2017-02-27 5228 瀏覽
食嘢除咗要好味之外仲要啲乜呢? 我覺得就係 service, 我冇話環境唔重要只係不過香港寸金尺土 裝修費又貴, 所以呢我覺得 service 係好重要嘅, 咁我又冇講過話要人哋鞠躬,洗死人嗰種, 我只係要求侍應生唔好黑面, 唔好話叫都唔應咁就得啦。新年過後的某一日,父母帶咗我同家姐嚟呢度食日本餐, 咁我哋如常咁嗌咗啲壽司之類嘅嘢啦, 父母就叫佐支清酒飲, 我哋主要係嗌咗啲三文魚壽司謝,海膽軍艦, 同埋一啲刺身咁啦, 其實啲味道都唔錯嘅, 啲壽司夠醋味而且又唔容易散開, 而且呢度啲魚係長個壽司飯好多嘅, 所有嘢我都覺得唔錯而且幾好味。只不過係落單嘅時候,我曾經嗌咗大鰻魚壽司,就係咁樣就出事啦,呢個壽司好耐都未嚟, 咁我就問侍應點解咁耐都未嚟呢, 我阿爸幾番追問之下,個侍應生就話,因為係個後生女嗌嘅,所以就以為唔係真係要點嘅單,我真係火都嚟埋, 喂! 我係中學生,唔係幼稚園生呀! 我點單你當我發噏風呀, 我真係唔知呢啲係乜嘢道理囉 !? 到最後 ,當然嗰件大鰻魚壽司都嚟咗, 味道係好味呀不過都大打折扣啦,心情都影響曬。 我覺得 service 好有問題。

2016-10-18 3733 瀏覽
鍾意食日本嘢嘅我,經朋友介紹下就試下呢間!入到去有居酒屋嘅感覺,雖然地方細細個招呼好熱情,店入面都有好多日本人客所以好似去咗日本咁。味道都好地道,真係好似去咗日本食居酒屋咁,嗌番杯啤酒飲下…當然要嗌燒飯糰同燒秋葵啦!好味吖!燒飯糰好香好脆囗!我本人好鍾意!當然仲有我愛嘅秋葵…燒到剛剛好!燒甜薯仔……好甜!整體都好好味!好享受!好日本!值得再食!
燒甜薯仔……好甜!
整體都好好味!好享受!好日本!值得再食!

2016-10-10
  • 燒飯糰
2015-10-14 4713 瀏覽
一入店鋪已經有服務員親切地招待,服務員同客人就好似朋友既感覺,相識很久。店內播住日本歌曲,裝潢亦好日本風格,有一個小小既L字型bar枱。食物款式好多,本想叫4款,5款菜式,但服務員怕份量過多,貼心地建議我地食完唔夠先再點菜 有前菜附送(忘了影相),有中華沙律同類似納豆既東西。再泥玉子燒!!🍳店員建議將豉油倒進蘿蔔蓉,玉子燒熟度剛剛好,再配上蘿蔔蓉,味道非常夾,減少膩既感覺,不錯👍大跟小既assorted sushi🍣其實只差$60,分別多左海膽同拖羅壽司,用料新鮮,尤其拖羅,入口即溶,抵食之選!海鮮鍋🍜係之前見到有食評家推介,上菜後更驚喜既係,配料非常多,有三文魚,蠔,蝦,魷魚,豆腐,菜,湯底濃,整個配搭好好 剛才都講,服務員同顧客就好似朋友一樣,傾得盡興,店員送左每人一杯梅酒🍶成餐飯好完美,服務態度好好,值得番桌😊

有前菜附送(忘了影相),有中華沙律同類似納豆既東西。

再泥玉子燒!!🍳
玉子燒
Assorted Sushi (大)
海鮮鍋

梅酒
成餐飯好完美,服務態度好好,值得番桌😊
2015-10-05
海鮮鍋
2015-10-02 3368 瀏覽
第一次寫食評,估唔到係朋友-阿鬼做㕑師嘅一番。而以下某些圖片可能會出現係食家糖不甩Natalie 食評內,因為當晚佢係飯腳之一。今餐食嘅野係㕑師作主(Omakase),事前我係有俾當晚帶嘅餐酒阿鬼師傅即我朋友做food pairing 嘅,當晚菜單如下:前菜: 芥末八爪魚、螢光魷魚、酒糟芝士、玉子燒刺身: 日本粟米、日本空運秋刀魚燒物: 煙肉車厘茄、燒牛脷、燒大葱豬腩、燒雞肉丸、蒲燒帆立貝、燒麵豉豬朳炸物: 天婦羅大蝦和食: 汁煮漢堡朳、牛肉飯卷物: 軟殼蟹卷前菜嘅芥末八爪魚同螢光魷魚屬不過不失之作。玉子燒同酒槽芝士就相當好味!!!玉子燒係手工卷嘅,唔係日本超市買倒嘅甜蛋,手卷玉子燒如果煮果個人控制火候唔好,會做到外面燶裏面老到鞋口,但圖中嘅玉子燒外軟內嫩,真係一啲都唔容易做,極品!酒槽芝士第一次食,壽司檔師傅講呢個前菜係用酒糟混入一啲切碎嘅吞拿魚筋,再放上芝士上面,"腥"+"羶即"魚"+"羊"鮮也!呢個真係絶配!如果10分係滿分,呢兩個前菜我会俾11分!粟米刺身好甜,但個人覺得有啲渣。秋刀魚又係當晚激賞嘅菜式,魚新鮮冇腥味,入口魚肉結實,好鮮甜,飛機貨零啥唔同;街市賣10蚊3到4條果
前菜: 芥末八爪魚、螢光魷魚、酒糟芝士、玉子燒
刺身: 日本粟米、日本空運秋刀魚
炸物: 天婦羅大蝦
和食: 汁煮漢堡朳、牛肉飯
卷物: 軟殼蟹卷

前菜嘅芥末八爪魚同螢光魷魚屬不過不失之作。
玉子燒同酒槽芝士就相當好味!!!

玉子燒
如果10分係滿分,呢兩個前菜我会俾11分!

粟米刺身好甜,但個人覺得有啲渣。

秋刀魚又係當晚激賞嘅菜式,魚新鮮冇腥味,入口魚肉結實,好鮮甜,飛機貨零啥唔同;街市賣10蚊3到4條果啲完全係天淵之別,果啲係比較腥同可能因為啲肉雪過,肉質好鬆。當晚秋刀刺身將我對秋刀魚嘅觀感完全扭轉!
秋刀刺身
至於燒物,煙肉車厘茄、燒大葱豬腩及雞肉丸普通,雞肉丸仲比較鬆。
燒大蔥豬腩
煙肉車厘茄
一番招牌串燒燒牛脷保持水準,外脆內軟,非常juicy,其實一條牛脷只有大概三份一嘅肉(後舌) 部份可做串燒,要做倒一串好嘅燒牛脷成本唔輕!
燒牛脷
麵豉豬朳,入味,唔乾有肉汁,水準之作!
麵豉燒豬朳
蒲燒帆立貝,燒汁惹味,帆立貝燒至約四成熟,好嫩滑鮮甜,食得出係來自日本或加拿大嘅刺身級靚貨!
蒲燒帆立貝
天婦羅大蝦,本來係我非常期待嘅,但係就真係好失望,蝦炸得老,又冇"拉花",梗係要問下大㕑點解会失水準。得到嘅答案係佢特登按我要求買啲大隻嘅海蝦來整,但落銅鑊時就因為鑊較細炸得唔夠均勻,老左!而且拉唔倒花,至於乜野係"拉花",遲啲再寫篇食評解釋。
天婦羅大蝦
全晚高潮所在,汁煮漢堡朳,同桌飯友讚口不絶。個人非常鍾情於呢味"日式西餐",喺香港及日本本土餐廳都食唔倒咁好味嘅!朳好入味好焾,個紅酒香草汁校得好好好味,聽聞秘訣係要炇完浸住過夜先夠入味。
汁煮漢堡朳
最尾來嘅軟殼蟹卷,蟹好鬆脆,份量幾大,當然味道亦係同行朋友亦大讚。後加左個牛肉飯,呢個飯我之前食過好多次,個牛肉汁係自家秘制嘅,本應超好食嘅,但今晚個汁校得只屬一般,牛肉係用美國安格斯牛肉,好焾滑兼有牛濃郁牛味,如果果晚唔係因為啲汁有多少失準,呢味又係神級作品!
牛肉飯
甜品係送嘅雲尼拿雪糕,普通。

當晚自攜嘅飲品
2015-09-25
秋刀刺身
燒牛脷
麵豉燒豬朳
蒲燒帆立貝
汁煮漢堡朳
  • 汁煮漢堡(需預訂)、秋刀魚刺身、玉子燒、燒牛脷
2015-08-30 2340 瀏覽
粟米刺身正呀!好鮮甜,好爽口,第一次吃留下非常好印象,完全不夠喉好想再吃,但叫得太多了。order左個assorted sushi大我們2人,都夠飽了..特別推介:海膽軍艦,拖羅個小卷不太歡喜由於本人較揀食(因為有生洋蔥)飯都做得不錯,較為chewy,不太酸。我們兩個還大膽叫了個滑蛋牛肉飯,實在太滿足了!! 雞夠滑,但飯太早到了,都凍了.可能熱吃會正好多。刺身粟米真係好好食,師傅話不是經常有的。
粟米刺身

正呀!好鮮甜,好爽口,第一次吃留下非常好印象,
完全不夠喉好想再吃,但叫得太多了。
粟米刺身
order左個assorted sushi大
我們2人,都夠飽了..
特別推介:海膽軍艦,拖羅

個小卷不太歡喜由於本人較揀食(因為有生洋蔥)
飯都做得不錯,較為chewy,不太酸。
assorted sushi(大)
assorted sushi(大)
我們兩個還大膽叫了個滑蛋牛肉飯,
實在太滿足了!! 雞夠滑,但飯太早到了,都凍了.
可能熱吃會正好多。
滑蛋雞扒飯
刺身粟米真係好好食,師傅話不是經常有的。
2015-08-27
2015-06-03 1146 瀏覽
好耐之前聽朋友講過呢間舖,原本係地舖,都幾出名,後來搬左上樓上舖,因為地舖時未試過所以比較唔到前後既分別。呢間都食過幾次,質素尚算穩定,店主既造型同門口個ICON一樣既…今次冇訂枱,好在都有位,坐bar枱,仲可以睇住師傅整壽司/刺身添,幾好~店內環境同你去日本小店一樣feel,店內員工有日本人有香港人,兩者感覺都親切,第一次嚟果陣都有聽佢地推介食品,個海鮮鍋都係店員推介。巧合地,同行朋友一樣,竟然大家都唔太肚餓,所以最後叫左3樣野咋~其實落左單之後,一路等食物時,眼見師傅一條一條係咁劏魚出刺身,造型好吸引,只嘆胃口有限柯打已落,唯有下次。下次叫多幾個朋友一齊嚟可以試多幾款刺身添~~

下次叫多幾個朋友一齊嚟可以試多幾款刺身添~~
2015-05-29
2015-04-16 910 瀏覽
之前有跟熟悉這家餐廳的朋友上來試過一次,感覺這裡的食物還不錯,很多用餐的顧客都是日本人。恰逢最近有位好友生日,而她又很喜歡日本菜,所以選擇在這家幫她慶生。兩個女生叫的食物有限,包括一個魚生拼盤,燒牛舌,辣明太子,燒北海道魚以及一個汁浸冷菜(其實就是冷麵汁浸菠菜)。恩,真的挺少的吧 因為兩人都在過著算卡路里的日子。。。我本著多吃蔬菜的健康概念,想叫一個日食裡面最常見不過的炒雜菜,誰知被她BAN了,理由是"炒雜菜裡面放那麼多油,有這樣quota,不如叫肉食~!“ 聽後覺得也對,就換成菠菜了~~~說回正題,菠菜和燒北海道魚屬於正常水準,不需多費筆墨。非常喜歡燒牛舌和辣明太子,牛舌的調味和口感都剛剛好,半生熟的辣明太子配上蘿蔔泥完全不會有一點腥味。出事的是那個刺身拼盤!首先這個拼盤的價格是400大元,不算貴也不算便宜,裡面有大概4種魚生切片(各兩片),加上甜蝦和海膽。整體上覺得不夠新鮮,是比較普通的貨色,這也就罷了。。。其中有一種魚(叫不出名字,紅色,不是Tuna或者彰紅魚,以後寫人差評會搞清楚)放入口中一咬下去,中間都是雪霜。。。和侍應的姨姨反應了下,她的反應是”甘攤多陣lor"。。。O嘴。

恩,真的挺少的吧

)放入口中一咬下去,中間都是雪霜。。。和侍應的姨姨反應了下,她的反應是”甘攤多陣lor"。。。O嘴。。。很懷疑如果是遇到日本客人,他們的反應會是如何~!

要命的還在後面。。。拼盤裡面的海膽,面頭的那些一開始吃覺得好鮮甜,朋友平時對海膽還蠻挑剔的,一開始吃了之後都覺得是個小驚豔~,可惜她開心太早,吃到最下面的一層,她放了一塊入口,立即"面目猙獰"地馬上吐了出來,還立即用茶水漱口兩次。。。那塊竟然是臭的。。。不是不新鮮,不是不夠鮮甜,是臭的哦~
!我也不敢再試,再次向侍應姨姨反應,她說”哦,我和師傅說下“。雖然之後她有主動提出幫我們換過幾塊,但是我們已經吃到尾聲,就匆匆買單走人了~~~

本來是幫這位朋友慶生的。。。但是遇到這樣的食物,不免令我也有小小尷尬。反觀這家餐廳的其他食評并不太差,也有日本客人幫襯~ 所以我心中的疑問是:是我們不好彩遇到食物質素差的一頓,或者說店家對於過來幫襯的日本客人會有提供更好的食材和服務?不過食物質素飄忽是肯定的了~

2015-04-15
慶祝紀念
生日
  • 牛舌
  • 辣明太子
2014-09-03 1383 瀏覽
個fd帶我黎食,上到黎先知原來就係深夜食堂因為隻手整親唔食得蛋,所以叫左個豚骨拉麵。碗麵黎到d湯勁多勁開心,飲左啖簡直開心到癲左因為本人唔太鍾意重口味,佢個味道岩哂我,完全係日本拉麵感覺,正!之後同d fd傾傾下計就見到陣店之貓みさゃん見個員工用日文同みさゃん傾計,之後個員工同我地講原來みさゃん已經成19歲,貓精呀~總括黎講,深夜食堂一個字,正!因為全部員工同埋個老闆都係日本人,所以個個都好nice, 一定會再去
個fd帶我黎食,上到黎先知原來就係深夜食堂
因為隻手整親唔食得蛋,所以叫左個豚骨拉麵。
碗麵黎到d湯勁多勁開心,飲左啖簡直開心到癲左

之後同d fd傾傾下計就見到陣店之貓みさゃん

總括黎講,深夜食堂一個字,正!
2014-08-21 1178 瀏覽
呢間其實以前系地面已經開始食不過好似因為租約期滿所以搬左上黎而家比起以前真系少人左好多(冷中華酸酸地 夏天好開胃仲叫左個鍋燒烏冬 熱辣辣好好味燒牛利永遠都咁好食不過就細粒左仲叫左玉子燒 去到日本食好少有鹹既玉子燒呢個加翻一齊既蘿蔔末就好好味同埋好軟好香蛋味(*/ω\*)
呢間其實以前系地面已經開始食

燒牛利永遠都咁好食
不過就細粒左

仲叫左玉子燒 去到日本食好少有鹹既玉子燒
呢個加翻一齊既蘿蔔末就好好味
同埋好軟好香蛋味(*/ω\*)

2013-12-10 1862 瀏覽
Had dinner at Ichiban on a Monday night. There was another table of Japanese sitting on the other side enjoying their happy hour drinks. (There were a Japanese customers both times I visited). The Japanese owner is nice. They are not people who are overly super friendly. But it is a great family run neighbourhood restaurant.This is a real 居酒屋 izakaya. Their menu is not packed with grilled skewer items only. They have many small dishes for eating with sake (or as appertizers), many stew (燉), rice, noodles options as well.We ordered a egg tofu pot 雞蛋豆腐煲, an octopus wasabi 芥末章魚 appertizer (yummy!), a cold udon 稻庭烏冬. Simple food but it feels very warm and homey eating here. Last time I was here, I also had some skewers and they are very good.These days in HK, either restaurants have super long queue, or they are chains runned by big groups. But in small family run restaurants, you can feel the 人情味. The menu is not mainstream or innovative. There might be small flaws in the service or food. But you come to eat something the restaurants prepares with heart - like eating at a friend's home - a Japanese friend's home. This will definitely be on my regular dinner list.

A side note, when we tried to call and make a reservation, the lady sounded "don't care" on the phone. But when we arrived and saw her, she was very nice. The second time I ate there, we even had some fun chit chat.
題外話/補充資料: They are open for dinner only 6pm-2am as of Dec'13 when I visited. Great place for late night snack or if you want to hang out with friends to have a drink + snack til late.
2013-12-09
  • appertizers
  • Japanese 前菜
  • 芥末章魚
  • 稻庭烏冬
(非會員)
2011-11-06 1276 瀏覽
自重係蘭方道,我已經好鍾意係一番到食! 佢地個d飯呀,面呀,魚生都超正!我真係覺得特別嘅係佢地個味增湯。 出到黎係滾熱辣,又有味道,唔係好似出面個d扣水咁淡某某。老闆係日本人,做型超正,好nice!極力推介!!

老闆係日本人,做型超正,好nice!
極力推介!!
2011-11-05
5 分鐘 (堂食)
  • 秋都魚壽司,燒魷魚筒,燒薯仔,牛肉飯,咖哩豬排飯,味增湯,
2011-10-26 1426 瀏覽
Newly relocated 一番 Ichiban, but after a few months still barely getting a review... seems like its losing its lustre?.Large bottle of Kirin Ichiban Shibori, imported from Japan -One of my favourite and balanced all-rounder beers. .Appetiser of Vermicelli -The 春雨 were like.. ok. What did I expected anyway? .Hand Made Hakata Tofu - 手造り博多ざる豆腐I had half expected this to be decent, and it was. The tofu had a little tofu taste, but probably a little too dense compared to the best from 京都Kyo

Appetiser of Vermicelli -

I had half expected this to be decent, and it was. The tofu had a little tofu taste, but probably a little too dense compared to the best from 京都Kyoto. I knew how this was meant to be eaten but there was no explanation by the staff whatsoever, that you're suppose to add some soy sauce on top of the spring onion and ginger pile before consuming. ~ 7/10

Grilled Beef Tongue - 焼き牛タン
This used to be 一番 Ichiban's signature dishes and having been there so many times in its old location, this new one seemed way less aromatic in the grilling method, but most of all remained very chewily tough. It also doesn't have much seasoning on it nowadays. Utter disappointment. ~ 3/10

***********************
A bit disappointed with everything starting from the appetiser to the grilled Beef Tongue. The Japanese Hakata made tofu wasn't bad, but hardly worth a visit on its own.

2011-03-05 923 瀏覽
想食煮野、燒野同埋炸野,係云云居酒屋之中,總會想係一番。是日再來,原來已經由蘭芳道搬左黎澳門逸園中心。地方新左,不過細左,黎過呢棟大廈食野都知有幾大,之前既懷舊風無左,不過食物質素尚算keep到,呢樣最重要。其實黎呢到有好幾樣係必叫,就好似煮大腸同吉列豬扒。煮大腸水準跟之前一樣,腸食落夠甘香,外面煙韌有咬口,煮得又唔會太腍,連埋伴碟既蘿蔔都夠哂入味,係必吃既一款。呢到吉列野亦唔錯,今次都係要吉列豬扒,豬扒一大塊,望落炸得不錯,食落夠鬆軟,好食。刺身壽司唔係呢到既強項,不過也喜歡這裡的吞拿魚卷,以往都總會叫黎食,今次再試,入口依然溶化,不過小了油香,水準係有點遜色了,希望下次再黎會回勇。居酒屋,邊食邊飲,當然要點d下酒野食,今次要左酸麵鼓蔥同牛肉煮薯仔,亦想食魚,要左燒北海道魚。酸麵鼓蔥,麵鼓味唔夠,成兜野淡淡,失色左既一款。牛肉煮薯仔,個汁依舊濃郁,夠惹味,不過薯仔未算腍,可以更好。燒北海道魚,燒得剛好,唔會燒到乾哂,食落夠哂香,送酒一流。總想試新野,店家推介左串燒豬肉蔥同炸池魚仔。豬肉蔥,豬肉夠肥,香口,蔥燒得夠香,好食。炸池魚仔,沾有薄薄既麵包糠,很惹味,不錯。唔想食飯同麵,要左焗
新環境
其實黎呢到有好幾樣係必叫,就好似煮大腸吉列豬扒。煮大腸水準跟之前一樣,腸食落夠甘香,外面煙韌有咬口,煮得又唔會太腍,連埋伴碟既蘿蔔都夠哂入味,係必吃既一款。呢到吉列野亦唔錯,今次都係要吉列豬扒,豬扒一大塊,望落炸得不錯,食落夠鬆軟,好食。
煮大腸
炸吉列豬扒
吞拿魚卷
居酒屋,邊食邊飲,當然要點d下酒野食,今次要左酸麵鼓蔥牛肉煮薯仔,亦想食魚,要左燒北海道魚。酸麵鼓蔥,麵鼓味唔夠,成兜野淡淡,失色左既一款。牛肉煮薯仔,個汁依舊濃郁,夠惹味,不過薯仔未算腍,可以更好。燒北海道魚,燒得剛好,唔會燒到乾哂,食落夠哂香,送酒一流。
酸麵鼓蔥
牛肉煮薯仔
燒北海道魚
總想試新野,店家推介左串燒豬肉蔥炸池魚仔。豬肉蔥,豬肉夠肥,香口,蔥燒得夠香,好食。炸池魚仔,沾有薄薄既麵包糠,很惹味,不錯。
豬肉蔥
炸池魚仔
唔想食飯同麵,要左焗薯仔,原個薯仔焗,薯仔食落軟身,唔食飯同麵另一個好選擇。
焗薯仔
一路食,幾乎都係熟客黎幫襯,地方細左,真係唔知下次黎會唔會無位。食物水準跟以往差不多,服務依舊很好,依然滿意。
老闆門口迎接你
  • 煮野、燒野、炸野