2023-07-24 31 瀏覽
位於土瓜灣北帝街的「一喜車仔麵」新開張不久,經常人頭湧湧,坐無虛席,今日一試,各樣食物的味道不錯,價錢合理,店內燈光光猛,枱椅潔淨,果然是值得街坊支持的小店。餸菜有6款價錢,大都只相差一元,選擇多和抵食。「牛柏葉、生菜、清湯粗麵」$33「豬皮、魚肉、豆卜、沙爹汁米粉」$39三十幾元有三餸的湯麵,已很難找到,餸的份量也很適中。「香辣單骨雞翼」$26單骨雞翼味道香濃,比完隻雞翼更方便食「韭菜餃三隻」$18炸到脆卜卜的韭菜餃充滿韭菜的香味「咖哩三寶:魚蛋、魷魚、牛栢葉」$36傳統的咖哩三寶食到街頭的味道,令人回味。「上湯鴛鴦餃」$26有韭菜餃和菜肉餃,兩種都好食「生菜魚肉」$22很大碗的生菜魚肉,魚肉加了白芝麻,味道豐富,好味又抵食「椒鹽魚片頭」$26彈牙又香口,食到不停口「豆漿、凍檸茶」試了很多款小食,水準不錯,讚。

餸菜有6款價錢,大都只相差一元,選擇多和抵食。

「牛柏葉、生菜、清湯粗麵」$33
「豬皮、魚肉、豆卜、沙爹汁米粉」$39
三十幾元有三餸的湯麵,已很難找到,餸的份量也很適中。

「香辣單骨雞翼」$26
單骨雞翼味道香濃,比完隻雞翼更方便食

「韭菜餃三隻」$18
炸到脆卜卜的韭菜餃充滿韭菜的香味

「咖哩三寶:魚蛋、魷魚、牛栢葉」$36
傳統的咖哩三寶食到街頭的味道,令人回味。

「上湯鴛鴦餃」$26
有韭菜餃和菜肉餃,兩種都好食

「生菜魚肉」$22
很大碗的生菜魚肉,魚肉加了白芝麻,味道豐富,好味又抵食

「椒鹽魚片頭」$26
彈牙又香口,食到不停口

「豆漿、凍檸茶」
試了很多款小食,水準不錯,讚。

2023-07-24 6 瀏覽
📍一喜車仔麵 (土瓜灣)土瓜灣北帝街31號地下依家土瓜灣方便,同朋友喺附近想睇吓有咩地道嘢食,見到呢間好新淨嘅車仔麵,咁就行入去試吓。依間嘢選擇到幾多,好多小食俾大家選擇。叫左個車仔麵:選擇左幼麵、豆卜、冬菇,瑞士汁雞中翼、豬紅凍檸蜜$10小食:紫菜四寶$39牛筋丸,豬肉丸,魷魚丸,小米粿,雞湯咖喱三寶$36魷魚,魚蛋同埋牛柏葉,每次車仔麵必叫。秘製咖喱汁好正。香辣單骨雞中翼$26即叫即炸,好香口,熱辣辣。仲有少少辣味好惹味。🔔總結:土瓜灣嚟講價錢可以接受, 環境乾淨(用一次性筷子),地方闊落,最緊要係有充足嘅冷氣。地點⭐️⭐️⭐️⭐️味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為最高分)
📍一喜車仔麵 (土瓜灣)
土瓜灣北帝街31號地下

叫左個車仔麵:
選擇左幼麵、豆卜、冬菇,瑞士汁雞中翼、豬紅
凍檸蜜$10
小食:
紫菜四寶$39
牛筋丸,豬肉丸,魷魚丸,小米粿,雞湯
咖喱三寶$36
魷魚,魚蛋同埋牛柏葉,每次車仔麵必叫。
秘製咖喱汁好正。

香辣單骨雞中翼$26
即叫即炸,好香口,熱辣辣。仲有少少辣味好惹味。

地點⭐️⭐️⭐️⭐️
味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️
(5星為最高分)
2023-07-23 21 瀏覽
晚上七時去到已經滿座,好受街坊歡迎😆 店舖簡潔明亮,裝修帶有懷舊風格,讓人感受到濃濃的港式車仔麵檔氣息,價格親民,值得一試☺️晚市三人消費:$231 🫧不設加一費用🫧 食評💖💖💖𝑭𝒐𝒐𝒅豪華九寶 粗麵 牛腩汁 沙嗲汁 ($49)✨ 牛腩、特級瀬尿牛筋丸、瑞士汁雞翼、有魷魚的魷魚丸、豬紅、豬皮、蘿蔔、紅腸、生菜推薦,超抵食!沙嗲汁十分香濃惹味👍🏻 配料份量多,九餸只需$49絕對比其他店抵食!特別推薦魷魚丸🥰車仔麵三餸 河粉配秘製黃金雞湯 ($45)✨ 肥牛、生菜、芝士腸好有特色雞湯湯底😍😍 清甜鮮美👍🏻 配料份量多,肥牛好軟腍🥰𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌紫菜4寶淨餸 ($39)✨潮汕手工小米粿、特級瀨尿牛筋丸、汕尾馬駮豬肉丸、有魷魚的魷魚丸推薦!有驚喜,湯底用上秘製黃金雞湯,份量多,配上紫菜 飲湯一流,食唔停口😍 咖喱三寶 ($36)✨推薦🤤 咖哩味濃郁而不鹹,款款都好入味,爽口彈牙!香辣單骨雞中翼 ($26)✨熱辣辣新鮮炸起,外皮酥脆,香辣可口,雞肉鮮嫩多汁炸韭菜餃(3隻)($18)✨店家推薦~人手包製,炸得金黃酥脆😍 韭菜香氣四溢,餡料豐富𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌自家製石斛竹蔗茅根水 (+$10)✨店家推薦自家製飲

晚市三人消費:$231 🫧不設加一費用🫧

肥牛、生菜、芝士腸

𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌
紫菜4寶淨餸 ($39)✨

咖喱三寶 ($36)✨
推薦🤤 咖哩味濃郁而不鹹,款款都好入味,爽口彈牙!

香辣單骨雞中翼 ($26)✨
熱辣辣新鮮炸起,外皮酥脆,香辣可口,雞肉鮮嫩多汁

炸韭菜餃(3隻)($18)✨
店家推薦~人手包製,炸得金黃酥脆😍 韭菜香氣四溢,餡料豐富

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
自家製石斛竹蔗茅根水 (+$10)✨
店家推薦自家製飲料,健康清甜,好好味😚👍🏻

凍咖啡 (+$8)✨
冰涼解渴😚
2023-07-21 44 瀏覽
聽聞一喜車仔麵有好吃潮汕食品吃所以今日特登黎試下試左幾款招牌菜滋味無窮紫菜四寶一碗有齊我最想試嘅食物,包括:潮汕手工小米粿大推!味道似咸香味好重嘅魚皮餃,充滿大地魚味,外皮煙韌好好食。汕尾馬駮豬肉丸又係好有咸香味嘅豬肉丸,豬肉醃得好出色!有魷魚的魷魚丸香濃魷魚肉味道,冇平時食墨魚丸咁彈牙,但魷魚香比平日食嘅香好多!特級瀨尿牛筋丸高質牛丸,質地爽彈有肉汁另外叫左鎮店鴛鴦餃,包括:秘製一喜菜肉餃廚師善用大地魚粉,香味十足,餃子唔會散開手工韭菜餃味道不錯,多菜少肉,比例剛好飲品:石斛竹蔗茅根飲品解渴,味道偏清淡,飲完唔會覺得太甜雞骨草飲品好好飲,平時我唔鍾意飲雞骨草,好似有陣山草藥味,呢度冇果陣味,飲完仲覺得解到熱氣!另外叫多一碗菜底車仔麵值得一提呢度嘅蘿蔔清甜得過份,大家黎食野一定要試試最後,一間食店有冇心做,可以睇細節位,餐廳設有紙盤俾客人做骨碟,已經感受到食品的用心,呢啲小店要多多支持!
聽聞一喜車仔麵有好吃潮汕食品吃
所以今日特登黎試下
試左幾款招牌菜

滋味無窮紫菜四寶
一碗有齊我最想試嘅食物,包括:

潮汕手工小米粿

汕尾馬駮豬肉丸
又係好有咸香味嘅豬肉丸,豬肉醃得好出色!

有魷魚的魷魚丸

特級瀨尿牛筋丸
高質牛丸,質地爽彈有肉汁

另外叫左鎮店鴛鴦餃,包括:
秘製一喜菜肉餃
廚師善用大地魚粉,香味十足,餃子唔會散開

手工韭菜餃
味道不錯,多菜少肉,比例剛好

飲品:
石斛竹蔗茅根飲品
解渴,味道偏清淡,飲完唔會覺得太甜

雞骨草飲品

另外叫多一碗菜底車仔麵
值得一提呢度嘅蘿蔔清甜得過份,大家黎食野一定要試試

石斛竹蔗茅根飲品,雞骨草飲品
鎮店鴛鴦餃:手工韭菜餃
  • 紫菜四寶
  • 蘿蔔
2023-07-21 24 瀏覽
再去土瓜灣揾嘢食, 見到間叫📍一喜車仔麵📍, 環境企理光猛, 仲有唔少小食🍭沙爹撈粗麵 (籮白, 豬紅, 生菜, 胡椒豬肚丸, 炸蝦條)食車仔麵多數跟湯, 今次試撈麵, 雖然無主動要求, 但店員好細心, 將沙爹醬分開上, 等客人自行決定落幾多汁, 唔! 嗰沙爹汁好味, 提升咗啲餸嘅味道, 好惹味呀 食到一滴都無!🍭淨餸 (牛腩, 魚腐, 汕尾小米粿, 酸齎, 咖哩三寶)牛腩滷得好入味, 啲肉唔係碎濕濕, 潮汕小食小米粿啲皮好煙韌, 好有口感, 咖哩3寶好惹味, 辣得好過癮, 好食到停唔到口🍭炸物(潮州三寶/馬餃豬肉丸, 墨魚丸, 魷魚丸/, 韭菜餃, 單骨雞中翼)啲丸同雞翼脆得嚟唔油膩, 唔乾唔柴; 見到姨姨包緊餃子, 即刻再加碟炸餃, 讚😍🍭酸梅湯, 竹蔗茅根水食咗炸物, 最讚係飲返啲潤喉嘅嘢飲, 酸梅湯同茅根水係店自家製, 味道唔過甜, 感覺健康!一口氣叫咗唔少嘢食, 大大滿足貪食嘅胃! 呢間小店誠意滿滿, 好多人氣小食都係自家製, 讚!🫰🫰

! 嗰沙爹汁好味, 提升咗啲餸嘅味道, 好惹味呀
食到一滴都無!

🍭淨餸 (牛腩, 魚腐, 汕尾小米粿, 酸齎, 咖哩三寶)

🍭酸梅湯, 竹蔗茅根水

一口氣叫咗唔少嘢食, 大大滿足貪食嘅胃
! 呢間小店誠意滿滿, 好多人氣小食都係自家製, 讚!🫰🫰

2023-07-20
5 分鐘 (堂食)
  • 酸齋
  • 生炸手工韭菜餃
  • 生炸潮汕三寶
  • 咖喱三寶
  • 生炸香辣單骨雞翼
  • 汕尾小米粿
2023-07-19 21 瀏覽
放工好肚餓,同同事喺附近食個快飯第一次嚟呢間車仔麵,出色,絕對要encore!除咗普通車仔麵配料之外,佢哋有好多特色嘅肉丸好高質!一碗紫菜四寶,就可以試到四款唔同嘅丸子,非常推薦。特別欣賞依粒汕尾手工小米糧,外面好滑,餡料係豬肉同馬駮,口感同味道都好特別!有魷魚嘅魷魚丸,又真係粒粒都咬到魷魚,真材實料!咖喱三寶:魚蛋、牛柏葉、魷魚個咖喱汁好惹味,好香,但又唔會太辣太嗆,鍾意咖喱汁嘅話,車仔麵都可以加👍🏼👍🏼屋企人就叫咗一碗車仔麵,同埋炸韭菜餃炸韭菜餃外型好靚,好四正見到有個姐姐現場默默包餃子,乾淨企理,好有家的感覺😄😄炸韭菜餃仲保留少少肉汁,外皮做得好薄,唔錯重點推介佢哋嘅銀針粉好滑溜,口感好軟糯!車仔麵都可以選擇銀針粉,超難得同自己喺屋企煮嗰啲,真係差天共地😅仲要好彩揀咗秘製黃金雞湯🫶🏼好好飲!一啲都唔油膩一路飲湯,一路食到滑滑嘅銀針粉係超級正!
放工好肚餓,同同事喺附近食個快飯
第一次嚟呢間車仔麵,出色,絕對要encore!

除咗普通車仔麵配料之外,
佢哋有好多特色嘅肉丸
好高質!

咖喱三寶:魚蛋、牛柏葉、魷魚
炸韭菜餃

屋企人就叫咗一碗車仔麵,同埋炸韭菜餃
炸韭菜餃外型好靚,好四正
見到有個姐姐現場默默包餃子,
乾淨企理,好有家的感覺😄😄
炸韭菜餃仲保留少少肉汁,
外皮做得好薄,唔錯
銀針粉
重點推介佢哋嘅銀針粉
好滑溜,口感好軟糯!
車仔麵都可以選擇銀針粉,超難得
同自己喺屋企煮嗰啲,
真係差天共地😅

一路食到滑滑嘅銀針粉
係超級正!
炸韭菜餃
銀針粉
我去咗土瓜灣食嘢,試咗一間叫一喜嘅車仔麵,味道真係好到冇得講!紫菜4寶淨餸,紫菜好新鮮,潮汕手工小米粿、特級瀨尿牛筋丸、汕尾馬駮豬肉丸、有魷魚的魷魚丸,全部都好有特色,其他車仔麵店食唔到🤩香辣單骨雞中翼,雞翼炸得好香脆,辣椒同香料味道夠,唔會太辣,啖啖都有肉汁,好滋味。炸韭菜餃,做得非常地道,餃子脆炸熱辣,韭菜香味十足,仲有豬肉味道咖喱三寳同酸齋都係好正!三寳餡料好豐富,咖喱味道夠濃郁,有咖喱水魷魚,咖喱魚蛋,咖喱牛柏頁,而且煮得非常入味。酸齋既酸酸甜甜嘅汁仲有啲辣,好開胃!車仔麵,份量好大,麵條彈牙有嚼勁,湯底鮮甜,配料豐富,豬手炆得好香脆,魷魚丸、豬肚丸、瀨尿牛筋丸味道都好好。炸蝦條,蝦好新鮮,由於師傅炸嗰陣溫度掌握得好好,所以食起上嚟一啲都唔油。瑞士汁雞中翼,非常入味,而且肉質彈牙。總括嚟講,呢間一喜車仔麵真係好正,每一樣嘢都好好食,而且餸菜方面好多唔同嘅特色野,絕對值得一

瑞士汁雞中翼,非常入味,而且肉質彈牙。

2023-07-13
2023-07-15 28 瀏覽
住土瓜灣嘅朋友介紹我黎食呢間車仔麵,款式多樣化,性價比亦幾高~✨ 紫菜四寶呢個係推薦必食之選!湯底好鮮甜,落咗勁多紫菜,四寶包括有汕尾馬駮豬肉丸、手工瀨尿牛筋丸、有魷魚的魷魚丸、汕尾手工小米粿~ 每款丸都係手工製作,咬落好彈牙,食得出師傳嘅手打功力~🤩 爆汁牛丸彈牙冇筋,馬駮豬肉丸食落咸香,又好有魚嘅鮮味~ 魷魚丸入面好多魷魚粒粒,小粉粿口感煙韌,好特別~✨ 車仔銀針粉車仔麵嘅麵底同湯底都有好多選擇,連平時少有嘅銀針粉都有!銀針粉好滑溜,有咬口~ 咖哩湯底好香口,唔會太辣~ 兩個餸我揀咗魚腐同蘿蔔,蘿蔔夠清甜,爽咗湯汁好入味~😋✨ 生菜魚肉估唔到一碗入面有咁多舊魚肉,魚肉食落好香胡椒味又唔腥,入面加咗d芝麻,更香口~✨ 炸韭菜餃餃子炸得夠晒香脆,入面充滿非韭菜同豬肉汁~✨ 上湯鴛鴦餃一碗可以試晒韭菜餃同菜肉餃,兩款各有各好味,餃子係店家親手包嘅,食得出係誠意嘅味道~😋

✨ 紫菜四寶
爆汁牛丸彈牙冇筋,馬駮豬肉丸食落咸香,又好有魚嘅鮮味~
魷魚丸入面好多魷魚粒粒,小粉粿口感煙韌,好特別~

✨ 車仔銀針粉

✨ 生菜魚肉

✨ 炸韭菜餃
餃子炸得夠晒香脆,入面充滿非韭菜同豬肉汁~

✨ 上湯鴛鴦餃

朋友推介呢間唔係開左好耐既車仔麵店,環境乾淨企理,食物款類超多,食材新鮮,多款食物更係自家製,服務超好,好有家的感覺,整體體驗無得頂!😍✅生炸豬扒, 豬腩肉, 魚皮餃, 炸蝦條配油麵生炸豬扒味道香脆,豬扒肉質鮮嫩,吃起來口感豐富。豬腩肉肥瘦適中,口感豐富,肉質嫩滑,香氣十足。魚皮餃: 餡料鮮美,魚皮薄脆,口感十分爽口。炸蝦條都勁好食,正到爆!😋油麵香氣十足,清爽不膩,再加上沙嗲汁同辣汁真係無得頂👍🏻👍🏻✅特級瀨尿牛筋丸, 豬大腸, 酸齋,配烏冬配&秘製黃金雞湯牛筋丸口感彈牙,入面係勁爆汁,正!豬大腸肥瘦適中,入口即化,非常開胃。酸齋味道爽口宜人。😗烏冬配上個秘製黃金雞湯更係美味,個湯底雞味好濃,好足料。😆✅香辣單骨雞中翼 香辣口味,不過唔算好辣,老小咸宜。肉質鮮嫩,外皮香脆,非常開胃。😋聽店員講呢個係超好賣!✅生炸潮汕三寶外皮酥脆,內餡鮮美,口感豐富。呢個勁好食,超推介,食唔停口,炸得黎又唔會好油!😆✅咖哩三寶香氣四溢,咖哩味道濃郁。三寶最正係個水魷,鮮味濃,好爽口,而且同個咖哩味好夾👍🏻✅上湯鴛鴦餃上湯鮮美,鴛鴦餃口感十分豐富,令人回味無窮。有3隻韭菜同4隻菜肉餃,餡料好足,皮薄肉滑

✅生炸豬扒, 豬腩肉, 魚皮餃, 炸蝦條配油麵

✅特級瀨尿牛筋丸, 豬大腸, 酸齋,配烏冬配&秘製黃金雞湯

✅香辣單骨雞中翼

✅生炸潮汕三寶

✅咖哩三寶

✅上湯鴛鴦餃
上湯鮮美,鴛鴦餃口感十分豐富,令人回味無窮。有3隻韭菜同4隻菜肉餃,餡料好足,皮薄肉滑,無得頂🤪

✅生菜魚肉
魚肉鮮嫩,生菜爽口,清爽不膩。佢地係自家手打魚肉,口感一流。👍🏻

✅金湯汕尾小米粿
小米粿口感綿密,金湯鮮美,一口下去令人感到滿足。我地都係第一次食,估唔到係咁正!推介👏🏻

✅自家製竹蔗茅根水&雞骨草
呢2個都夠味,絕對係落足料,唔會覺得好甜,老小咸宜,食完炸野降下火一流🤪

好開心真係好開心食到咁岩口味既車仔麵同小食首先我係潮州人 所以成日想食潮汕食物 見到呢間有好多二話不說入去!小食餐牌比車仔麵餐更吸睛!叫左生炸手工韭菜餃,生炸潮汕三寶,手工小米粿馬交豬肉丸 粒粒墨魚丸 魷魚丸 三款都咁正 熱辣辣炸起 真材實料 食到停唔到口 最愛墨丸!!生炸韭菜餃 又係極熱極脆 餡料足又夠調味!一試難忘!小米粿入面係類似粉果咁既 外皮就煙煙韌韌 有啲似魚皮餃 都好好味韭菜餃豬大腸魚肉豬肉丸 腩汁咖喱汁米線車仔麵最正就係可以揀多個一個汁 仲可以揀多汁 啱晒我重口味!!四個餸都咁高質!喜出望外!湯底夠味!完全符合我對車仔麵嘅要求!牛丸,魚片頭,豬扒 生菜 油麵牛丸真係爆汁 汕頭牛丸真係世一!杯凍奶茶都好好飲 已經想再去了
好開心真係好開心食到咁岩口味既車仔麵同小食
小食餐牌比車仔麵餐更吸睛!
叫左生炸手工韭菜餃,生炸潮汕三寶,手工小米粿

生炸韭菜餃 又係極熱極脆 餡料足又夠調味!一試難忘!

韭菜餃豬大腸魚肉豬肉丸 腩汁咖喱汁米線

四個餸都咁高質!喜出望外!
湯底夠味!完全符合我對車仔麵嘅要求!

牛丸,魚片頭,豬扒 生菜 油麵
牛丸真係爆汁 汕頭牛丸真係世一!

杯凍奶茶都好好飲
已經想再去了
  • 生炸潮汕三寶
  • 生炸手工韭菜餃
今日相約朋友土瓜環見面,朋友推介一間小店,好多食材和醬汁都係親自用心製作,食得出滿滿嘅心機,老闆娘好nice,好熱情咁招呼客人,完全感受到佢嘅誠意🥰🥢滋味無窮紫菜4️⃣寶 $39-潮汕手工小米粿呢個小米粿係老闆家鄉出名小食,又名‘茨粉餃’,選用上等的蕃薯粉,精選嘅五花肉,馬駮等傳統手法做成,老闆娘話家鄉慣常以蒸的方式去食,而小店以湯餃方式去進食,入口煙靭,呢個真係大推介👍😋-特級瀨尿牛筋丸🐮手打牛筋丸好彈牙,滿口牛味,咬落去仲爆汁💦-汕尾馬駮豬肉丸🐟🐷用馬駮魚肉和豬肉手打而成,好有口感-有魷魚的魷魚丸🦑魷魚丸好足料,食得出粒粒魷魚,好彈牙四寶丸加上紫菜配以足料雞湯🐓做湯底,加上南瓜,令到湯底看上去金黃色好吸引🥢生炸香辣單骨雞翼🐔 $26雞翼炸到好香脆,面雞肉好嫩滑,單骨亦方便進食🥢生炸手工韭菜餃 🥟 $18/3隻韭菜餃亦是每日新鮮包制,脹卜卜好足料好大隻,生炸食上嚟好鬆脆🥢重料咖喱3️⃣寶 $36咖喱三寶有咖喱魚蛋、牛柏葉、水魷魚🦑,當然唔少得個咖喱汁,落足料真係夠哂香🥢鎮店鴛鴦餃🥟 $26手工韭菜餃同秘製一喜菜肉餃亦每日新鮮包製,餃子皮薄餡靚,唔想食生炸可以叫呢款湯餃冇咁熱氣🥢車仔麵河粉$1

🥢滋味無窮紫菜4️⃣寶 $39
-潮汕手工小米粿

-特級瀨尿牛筋丸🐮
手打牛筋丸好彈牙,滿口牛味,咬落去仲爆汁💦

-汕尾馬駮豬肉丸🐟🐷
用馬駮魚肉和豬肉手打而成,好有口感

-有魷魚的魷魚丸🦑
魷魚丸好足料,食得出粒粒魷魚,好彈牙

🥢生炸香辣單骨雞翼🐔 $26
雞翼炸到好香脆,面雞肉好嫩滑,單骨亦方便進食

🥢生炸手工韭菜餃 🥟 $18/3隻

豆卜$9
豬大腸$12
豬腩肉$13
牛腩$13
除咗小食,仲叫咗一個4餸車仔麵,車仔麵餸菜有好多選擇,河粉爽滑,豬大腸厚肉冇騷味,豬腩肉肥瘦剛好,牛腩入味好腍,豆卜亦吸收了車仔麵本身的豬骨湯底

🥤自家製石斛竹蔗茅根水 $16
見到呢個自家製石斛竹蔗茅根水有清熱潤肺明目功效,又點可以錯過呢

🥤凍檸七 $10 (跟餐)
  • 汕尾小米粿
2023-07-14 14 瀏覽
同事話最近最開左間超抵食嘅車仔麵,我同os一齊去試試門面menu自家製竹蔗茅根水 $10自家製銀花雞骨草$10自家野,無得輸小健康香辣單骨雞中翼 $26新鮮炸,入味,夠脆炸韭菜餃(3隻)$18又係新鮮炸,夠熱,夠脆,足料紫菜4寶淨餸 $39魷魚丸,汕尾小米粿,馬鮫豬肉丸,瀬尿牛筋丸配秘製黃金雞湯依間野好多特別野,出面真係食唔到。咖喱三寶 $36魚蛋,魷魚,牛柏葉正正常常,下次會試其他野車仔麵胡椒豬肚丸$11准山麵$14菜芯$10沙嗲汁炸蝦條$11超平,d 料又特別,好多餸都未試到餐廳資料一喜車仔麵C044地址:土瓜灣北帝街31號地下
同事話最近最開左間超抵食嘅車仔麵,我同os一齊去試試

門面

小健康

香辣單骨雞中翼 $26
新鮮炸,入味,夠脆

炸韭菜餃(3隻)$18
又係新鮮炸,夠熱,夠脆,足料

紫菜4寶淨餸 $39
魷魚丸,汕尾小米粿,馬鮫豬肉丸,瀬尿牛筋丸配秘製黃金雞湯
依間野好多特別野,出面真係食唔到。

咖喱三寶 $36
魚蛋,魷魚,牛柏葉
正正常常,下次會試其他野

車仔麵
胡椒豬肚丸$11
准山麵$14
菜芯$10
沙嗲汁
炸蝦條$11

超平,d 料又特別,好多餸都未試到

餐廳資料一喜車仔麵C044
地址:土瓜灣北帝街31號地下
2023-07-12 16 瀏覽
來到土瓜灣的話,一定要去北帝街食下嘢,這里美食一條街。來到北帝街一定要試下呢間潮牌車仔麵。「豪華九寶大雜麵」價廉物美,非常超值。我今次沒有吃麵餐,而是叫了他們家一系列的小食,首先,係「咖哩王三寶」包括:豬紅、豬皮和蘿白。這道咖哩的湯汁非常濃郁,且味道十分香辣,讓人胃口大開,一個個菜式可以同時享受豬皮的爽滑、蘿白的清香、和豬紅的嫩滑,讓人感到非常滿足。炸韭菜餃呈金黃色,外皮酥脆,內餡熱騰騰的,韮菜的香氣四溢,與肉餡混合,口感更加爽脆而香口,非常好食。生炸潮汕三寶是用自家制的魷魚丸、馬交魚丸和深海粒粒墨魚丸組成。魷魚丸和馬交魚丸由手工爆打而成,口感十分彈牙。深海粒粒墨魚丸則更加獨特,里面有大大粒的墨魚粒充滿嚼口,讓人驚艷不已。上湯鴛鴦餃,包括3粒韭菜餃和4粒菜肉餃,餃子的皮薄餡多,非常好吃。特別是韭菜餃,韭菜的香氣和餃子的鮮嫩口感完美結合。古法制作,坊間已失傳的「汕尾小米粿」,估唔到在這里可以食到。這道小吃是用豬肉粉粿和大地魚、豬肉爆打而成,口感非常獨特,有嚼勁又不失鬆軟,值得一試。令人難忘的還有「紫菜4寶凈餸」。里面有槳爆牛丸、馬交魚丸,汕尾小米粿等,最特別的是它的湯底,由黃金雞湯熬製而
來到土瓜灣的話,一定要去北帝街食下嘢,這里美食一條街。

令人難忘的還有「紫菜4寶凈餸」。里面有槳爆牛丸、馬交魚丸,汕尾小米粿等,最特別的是它的湯底,由黃金雞湯熬製而成,加入南瓜蓉,口感更濃密,湯汁味道非常鮮美,

香辣單骨雞中翼亦是非常受歡迎的小食之一,每天都新鮮炸起,外皮酥脆,肉質鮮嫩,無需醬料都非常美味。

自家制的飲品,石斛竹蔗茅根水,有清熱潤肺明目的功效,入口清涼甜度適中。
這次的體驗有炸的和湯的,我更喜歡炸的口感更加香脆可口。另外還有幾款小食,食過番尋味,下次還會來。
2023-07-10 81 瀏覽
土瓜灣北帝街,多正嘢食就係人都知!今次我係為車仔麵而嚟嘅!車仔麵絕對係香港嘅地道美食之一當然質素亦可以好參差,點解一間車仔麵會出名? 會覺得佢好好食?真係好取決於佢嘅食材!今日食呢間✨一喜車仔麵,絕對係驚喜連連、誠意滿滿!餐牌上餸菜選擇都幾多~ 除咗平時常見嘅豬皮魚蛋牛腩等,仲有潮汕紫菜四寶、片頭、小米粿等~ 講下我哋食咗咩先!由於太太太肚餓關係🤣 食得比平時多好多~~🍜車仔麵1(油麵/ 牛腩汁/麻辣汁/ 特級瀨尿牛筋丸/ 深海粒粒墨魚丸/汕尾馬鮫猪肉丸/ 蘿蔔/ 紅腸)總是覺得油麵同車仔麵中間有個等號~ 所以油麵通常係first choice~ 牛筋丸夠濃味juicy! 粒粒墨魚丸彈牙有咬口!👍🏻馬鮫猪肉丸真係好特別,混入馬鮫及猪肉再打成膠,落足功夫先有咁好食! 蘿蔔係車仔麵的靈魂人物,😍我想講呢度嘅蘿蔔係超甜超好食!至於紅腸,老闆寧願成本貴少少都堅持用玫瑰紅腸,比普通的更好食!🍜車仔麵2(公仔麵/ 沙嗲汁/ 炸龍蝦丸/ 魚旦/ 牛腩/ 蘿蔔/ 炸有魷魚粒魷魚 / 生炸豬扒 / 酸齋)朋友就至愛公仔麵加沙嗲汁,炸龍蝦丸同魚旦彈牙好味! 牛腩軟腍入味又係正!炸有魷魚粒魷魚真係有魷魚🦑
土瓜灣北帝街,多正嘢食就係人都知!今次我係為車仔麵而嚟嘅!

今日食呢間✨一喜車仔麵,絕對係驚喜連連、誠意滿滿!

🍜車仔麵1

🍜車仔麵2
朋友就至愛公仔麵加沙嗲汁,炸龍蝦丸同魚旦彈牙好味! 牛腩軟腍入味又係正!炸有魷魚粒魷魚真係有魷魚🦑架😂 比起一般魷魚有豐富層次口感~ 生炸豬扒就不得了!真心、出面好多餐廳整炸豬扒都炸到又乾又硬,
呢個豬扒厚切得嚟仲好鬆化juicy!! 又係老闆心機之作! 酸齋酸甜度適中,開胃又滋味!

生炸豬扒
炸有魷魚粒魷魚丸
小食
🥢咖喱三寶
(咖喱魚蛋、牛柏葉、水魷魚)
寫明係「獨門秘製重料咖喱汁」😆啱曬重口味人士!個咖喱汁惹味得嚟又夠香~ 我最鍾意水魷魚,牛柏葉夠爽但略嫌未夠入味~

🥢汕尾爺父輩傳承手工小米粿
呢個好得意又好好味呀!🤭 外皮似厚身蝦餃皮但更加煙韌~
入邊嘅餡料勁好食~ 新鮮豬肉加上超香嘅大地魚! 加少少潮州辣油勁正!一定要食!一定要食!
汕尾爺父輩傳承手工小米粿

🥢香辣單骨雞中翼
雞翼一上枱~ 老闆千叮萬囑叫我哋趁熱食呀,證明老闆係一個對食物有要求嘅人! 的確食物嘅溫度會對其口感好有影響! 雞翼脆卜卜帶微辣~ 😝送啤酒一流!
香辣單骨雞中翼

🥢腩汁蠔油生菜
新鮮爽口,加埋秘製腩汁冇得輸~

我哋真係可以全部K.O.晒所有嘢食😆😆因為實在太好食! 其實我哋入嚟嗰時差唔多爆場~ 相信係老闆親切熱情,有講有笑~
客人都食得開心啲! 間唔中仲會有私人醒🤭 想知係咩?就要自己嚟參透吓la~~

唔好話我自私食😌 潮汕四寶丸同小米粿都係有急凍包,可以買返屋企自己整返熱嚟食㗎! 今次我都忍唔住買咗兩包返去呢!😆😆 仲有仲有~ 佢枱面上嘅潮州辣油又係好得~ 😂已經強烈建議老闆出外賣裝等我可以買返屋企食~~~ 哈哈!

酸齋
2023-06-08
生炸豬扒
炸有魷魚粒魷魚丸
汕尾爺父輩傳承手工小米粿
香辣單骨雞中翼
酸齋
2023-07-07 18 瀏覽
一喜車仔麵,是一間傳統而又創新的車仔麵店,提供多種選擇和貼心服務,讓人吃得開心,吃得滿足。我今天嚐了他們的招牌秘製黃金雞湯,配上不同的配料和小食,感覺味覺被寵壞了。第一碗麵,我選了酸齋,蘿蔔,魚腐,豬紅,生菜,瑞士汁雞中翼,還有有魷魚的魷魚丸。這碗麵的特色是湯底濃郁而不油膩,雞湯的香氣撲鼻而來,配料也十分豐富和新鮮。我最喜歡的是瑞士汁雞中翼,肉質嫩滑多汁,汁料香甜滑溜,和雞湯相得益彰。魷魚丸也很有彈性和咬勁,裡面的魷魚絲增加了口感和風味。第二碗麵,我選了豬紅,咖哩魷魚,韭菜,蘿蔔,豬皮。這碗麵的亮點是咖哩魷魚,咖哩汁濃稠香辣,魷魚切得厚實而不柴,入口即化。豬紅和豬皮也很入味和爽口,蘿蔔和韭菜則增加了清爽度和綠色元素。除了兩碗麵外,我還點了幾個小食,都是一喜車仔麵的招牌。香辣單骨雞中翼,外皮香脆內裡嫩滑,辣度適中不過火。上湯鴛鴦餃,包括了韭菜餃和菜肉餃,皮薄馅多汁水多,上湯清甜美味。咖哩四寶,包括了魷魚,牛腩,牛柏葉,魚蛋,每一樣都是咖哩的好拍檔,咖哩汁浸透每一口。椒鹽孖寶,是豬扒拼魚片頭的組合,豬扒肉厚而不乾柴,椒鹽調味恰到好處。魚片頭則是外皮金黃內裡白嫩彈牙。整個用餐過程中,店員都很
整個用餐過程中,店員都很友善和周到,不時關心我們的需要和感受,讓我們感到溫馨和驚喜。我覺得這間車仔麵店真是一個隱世美食的好去處,值得推薦給所有愛吃車仔麵的人。