2024-11-07 54 瀏覽
十幾年無行過旺中原來已經唔同晒上網睇到好多小食見到有間壽司本來諗住食幾件試吓點知好味到越食越多😂隱世高質壽司🏅行過唔食真係走寶!食得出全部都係用心製作,每一件壽司都燒到好均勻,絕對唔馬虎👍🏻老闆哥哥務求令你食得開心又滿足😌基本上去到求其食一款,都一定包你食到眼都凸😳全部都超級好食🤤性價比極高👍🏻另外仲有🇯🇵日本既達摩/壽司嘅鎖匙扣/飾物買添✨有頭甜蝦:大隻鮮甜厚肉🤤✨火炙拖羅:第一次食燒過嘅拖羅,燒完竟然仲有魚嘅鮮味🤤👍🏻✨火炙左口魚邊:火炙過薄薄嘅左口魚邊配埋暖笠笠嘅飯,非常完美🤤👍🏻✨火炙鮟鱇魚肝帆立貝:帆立貝燒到半生熟配埋鮟鱇魚肝醬油都唔使點🤤👍🏻✨火炙三文魚腩:原來一條魚只做到一件三文魚腩,同平時好唔一樣,因為呢個係三文魚腩嘅邊位,一咬落去滿口三文魚油嘅香,完全融入咗件壽司飯到,做到入口即溶,一試難忘🤤忍唔住食完一件又一件🤭👍🏻✨火炙石垣魚壽司:完全無魚嘅筋,又唔會腥,火炙完食到淡淡嘅魚香味🤤👍🏻✨海膽三文魚籽軍艦:海膽同三文魚籽互相交融嘅鮮味+微暖嘅飯+非常脆口嘅紫菜,直頭冇得輸🤤👍🏻✨鵝肝壽司+手卷:平時好怕食鵝肝,因為鵝肝好油膩,食完咩都食唔落。今次老闆哥哥推介即管試吓🤭
十幾年無行過旺中
原來已經唔同晒
上網睇到好多小食
見到有間壽司
本來諗住食幾件試吓
點知好味到越食越多😂

隱世高質壽司🏅行過唔食真係走寶!
老闆哥哥務求令你食得開心又滿足😌

另外仲有🇯🇵日本既達摩/壽司嘅鎖匙扣/飾物買添

✨有頭甜蝦:大隻鮮甜厚肉🤤

✨火炙拖羅:第一次食燒過嘅拖羅,燒完竟然仲有魚嘅鮮味🤤👍🏻

✨鵝肝壽司+手卷:平時好怕食鵝肝,因為鵝肝好油膩,食完咩都食唔落。今次老闆哥哥推介即管試吓🤭 竟然!!燒到好均勻!好濃烈嘅焦香味!外脆內軟!一啲都唔會漏!老闆哥哥仲好細心處理埋血管嘅位置,令到可以入口即溶🤤👍🏻所以食完壽司再encore手卷😂

海膽三文魚籽玉子燒:滿滿嘅海膽同三文魚籽加埋暖笠笠厚厚嘅玉子燒,三重口感!真係冇得輸!超級滿足🤤
海膽三文魚籽玉子燒
火炙石垣魚
火炙鮟鱇魚肝帆立貝壽司
鵝肝手卷
  • 鵝肝壽司
堪稱全旺角最好食❤️壽司❤️‼️位置超方便係旺角中心2樓💕店名《一期一會》師傅平日會打領呔對食物材料有一定的要求,而且很有禮物會對食客說:請慢用~:Byebye下次再來~對食物品質高度追求的師傅旨在用最優惠的價格令食客獲得最好味的日本壽司🤩🤩當中的鰻魚手卷及在旺角或者荃灣的立食店可謂最強第一💯火灸類壽司即叫即整💯油脂滿分的刺身配上暖暖的手搓壽司飯🍣加上火灸及美奶滋😍😍入口即溶‼️強烈建議各位可以選擇堂食,因為師傅擺盤真係好靚🌈非常賞心悅目的即叫即整壽司!又平又有質素!師傅亦好開人食客留在香港消費,,,經營理想真的很不容易🤗各位有時間來朝聖一下吧💓

• 火灸芝士蟹棒壽司
  • 火灸三文魚壽司
  • 大蔥吞拿魚腩蓉軍腩
  • 鰻魚手卷
2024-03-15 392 瀏覽
📍一期一會旺角中心第一座2樓SB01號鋪營業時間12:00-00:00(啱晒深夜想食高質壽司🎏)小店以外賣形式為主 現場都有立食位置。鋪頭由師傅一人主理👨🏻‍🍳多年壽司經驗令佢研發到好多獨創嘅產品,淨係醬油都有佢自家調製嘅海膽醬油同魚肝醬油✨舖頭名「一期一會」就係師傅嘅初心,希望以相對應嘅價錢將最好的全都俾食客❤️🍱迷你鵝肝丼 店舖新產品,迷你丼適合細食同想試多啲唔同嘢嘅人。鵝肝用火槍即烤🔥油份滿滿又香口🤤連平時唔食鵝肝嘅小編都覺得正,一啲都唔腥👍🏻加上丼飯係混合左醬油🧂可以調和返油膩嘅感覺。鍾唔鍾意食鵝肝都一定要試吓。🍣特上赤身壽司,拖羅壽司雖然赤身冇咁多油脂,但勝在魚味最濃🔝師傅將三塊赤身薄片卷製而成嘅壽司同樣做到口感豐富結實。拖羅係小編最推介嘅壽司❤️‍🔥有圖有真相,拖羅好新鮮脂肪比例肥美👀入口即溶魚油香味濃郁😋 質素係呃唔到人,快啲自己試吓就知點解要推介!🍣蟹肉蟹膏帆立貝壽司睇名都知有大量食材🦀🐙🦪多心嘅食客叫一款就可以試晒想食嘅嘢🤭師傅會將帆立貝表面輕輕燒過,令佢更焦香但不失刺身口感。面頭放滿蟹膏混合一絲絲蟹肉,仲有三文魚籽點綴。多種鮮甜食材放埋一齊真係味覺新體驗👅🤩🍣怪獸三文魚
📍一期一會
旺角中心第一座2樓SB01號鋪
營業時間12:00-00:00(啱晒深夜想食高質壽司🎏)

🍱迷你鵝肝丼

🍣特上赤身壽司,拖羅壽司

🍣蟹肉蟹膏帆立貝壽司

🍣怪獸三文魚腩壽司👹
怪獸系列係師傅故意整比大食之人🙈 睇相都見到超大塊三文魚腩中間包住大大粒三文魚籽,食完又厚又腍嘅魚腩入面就有鹹甜嘅三文魚籽汁爆漿😈多重口感味道更鮮。

🍣一期一會火山卷🌋
師傅自家設計好有心機 賣相一百分💌靚到好似一把打開嘅扇🪭壽司裏面包住蟹籽沙律 面頭再鋪上大量蟹柳沙律,啖啖蟹籽非常滿足。

由於師傅係一人鋪,製作時間會比較長🎎 但好嘢係要等㗎,大家記得多多包容耐心啲等師傅啊❤️💖
2023-12-13 279 瀏覽
今日再次搵老闆食佢既拖羅飯 一如既往咁高質啦 真係feel 到用心既 強烈建議去試一下上次我影果張相比較醜 今次補翻一張靚仔啲既 今次老闆俾咗特登俾咗三個部位我試 可見用心程度 真心為客
拖羅當
拖羅當
一次光顧不足夠 期待再次再享受一心一意弄壽司會見客人最真摯加油,很用心的 👍品嚐到很高質素的壽司🍣,一期一會 代表要好好珍惜, 用心感受幸福🥰人生要" 苦中一點甜 "😶‍🌫️緊記要時刻為自己多多加油🔥珍惜每一個 "一期一會" ❤️6/12/2023
一次光顧不足夠
期待再次再享受
一心一意弄壽司
會見客人最真摯

加油,很用心的 👍
品嚐到很高質素的壽司🍣,
一期一會 代表要好好珍惜, 用心感受幸福🥰
人生要" 苦中一點甜 "😶‍🌫️
緊記要時刻為自己多多加油🔥

珍惜每一個 "一期一會" ❤️

6/12/2023
2023-12-06
首先依間野我都幫襯過好多次,一開始都係食下壽司呀手卷呀啲普通野。依間店用既料呢,我自己覺得都高質既,唔會同一般連鎖壽司店咁乾柴柴無味唔新鮮,份量都俾出面既為多,同埋價錢都抵,唔會話貴。之後食多左就開始試埋拖羅果啲,發覺老闆用既料都唔普通既。我自己就未去到好專業,去到識分啲貨咩級邊到黎啦。今次我食依個拖羅特盛飯,啲拖羅食落去你係會食到啲油脂咇晒出嚟,唔腥仲要好香魚油味。同埋份量真係唔少,大約5塊大拖羅到啦,厚架喎仲要。之後仲有啲拖羅蓉拖羅邊呀果啲,基本上啖啖飯食落去都會有肉㗎啦。190幾蚊我諗出面都好難搵到咁既質素。同老闆傾過計都覺得佢係想share啲正野俾客而唔係諗住點賺多啲根住用埋啲平貨既。依個都係一個原因令我周不時都翻去食總括而言,我認為依間店既野唔會令你失望,價錢亦合理甚至可以話抵食,絕對可以一試。

特盛拖羅飯
特盛拖羅飯
2023-10-10 179 瀏覽
之前見笑波子提過後,已經嚟過幾次。可能因為店舖位置較入,人流比起同層同類舖頭冇咁多。但每次食都feel到製作用心 ,老闆又會不時問吓人客口味。款式都好多,製作比想像中執着,例如拖羅手卷會拖羅油沾飯,蟹膏玉子燒加上木魚提升層次,特別推介鹹蛋芝士軟殼蟹手卷!最緊要係食材都好新鮮,冇諗過旺中都會搵到呢個質素,性價比真係好高。老闆同職員態度都好好,好用心,感受到執著唯一嘅建議係紫菜可以再脆啲,不過都可能因為受食材熱力影響而淋左

鹹蛋芝士軟殼蟹手卷
鹹蛋芝士軟殼蟹手卷
2023-09-21 131 瀏覽
唔知係咪因為得店主一個人經營,D食材處理得唔夠新鮮,食完之後返到屋企肚痾左幾次雖然價錢係好平,但係都想食返啲有素質嘅嘢而且壽司啲飯調味好奇怪,口感偏酸有待改進。

雖然價錢係好平,但係都想食返啲有素質嘅嘢
而且壽司啲飯調味好奇怪,口感偏酸
有待改進。
2023-07-22 190 瀏覽
一期一會都係我地好鐘意食嘅餐廳😁同師傅傾計嘅時候會feel到佢對日本菜嘅認真 好有心去準備每一碟壽司🍣希望為客人帶嚟價錢相宜 又好食嘅壽司👍🏻雖然地方比較淺窄 但係都仍然感覺到師傳嘅熱情❤️‍🔥一期一會雪山卷🗻 ($50)卷物嘅形狀好特別 餡料係明太子沙律醬 加蟹籽師傅建議夾一舊放係匙羹🥄 再加側邊嘅沙律嚟食🍽️建議大家都可以咁食啊 口感同味道都會好豐富㗎如果鍾意食芝士🪤 可以叫一期一會火山卷🌋加州卷 ($24)入面有蟹柳🦀 青瓜絲🥒 玉子🐣 紫菜🧞 都係加州卷有嘅餡料 再配上明太子沙律醬但真係好大個 超級足料🫃🏻🤰🏻🙋🏻‍♀️食嘅時候嘗試一啖咬哂 但發現唔得 因為太大舊啦 要分開幾次食啊😯🙋🏻‍♂️啱啱好食得哂一舊 但都塞滿哂成個口啊😮油甘魚壽司🛢️🏅🍣 ($17)油甘魚都屬於油脂比較高嘅魚類 所以都充滿着魚油香味🐟🛢️鍾意食魚油香嘅朋友 可以試吓啊三文魚腩壽司🍣 ($10)同時食到油脂香 但又唔會太油膩🤏🏻🛢️ 比例好平均而且唔會有筋啊 一食落去入口即溶🫠 真係好好食啊火炙芝士玉子壽司🔥🐣🍣 ($12)一食落口嘅時候 玉子嘅口感比我想像中軟身🐣 唔係好硬 好特別再配上火炙芝士🪤 同醬汁🫙 令到味

一期一會都係我地好鐘意食嘅餐廳😁
希望為客人帶嚟價錢相宜 又好食嘅壽司👍🏻
雖然地方比較淺窄 但係都仍然感覺到師傳嘅熱情❤️‍🔥

一期一會雪山卷🗻 ($50)
卷物嘅形狀好特別 餡料係明太子沙律醬 加蟹籽
師傅建議夾一舊放係匙羹🥄 再加側邊嘅沙律嚟食🍽️
建議大家都可以咁食啊 口感同味道都會好豐富㗎
如果鍾意食芝士🪤 可以叫一期一會火山卷🌋

加州卷 ($24)
但真係好大個 超級足料🫃🏻🤰🏻
🙋🏻‍♂️啱啱好食得哂一舊 但都塞滿哂成個口啊😮

油甘魚壽司🛢️🏅🍣 ($17)
油甘魚都屬於油脂比較高嘅魚類 所以都充滿着魚油香味🐟🛢️
鍾意食魚油香嘅朋友 可以試吓啊

三文魚腩壽司🍣 ($10)
同時食到油脂香 但又唔會太油膩🤏🏻🛢️ 比例好平均
而且唔會有筋啊 一食落去入口即溶🫠 真係好好食啊

火炙芝士玉子壽司🔥🐣🍣 ($12)
再配上火炙芝士🪤 同醬汁🫙 令到味道更加豐富

豉油🫙🫙
除咗常見嘅壽司豉油 同芥末豉油 仲有海膽豉油 同蟹膏豉油啊
兩款都係師傅自己試 去整出嚟㗎👨🏻‍🍳
點咗海膽豉油 同蟹膏豉油之後 壽司嘅鮮味唔會搶走咗 反而更加突顯咗味道
🙋🏻‍♂️比較鐘意海膽豉油 而🙋🏻‍♀️就鐘意蟹膏豉油啊
2023-07-07 410 瀏覽
(因為之前未有OR 所以個食評係2月🤣)一期一會💚加州手卷 $22火炙芝士三文魚手卷 $26人均消費: $24 (2人)-加州手卷望落去 顏色好豐富😍有好多綠色嘅青瓜絲片 兩個玉子🥚仲有蟹籽 同埋好多一條條嘅蟹柳絲🦀食落去 種種配料都夠晒新鮮😋同埋 啲飯都算多👻塊紫菜都唔會話太淋·火炙芝士三文魚手卷好好味🤤三文魚有兩薄片 四篇青瓜 有啲蟹籽👻仲有舊芝士 有沙律醬 同埋有醬汁醬汁鹹鹹地正常火炙三文魚應該係就咁燒一半一半🔥即係一半係燒過 一半仲係刺身 但佢燒到成舊嘢都熟晒🤣 芝士正正常常啦🧀 不過要讚嘅位係佢有心思喺外型方面 正常三文魚應該會擺喺入面但係佢係特登切咗個長型擺喺出面😚·以上評價 同🦔一齊寫所以帶返頭盔先👷🏽 -2/2/2023 ate好靚 主要用達摩做主題😝嗰度都有位置可以俾食客企喺度食店員好有禮貌🥰因為佢好似特登雙手接錢同俾單我哋🤣同埋 都好細心同有心思慢慢仔細製作手卷🤤-有興趣嘅朋友仔 可以試吓👇🏽一期一會 (旺角)💚旺角彌敦道688號旺角中心2樓SB01號鋪·好味程度:🌕🌕🌕🌗🌑抵食程度:🌕🌕🌕🌑🌑環境靚靚:🌕🌕🌕🌕🌑服務態度:🌕🌕🌕🌕🌗會回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑·#od旺
(因為之前未有OR 所以個食評係2月🤣)
一期一會💚
加州手卷 $22
火炙芝士三文魚手卷 $26
人均消費: $24 (2人)

加州手卷

希望疫情快啲完結啦💛
大家都要身體健康💛
2023-02-02
2023-07-04 201 瀏覽
前排睇完笑波子嘅推薦啱好想食壽司就同朋友到旺中掃街時點咗兩款🍣落單前見到follow 小店ig可以有三文魚刺身送,即刻follow jor sin🤣🤣店鋪係店主自己一個人打理,開放式廚房令人可以觀賞到製作壽司嘅全部過程,但都因為係咁多人排隊時要耐心等待~~首先登場嘅係三文魚刺身同吞拿魚壽司,分別加咗店家自製嘅芥末、海膽同蟹膏豉油,三文魚刺身兩個人total 送咗四片,份量多,肉質緊湊得黎又肥美🫶🏻🫶🏻吞拿魚壽司 $17吞拿魚刺身份量大,肥美,入口軟糯又有肉嘅香甜,絕對稱得上係今年來試過呢個價位壽司嘅top😽😽之後係一期一會火山卷 $50各位唔好俾佢個價錢嚇親,佢嘅真系份量十足同埋好好味😭😭😭🥹,飛魚籽+炙燒芝士+甜蛋絲+青瓜粒+明太子壽司+?(唔知有冇數漏),唔加豉油都好正,好難形容食落口嘅滿足感,大家黎自行體會啦🤣🤣👋🏻
前排睇完笑波子嘅推薦
啱好想食壽司
就同朋友到旺中掃街時點咗兩款🍣

吞拿魚壽司 $17

之後係一期一會火山卷 $50

一期一會火山卷
2023-07-04
10 分鐘 (堂食)
$33.5 (下午茶)
一期一會火山卷
  • 吞拿魚壽司
  • 三文魚刺身
2023-04-06 489 瀏覽
👍老闆好好人,主動請我哋試佢嘅海膽鼓油,又問我哋夠唔夠飯,驚我哋唔夠飽,我叫左少飯...👍又好味又足料,食到最尾都仲有得撈餸食,$65一個豐盛幸福lunch已經好少有,仲要開喺旺中咁方便,值得大大支持!...外賣+$2
外賣+$2
角切魚生刺身飯