2023-10-29 97 瀏覽
周日原本是預計去麥記食件pancake ,見過了十一點 都係試下隔離的一粥麵。見到有個生滾薑絲牛肉通心粉 $31 包一杯飲品,一件多士及疍。我走多士,都覺得超值。薑絲牛肉都好,回家加了點黑椒粒,添加味道層次。牛肉雖然不是超班,但都滑嫩,炒疍下次可以改荷包疍會好D。今天烚疍賣晒不然烚疍是最佳。最初還以為過了十一點就唔係三十蚊,點知是全日價,真係退休之選,實在可以再訪。下次試埋干炒牛河,佢話即叫即做 ,究竟係咪真?
2023-01-21 192 瀏覽
香港不論連鎖快餐店抑或茶餐廳,大多都有供應雞髀紅豆冰茶餐,可謂一個經典配搭!主打粥同麵嘅「一粥麵」,下午茶市亦推出雞髀紅豆冰餐。舊年同樣嘅茶餐只係賣 $26,到今時今日物價飛漲嘅 2023 年,雞髀紅豆冰餐索價 $34。相比舊年,呢個餐貴咗超過 30%。 但相似嘅下午茶,茶餐廳分分鐘賣得更貴。雞髀無骨,至於係咪更方便食用,就視乎食家享唔享受揸住雞髀骨咬雞髀。紅豆冰並沒有走甜/少甜選項,因為甜味大部分嚟自預製紅豆,甜度不算過高,可以接受。另加 $9 追加喳咋糖水。足料,值得讚。多款豆類材料。食物啱口味的話,連鎖快餐店可是方便相宜之選!

但相似嘅下午茶,茶餐廳分分鐘賣得更貴。

雞髀紅豆冰餐

另加 $9 追加喳咋糖水

足料,值得讚。

多款豆類材料。

喳咋糖水

食物啱口味的話,連鎖快餐店可是方便相宜之選!
2023-01-04
  • 喳咋糖水
2021-07-07 335 瀏覽
中午lunch時分去買兩個套餐,一個雲吞麵加個炸兩腸40蚊都幾抵食,另一個餐係豬潤粥加蘿蔔糕48蚊。 雲吞麵係鹼水麵,個湯底就夠味,但個麵食食下有啲苦味,唔知係咪關鹼水事,結果食淨半碗。雲吞就正常發揮,有蝦,皮亦都算滑溜。個油炸鬼都幾好食,唯獨過腸粉皮有啲鞋。豬潤有啲偏un,蘿蔔糕就煎過龍,唔脆之餘又有啲林。 最大問題係佢包裝兩個餐都要塞落去一個大膠袋入面,底下唔放紙皮,結果行到返屋企入面啲雲吞湯底同埋學生餐送嘅紅豆冰瀉曬出嚟,冇咗一半。
2019-08-13 552 瀏覽
今朝起身想食粥,於是去咗商場入面嗰間《一粥麵》食早餐。呢度唔單止有中式早餐,仲有各款西式早餐可供選擇。我叫咗碗香茜魚粒粥+炒麵,盛惠$30。魚粒粥都幾大碗,入面有大大粒魚肉,餐牌上話選用環保魚,其實唔知佢哋用咩魚,食落亦冇乜鮮味。炒麵賣相還可以,不過就乾身咗啲,唔夠熱,味道普通。呢類連鎖快餐店通常都有中式早餐提供,但在味道及風味上,絕對比唔上傳統粥麵舖。如果想食有番咁上下水準嘅粥麵,都係要回歸舊式粥面小店。
今朝起身想食粥,於是去咗商場入面嗰間《一粥麵》食早餐。

呢度唔單止有中式早餐,仲有各款西式早餐可供選擇。

我叫咗碗香茜魚粒粥+炒麵,盛惠$30。

炒麵賣相還可以,不過就乾身咗啲,唔夠熱,味道普通。

如果想食有番咁上下水準嘅粥麵,都係要回歸舊式粥面小店。
2019-07-30 212 瀏覽
屋邨商場入面搵食。好多都係大型連鎖店。見一粥麵早餐配搭相對唔同少少。所以就揀左佢。鮮牛肉通粉+脆皮腸+炒蛋+炸魚+蘿蔔糕+中茶。咁多野食都只係$39。兩個女仔食應該都夠。執餐哥哥態度好好。有求必應。炸魚寫話係用環保魚柳。魚柳厚身炸粉薄。冇雪藏味。唔會炸到又乾又鞋。質素幾高。脆皮腸個皮堅脆。配左燒汁。炒蛋預先調左味。蘿蔔糕唔會得舊粉。可以揀要多士。中茶係茉莉花茶茶包。呢個價錢真係性價比好高。略嫌通粉質感爭啲。入口爽口不過咬多兩啖粉感好高。
屋邨商場入面搵食。好多都係大型連鎖店。
見一粥麵早餐配搭相對唔同少少。所以就揀左佢。
鮮牛肉通粉+脆皮腸+炒蛋+炸魚+蘿蔔糕+中茶。
咁多野食都只係$39。兩個女仔食應該都夠。

執餐哥哥態度好好。有求必應。

炸魚寫話係用環保魚柳。魚柳厚身炸粉薄。
冇雪藏味。唔會炸到又乾又鞋。質素幾高。

脆皮腸個皮堅脆。配左燒汁。炒蛋預先調左味。
蘿蔔糕唔會得舊粉。可以揀要多士。
中茶係茉莉花茶茶包。呢個價錢真係性價比好高。
略嫌通粉質感爭啲。入口爽口不過咬多兩啖粉感好高。
2019-07-30
$39 (早餐)
2018-10-30 345 瀏覽
經過一粥麵見到有新搞作一人一邊爐好似好吸引,即刻叫個酸菜魚火鍋同羊腩煲黎試下。酸菜魚煲好足料,食落啖啖魚肉,湯底味濃好夠味! 打邊爐配料唔多選擇, 好在個鍋本身已經好足料,唔加配料都夠食。酸菜魚湯滾肥牛,味道特別,值得一試!羊腩煲, 羊腩大大件, 入味得黎又易咬, 加埋枝竹煲到入晒味真係好正! 分量唔會太少, 算適中啦, 個汁勁好味。

酸菜魚煲好足料,食落啖啖魚肉,湯底味濃好夠味!

2018-02-03 268 瀏覽
今日天氣仍然寒冷,朝早起身個頭暈陀陀,有點耳水不平衡。食晏諗住食碗粥,就去咗一粥麵。叫咗碗皮蛋瘦肉粥,但淨一碗粥又好似唔夠,叫多個蘿蔔糕。等咗好耐,仲意為漏單,問女店員佢先話煎緊要等陣,點解俾錢買飛時唔早講要時間要即整等等,又再繼續等,又過咗一陣,問男店員仲要等幾耐,佢直頭無理我,😡😡😡究竟係咩態度!終於有啦拎咗返屋企,打開個蘿蔔糕,燶咗嘅... 原來等勁耐就係等呢個燶咗嘅蘿蔔糕😡😡😡皮蛋瘦肉粥加蘿蔔糕要40元,唔係平嘅囖,仲食再一肚氣。😡😡😡碗粥就一般咁啦!

叫咗碗皮蛋瘦肉粥,但淨一碗粥又好似唔夠,叫多個蘿蔔糕。

皮蛋瘦肉粥,蘿蔔糕
2017-11-04 193 瀏覽
夜晚同朋友唔知食咩好,想食清淡啲就諗起呢間一粥麵的粉粥麵都唔錯,又抵食,就入咗黎食。夜晚食飯時間都幾满座,都要等下先有位。叫咗個雲吞麵同齋腸粉,加埋都唔過40蚊。雲吞麵有3粒雲吞,做法同正宗細蓉一樣,匙羹同雲吞擺係麵下面,麵無咩皂水味,但十分爽口彈牙,雲吞的蝦同豬肉都好新鮮,好入味,湯底清甜,仲有少量韭黃係面。腸粉係值得一讚,係布拉腸粉,很滑身,米味重,就咁淋上豉油食都好夠味,一個人可以食晒一碟。
夜晚食飯時間都幾满座,都要等下先有位。
叫咗個雲吞麵同齋腸粉,加埋都唔過40蚊。
2015-10-13 469 瀏覽
腸粉炸兩,以往食都小會如此淡口,醬汁感覺是轉了供應商。炸兩一如以往的脆口,就是麻醬和甜不同了腸粉皮還好,但不夠薄身,外界一些店舖,外皮是可以做很薄身,以前這家一粥麵都會好點的,現在好像真的差了。。。可能是集團通病吧!

腸粉炸兩,以往食都小會如此淡口,醬汁感覺是轉了供應商。
炸兩一如以往的脆口,就是麻醬和甜不同了
2014-01-05 203 瀏覽
記回早前的,上個禮拜六剛開始生病的時候人很累只想吃得清淡點,就跑到附近買粥品來做晚餐,選擇也算多的還記得以前跟老妹2個人在家的時候,會幫常常光顧現在嘛,我常跑到澳門去在家的日子並不多,所以呢....很久都沒吃過了但品質明顯地沒初期般美味這個皮蛋瘦肉粥,水狀般稀質味道也算普普通通,裡頭的肉很粗糙吃個粗飽就好了但另外沒拍到的蘿蔔糕有比較好吃,沒以前般重粉感吃到更多的蘿蔔絲,但要不是生病的話再光顧的機會也不高
記回早前的,上個禮拜六剛開始生病的時候人很累
只想吃得清淡點,就跑到附近買粥品來做晚餐,選擇也算多的
還記得以前跟老妹2個人在家的時候,會幫常常光顧

現在嘛,我常跑到澳門去
在家的日子並不多,所以呢....很久都沒吃過了
但品質明顯地沒初期般美味
這個皮蛋瘦肉粥,水狀般稀質
味道也算普普通通,裡頭的肉很粗糙
吃個粗飽就好了

但另外沒拍到的蘿蔔糕有比較好吃,沒以前般重粉感
吃到更多的蘿蔔絲,但要不是生病的話再光顧的機會也不高
慶祝紀念
聖誕節
*想食雲吞麵,見一粥麵有TEA食,便叫一份細蓉跟冰鎮奶茶(+$5) 雲吞 有三小粒(太細粒),皮夠薄,蝦肉夠爽彈,夾上麻油香味既豬肉 算滿意麵底 生麵爽彈,份量好少,只有五,六口 不滿意湯底 清清淡淡,有少少韭黃 都可以凍奶茶 加5蚊就比冰鎮奶茶,夠晒冰凍,茶味及奶滑均勻 滿足
麵底 生麵爽彈,份量好少,只有五,六口 不滿意
湯底 清清淡淡,有少少韭黃 都可以
凍奶茶 加5蚊就比冰鎮奶茶,夠晒冰凍,茶味及奶滑均勻 滿足

2012-09-10 99 瀏覽
無飯少女(haha)今晚在屋企附近壹粥麵食dinner, 呢間野係屬於大家樂集團, 供應粥麵類食物, 亦有供應大家樂式的快餐, 價錢比大家樂貴些少, 但係絕對物有所值.今日好胃口, 唔食粥麵, 叫左大家樂皇牌之一- 排骨菜飯. 壹粥麵鋪頭較小,客量亦較少 不會預先預備太多食物, 所以好多野都係即叫即整, 一個排骨菜飯等左我十多分鐘, 但係好野食我係唔介意等, 排骨菜飯出場lu, 三塊油潤大排骨躺在菜飯上, 一口咬落去, 肉質軟腍, 骨肉分離, 排骨腌得夠味, 仲有陣陣米酒香, 炸得香酥可口. (我覺得仲好食過鼎X豐的炸排骨)伴菜有炸豆腐粒粒同埋肉燥, 好新鮮好好味呀!!隨餐附紅蘿蔔粟米排骨湯, 料少水多, 太稀了之前食過美X快餐難以下咽的焗豬排飯(焗豬排飯好難難食,但係美X o個個…, 頓時覺得依個排骨飯如天上之味唔該大財團唔好淨係識得加價, 應該好好嚴控出品品質, 先可以留住客人的心和銀兩
無飯少女(haha
)今晚在屋企附近壹粥麵食dinner,
呢間野係屬於大家樂集團, 供應粥麵類食物,

今日好胃口, 唔食粥麵, 叫左大家樂皇牌之一- 排骨菜飯.
一個排骨菜飯等左我十多分鐘, 但係好野食我係唔介意等,

伴菜有炸豆腐粒粒同埋肉燥, 好新鮮好好味呀!!
隨餐附紅蘿蔔粟米排骨湯, 料少水多, 太稀了

頓時覺得依個排骨飯如天上之味

2012-09-10
2011-06-30 97 瀏覽
同軒仔一班FD 打完波散隊 4:15 走到此處HEA下 TEA一TEA一粥麵既其他分店 久不久我也會幫趁 但水準麻麻(尤其是樂富果間)所以食個TEA 係OK 冇期望就唔會失望..點了熱狗 $17 冰鎮奶茶+$4 超值 (太興好飲係真 但個TEA SET要收倍價錢 離譜)熱狗 熱辣辣炮製 好鬆脆 醬汁用上我最喜歡既"黃色蛋黃醬" 超多醬超好味冰鎮奶茶 得 .. 去開尼頭 會有下次

所以食個TEA 係OK 冇期望就唔會失望..
點了熱狗 $17 冰鎮奶茶+$4 超值
(太興好飲係真 但個TEA SET要收倍價錢 離譜