這家餐廳位於九龍城廣場之前經過見到不多人 係ᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ睇咗ᴍᴇɴᴜ 有想試的衝動😈於是某個週二就同友人一齊去食ʟᴜɴᴄʜ😋 日系素食餐廳喔 1點左右到 人不多個塌塌米位置竟然無人坐!我哋問咗店員 可以坐 大發✌🏻✌🏻佢有ʟᴜɴᴄʜ sᴇᴛ (湯.主食.飲品) / 單點ᴍᴇɴᴜ ✨蘑菇湯: 有好多蘑菇碎粒 好香濃🍄 ✨日式烤野菜咖哩配椰菜花飯(sᴇᴛ) $108: 賣相好豐富巨好吃 烤野菜好入味 蓮藕都食到陣味 有蓮藕 翠玉瓜 蕃茄仔🥕 🍆 啲椰菜花用咗黃姜粉所以有金黃色嘅效果💛唯一我食唔慣嘅就係熟咗嘅蕃茄仔 味道有點怪 ✨黑松露素芝士藜麥飯 $85: 點了個假飯 也點了個真飯☺️🍚這個份量超多的 黑松露x芝士味太好吃了 用了素芝士 一樣的口感 少了點邪惡感😈 飲品就點了ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ + ᴘɪᴄᴄᴏʟᴏ ☕️同友人都覺得不錯喔 人均$100頭對比起而家愈開愈多的ᴄᴀғᴇ收費這個性價比好高了下次會試佢個漢堡🍔😋⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
這家餐廳位於九龍城廣場
之前經過見到不多人 係ᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ睇咗
ᴍᴇɴᴜ 有想試的衝動😈於是某個週二
就同友人一齊去食ʟᴜɴᴄʜ😋

日系素食餐廳喔 1點左右到 人不多
個塌塌米位置竟然無人坐!
我哋問咗店員 可以坐 大發✌🏻✌🏻

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
2021-10-12
外賣送餐
  • 日式烤野菜咖喱配椰菜花飯
8點開店,早上飲咖啡好地方。咖啡拉花好細緻,讚👍👍👍好滑,好味道無花果配芒果toast 好岩味,Fresh~靚仔廚師好Nice😁可以hea 半日的好地方,會再去👍😊
8點開店,早上飲咖啡好地方。

咖啡拉花好細緻,讚👍👍👍好滑,好味道

無花果配芒果toast 好岩味,Fresh~

靚仔廚師好Nice😁

可以hea 半日的好地方,會再去👍😊
2021-10-14
$120 (早餐)
2021-09-29 437 瀏覽
位於九龍城廣場的一禪,以素食咖啡店作招徠,推出多款素食食品和甜品。以店舖名命名的「一.碗」是集大成的素食沙律,賣相精緻,選用多種不同色彩的蔬菜,部分更以不同方法處理,如炸蓮藕片和烤南瓜,令這碗沙律口感更多元,既有飽足感,亦能滿足身心健康。
一.碗
一.碗
2021-09-24 324 瀏覽
呢間素食Cafe係九龍城廣場入面,環境幾有格調既西餐素食近門處有個假窗 吧檯位 小巧但裝修上都幾用心設計玻璃櫃有蛋糕、朱古力卷、鬆餅和撻等等要留意並非全部係純素,不過都有一半都係Vegan夏天咁熱,食返個涼麵消下暑先!涼拌青瓜麵伴野菌細絲炒金菇以青瓜代麵,每條都長身而清新爽口 另附醬汁,覺得味淡可自行調味炒野菌細絲金菇 用豉油炒過,夠香口 野菜咖哩椰菜花飯 日式湯咖哩做法中間放椰菜花飯,配以煎茄子,瓜片,薯仔粒,番茄仔等食材味道有咖哩汁提味,口感有脆又嫩既 好接近日本咖哩專門店既味道濃香而帶甘甜蔬菜味,個咖哩汁好出色!凍咖啡  以自家炒豆製作,飲落順口濃香消費$300九龍城賈炳達道128號九龍城廣場UG樓UG18號舖
呢間素食Cafe係九龍城廣場入面,環境幾有格調既西餐素食
近門處有個假窗 吧檯位 小巧但裝修上都幾用心設計
玻璃櫃有蛋糕、朱古力卷、鬆餅和撻等等
要留意並非全部係純素,不過都有一半都係Vegan
夏天咁熱,食返個涼麵消下暑先!
涼拌青瓜麵伴野菌細絲炒金菇
炒野菌細絲金菇 用豉油炒過,夠香口
野菜咖哩椰菜花飯 日式湯咖哩做法
中間放椰菜花飯,配以煎茄子,瓜片,薯仔粒,番茄仔等食材
濃香而帶甘甜蔬菜味,個咖哩汁好出色!
凍咖啡  以自家炒豆製作,飲落順口濃香

消費$300
九龍城賈炳達道128號九龍城廣場UG樓UG18號舖
終於黎左呢間素食cafe試下!!!雖然餐廳位置唔近地鐵站,不過整體而言食物素質好高,可以話係試過最好食的日式(?)素食!無論平時有無食開素食都可以一試,絕對唔會失望。餐廳裝潢很日系,很適合打卡📷日式烤野菜咖哩配椰菜花飯 $78 (送餐湯)椰菜花飯加左薑黃粉,加埋濃淡合宜的咖哩,好好味😋蔬菜總類好多,有番茄、矮瓜、薯仔、蓮藕、菇同埋脆肉瓜,賣相滿分之外,營養價值都好高,最緊要係全部都好好味😋鹽酥菇 $30主菜之外仲嗌左個小食,鹽酥菇即叫即炸,脆得黎超級juicy,推薦!!Iced Americano $35 Americano偏nutty,不太酸,本人很喜歡,喜歡nutty風味的可以一試☺️伯爵茶黑莓蛋糕 $50 🌟🌟很有驚喜的蛋糕🌟🌟一定要試,素食蛋糕的cream一般都比較firm,伯爵茶不過$50的蛋糕來說,也不能難吃吧哈哈😆

日式烤野菜咖哩配椰菜花飯 $78 (送餐湯)

鹽酥菇 $30

日式烤野菜咖哩陪椰菜花飯
鹽酥菇
  • 日式烤野菜咖喱配椰菜花飯
2021-09-08 234 瀏覽
今日lunch想食得light啲,行到黎九龍城廣場見到呢間一禪,裝修得非常日本風,係我好鍾意既木系muji裝修風格,仲要係食素菜,岩晒我今日既要求,所以就決定試吓啦~今日叫左set lunch, 大啡菇漢堡配蕃薯條,另外仲叫左杯凍既americano。 大啡菇漢堡有兩片厚厚既大啡菇黎做麵包皮,中間既餡料有准山蓉同埋蕃茄,仲有啲生菜咁。准山蓉都幾特別,好少食到,都可以一試,配既汁係照燒汁,味道都夾。 蕃薯條用焗既方法,但上到菜時已經淋晒,口感一般。 Americano 好細杯, 單叫唔抵飲, 跟遠就可以。味道正常跟餐的青豆湯我一般般,唔太鍾意個味道同口感。
蕃薯條用焗既方法,但上到菜時已經淋晒,口感一般。

跟餐的青豆湯我一般般,唔太鍾意個味道同口感。
2021-09-04 143 瀏覽
🍰純素抹茶撻♡ ᴠᴇɢᴀɴ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴛᴀʀᴛ $58抹茶撻抹茶味好濃好岀!撻面擠上一粒粒雪白嘅忌廉波波,幾有造型感😙。忌廉雖然係素食忌廉,但都好幼滑🥰。另外,面頭有鋪上黃豆粉/木糠粉增添風味。撻入面嘅抹茶餡幾濕潤,好濃郁🤩,似軟身曲奇嘅口感。而撻皮撻底幾硬,但係我就係鍾意呢種好crunchy 嘅口感😛😋。完全唔覺得自己食緊素食🤣👍🏻,真係好正好好食👅!我一定會encore呢一個撻!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
🍰純素抹茶撻
♡ ᴠᴇɢᴀɴ ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴛᴀʀᴛ $58

早排為左準備打針💉一直維持飲食清淡,打針夢帶娘親去左九龍城廣場一間網紅素食cafe☕️食lunch,無諗過娘親食完之後就念念不忘,所以隔左一星期我地就二訪呢間高質素食cafe,估計好快又會有第三訪😆.Cafe店內既檯凳🪑同天花以木系為主,黃色燈泡💡營造出柔和同舒適既氣氛,而店內深處更設有塌塌米座位,令人仿如置身於日本🇯🇵至於cafe名「一禪」原來除左充滿禪意🎋亦係佢地既理念,「一」既解作為「一份來自自然的豐盛」之外,同時令客人「透過一份素食、一杯咖啡靜觀當下,與天地萬物為一」;「禪」則希望「以一杯咖啡帶領大家專注當下,調和身心」🙂.呢度平日會有個精選午餐menu有四款選擇,價錢同單點一樣但就包左是日餐湯🥣同35蚊內既飲品☕️;而周末同假日就只有單點,相對就無咁抵食🙉另外都想講返呢度只限兩人一檯👯‍♀️,如果3-4人同行就要分檯坐/等候門口個張4人吧檯,座位上既安排未必會太理想,希望café之後可以容許4人一檯啦👩‍👩‍👧‍👧.最後要讚揚既係呢度既服務💁🏻‍♀️,兩次到訪係入座同離座時店員們都表現出友善既一面,會打招呼同講bye bye,加上cafe既食物質素令我地好感受到佢地對製作食物既認真,
最後要讚揚既係呢度既服務💁🏻‍♀️,兩次到訪係入座同離座時店員們都表現出友善既一面,會打招呼同講bye bye,加上cafe既食物質素令我地好感受到佢地對製作食物既認真,呢個亦係我地會繼續光顧既原因👍🏻
🍴 蘑菇湯🍄 (單點$30)
呢度既蘑菇湯貨真價實到每一啖都會飲到大量蘑菇顆粒🍄,無論係聞/飲都能夠感受到蘑菇味道好香濃,無太多調味但又唔會過於清淡,令人感覺天然無負擔🌱

✨日式烤野菜咖喱配椰菜花飯🍛 (全素) ($98)
烤野菜色彩豐富🌈,有翠玉瓜🥒、蓮藕、茄子🍆、烤薯🥔同車厘茄🍅;而椰菜花係加入左黃薑粉先打碎再拎去炒,減低寒氣❄️亦令椰菜花飯更加乾身,可謂別具心思❤️

咖哩係由日本🇯🇵進口不含五辛成分既咖哩粉煮成,咖哩香氣撲鼻又富有日式既味道,不過個人就覺得辛辣🌶左少少,相信無咁辣既話會食得更加享受🤣
唔好以為成碟「飯」只得蔬菜會唔夠飽,每款烤野菜都有3件而且椰菜花飯既份量都幾多,食下食下其實係好飽肚,男士👨🏻都夠食😉
✨羽衣甘藍意大利青瓜意粉🥒🍝 (含五辛) ($95)
外食黎講青瓜麵比椰菜花飯更為罕見,當食第一口「意粉」發現原來係熱♨️既都咪話唔意外😆

無諗過熱左既青瓜絲依然保持到青瓜爽脆既口感,加上由新鮮羽衣甘藍同忌廉(唔確定係咪素忌廉)打成既青醬,味道帶點蒜香🧄,整體黎講係creamy而不膩😋
另外仲有榛子碎、蘆筍同炸蓮藕片作點綴,後者有如薯片一樣薄脆,為素食帶來一點特別😊
✨All day breakfast🍱 (含五辛) ($95)
呢份素食版既all day breakfast有炒蛋🍳、牛油果🥑、蘑菇🍄、鷹嘴豆、薯餅、菠菜同自家製酸種麵包🍞,相比有煙肉🥓、火腿同香腸既傳統版本會更加健康🤗

個人最滿意既係薯餅炸得夠香脆而不帶油味,不過礙於大部分配料都係原始食材,相比其他創新菜式自然覺得呢份主食比較普通😅
✨黑松露素芝士藜麥飯🍄 (全素) ($85)
由於藜麥既體型較小,外食食到既藜麥飯通常唔係太硬就係煮得太爛,而呢度既藜麥飯就由洋薏米混合左白藜麥,令飯粒食落更有口感亦集蛋白質、纖維同omega3於一身🙆🏻‍♀️

飯粒以黑松露🍄同素芝士🧀煮製,兩者比例適中⚖️,既食到黑松露味又唔會令人覺得好膩,絕對係健康版既燉飯🌟
✨照燒汁淮山扒大啡菇堡配蕃薯條🍄 (全素及含五辛) ($80)
呢份仿漢堡🍔以大啡菇🍄取代牛油軟包,內層有生菜🥬、蕃茄🍅同一塊以淮山同甘筍🥕打碎而成既淮山扒;未知係咪因為全素關係,照燒汁既味道唔太明顯,只有食材天然既味道🤔

至於粗切既蕃薯條🍠味道清甜,因為水分度💧高相對唔會炸到好脆,感覺會無咁熱氣😌
✨抹茶撻🥧 (全素) ($58)
抹茶內餡用上小山園抹茶粉,茶味都幾濃郁,甘甜唔苦澀而且帶回甘,口感亦唔會太乾

餅底同批邊非常鬆脆,唔係一切就散個種,要用少少力先切得開🍴
面頭唧上素忌廉球令賣相更可愛,另外亦灑上黃豆粉,視覺同味覺上都充滿住強烈既日式味道💚
✨伯爵花茶黑莓蛋糕🍰 (全素) ($50)
三層伯爵花茶蛋糕之間再抹上伯爵花茶忌廉令茶味🫖非常突出,夾層茶味忌廉因為加左酸中帶甜既黑莓果醬,就算成件蛋糕以伯爵花茶為主都唔會令人覺得好over,反而仲會覺得兩者既味道好夾😍

忌廉層用既係素忌廉,比正常忌廉會更加厚身同實淨,個人認為蛋糕夾住茶味素忌廉有種似係食緊brownie既感覺😋
由於呢款素蛋糕實在太出色,二訪時有再encore,日前更加忍唔住訂左原個蛋糕係朋友聚會上與朋友分享,就係鍾意到如此瘋狂🤣
✨青瓜青檸梳打🍹 (午餐轉配+$10) ($45)
青瓜青檸🥒🍋呢個組合聽落已經夠晒清新,cafe更體貼地磨左d薑茸加落飲品去中和凍飲同青瓜既寒氣❄️,如此用心值得大讚👍🏻

✨豆腐抹茶🍵 (午餐轉配+$20) ($55)
雖然呢款只有凍飲❄️,不過由於茶內並無加冰塊🧊所以唔會太冰涼🆒

抹茶🍵味道純正而帶回甘,因為加左豆腐攪拌令口感偏厚似奶昔,茶味之中飲到濃郁既豆味,比起普通既凍抹茶鮮奶更有特色🌟
✨豆腐焙茶🫖 ($55)
焙茶茶香強烈,獨特既香氣令平時好少飲焙茶既我覺得佢既味道比抹茶更加吸引😍,有種莫名既喜歡💕
✨鮮奶抹茶🍵 (熱$45 / 凍$48)
唔鍾意豆腐既朋友可以揀返呢款鮮奶抹茶💁🏻‍♀️
單係上面既獨角獸🦄已經非常吸睛👀,味道就更加無需重複再講,絕對係一杯又睇得又飲得過既飲品😌
👧🏻人均消費:$170
👍🏻再訪指數:4.5/5
📍一禪
地址:九龍城賈炳達道128號九龍城廣場UG樓UG18號舖
⏰營業時間:08:00–19:00 (Mon–Fri);
08:00–20:00 (Sat–Sun)
2021-08-08 336 瀏覽
今日係九龍城上完堂就搵餐廳點知無意地搵左間素食餐廳ALL DAY BREAKFAST $88大大份早餐,有顧慮,有牛油果,蕃茄仔,麵包,雞蛋等等,食落去都唔錯,清清淡淡,好健康嘅感覺,環境都好清靜,最值得讚賞嘅,員工好有善,會主動推介餐廳最多人點既食物俾我地👍🏻👍🏻👍🏻點餐後大概十分鐘就到達面前👍🏻真係好有效率,而且價錢都係中等,值得一試👍🏻👍🏻👍🏻🌟🌟🌟
今日係九龍城上完堂就搵餐廳
點知無意地搵左間素食餐廳
ALL DAY BREAKFAST $88
第一次搭屯馬線到九龍城走走但真的低估人潮 hahahhaha 二訪九龍城商場內的日式素食店下午3時多仍然要排隊 ☕️ 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $𝟜𝟚🍫 ℂ𝕙𝕠𝕔𝕠𝕝𝕒𝕥𝕖 $𝟜𝟘美哭的拉花 上枱時有被驚豔到👍🏼🥒 野菜天婦羅 $𝟞𝟝🥦日式烤野菜咖哩配椰菜花飯 $𝟟𝟠野菜天婦羅滿足到我想食炸物的心今次點了別的 椰菜花飯無咩調味 主要靠咖哩汁 充滿纖維又飽肚的選擇 但沒有上次的青瓜意粉出色🍈 純素蜜瓜忌廉蛋糕 $𝟠𝟝好食的純素蛋糕不多 但這家出品真的值得一試很足料的蜜瓜

第一次搭屯馬線到九龍城走走

好食的純素蛋糕不多
但這家出品真的值得一試
很足料的蜜瓜
2021-07-10
媽媽同我都鍾意食素,而我就特別鍾意去d新式d既素食餐廳🍴一禪就係其中一間我bookmark左既餐廳喇💛 有個星期六就帶左媽媽一齊去試下😌 星期六既一禪好旺場啊,我地等左大概半個鐘~講下食左咩啦💁🏽‍♀️➿ 日式烤野菜咖喱配椰菜花飯 ($78)烤野菜有我鍾意既蓮藕😍 仲有車厘茄、翠玉瓜、茄子🍆、薯仔🥔 咖喱汁微辛,撈埋金黃色既椰菜花飯食,不錯吃喔!➿ 照燒汁淮山扒大啡菇堡 配蕃薯條 ($80)呢個so-called burger🍔既機構係由兩舊大啡菇上下包底咁組成~ 天真的mum👩🏻仲用手拎起食,當然唔ok啦,因為大啡菇本身就咁juicy,何況兩舊呢?💦 淮山喺漢堡入面出現實在幾創新,睇個名以為夾住一塊塊淮山,原來唔係,係夾住d淮山蓉,所以口感都幾豐富~ 而厚切既蕃薯條用左烤焗既方法處理,健康d,但係冇脆既效果~/ 近年鍾意左食撻或者整撻🤭 但又驚肥~ 見呢個撻係純素既,雖然定價貴少少,但係抹茶控又點可以錯過呢個撻呢,所以決定要試啊☺️➿ 抹茶撻 ($58)撻皮都幾硬下,食個陣要用少少陰力去整開~ 但係好脆呢,係我鍾意既質感☺️ 抹茶餡味道濃郁,加埋豆腐味cream同木糠碎,成件事好match

講下食左咩啦💁🏽‍♀️
➿ 日式烤野菜咖喱配椰菜花飯 ($78)

➿ 照燒汁淮山扒大啡菇堡 配蕃薯條 ($80)
而厚切既蕃薯條用左烤焗既方法處理,健康d,但係冇脆既效果~

➿ 抹茶撻 ($58)
撻皮都幾硬下,食個陣要用少少陰力去整開~ 但係好脆呢,係我鍾意既質感☺️ 抹茶餡味道濃郁,加埋豆腐味cream同木糠碎,成件事好match,值得值得✨

➿ Americano
唔飲咖啡既我表示:咖啡味好香好香~

整體黎講💁🏽‍♀️
和暖既燈光、簡約既裝修營造既環境令人有放鬆既感覺,同商場形成幾大既對比~仲有一個塌塌米位方便客人靜觀/ 禪修😌 閒日再訪應該會更chill~
2021-07-17 345 瀏覽
屯馬開通真的很興奮🤣令到九龍城既人潮多左唔少😨 想搵既靜靜既角落停低嘆杯茶🍵一禪覺得係一個好選擇🔲 雖然係商場裡面 但店如其名 瀰漫一種禪既意識🌀 木系既裝潢🪵同埋主打Vegan 既料理 營造左一個好Peaceful 既氣氛👍🏻 值得一讚既係食物唔會因為Vegan做法而Compromise 左味道😋⭐️ 伯爵茶黑莓蛋糕 🍰蛋糕底本身比較Dense 但Cream既輕盈平衡得剛剛好😚 完全唔會有某D Vegan 蛋糕食完一口油的感覺😅 伯爵茶味道好突出☕️ 甚至有點搶味 如果黑莓甜度多D中和返就更完美🫐⭐️ 海鹽朱古力曲奇 🍪 Soft Bake既美式曲奇 煙煙韌韌無得輸😜 朱古力有點半融Gooey的感覺🍫 比起美式更勝一籌既係調味唔會過甜🇺🇸 試得出佢嘅心機⭐️ 豆腐焙茶 🤎本身唔係好鍾意飲焙茶😅 但係豆腐加添左一份Creamy既口感😚 加上泡沫既滑令口感更加豐富🥰

⭐️ 伯爵茶黑莓蛋糕 🍰
海鹽朱古力曲奇

⭐️ 海鹽朱古力曲奇 🍪

⭐️ 豆腐焙茶 🤎
海鹽朱古力曲奇
2021-06-29 310 瀏覽
今天去了一禪,最初比佢個all day breakfast 別引咗。所以我去到都叫咗份,再加多件素蛋糕(伯雀茶蛋糕),飲品就叫咗杯豆腐綠茶飲。全日早餐方面就不過不失,好健康,食得岀材料好用心,揀得好好,蛋都好滑。最有驚喜就係蛋糕,佢冇平時個啲咁甜,而且有好濃既茶味,忌廉都好輕,一啲都唔肥。豆腐綠茶飲都好正,有好濃既豆腐味,野飲唔苦,而且有綠茶味,好推介。環境好好,好多人當cafe。不過記得18:00前黎,因為18:00要就收啦。
  • 英式早餐
  • 豆腐抹茶
2021-06-22 349 瀏覽
九龍城閒遊,想嘆杯咖啡,剛好看到一禪,就決定坐下嘆返杯。《凍鮮奶咖啡》老公點了最愛的凍Latte ,小店選擇的咖啡豆是偏向微酸味的,飲得出咖啡豆跟連鎖咖啡店的稍有不同。《Golden Milk》我點了黃金牛奶,燕麥奶底配搭不同的香料,造成黃金牛奶,由於加了黑胡椒帶微微的辣香,另外,亦有少少薑香及肉桂,當中亦有夾雜不同香料,每種香料都不會過濃也不會太搶,很有特色《海鹽朱古力曲奇-純素》嘆咖啡下午茶當然要配少少甜食,云云當中點了海鹽朱古力曲奇。不是太甜,是可想像的味道,配襯咖啡剛好。
九龍城閒遊,想嘆杯咖啡,剛好看到一禪,就決定坐下嘆返杯。

《凍鮮奶咖啡》
鮮奶咖啡

《Golden Milk》
Golden  Milk

《海鹽朱古力曲奇-純素》
海鹽朱古力曲奇首先我要

2021-06-20
2021-05-29 364 瀏覽
🍰伯爵茶黑莓蛋糕 (Earl Grey Blackberry Cake) 💰50蛋糕伯爵味濃郁,亦有回甘味,純伯爵cream和伯爵慕絲的部份比較苦澀,黑莓的酸甜則平衡了整體的味道!.素食忌廉一樣幼滑🥰海棉蛋糕亦富有彈性!質感基本上和市面上嘅有蛋奶蛋糕沒什麼分別🤩 厲害👍🏻 其實我還點了抹茶撻的,我下一次再介紹吧(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
🍰伯爵茶黑莓蛋糕

2021-05-25