奶囉其實算係好飲,不過啲冰多到我諗,佔咗1/2,飲兩啖已經飲完杯嘢☹️

朱古力奶昔 - 真係朱古力奶昔?我以為我叫錯,我唔覺得佢係一杯奶昔,我只能夠認同佢係一杯朱古力奶,定係還是你哋唔識整奶昔?!但係啲冰又係多到咁,飲兩啖就飲完杯所謂朱古力(奶)昔⋯⋯不過講真我真係第一次,飲到朱古力奶昔裏面有半杯冰,究竟邊度輕㗎?
低溫慢煮雞肉沙律
牛油果三文魚親子生雞蛋拌飯
特製五款玉子串燒
芝士明太子筷子卷
朱古力奶昔、櫻花草莓鮮奶
低溫慢煮雞肉沙律
特製五款玉子串燒
2021-11-17 511 瀏覽
An egg themed restaurant where every egg dish uses only eggs from Okinawa. The egg shaped lights and tables throughout the restaurant made it an interesting dining ‘egg-perience’.- mentaiko and salmon cream rice with omelette: love the mix of the rich creamy sauce plus the smooth runny egg but would have been better if the salmon wasn’t as overcooked- chicken cobb salad: cold and fresh salad with tender chicken- beef stew rice with omelette: tender beef with creamy sauce to go the rice, making

- beef stew rice with omelette: tender beef with creamy sauce to go the rice, making it a good comfort food

- 5-kinds of rolled omelette skewers: this gimmicky dish is just tamago with 5 different toppings, nothing spectacular

This place is worth trying if you are an egg lover.

chicken  cobb  salad
beef stew rice with omelette
午餐
chicken  cobb  salad
beef stew rice with omelette
2021-11-14 361 瀏覽
之前見視頻介紹,所以去北角分店試。睇餐牌見大阪燒八爪魚卷好吸引,叫了一客。等了廿分鐘先有,份量算多,切開有四大件。味道唔錯,有木魚乾加薑絲,幾惹味,八爪魚粒多D就更好。另叫原味梳乎里班戟,質感唔錯,但蛋味唔夠重。
2021-10-31 457 瀏覽
來到這間新加坡日式蛋料理餐廳,真的全都是蛋,連裝修也有很多蛋🥚 這一餐有: 煙肉菠菜班尼迪蛋全日早餐 (All-Day Breakfast ~ Bacon and Spinach Egg Benedict Set) 燉牛肉蛋包飯 (Beef Stew Rice with Omelette) 焦糖香桃梳乎厘班戟 (Caramel Peach Fuwa Fuwa Pancake) 除了班尼迪蛋好味外,燉牛肉的牛肉和汁都不錯,令我覺得驚喜的是這個梳乎厘班戟,很香滑鬆軟,現時去不到日本,在香港吃一下梳乎厘班戟都好喔

2021-10-25 411 瀏覽
前陣子看到youtuber的介紹,於是搜尋這間店舖的地址,原來他們已在香港開有好幾間分店。 因為我想避開人羣所以特選週四的下午茶時段試餐。裝修很代表主題,全部都係蛋。 是日我點了他們的招牌菜,包括蛋飯及原味梳乎厘pancake。 他們所有蛋都是來自沖繩經過精心培養、挑選及uv殺菌才運到香港的。 蛋飯,看似簡單只是一隻蛋配上泡沫、日本米而成的。 根據日本人的食法只需要將蛋、 醬油和飯混合而成便可以進食。 在香港可能因為要適應香港人的口味也提供配料。 是日我根據日本人的方法混合我的蛋飯, 因為這樣才可以享受蛋的原汁原味。蛋味汁濃郁很有質感,一試難忘。👍原味梳乎厘pancake,亦有蛋味,很fluffy👍。另外,空氣感很重,毫無飽肚感覺及只有兩件未能滿足我的味蕾。

2021-09-24 571 瀏覽
星期日下午在北角回匯,作為一位喜歡吃蛋的我,見到這一間日本蛋料理專門店立刻被吸引着。等了大約10分鐘便可以入座。店內的裝修都很簡單,燈是雞蛋形狀的,枱子也是太陽蛋形狀的。我叫了一個蛋包飯和明太子忌廉意粉。蛋包飯賣相很靚,雞蛋捲成旋風狀,分量也很大。配襯着醬汁一起吃, 都很不錯。我整餐飯最欣賞就是明太子忌廉意粉,和風煮法是我最愛,意粉硬度也適中,忌廉很平均地掛在每一條意粉上。再配上溫泉蛋真是絕配!最後出現的是疏乎厘pancake。我本身都沒有很大期望,始終這不是一間甜品專門店。梳乎厘班戟賣相很差,上枱時已經塌下。份量又小,完全不值得這個價錢。非常非常失望,不會再有下次。這間餐廳鹹點比甜點好吃。

這間餐廳鹹點比甜點好吃。
蛋包飯
明太子忌廉意粉
士多啤梨梳乎厘班戟
2021-09-19
10 分鐘 (堂食)
蛋包飯
明太子忌廉意粉
  • 海蝦明太子忌廉意粉
2021-09-13 466 瀏覽
裝修很可愛的蛋餐廳之前試過元朗分店,當時都要花一點時間等位,北角分店的人流比較少,星期五晚市等位時間頗短,吃起來也不會太趕。除了裝修的主題充滿雞蛋元素,連菜式也是以雞蛋為主,無論是小食、主食,還是甜品,也是以雞蛋為主材料。主食-燉牛肉蛋包飯($118)小食-特製五款玉子串燒 ($78)小食-芝士明太子筷子卷 ($38)作為雞蛋料理專門店,這裡用的雞蛋的蛋味真的特別香。食物賣相精緻,未吃已經覺得很吸引。蛋包飯的蛋當然出色,燉牛肉就正常發揮。玉子燒配上5種不同的配料,如果配料可以多一點就好。筷子卷造型特別,很有新鮮感,裡面包了芝士,感覺像吃一塊薄薄又捲起了的大阪燒。原味梳乎厘班戟($68)蛋味非常重的班戟吃起來軟綿綿,空氣感十足。味道不會太甜,很合我口味,不過嗜甜的甜品控要留意
裝修很可愛的蛋餐廳

蛋包飯、玉子燒、筷子卷

主食-燉牛肉蛋包飯($118)
小食-特製五款玉子串燒 ($78)
小食-芝士明太子筷子卷 ($38)

原味梳乎厘鬆餅

原味梳乎厘班戟($68)
蛋味非常重的班戟
2021-08-20
蛋包飯、玉子燒、筷子卷
原味梳乎厘鬆餅
2021-09-11 437 瀏覽
📍𝗧𝗮𝗺𝗮𝗴𝗼-𝗘𝗡 たまご園 (北角) 行過就比呢間餐廳既靚靚佈置吸引住❤️~ Tamago-EN既主打就係日式雞蛋料理,所以佢既裝修風格都係圍繞住雞蛋主題🍳,超可愛!佢地既雞蛋全部都係由日本沖繩直送架,所以整出黎既日式料理都絕對有日本風味,食物品質都一定有保證!𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️特上鰻魚終極TKG生雞蛋拌飯 ($82)睇Menu既時候就已經比佢幅圖深深吸引住,所以就決定要試下啦!! 🍚今次係我第一次食TKG生雞蛋拌飯,其實佢姐係一種將蛋清打成打發蛋白既雞蛋拌飯,蛋白會呈現泡沫狀態,好特別!🥚蛋白既質地好輕盈,令到佢既賣相睇落好得意!鰻魚既份量好多,有大概8片,味道好香好新鮮!🥰蛋白既質感食落就好似棉花糖,軟綿綿咁,而蛋黃睇落好吸引好濃郁。雖然蛋黃既蛋香十足,🥺只可惜拌飯時蛋既份量唔夠,令到大部份既飯都要靠飯素同特製醬汁去調味~ 不過整體黎講呢個絕對值得一試!▪️燴雞肉蛋包飯 ($88)黎到就緊係要試埋日式雞蛋料理嘅經典 - 蛋包飯lahhhhh! 🍳雞蛋做到好似旋風咁既形狀,佢既份量好多,而且質感好滑溜。滑蛋既生熟程度剛剛好,蛋味香濃。而且呢個飯既醬汁豐富,🐤 雞肉好入味,
📍𝗧𝗮𝗺𝗮𝗴𝗼-𝗘𝗡 たまご園 (北角)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️特上鰻魚終極TKG生雞蛋拌飯 ($82)

▪️燴雞肉蛋包飯 ($88)
黎到就緊係要試埋日式雞蛋料理嘅經典 - 蛋包飯lahhhhh! 🍳雞蛋做到好似旋風咁既形狀,佢既份量好多,而且質感好滑溜。滑蛋既生熟程度剛剛好,蛋味香濃。而且呢個飯既醬汁豐富,🐤 雞肉好入味,成個飯食完超飽!

▪️提拉米蘇梳孚厘班戟 ($88)
最最最期待既就係呢個甜品啦!😍 梳孚厘班戟賣相好靚,上層佈滿左好多可可粉同咖啡粉,仲會有啲朱古力醬。由於所有材料都係來自日本,班戟嘅蛋香味十足。🤤佢嘅質地好鬆軟,食落空氣感滿滿。味道方面咖啡味非常突出,作為Tiramisu味如果有返啲酒味既話就會更加surprising!!

▪️巨峰可爾比思梳打🍇 (+$23)

▪️凍焦糖鮮奶咖啡☕️ (+$27)

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍北角渣華道123號北角匯2期2樓216-217號舖
Shop 216-217, 2/F, Harbour North Phase 2, 123 Java Road, North Point
2021-08-30 641 瀏覽
今日星期一, 本來約咗朋友來試下依間雞蛋主題餐廳, 目測大概有20張台. 等位人唔多, 前面等位只有2個女仔, 我地排第2張. 等咗大概10分鐘, 已經有張2人枱走咗, 但等咗15-20分鐘眼見侍應視而不見, 都無人打算埋去執枱, 我開聲通知佢地執枱, 亦要過一段時間才有一位黑面侍應去清理, 見狀亦同時自己留意下裡面有無空枱, 而真係發現有一張! 因前面一枱已入坐, 正當我和朋友都以為可以入坐, 結果被一位貌似店長, 戴眼鏡胖身材年約30+的女士, 告知此空枱是有人, 而且是由一班一行18位的客人擁有, 只是他們遲到, 所以未出現, 而我見網上寫明這餐廳並無訂位服務. 其實如情況是這樣, 侍應應在客人排隊一刻時已通知, 由客人決定是否繼續等, 不應到客人發現, 才態度惡劣表示自己什麼都不知道, 坐位何時能安排答不知道, 連上菜時間亦答不知道 . 如果大家不介意貼錢買難受, 可以一試, 我們就食唔落. 已經去咗同場另一間麦玉子食, 好食, 有位, 最重要店員清楚自己做乜.
2021-08-27 290 瀏覽
尋找北角的美食,突然之間今天很想吃蛋…所以就到了這間餐廳吃,不過卻中了失望之劍。本身沒有想着寫食評,所以首幾碟菜色也沒有拍照,但因為很失望,所以最後甜品拍了照,就寫一寫食評。點了TKG三文魚子加牛油果,因為我不太吃三文魚。來到的時候,店員叫我們下味素和醬油,第一次吃所以可能下得太多,非常鹹…蛋白質感有趣,不過可能味道給我破壞了,所以就暫不評論。半熟蛋薯仔沙律,半熟蛋流心的不錯,薯仔不過不失。沙律菜配上凱撒沙律也ok,算是較好的一碟。鰻魚滑蛋丼,本身味道不錯,可是鰻魚實在太太太多骨了!邊吃邊吐骨,吃到一半已經沒有心機了。芝士明太子筷子卷,超級漏…有點像大阪燒的卷蛋版,不過味道太濃,加上芝士好漏。白桃疏乎厘班戟,這個很失望,因為質感很實,沒有疏乎厘該有的軟綿綿感覺,較像燉蛋,可能因為不久前才在觀塘的一間Cafe吃過超好味疏乎厘,所以這件感覺很差,白桃也不清甜。最好味的是這杯凍玫瑰茉莉花啫喱茶…因為上面的菜很多也很鹹和很膩,所以有這杯花茶沖淡一下比較好。失望,不會再光顧。

失望,不會再光顧。