2019-09-08 89 瀏覽
🥢話說個friend欠我一個人情,話請我食花膠補數,我當然唔客氣啦!點知原來係食湯麵,好在呢間湯麵都有d特色又幾好食,都好過無啦!~🍜花膠、牛腩、糖心蛋、韮菜、秘製辣汁、米粉(秘製辣汁有麻辣味👍🏻)🍜菜心、花膠、菜肉蒸餃、蕃茄湯、紅菜頭麵,個friend又真係無呃我嘅,真係好鬼大舊花膠,而且係非劣質,完全無腥味,非常黏口,感受到啖啖嘅骨膠原。✏️另外我覺得必吃嘅係自家蒸菜肉餃、糖心蛋、紅菜頭麵、蔬菜🥬類。🔆蒸菜肉餃皮非常滑口,菜同肉比例均勻。🔆蜜糖雞翼 - 甜甜蜜蜜,皮少少脆,ok好味。🔆糖心蛋黃雖然賣相比一般無咁靚而且較細隻,但比平時食嘅更黏蛋香味更濃。🔆我都係第一次食紅菜頭麵,估唔到湯底咁濃蕃茄🍅味,依然都食到紅菜頭獨有嘅味道,感覺好新奇新鮮~🔆見我同個friend點嘅菜心、韮菜都好新鮮嫩口,證明呢間店用料都唔係求其敷洐。
,都好過無啦!~
花膠、牛腩、糖心蛋、韮菜、秘製辣汁、米粉
菜心、花膠、菜肉蒸餃、蕃茄湯、紅菜頭麵
🍜菜心、花膠、菜肉蒸餃、蕃茄湯、紅菜頭麵,
菜肉蒸餃
🔆蒸菜肉餃皮非常滑口,菜同肉比例均勻。
蜜糖雞翼
🔆蜜糖雞翼 - 甜甜蜜蜜,皮少少脆,ok好味。
熱豆漿
午餐
花膠、牛腩、糖心蛋、韮菜、秘製辣汁、米粉
菜心、花膠、菜肉蒸餃、蕃茄湯、紅菜頭麵
菜肉蒸餃
蜜糖雞翼
熱豆漿
2019-09-08 58 瀏覽
不是朋友邀請來石門的家裡玩,真是很少機會會來這裡,原來這裡有非常多餐廳,住到這裡附近的人真是不愁沒東西吃。這間餐廳也是朋友推介的,說是高水準的車仔麵。我點的是花膠、豬大腸及菜肉蒸餃,麵底選了菠菜麵。花膠份量不少,$14這樣真的很超值。菜肉蒸餃因為是立刻蒸,所以是分開給的。朋友點的是蕃茄湯底(+$2),也是點了三餸,豬大腸、溏心蛋及牛柏葉。麵底選了紅菜頭麵,這個非常特別,而且我喝了一口蕃茄湯後完全愛上了,不停在搶著喝他的湯。整體來說,食物做得很用心,雖然價格可能比其他車仔麵稍嫌高了一些,但是值這個價格的。

我點的是花膠、豬大腸及菜肉蒸餃,麵底選了菠菜麵。
花膠份量不少,$14這樣真的很超值。

菜肉蒸餃因為是立刻蒸,所以是分開給的。
2019-09-05 120 瀏覽
橫風橫雨的假期,瞓到自然醒,決定去就近簡簡單單食碗麵。餐牌有呢張,價目分明,自由配搭。當中不乏特色野,例如牛脷、牛爽、花膠、酸齋、蒸餃等等,唔係周圍有得食,價錢亦唔係貴噃。我點左三餸車仔麵,連汽水五十蚊有交易。叫左牛爽肉,第一次食,食落好香牛油味,似牛舌,但口感更爽更彈,正的!咖哩魷魚夠彈牙又夠多;蘿蔔好入味,吸收曬湯底精華,呢點十分重要架!麵底揀左淮山麵,健康野,食落口感似公仔麵,不妨試試。朋友就叫左金錢肚、魚腐同金菇。佢讚魚腐好出色,十級索湯;而金錢肚亦全部係靚位置,夠淋好味。佢叫左菠菜麵,佢話好好食。原來 2:15 後仲有 tea set, 最平$19 有交易,下次會試。
橫風橫雨的假期,瞓到自然醒,決定去就近簡簡單單食碗麵。

我點左三餸車仔麵,連汽水五十蚊有交易。

麵底揀左淮山麵,健康野,食落口感似公仔麵,不妨試試。

佢叫左菠菜麵,佢話好好食。

2019-09-04 76 瀏覽
其實好少踏足石門呢邊,搵朋友,一齊去食個下午茶。當時大約2:30pm去到,已經有下午茶餐啦。朋友叫左下午茶餐既芝士豬頸肉撈丁($39)可以免費飲紅豆冰👍🏻不過最慘係等左45分鐘先有得食,等到頸都長。撈丁用煎pan上,面頭淋上熱溶左既芝士,豬頸肉都幾大塊,上面好多粟米。以下午茶餐黎講,都幾抵食又飽肚😋我自己就食車仔麵,揀左幼麵三餸,墨魚丸、豬頸肉、溏心蛋。墨魚丸就係普通墨魚丸😂豬頸肉幾好,切左花,夠淋又入味啲👍🏻比較有驚喜係溏心蛋,真係做到半流心效果,幾好~
我自己就食車仔麵,揀左幼麵三餸,墨魚丸、豬頸肉、溏心蛋。
墨魚丸就係普通墨魚丸😂
2019-09-01 66 瀏覽
一向好鐘意食車仔麵嘅我,嚟到今日石門食肆多過大圍咁滯,真係花多眼亂,於是就揀左一樂小鍋食,首先我今日係午市時侯來就主要係車仔麵,聽聞佢晚市仲有火鍋食,下次有機會再嚟試試。講返選項,個人覺得特別之處係麵條選擇多 ,有波菜麵,准山麵,紅菜頭麵及泉水烏冬等等。紅菜頭麵真係第一次食,感覺健康無咁油膩,結果係好清新,加上湯底無味精,好好味令你會想飲哂成碗湯嘅衝動。餸方面我揀左金錢肚,豬頸肉同秘製札肉卷,份量大加上好稔,又入味。另一碗係泉水烏冬餸揀左牛筋,豬大腸同雞翼。烏冬食得出係真正日本烏冬,比較扁身及透明,其他餸都係好夠份量同夠稔,收貨之餘仲感受到小店誠意製作一碗用心嘅車仔麵。

另一碗係泉水烏冬餸揀左

2019-08-31 65 瀏覽
係沙田食嘢, 大家好自然諗起新城市和大圍, 依加多咗個地點, 就係石門.早前趁星期六放假, 就去咗石門食個簡單午餐後, 再去做療程.這裡的選擇有唔少, 由於我我自己鍾意食車仔麵,所以選了一樂小鍋食嘢.這間店的賣點係豬骨湯底, 每日新鮮熬製, 而且不落味精.麵底有些健康選擇, 我選了淮山麵.鍾意食蕃茄的我, 特別點了蕃茄湯底。點了三款餸, 包括鮑汁花膠,秘製金錢肚,菜肉蒸餃. 車仔麵上枱.當中最吸精當然係花膠. 幾大塊, 有幾塊, 夠稔身, 吸收晒湯的精華, 特別好味.淮山麵麵質軟硬適中. 秘製金錢肚幾入味, 而且夠稔身, 非常好味, 特別推介這款餸. 而且餸的份量也不少.蕃茄湯底唔錯, 甜甜酸酸, 好適合夏天食, 又夠多蕃茄.菜肉蒸餃即叫即蒸. 皮幾薄身, 饀帶有肉汁, 唔會太乾.

這間店的賣點係豬骨湯底, 每日新鮮熬製, 而且不落味精.

麵底有些健康選擇, 我選了淮山麵.

鍾意食蕃茄的我, 特別點了蕃茄湯底。

點了三款餸, 包括鮑汁花膠,秘製金錢肚,菜肉蒸餃.

車仔麵上枱.

當中最吸精當然係花膠.

花膠

幾大塊, 有幾塊, 夠稔身, 吸收晒湯的精華, 特別好味.

淮山麵麵質軟硬適中.

秘製金錢肚

而且餸的份量也不少.

蕃茄湯底唔錯, 甜甜酸酸, 好適合夏天食, 又夠多蕃茄.

菜肉蒸餃即叫即蒸.

皮幾薄身, 饀帶有肉汁, 唔會太乾.

午餐
花膠
秘製金錢肚
2019-08-25 104 瀏覽
餓豬去石門今次去到沙田第一城附近搵朋友順路就喺附近食咗間之前都試過嘅麵店🤘🏻========================三餸車仔麵 $56今次就揀左腩汁做湯底,講得食車仔麵又點少得又煮牛腩精粹嘅腩汁呢🤘🏻麵底就揀咗上次無試到同樣幼身嘅菠菜面,聽個名都覺得夠多纖維夠健康🤣配料就番兜上次食過返尋味嘅秘製豬頸肉,豬頸肉一如往常夠煙韌彈牙,唔會因為過瘦令肉好柴🥩今次將試咗呢個足料唱條花膠可唔可以去成隻手臂咁長😱真係齋睇到夠晒補身啊🤘🏻彈牙嘅花膠相當吸湯,完全吸收曬腩汁嗰種精華🤤揀呢個配料就冇錯啦🐒========================巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻========================📍 一樂小鍋 (沙田)沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1樓139號舖========================
餓豬去石門
三餸車仔麵 $56
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 一樂小鍋 (沙田)
沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1樓139號舖
1K
2019-08-22 88 瀏覽
週末入沙田石門探朋友, 搭港鐵到石門一出就是京瑞廣場, 朋友話係1期1樓有間車仔麵幾優質, 湯底堅持無味精, 夠晒健康。在餐牌上畫上自己喜歡配搭, 一看紅菜頭麵已經好吸引, 加埋自製辣汁, 我愛濃味而又不怕辣, 所以來一個中辣。加埋小店出名的鮑汁花膠, 秘製金錢肚及豬大腸, 未食都已經覺得豐富.先來呷一口湯, 湯底清甜, 真是不覺有味精, 辣道是中辣, 對我嚟也不算太辣, 忍唔住要自行加辣醬, 哈哈! 果然再加點辣醬更添惹味, 一問之下原來辣醬係老闆娘親自煮理, 辣醬真心值得推介。第一次食紅菜頭麵, 麵質彈牙爽口, 也算不錯。鮑汁花膠有2大塊, 夠入味,腍身有膠質, 滿口充斥骨膠元, 好健康又滋補。秘製金錢肚, 爽脆有咬口, 愛牛人士應該也可喜歡。豬大腸, 滷水味足, 煙韌,因切法是直落式, 比較長身 , 跟一般出面豬大腸的樣貌不同。朋友就點了泉水烏冬配五香腩汁,餸菜係原味酸齋,雞中翼及秘製豬頸肉。泉水烏冬扁身彈牙掛湯,麵質算ok。原味酸齋,味道酸溜溜,夠晒開胃。雞中翼,大大隻好肥美,鹵汁剛好,不會太鹹。秘製豬頸肉是小店推介之一,超大件,厚肉爽口,啖啖肉,勁抵食。

第一次食紅菜頭麵, 麵質彈牙爽口, 也算不錯。

秘製金錢肚, 爽脆有咬口, 愛牛人士應該也可喜歡。

泉水烏冬扁身彈牙掛湯,麵質算ok。

原味酸齋,味道酸溜溜,夠晒開胃。

雞中翼,大大隻好肥美,鹵汁剛好,不會太鹹。

2019-08-20 82 瀏覽
石門越黎越多新開嘅小店,有特色之餘,價錢仲比較親民~ 今次介紹嘅就係位於比較唔顯眼嘅車仔麵😌 食材上都花左唔少心思,除左冇味精嘅豬骨湯底外,配料同麵底嘅選擇都幾有新意~-麵底除咗有傳統嘅粉麵飯($12)之外,仲有菠菜麵,紅菜頭麵,淮山麵,泉水烏東($14)等😋 第一碗就叫左淮山麵底。形狀同公仔麵一樣,但口感就偏硬身,勝在非油炸,夠晒健康!菠菜麵顏色夠哂綠,麵條扁身,食落雖然冇菠菜味,但對比其他麵類,依個都係唔錯嘅選擇~-配料價錢由$7到$14不等,鹵水牛脷口感實淨而且味道濃郁👅 豬紅嘅醬汁應該有用花菇去煮,食落帶甜~ 鮑汁花膠係必叫!夠哂大塊,淋身入味,仲有滿滿嘅骨膠元😋,女士們唔好走寶喇~

2019-08-17
2019-08-19 1708 瀏覽
星期日又訓到好晏先起身,唔想係屋企煮午餐,所以近近地搭程車去石門食個"早餐"!石門真係好多野食可以揀,今次想食湯麵,上網見到呢間食車仔麵的好似不錯,所以就黎試試。餐廳座位唔算好多,係京瑞廣場一期的角落。可能是星期日的關係未見很多人,相信平日返工時間一定是很多人的吧,因為價錢唔算太貴!落單的話只要在過膠的餐牌上點便可,環保又易睇!花膠辣豬皮酸齋菠菜麵($46),呢度的花膠超!大!舊!差不多佔了成個碗的一半,花膠整得夠淋夠入味,唔會太硬!酸齋唔係間間車仔麵檔都會有,酸酸甜甜幾開胃!麵底揀了菠菜麵,綠色的麵,質地有點似上海粗麵,健康的選揀!而湯底就揀了秘製辣汁小辣,唔會太辣!牛脷牛筋牛爽淮山麵($49),友人揀全牛的車仔麵,牛筋炆得夠淋夠入味,牛爽肉幾濃味,細細粒咁幾特別!最特別係好少車仔麵檔會有牛脷,真係第一次見!牛脷算是薄切,但香牛肉味,鹵水味亦很夠,食落唔會好韌!淮山麵質地似公仔麵,但一定比公仔麵健康!這間車仔麵檔是一個不錯的選擇!
落單的話只要在過膠的餐牌上點便可,環保又易睇!

這間車仔麵檔是一個不錯的選擇!
2019-08-18
  • 鮑汁花膠
  • 鹵水牛脷
2019-08-18 103 瀏覽
前幾天要去石門找朋友, 聽朋友介紹有一間不錯的車仔麵:一樂小鍋就在馬鐵線石門站一出去的京瑞廣場1期, 地點都好方便,那就去吃吃看。剛好過了用餐時間, 所以人不多 環境都乾淨舒適因為第一次來吃店員過來介紹 說他們是堅持不落味精的豬骨湯底, 除傳統麵底外, 都有精選菠菜麵、紅菜頭麵、淮山麵及泉水烏冬等, 還有秘製辣汁! 推薦必試五香牛腩! 那就試試看吧! 淮山麵配五香腩汁 蘿蔔+五香牛腩 +香煎扎肉卷 先喝一下湯底, 好喝,味道適中! 不會過濃不會死咸, 有腩汁的味道。淮山麵很像出前一丁, 但麵質比較清爽, 應該是因為沒有經過油炸, 而麵有清淡的淮山味蘿蔔煮得很透很入味,很好吃! 咬一口就有滿滿的湯汁。牛腩半肥瘦的,味濃扎肉卷因為煎過很香,也很好吃。泉水烏冬配五香腩汁 響鈴卷+糖心蛋+牛筋 泉水鳥冬很煙韌,很有口感! 很喜歡這種烏冬。響鈴卷表面吸收了湯汁變軟了, 但內裡還是脆脆的,也很好吃。糖心蛋煮的時間剛好, 蛋黃很流心!牛筋既彈牙又爽口,也很入味! 飲品凍豆漿 豆漿微甜,配車仔麵不錯。凍奶茶 茶味和奶味平衡,好喝!
前幾天要去石門找朋友,
聽朋友介紹有一間不錯的車仔麵:一樂小鍋

就在馬鐵線石門站一出去的京瑞廣場1期,
地點都好方便,那就去吃吃看。

剛好過了用餐時間,
所以人不多
環境都乾淨舒適
因為第一次來吃店員過來介紹
說他們是堅持不落味精的豬骨湯底,
除傳統麵底外,
都有精選菠菜麵、紅菜頭麵、淮山麵及泉水烏冬等,
還有秘製辣汁!
推薦必試五香牛腩!
那就試試看吧!

淮山麵配五香腩汁
蘿蔔+五香牛腩 +香煎扎肉卷
先喝一下湯底,
好喝,味道適中!
不會過濃不會死咸,
有腩汁的味道。
淮山麵很像出前一丁,
但麵質比較清爽,
應該是因為沒有經過油炸,
而麵有清淡的淮山味

蘿蔔煮得很透很入味,很好吃!
咬一口就有滿滿的湯汁。

牛腩半肥瘦的,味濃

扎肉卷因為煎過很香,也很好吃。

泉水烏冬配五香腩汁
響鈴卷+糖心蛋+牛筋
泉水鳥冬很煙韌,很有口感!
很喜歡這種烏冬。
響鈴卷表面吸收了湯汁變軟了,
但內裡還是脆脆的,也很好吃。

糖心蛋煮的時間剛好,
蛋黃很流心!

牛筋既彈牙又爽口,也很入味!

飲品

凍豆漿
豆漿微甜,配車仔麵不錯。

凍奶茶
茶味和奶味平衡,好喝!
2019-08-13 127 瀏覽
今日去咗一落小鍋試咗個三餸車仔麵同埋蜜糖燒雞翼!三餸車仔麵我揀咗秘製豬頸肉$14、五香牛腩$13同埋菜肉蒸餃$13。由於菜肉蒸餃佢話係現場即包,我見咁特別當然要叫黎試吓啦!最後果然冇令我失望,蒸餃係好好食嘅!豬頸肉外層有少少脆,有少少似叉燒嘅外層,我覺得可能係因為燒過嘅緣故,食落去口感好好。相比之下, 我覺得牛腩就稍為遜色少少,感覺份量比較少而且味道較為普通,不過都推介大家去試!由於我見到+$9蚊可以有多兩隻蜜糖雞翼,價錢真係幾抵下,我當然要叫試吓!最後嘅結論係:完全無伏,雞翼表面真係有蜜糖汁,我認為如果想試呢間野雞翼係必叫!!
今日去咗一落小鍋試咗個三餸車仔麵同埋蜜糖燒雞翼!

2019-08-09 229 瀏覽
平時都好少黎石門,原來都開左好多餐廳。今次搵到間小店好有驚喜幾條友嗌左個海鮮火鍋一齊烚下烚下,坐低吹下水,個海鮮火鍋都份量都好大下,好似食極都食唔完咁 必試膏蟹!一上檯見到啲膏就流晒口水仲有蝦、聖子、蠔、蛤..全部都好新鮮!見到隻蛤仲有微微咁郁,哈哈呀姐服務都好好,成日走黎幫我地清走檯面啲殼同上菜速度快,食到好飽!原來最後仲可以用湯煮埋粥底,入面加左啲南瓜粒同蠔!煲完好鮮味真係飽到攬住個肚走以依個價錢食咁多海鮮🦞依間小店有驚喜會再encore 呀😌
幾條友嗌左個海鮮火鍋一齊烚下烚下,坐低吹下水,
個海鮮火鍋都份量都好大下,好似食極都食唔完咁

必試膏蟹!一上檯見到啲膏就流晒口水
2019-08-08
膏蟹
聖子
2019-08-09 104 瀏覽
今日放假,入去新界搵個朋友,順便食個下午茶...第一次去石門站,原來已經發展得咁好😮石門地鐵站一出,行上去京瑞廣場1期兜個圈睇下有乜好食,見到依間一樂小廚門面都幾光鮮,行埋去睇下有咩食😋原來係食車仔麵,價錢又公道,一於試試😍我地兩個人叫兩個餐$88非常抵食😍依個價錢香港、九龍都好難搵到🤩店內設計乾淨簡潔☺️朋友食牛氣冲天+紅菜頭麵,我試咗幾條非常彈牙,無紅菜頭既腥味,蘿蔔冇渣,夠清甜😋我就食金雞獨立+淮山麵,顧名思義就係全雞麵,有兩隻雞翼、雞絲、糖心滷水蛋、油麥菜淮山麵口感有少少似公仔麵,不過無公仔麵咁油膩,感覺健康好多👍🏻連雞絲一齊食,非常夾😋兩隻滷水雞翼非常入味,糖心滷水蛋蛋香充滿囗腔,最喜歡係油麥菜,好多車仔麵都係用菜心或者生菜,油麥菜帶甜,啱我口味😄
今日放假,入去新界搵個朋友,順便食個下午茶...
第一次去石門站,原來已經發展得咁好😮

店內設計乾淨簡潔☺️

牛氣冲天

金雞獨立

2019-08-03
牛氣冲天
金雞獨立
2019-08-08 179 瀏覽
🥢沙田石門 $218 全包粥底火鍋海鮮餐🥢有無人同我一樣好鐘意食海鮮,但又覺得就算屋企煮,喺街市買餸返到屋企,海鮮一離水就會死,感覺都係唔夠新鮮,今次有人推介左一間晏晝食車仔麵,晚上專食海鮮粥底火鍋的小店,因為海鮮超新鮮同夠靚料🥢手工火鍋海鮮套餐 $218(一天前預訂可享9折及自選海鮮)🥢可選豬骨湯,粥底火鍋,番茄湯🥢蟹來到檯面驚呆了,又重又大隻,仲要即劏仲郁緊架,好新鮮,大肉蟹一人會分配到半隻蟹,因為今次一行9人,所以有4隻半,住部都夠肉地又鮮甜,有隻仲爆膏,但嗰突出半隻是之前劏好的梅曬,同老闆講左佢即刻劏左一隻細的俾我,果然係爽快🥢蝦隻隻都係剛剛撈出來的,見到成隻都透明就知道好新鮮,腳仔仲識跑,肉質好爽🥢蟶子肉厚爽口夠新鮮,又係好食🥢鮑魚事先已洗得乾淨去內臟了,好放心食🥢生蠔蠔仔隻隻都靚感覺新鮮,好香甜,無平時街市買到的臭蠔味🥢蜆隻隻飽滿鮮味夠,又係正嘅🥢今次選招牌豬骨湯,味道是較清淡的,加了海鮮之後變鮮甜,最後可以加入菜莆粒豬油渣及飯粒煮成海鮮粥🥢其他配料唔多講,覺得呢間小店的老闆應該對食材好有要求,樣野都覺得好食,海鮮由其
🥢沙田石門 $218 全包粥底火鍋海鮮餐

🥢手工火鍋海鮮套餐 $218
(一天前預訂可享9折及自選海鮮)

🥢可選豬骨湯,粥底火鍋,番茄湯

🥢蟹

🥢蝦

🥢蟶子
肉厚爽口夠新鮮,又係好食

🥢鮑魚
事先已洗得乾淨去內臟了,好放心食

🥢生蠔
蠔仔隻隻都靚感覺新鮮,好香甜,無平時街市買到的臭蠔味

🥢蜆
隻隻飽滿鮮味夠,又係正嘅

🥢其他配料唔多講,覺得呢間小店的老闆應該對食材好有要求,樣野都覺得好食,海鮮由其是蟹及蠔,老闆很大方份量多到不敢相信,另外book 位時講左有人生日,老闆仲送多碟蝦俾我地,真心抵食到一個點,可惜是小店,地方坐位有限,所以一定要預早book

一樂小鍋

地址: 沙田石門安群街3號京瑞廣場1期1樓139號舖