2024-04-29 109 瀏覽
家人突然生病了入咗醫院,探完病之後見到食飯,近近地落去屯門醫院主座地下ge <一粥麵 >醫肚我用咗唔同ge角度去分析一下今次ge餐飲體驗。潮式魚旦湯河份量:對於一個成年人嚟講,係勉強夠飽ge,所以可以叫多樣小食搭救味道:醫院嚟講,質素中規中矩la,魚旦又冇咩問題ge,幾十蚊嚟講又唔會話好食到飛天lor,河粉都有少少彈性ge。整體上唔鹹而且唔油膩ge。有蔥花點綴搭救。新鮮度:就是工場凍貨ge程度蔥花炸腸份量:如圖所見,兩條剪成八舊,就係小食咁樣樣味道:冇辦法始終整定哂所以條油炸鬼其實淋哂唔脆ge,另外整體嚟講都幾油膩,加啲士油會balance得好啲ge新鮮度:不要有期待la上餐速度:極度快手店員態度:正常店內環境:可以接受交通地理:有屯門醫院輕鐵站付款方法:可八達通人均消費:50蚊
我用咗唔同ge角度去分析一下今次ge餐飲體驗。

潮式魚旦湯河
新鮮度:就是工場凍貨ge程度

蔥花炸腸
份量:如圖所見,兩條剪成八舊,就係小食咁樣樣
新鮮度:不要有期待la

上餐速度:極度快手
店員態度:正常
店內環境:可以接受
交通地理:有屯門醫院輕鐵站
付款方法:可八達通
人均消費:50蚊
2023-09-01 222 瀏覽
🍴餐廳:一粥麵📍地址:屯門青松觀路23號屯門醫院大堂地下F號舖同家人入咗醫院幾日,本來以為冇啖好食啦,屯門醫院本身嘅飯菜認真真係麻麻地啲飯一pat pat,估唔到有間一粥麵喺度係咁好食!!講真真係好食過出面一粥麵嘅分店而且材料更加係十分之豐富食咗好多次牛腩雲吞麵!有兩粒超大雲吞,超多牛腩!牛腩又林又厚肉,超大嚿,忍唔住喺呢度每日都食兩次,真係講出嚟都有啲誇張😅如果大家有機會去屯門醫院不妨試下。如果員工價嘅話更加平,牛腩雲吞麵呢度46個半都算好均真。
🍴餐廳:一粥麵
📍地址:屯門青松觀路23號屯門醫院大堂地下F號舖

講真真係好食過出面一粥麵嘅分店而且材料更加係十分之豐富

如果大家有機會去屯門醫院不妨試下。

如果員工價嘅話更加平,牛腩雲吞麵呢度46個半都算好均真。
2023-04-16 242 瀏覽
一粥麵雖然是一間快餐店,但粥麵水準都好穩定。今天早餐有豬肚雞粥餐$40,可選叉燒腸粉或炒麵。首先雞粥好綿好滑,雞肉無骨的啖啖肉,豬肚爽口入口易咬,炸花生脆卜卜,驚喜粥內有江瑤柱,食到幾粒,粥味道很濃很香,超水準叉燒腸比較失望,它不是傳統包著料,叉燒肉比較少細細粒洒在腸粉上的,但勝在手拉腸粉好新鮮滑身。 加麻醬甜醬辣醬就好美味!雞粥真的很好吃驚喜
一粥麵雖然是一間快餐店,但粥麵水準都好穩定。
今天早餐有豬肚雞粥餐$40,可選叉燒腸粉或炒麵。

豬肚雞粥

加麻醬甜醬辣醬就好美味!

叉燒腸粉

雞粥真的很好吃驚喜
叉燒腸粉
2019-11-09 743 瀏覽
今日去屯門醫院探病,順便食個早餐,路過見到有一粥麵,以前都只係食過佢既午餐,今日一於試下早餐。我叫左個雞扒煎蛋早餐,配多士。雞扒有洋蔥汁,皮都煎得靚,雞肉又夠淋,調味亦都岩岩好,抵讚!不過煎蛋就有少少乾身,要配埋洋蔥汁食。如果提供埋炒蛋就更好啦!

2019-05-02 630 瀏覽
作為大西北醫院員工既一份子,係呢個生卡啦地方打工,早午餐多數都係醫院解決。唔知邊個發明長短週呢D cheap野,不過我就係受害人之一。面對星期六呢個唔應該返工既日子,唯有嘆返個靚早餐等自己冇咁難過。呢間一粥麵開係屯門醫院入面,員工有優惠價,幾抵食。我通常都係叫一份齋腸外賣返office食,埋單13蚊,很不錯。個腸粉真心無敵,我覺得仲好食過果D名牌腸粉點心店。好滑,加埋甜豉油,個口感同味道昇華到高峰。食完就面對現實開工啦...
呢間一粥麵開係屯門醫院入面,員工有優惠價,幾抵食。
食完就面對現實開工啦...
齋腸
外賣自取
齋腸
2016-04-26 880 瀏覽
我間中都去屯門醫院内覆診内科,亦要定期去抽血,有時抽血之後要吃下早餐補充體力再返工 ,亦會去下它的職員餐廳,醫院内餐廳係咩質素,大家都心知肚明,揀去光顧不能有太多要求,今次吃了火腿蛋米粉,煎蛋已經整好曬係度 .對面枱的阿伯一 邊吃一邊鬧早餐如何地差,你來得這裡不是想吃美味早餐,要美味的話不如去第二度,我的米粉算是OK,米粉又不會太硬,個湯冇咩味道,已經算是OK,涷奶茶又太甜了,整體味道都是一般,它不算難吃亦不是特別好味,醫院的餐廳算是咁 ,它的用具是即棄,十分不環保,始終人手同資源問題,這個都明白,這裡的服務就普通啦,價錢亦比其他分店貴味道火腿蛋米粉,米粉不是太硬,我覺得還可以,煎蛋都OK凍奶茶。奶茶太甜服務我覺得都OK環境不能和其他分店相比,地方不大,座位有些小迫,反正吃完好快走價錢30元,可以接受
火腿蛋米粉/凍奶茶

火腿蛋米粉,米粉不是太硬,我覺得還可以,煎蛋都OK

凍奶茶。奶茶太甜

我覺得都OK

不能和其他分店相比,地方不大,座位有些小迫,反正吃完好快走

價錢
30元,可以接受

2016-04-15
$30 (早餐)
2016-02-27 535 瀏覽
屯門山景邨一粥麵曽是我的至愛,久未幫襯,今天重臨,吃了份細蓉茶餐,雲吞還可以,從前爽囗彈牙的麵吃不到,熱奶茶欠茶味溫度吾夠,就連加六元配的喳咋糖水都三欠,欠甜度,欠溫度,欠椰漿,只餘煮得腍滑可口的豆類尚可一讚。
2016-02-01 425 瀏覽
寳貝因病入院,趁著它睡覺的空檔,開溜到樓下大堂的壹粥麵吃了一客雲吞撈麵,$31,當然,本人不是醫院工作人員,較貴是常識吧。店員態度真的很一般,我家樓下同集團分店的服務員態度還比她們好得多。一分鐘後,捧著如下圖的物體找位吃。由於分店客觀環境因素,所有食物均以即棄發泡膠盛載,極不環保。湯的熱度足夠,有點鹹。麵條很重梘水味,而且黏埋一大舊,如果不沾湯汁及蠔油根本無法下嚥,但蠔油也著實很鹹。雲吞味道尚可,是整件事唯一比較正常的東西。附上的菜心零熱度,還好菜不過老,不會咬的滿口都是渣滓。感覺頗難吃,而且賣相給人的觀感是求其整好,成PET野比你就算。雖然在這裡不能以一般雲吞麵店的標準評估。如有需要在這裡用餐,強烈建議不要叫撈麵類食物,還是吃雲吞湯麵或者吃粥吃腸粉比較安全﹖。

一分鐘後,捧著如下圖的物體找位吃。

湯的熱度足夠,有點鹹。

雖然在這裡不能以一般雲吞麵店的標準評估。

2016-01-20
2015-12-31 241 瀏覽
集團經營既一哥粥麵,係我經常幫襯既餐廳。呢度既雲吞麵,湯味濃郁,就連湯飲埋,都唔會滿口味精般口渴。雲呑既蝦同肉比例適中,而且麵煮得爽囗彈牙,冇乜野彈得落,下午茶連飲品只售二十五元,加六元仲可以多碗渣咋,不過唔知點解,只有下午茶時段可煮出如此彈牙既麵,晚餐同午餐就吃不到如此水準,問題出在那兒,有待餐廳檢討了。

2015-12-25 148 瀏覽

2015-11-08 292 瀏覽
在屯門醫院沒有甚麼好吃, 不是飯堂就是三文治和一粥麵. 這次突然想吃麵, 就選了一粥麵.這店的座位不多,找位置都等了5分鐘. 叫了一個鮮蝦雲吞牛丸麵, 麵很少, 雲吞只有3顆, 牛丸只有2顆, 份量有點兒少。湯底過於清淡, 沒有味道, 香蔥味也不夠, 麵很爽口而且沒有鹼水味; 雲吞皮薄料多, 鮮蝦大隻, 而且很爽口, 牛丸很爽口彈牙,有少少筋, 但是沒有牛肉味, 很明顯不是手打, 只是凍肉店所賣的品質; 份量少, 但價錢貴, 不值.