2019-09-19 553 瀏覽
回魂黑醋豬軟骨 入味軟淋 甜甜地幾特別 好吃好吃鹽酥雞排 炸得香脆可口 不錯👍👍👍手搖脆雞翼 脆口 落埋調味粉 好正😍😍😍肉燥好餸飯🤤食到lam lam 脷😜糖心蛋好正$45 就可以揀兩餸🍖包埋蜂蜜紅茶 高CP 真心抵❤️
回魂黑醋豬軟骨 入味軟淋 甜甜地幾特別 好吃
好吃鹽酥雞排 炸得香脆可口 不錯👍👍👍
手搖脆雞翼 脆口 落埋調味粉 好正😍😍😍
肉燥好餸飯🤤食到lam lam 脷😜糖心蛋好正
$45 就可以揀兩餸🍖
包埋蜂蜜紅茶 高CP 真心抵❤️
2019-09-18
10 分鐘 (堂食)
2019-09-16 334 瀏覽
Sometimes you just want a simple dinner which is light and not too heavy on the stomach. A friend told me about this place and came to gave it a try.We told that they serve pretty decent taiwamese food and after coming here I do agree. Ordered a set meal which include a appetizer a soup and a main and ordered some extra veggie to detox my body. Not much MSG and all and all a good place to go if you look for something light

2019-09-12 323 瀏覽
一向都鍾意食台灣野食,今之就入去試下食lunch。依間餐廳主打台灣野 食物以肉燥為主,混入冬菇和腩肉,味道偏濃,可配白飯或台式拉麵。 鹽酥雞扒值得一試,用上雞髀扒,大份兼嫩滑。
2019-09-01
10 分鐘 (堂食)
服務太度時好時壞,————點餐部分————我同朋友點完餐之後聲都唔聲,即刻收走張餐台紙,朋友話戒親隻手紙嘅威力,有經歷過嘅人就會明白。之後朋友同我細聲講做咩收走餐台紙跟住個好後生服務員邊行得好快邊好大聲講「一陣上餐有托盤啦,仲想點樣」哦,好呀,我地又冇點樣,但好似我地得罪你咁。你地覺得你地係度做乜都習慣知道流程駕輕就熟但可唔可以唔好當啲客都明白清楚你地流程?你可以係我地點完餐之後,話聲比我地知會有托盤上所以收走餐台紙起碼比人聽落舒服啲係,你地唔係五星級享受但都唔好搞到比客人覺得你地臭串啊————上餐部分——————落單後,20分鐘內上齊所有嘢出第一個個餐,又係個後生靚妹唔問邊位,直接隊比我朋友好啦,我地自己移位但熱到冇辦法移托盤比較細原因,擺曬咁多嘢冇辦法再拎起唯有等下如果一開始上問下邊位嘅餐,就省略啲功夫了。職場最怕唔開口問服務業也是如此。終於回歸我面前的餐亦都迎黎第二場風波————唔好得罪員工————輪到朋友餐上黎當時我係度飲緊個仲有微煙飄嘅熱湯個靚妹上餐撞左我拎池羹嘅手“bang”一聲擺落我朋友面前呢下真係著左叫返條女過黎但有個有返咁上下年紀嘅女人過黎問咩事好啦,講完之後講聲唔好
服務太度時好時壞,
————點餐部分————
我同朋友點完餐之後聲都唔聲,
即刻收走張餐台紙,
朋友話戒親隻手
紙嘅威力,有經歷過嘅人就會明白。
之後朋友同我細聲講做咩收走餐台紙
跟住個好後生服務員邊行得好快邊好大聲講
「一陣上餐有托盤啦,仲想點樣」
哦,好呀,我地又冇點樣,但好似我地得罪你咁。
你地覺得你地係度做
乜都習慣知道流程駕輕就熟
但可唔可以唔好當啲客都明白清楚你地流程?
你可以係我地點完餐之後,
話聲比我地知會有托盤上所以收走餐台紙
起碼比人聽落舒服啲
係,你地唔係五星級享受
但都唔好搞到比客人覺得你地臭串啊
————上餐部分——————
落單後,20分鐘內上齊所有嘢
出第一個個餐,
又係個後生靚妹
唔問邊位,直接隊比我朋友
好啦,我地自己移位
但熱到冇辦法移
托盤比較細原因,擺曬咁多嘢
冇辦法再拎起
唯有等下
如果一開始上問下邊位嘅餐,
就省略啲功夫了。
職場最怕唔開口問
服務業也是如此。
終於回歸我面前的餐
呢下真係著左
叫返條女過黎
但有個有返咁上下年紀嘅女人過黎問咩事
好啦,講完之後
講聲唔好意思,話我地有咩誤會啫
跟著就走左去了
服務員依然冇任何表示
上完嘢就急急走
————態度決定一間鋪頭行得長唔長遠——
希望你地老細唔係無理由咁縱容員工
希望你地可以開得長久啦。
以上呢件事
個人經歷
希望唔會影響大家對間嘢嘅印象
畢竟可能係我地果日唔夠運
遇到個後生靚妹服務員新入行
————終於醒起未評價食物————
我基本一年去2次台灣
每次都2個月
所以係呢間食,有好大對比
淨係碗肉燥飯
我未食過咁少醬嘅飯
醬係未完全遮住啲飯,
變左吃到中間開始係食白飯
而且個醬冇肉,碎都冇
杯嘢飲:一個字,甜
甜到漏果種
所有嘢食,冇特別好味
亦都冇咩特別難食
-位置比較闊落,坐得舒服
每張台與台之間距離夠
當日8點半去
已經冇乜人了
有好多位
2019-07-23
1 分鐘 (堂食)
2019-08-30 264 瀏覽
食台灣菜又點少得牛肉面呢一碗肉躁嘅牛肉面面條粗身有咬口個湯底唔算好濃但都夠味旁邊有偏甜口肉躁個豬軟骨非常入味紫菜炸豆腐比較少地方有但新鮮炸起 外脆肉軟幾好味!唯一係d豆係白烚如果過一過滷水會更好鹽酥雞都有調味粉俾你自己落新鮮熱辣好好味
食台灣菜又點少得牛肉面呢
如果過一過滷水會更好

鹽酥雞都有調味粉俾你自己落
新鮮熱辣好好味

2019-08-27 216 瀏覽
舊區重遊,同舊同學番黎呢邊行下 順便睇下有咩野食😁😁見到呢間好似新開 環境裝修都唔錯 價錢又抵👍🏼就試試佢環境裝修都幾有特色 啡黃調為主💡💡感覺溫馨又舒適!我就叫左辣味雞腿肉燥飯雞腿同係台灣夜市食嘅一模一樣👍🏼👍🏼抵讚個肉燥汁係靈魂 撈勻啲飯一齊食!😋😋
舊區重遊,同舊同學番黎呢邊行下 順便睇下有咩野食😁😁
見到呢間好似新開 環境裝修都唔錯 價錢又抵👍🏼
就試試佢

環境裝修都幾有特色 啡黃調為主💡💡
感覺溫馨又舒適!

我就叫左辣味雞腿肉燥飯
雞腿同係台灣夜市食嘅一模一樣👍🏼👍🏼
抵讚

個肉燥汁係靈魂 撈勻啲飯一齊食!😋😋
2019-08-25 269 瀏覽
經過都行過見門口好多人,難得今日我早放飯去食下先,我鍾意食肉燥飯架,咸咸甜甜好送飯,又有珍珠奶茶飲。叫左,袖子雞加豬軟骨飯袖子雞—-我會錯意以為係雞柳既樣,原來炸既(又係喎台灣野嗎)個樣似炸雞條,條條都又長又幼,又凍又厚粉,我完全一口雞肉都食唔到,只食到炸粉漿黑醋豬軟骨—-醋就多過糖,醋到我覺得有點點刺激到個喉嚨呀!但夠冧既肉燥飯—-好在無失望,肉燥好食,又唔算多肥豬肉,li個好食,有無得叫多肉燥,唔要咀多送既呢? 隻旦先驚喜,好好食加$7轉肉珍珠奶茶,糖水自己加就實在太好了,次次係街叫小甜都甜過頭,有茶味既,但珍珠 先唔好講好唔好味,份量好小,太孤寒 12:30已經要等位,要等位我覺得唔值得食
叫左,袖子雞加豬軟骨飯

袖子雞😑

12:30已經要等位,要等位我覺得唔值得食
小珍珠既珍珠奶茶
2019-08-23
2019-08-15 310 瀏覽
今日難得冇帶飯lunch就出去食飯突然又想食下台式野就試下呢間「一碗肉燥」環境幾好 有小清新嘅感覺座位都幾舒適枱面餐具擺放幾整齊值得一讚👍🏻牆上嘅公雞霓虹燈突出之餘match餐廳風格雖然下面個menu係晚市但其實我地係2點去到員工叫我地照用呢張就可以今日試下佢嘅套餐個菜幾好食 但d菜湯好咸炸雞塊麻麻地 唔太夠脆同埋幾清 唔係太有味 正面諗感覺好似健康d個肉燥撈麵唔錯麵嘅口感幾滑有咬口左上角個兩隻魚腐正正常味道唔錯最後套餐包埋嘅飲品冇咩味好淡 認真唔得
今日難得冇帶飯
lunch就出去食飯
突然又想食下台式野
就試下呢間「一碗肉燥」

環境幾好 有小清新嘅感覺

味道唔錯
最後套餐包埋嘅飲品冇咩味
好淡 認真唔得

2019-08-15 148 瀏覽
我自己一直都好中意食台灣野所以係香港都好中意搵台灣野食!長沙灣呢間一碗肉燥,都係我地成日黎既地方。唔知點解覺得佢嘅Menu成日都變成日都會有新野,所以唔會悶嚟呢度最鍾意食肉燥撈麵,嗰啲面嘅質地好有咬口,夠爽又唔會太林嘅不過我覺得啲台灣腸好似越來越少,之前食都冇咁薄,同埋冇咁小片。但係味道都係一樣台灣腸咁嘅味當然都要揀返一個正常清清地嘅菜。店員服務都ok,不過不失。環境都正常,唔會話坐得超舒服但係又唔會好迫。
我自己一直都好中意食台灣野
所以係香港都好中意搵台灣野食!

當然都要揀返一個正常清清地嘅菜。

店員服務都ok,不過不失。

環境都正常,唔會話坐得超舒服但係又唔會好迫。

2019-05-31
2019-08-10 187 瀏覽
上星期同同事又嚟左一碗肉燥食lunch, 一去到d人已經排到出門口🙈 好彩一早用電話拎左飛, 等左5分鐘到就可以入去😊😊 一坐底就叫平時最中意嘅識撈套餐, 佢每樣餸都好吸引,今次我就揀左肉餅同回魂黑醋豬軟骨(豬軟骨係每次必點嘅餸嚟👍🏻👍🏻), 燥底飯🍚, 辣味🌶, 飲熱蜂蜜紅茶☕成個飯我最最最中意食係佢d豆, 因為好爽脆, 咬落去shok shok聲😆😆 回魂黑醋豬軟骨好入味又軟淋淋, 真係好回魂😂😂, 而且酸酸甜甜, 十分開胃😋 肉燥係多過飯嘅, 所以唔洗擔心唔夠撈, 只會覺得唔夠飯😂😂同事食手搖雞翼所以有e三個調味粉: 七味粉, 海苔粉同梅子粉, 通常我會加埋e三隻粉落碗飯到一齊撈, 梅子粉:海苔粉:七味粉, 比例係3:2:1🤭🤭 飲埋杯熱蜂蜜紅茶☕, 就滿足哂😆😆 個人覺得杯蜂蜜紅茶有少少甜, 不過都ok嘅😉 cp值極高嘅lunch😋😋😊😊🙈🙈

2019-07-30
5 分鐘 (堂食)
ok
2019-08-04 321 瀏覽
一碗肉燥呢間新開嘅台式料理而家仲係試業期,係呀冇錯我又介紹台灣野啦🙈我都覺得呢排台灣料理開到成行成市,大家唔好覺得煩🙇🏻‍♀️1️⃣685精挑細選套餐 $59🍚原味精巧肉燥飯飯比較乾身,水份💦唔係好夠。肉燥就冇乜特別,有少少乾身而且冇乜味。🥡樹子醬牛蒡炒肉絲我呢個真係食到鑊氣嘅味道,材料嘅味道反而唔出🤧。🥬金銀蛋娃娃菜娃娃菜就煮得岩岩好啦🤪鹹蛋加皮蛋嘅混合令到娃娃菜更加惹味。🌭蒜香台灣腸台灣腸就比較薄身同好細塊🙈而且好dry呀,dry過superdry🤣☕️熱蜂蜜紅茶呢個就有少少過甜,我覺得可以加少啲蜂蜜🤧🙆🏻‍♀️美味指數:6.02/10———————————————————————2️⃣679精挑細選套餐 $61🥢香蔥肉燥拌麵 (+$2) 我覺得拌面比起肉燥飯好食d,麵質比較Q彈有咬口,不過姥姥們👩🏻‍🦳👨🏻‍🦳話食到拌麵上面嘅肉燥有啲辣味。🥢滷水鴨肉豆腐滷水鴨肉似食解凍左嘅鴨肉,不過肉好厚身。豆腐擺咗喺底,所以會比較鹹🤡我自己就覺得鹹得滯🤧如果唔係滷水汁太多嘅話個豆腐都幾好食。🥣海苔蛤蜊湯蛤蜊食到沙。除咗海苔之外,仲有少少豬肉碎同豆腐,清清地。不過湯我就冇飲啦,因為味精好重🙈🥟煎餃子佢係用解凍
一碗肉燥
1️⃣685精挑細選套餐 $59
🍚原味精巧肉燥飯
🥡樹子醬牛蒡炒肉絲
我呢個真係食到鑊氣嘅味道,材料嘅味道反而唔出🤧。
🥬金銀蛋娃娃菜
娃娃菜就煮得岩岩好啦🤪鹹蛋加皮蛋嘅混合令到娃娃菜更加惹味。
🌭蒜香台灣腸
☕️熱蜂蜜紅茶
呢個就有少少過甜,我覺得可以加少啲蜂蜜🤧
🙆🏻‍♀️美味指數:6.02/10
2️⃣679精挑細選套餐 $61
🥢香蔥肉燥拌麵 (+$2)
🥢滷水鴨肉豆腐
🥣海苔蛤蜊湯
🥟煎餃子
佢係用解凍餃子🥟,佢嘅餃子皮未煮得透,有啲位咬唔開😅。裏面餡料有菜同肉,味道中規中矩。
☕️熱蜂蜜紅茶
同上面嘅一樣甜咗一啲。
🙆🏻‍♀️美味指數:6.03/10
3️⃣691精挑細選套餐 $66
🌶🍚香辣精巧肉燥飯
飯比較乾身,水份💦唔係好夠。香辣嘅肉燥就係加咗少少辣椒粒,甜甜辣辣咁,不過我自己就覺得好似唔係好夾咁,有少少奇奇怪怪嘅感覺。
🐣香葉鹽酥雞
鹽酥雞炸得好香脆,肉質有咬口,而且肥瘦適中⚠️不過一定要趁熱食🔥。
🥬金銀蛋娃娃菜
娃娃菜同上面介紹嘅一樣咁健康惹味。
🥟🥬鍋貼青菜
呢個比我想像中嘅鍋貼有少少唔同,佢整到好似蟹餅咁。外層嘅皮脆脆地,裏面有青菜🥬同豬肉🐷。
🥤凍黑糖珍珠牛奶紅茶(少糖少冰)
佢唔算好甜,牛奶嘅味道比較香濃,黑糖嘅味道唔算突出,珍珠煙煙靭靭,紅茶嘅味道唔係好出。
🙆🏻‍♀️美味指數:6.04/10
———————————————————————
💡整體來講,食物質一般,不過午餐來講真係算好平🥰
2019-07-10 431 瀏覽
同初開張相比,員工態度熱情,招呼周到,但到了近呢幾個月光顧,員工態度漸趨冷漠...點菜單由當初單改為現在底面兩面,但底果面永遠唔會睇.....變成經過漏單...咁你不如印成兩張...
同初開張相比,員工態度熱情,招呼周到,
但到了近呢幾個月光顧,員工態度漸趨冷漠...
點菜單由當初單改為現在底面兩面,
但底果面永遠唔會睇.....變成經過漏單...
咁你不如印成兩張...
2019-07-10
  • 黑醋豬軟骨
2019-07-10 395 瀏覽
呢度食lunch時間都幾多人所以都要排大概15分鐘先至有位坐 叫咗個鹽酥雞扒飯另外仲送凍tea 鹽酥雞都幾大塊同埋好入味雞肉肉質鮮嫩食完個鹽酥雞已經好飽啊 分量非常多 另外亦都有一啲粉俾你落我就落左紫菜粉調一調味感覺唔錯
2019-06-24 599 瀏覽
開業時試過一次,覺得佢一個餐$50幾,又有肉燥飯,又有嘢飲跟餐,算係唔太貴,那次之後,覺得餐廳味道不錯,性價比還可以,而且肉燥係我鍾意的那種味道,所以間中都會想過來食番餐。今日屋企無飯開,又諗起好食肉燥,就同爸爸兩個人過來食,本來擔心會唔會又要等好耐,點知7:30左右都唔使等位,可以直入,Lucky.😊😊✌🏻✌🏻餐廳食品大致分3種,一種就係好似個店名咁講,「一碗肉燥」,即係乜都擺晒係個碗嗰種,另外一種就好個一個餐有3小碟,飯餸分開嗰隻,最後係新推的煱物。外面熱辣辣,真係見到都唔想食煱物,所以我都係揀左鹽酥雞扒大碗飯,因為貪佢有隻蛋,而爸爸就揀左三杯雞為首的3小碟飯 (人地其實叫做精挑細選套餐囉😂😂😂😂)。講返我個餐,鹽酥雞扒個炸皮好厚,雞扒都Juicy ,但個炸皮乾,有𠝹口感覺,結果我俾左半塊雞扒我爸爸,至於肉燥飯,一貫街坊味,不過不失。而爸爸揀既三杯雞,一入口好啲醬口味麻麻地,以致爸爸叫我食多兩舊,我都拒絕左,煎餃個皮好硬,有啲咬唔開,下次可以唔使嗌。娃娃菜普通,就係菜囉。。。至於我地都有叫嘅蜂蜜紅茶,係幾好飲,不過要提下大家叫走冰係杯飲品係唔凍的,會係微暖,所以如果想要凍飲但又唔想

講返我個餐,鹽酥雞扒個炸皮好厚,雞扒都Juicy ,但個炸皮乾,有𠝹口感覺,結果我俾左半塊雞扒我爸爸,至於肉燥飯,一貫街坊味,不過不失。而爸爸揀既三杯雞,一入口好啲醬口味麻麻地,以致爸爸叫我食多兩舊,我都拒絕左,煎餃個皮好硬,有啲咬唔開,下次可以唔使嗌。娃娃菜普通,就係菜囉。。。至於我地都有叫嘅蜂蜜紅茶,係幾好飲,不過要提下大家叫走冰係杯飲品係唔凍的,會係微暖,所以如果想要凍飲但又唔想要咁多冰,建議叫少冰好了。😊😊😊

間中食下的確唔錯,但唔會成為到飯堂,因為選擇其實不多。😆😆😆😆
今日難得放假,第一次接男朋友食晏一早揾好幾間餐廳想食既,因為諗食既不嬲都係我負責既,見哩間台式小店好似幾好食咁,重點係我以用App拎飛🤪🤪好岩哩啲大熱天氣,可以即刻入去食💕💕我同男朋友嗌左兩嗰set😘😘一個係「肉燥撈麵」「糖醋雞片」「高雄蔥香肉排」同埋「燥底飯」「豬耳」「鹽酥雞球」「娃娃菜」再嗌左無糖豆漿同埋台式奶茶☕️兩嗰set好快就到左,快靚正!!「糖醋雞片」係新出既,酸酸甜甜好醒胃🥰🥰肉排炸得好淋好入味,撈麵既,肉燥底好多料,好正!至於我嗰set都好豐富,有「鹽酥雞球」好脆口豬耳好爽脆仲有半粒糖心蛋「娃娃菜」配埋咸蛋底😘😘😘兩杯野飲都不錯喔
今日難得放假,第一次接男朋友食晏

同埋「燥底飯」「豬耳」「鹽酥雞球」「娃娃菜」
豬耳好爽脆
仲有半粒糖心蛋