2021-04-07 61 瀏覽
係石峽尾較舊色既屋邨入面,竟然都俾我發現到間佈置咁優雅既小清新西餐廳casa kitchen ,現代化既西餐廳即刻同古舊既屋邨形成強烈既對比,我就緊係要入去捧下場啦原來係馬鞍山已經有分店,仲做埋到會美食,如果今次食完想再encore,唔知佢肯唔肯送去我屋企呢餐廳係以自助形式落單,即係睇岩食咩就去收銀處落單,食物稍後會送到你面前我同朋友叫左個set lunch,跟餐可以揀雜菇湯或沙律,同埋包杯熱飲添估唔到屋邨入面嘅西餐廳水準咁高,醬汁creamy,一d都唔稀,仲有唔少雜菇,素食人仕或者想食得清d既朋友都可以一試呢度連漢堡包都有得食,薯條非常粗身,外層好脆,好有薯味中間有煙肉、芝士同手打既安格斯牛肉蜜糖芥末醬真係呢個包既靈魂我地仲追加左份小食,下次叫到會叫呢款雞翼都唔錯跟餐加$15就有咁靚既甜品,真係可以係度同朋友傾下計,聚下舊
黑松露雜菌忌廉汁扁意粉
呢度連漢堡包都有得食,薯條非常粗身,外層好脆,好有薯味
手打安格斯牛肉煙肉漢堡配薯條牛油栗米
中間有煙肉、芝士同手打既安格斯牛肉
蜜糖芥末醬真係呢個包既靈魂
我地仲追加左份小食,下次叫到會叫呢款雞翼都唔錯
香草蜜糖雞翼
朱古力奶凍
藍莓芝士餅
1K
2021-04-05 55 瀏覽
最近我發現原來在石硤尾一間街市內有間特色餐廳🍴, 我覺得是隱世石硤尾餐廳,而且食物和環境都很好!早前到了Casa Kitchen 石峽尾南山店,店員很友善,而我們點了分別有全日早餐、慢煮豬扒配薯蓉和小食的蒜炒野菌!我自己很喜歡這慢煮豬扒,是用心之作,肉質鮮嫩又腍,配以醬料更是吸引了!而全日早餐一向十分豐富的食物,有煙肉、煙三文魚、炒蛋、野菌,全牛油多士等等, 滋味非常啊!Casa Kitchen 石硤尾南山村南山商場地下1號舖

石硤尾南山村南山商場地下1號舖
2021-04-03 91 瀏覽
石硤尾南山邨🏠向來都係Cityu同BU學生的平民飯堂🥢,除左出曬名的品香樓之外,仲有間隱世西餐廳🍴,今次一場黎到就試下💁🏻‍♀️👉 水牛城雞翼餐廳先炸好雞翼🐓再果上酸酸辣辣的水牛城醬汁,食落好脆口開胃,但有少少🤏🏻乾柴,不過醬汁搭救😎👉 吉列炸蠔呢個最推薦俾大家超有驚喜😆,炸到黃金色脆卜卜的外表配上裡面軟嫩的蠔肉,外脆內軟🤤🤤🤤👉 羅勒青醬蝦仁扁意粉我對青醬意粉🍝要求好高,所以往日友人會親自下廚😂 估唔到係出面都食到唔錯的青醬意粉,意粉彈牙煮得剛剛好👍🏻,青醬帶有少少松子香配埋大大粒蝦仁🍤,成個層次豐富左好多🙆🏻‍♀️👉熱情果芒果撻最後係不得不試的熱情果芒果撻🥧,酸酸甜甜非常開胃,啱曬E家熱辣辣🔥的天氣😂

👉 水牛城雞翼

吉列炸蠔
羅勒青醬蝦仁扁意粉
熱情果芒果撻
2021-03-22 72 瀏覽
Finally had a chance to come for lunch. Compared to other restaurant in the public house estate, it has a rather high end decoration, though it served like a fast food restaurant that guests ordered first before taking a seat. For a simple lunch, I ordered a lunch set with the Pasta with Spanish ham and clam in tomato sauce. The set came with a soup and a drink. Today’s soup is a pumpkin cream soup and I ordered a coffee. They’re were so far so good. To the pasta, I was first amazed with the al

For a simple lunch, I ordered a lunch set with the Pasta with Spanish ham and clam in tomato sauce. The set came with a soup and a drink. Today’s soup is a pumpkin cream soup and I ordered a coffee. They’re were so far so good. To the pasta, I was first amazed with the al dente texture it was made. It passed the first criteria of good pasta. Then i was disappointed immediately with the first taste. The restaurant was too generous with salt, I believe. All too salty that I can’t finish which is very rare for such portion. And the Spanish ham was served in cube. I think it’s better to serve thin slice to reduce a bit of the salty flavour.

2021-03-22
2021-02-21 155 瀏覽
今日去食呢間新嘢 係街市入面嘅不過我稍為遲咗少少先寫呢間嘅食評啦已經係上年食嘅Casa Kitchen其實都係普通茶餐廳嘅餐牌啦蒜香辣椒蜆肉意粉 $39味道唔錯ok嘅有少少蒜香味 加只係少少辣味所以唔算好辣意粉份量適中但由於呢個係下午茶餐黎所以$39係好抵食嘅招牌雞扒煎蛋飯 $56呢間係午餐餐牌嘅$56仲有個羅宋湯嘅質素ok嘅雞扒都煎得香嘅餐飲啦都係一般餐飲冇咩特別嘅不過杯檸茶佢係用膠杯上總結:估唔到而家呢間嘢已經累積咁多好評但其實都唔錯嘅主要係座位比較寬闊嘢食質素ok下午餐好抵食Lunch就都可以嘅有湯有嘢飲都係$50幾
今日去食呢間新嘢

Lunch就都可以嘅
有湯有嘢飲都係$50幾
2020-07-12
2021-02-17 116 瀏覽
估唔到公屋商場都有間cafe,外觀雖然無乜特別,裡面裝修格局同一般餐廳無乜分別,但個menu好似幾吸引。一早睇中左佢地個甜品set,一心諗住去試試佢。門口有個雪櫃可以睇下實物再落單,蘋果批真人同上鏡差好遠,所以揀左檸檬蛋白批。賣相非常唔錯。不過,蛋白無乜味,唔夠香。檸檬批比想像中甜。好在叫左咖啡,平衡下。講唔得上好好食,但 38 蚊有批有野飲,你仲想點?呢個價錢,呢個質素,我覺得算係咁啦。下次去完 jccac,唔一定落深水埗搵食,去呢度順便參觀埋南山邨,都唔錯丫?

檸檬蛋白批
檸檬蛋白批
2020-11-22 1851 瀏覽
估唔到石硤尾呢度有間咁平民化嘅西餐廳,餐廳比較上係自助形式,俾錢買完嘢食先至坐低,而食物嘅種類好多,而且價錢都好相宜。雙重芝士牛肉醬薄餅10吋$88呢個Pizza食落好似食緊肉醬意粉咁,但係加咗落去個Pizza度,而且芝士亦都比一般嘅肉醬意粉多好多,薄餅底算係薄嘅嗰一種,邊邊位烤得好香脆,好似餅乾咁。而中間位有好多餸同埋好多汁,成個薄餅底吸左啲汁,好入味,而且餅底比起一般食到更加煙銀嘅感覺。九安士美國安格斯西冷牛扒配紅酒汁$148安格斯牛扒叫咗七成熟,食落嘅肉質比起想像中更加林啲,好似食緊五成咁樣,表面煎得好香脆,裏面鎖住晒啲肉汁味,而且份量好大,個汁又配得啱啱好。特別鍾意係佢配有原個烤大蒜頭,每一粒蒜頭都烤到好林,可以好似醬咁樣搽上去牛扒嘅表面,喺平民嘅西餐廳好少何食到咁用心整嘅蒜頭。香煎帆立貝墨魚汁燴飯$68呢一個飯真係抵到爛,只係$68但係份量好多,墨魚汁仲加上好多洋蔥同埋蒜頭去燴呢個飯,每一啖嘅精華都入晒落去啲飯到,而且啲飯嘅軟硬度適中,粒粒分明得來又唔會好硬,再配上上面嘅芝士真係好好食,但係因為個飯嘅味道好出嘅關係,帆立貝相對地顯得冇咁夠味,但總括而言都係一個好值得嘗試嘅燴飯

雙重芝士牛肉醬薄餅10吋$88

九安士美國安格斯西冷牛扒配紅酒汁$148

香煎帆立貝墨魚汁燴飯$68

呢一個飯真係抵到爛,只係$68但係份量好多,墨魚汁仲加上好多洋蔥同埋蒜頭去燴呢個飯,每一啖嘅精華都入晒落去啲飯到,而且啲飯嘅軟硬度適中,粒粒分明得來又唔會好硬,再配上上面嘅芝士真係好好食,但係因為個飯嘅味道好出嘅關係,帆立貝相對地顯得冇咁夠味,但總括而言都係一個好值得嘗試嘅燴飯。
2020-10-28
{性價比極高的餐廳👍🏻👍🏻👍🏻}.❣️三重蟹忌廉汁意大利扁麵 $64先講價錢已經冇得輸!份量好多!細食女仔未必食得曬🙈材料豐富,有蟹柳🦀蟹🦀籽蟹肉🦀!加埋質地啱啱好嘅忌廉汁!冇100分都有99分!.❣️Periperi南非香辣燒春雞配薯條,沙律 $88呢個真係100分❤️❤️❤️我男朋友每食一啖都讚一次!🤣🤣🤣原來periperi係其中一種辣椒味,隻雞啲肉汁多到痴線,好似慢煮出黎咁,問左老闆原來係焗嘅,冇唸過可以做到呢個效果!配埋淡淡嘅香辣醃料,真係冇得頂!.❣️0.5kg藍青口 $88可以揀白酒汁,龍蝦汁,冬陰功汁!我哋揀咗白酒汁,白汁質地啱啱好,青口份量都好多!不過比起主菜價錢比例就貴少少🙈.📝總結性價比極高的餐廳!不過如果唔熟嗰頭就要搵一陣先得🤣!真心推薦大家去👍🏻👍🏻.❣️食完俾分時間❣️🌟食物: 8.5/10🌟環境: 7.5/10🌟服務: 8/10🌟打卡: 8/10🌟推介: 8/10.📍 Casa Kitchen 石硤尾南山村南山商場地下1號舖
{性價比極高的餐廳👍🏻👍🏻👍🏻}
❣️三重蟹忌廉汁意大利扁麵 $64
❣️Periperi南非香辣燒春雞配薯條,沙律 $88
❣️0.5kg藍青口 $88
可以揀白酒汁,龍蝦汁,冬陰功汁!
📝總結
📍 Casa Kitchen
石硤尾南山村南山商場地下1號舖
2020-11-18
2020-11-11 106 瀏覽
南山村街市其實有間非常神秘隱世屋村西餐。開業已經一段時間,我通常午餐去食,佢哋兩星期會轉一次Menu,其實大部份食物我都食過,大多數都好高質。佢個餐湯好好飲,我十分推介。雖然佢個Menu每次大概只有10款餐揀,但係都幾任君選擇,要意粉有意粉要飯有飯,想食light d佢都會有個沙律。今次order左煙三文魚牛油果沙律,沙律份量好大,煙三文魚同牛油果都好多,非常足料,唔係其他西餐廳好求其嘅沙律啊,價錢只係50幾蚊,就咁食個沙律都好夠飽。我特別鍾意佢沙律嗰塊酸種包,細細塊食晒都唔怕肥啊。職員服務態度非常之良好,個個都好有禮貌,係想靜靜食個飯嘅不二之選。

2020-11-08 119 瀏覽
朋友介紹,秘密花園三式蟹扁意粉:賣相幾靚喎,價錢幾十蚊,好抵喎。。個汁味好濃,撈埋d蟹籽一齊食,另一蕃口感。扁意粉咬口十足,唔會太硬,個人覺得好出色。芝士牛肉pizza:我要左個細pizza,每人2件剛剛好,可以試多一款野食。薄脆底,個肉醬唔咸,加埋芝士,好夾喎。。中意食薄pizza既你,一定要試龍蝦汁青口(500g):講明有500g,睇得出間餐廳既誠意,用龍蝦汁煮,好特別,出面好少會試到。炸魚薯條:賣相一流,完全睇唔出只係幾十蚊。炸魚嫩滑,點埋個醬,好味。薯條炸得剛好,一d都唔干身。評價:會再去食,因為真係抵,食咁多,人頭都係$150,去邊度搵
朋友介紹,秘密花園

三式蟹扁意粉:賣相幾靚喎,價錢幾十蚊,好抵喎。。

芝士牛肉pizza:
我要左個細pizza,每人2件剛剛好,可以試多一款野食。
薄脆底,個肉醬唔咸,加埋芝士,好夾喎。。
中意食薄pizza既你,一定要試

龍蝦汁青口(500g):

炸魚薯條:

評價:
會再去食,因為真係抵,食咁多,人頭都係$150,去邊度搵
  • 英式手指炸魚配粗薯條
2020-11-08 960 瀏覽
星期五晚和先生外出用膳,在南山邨食個西餐,是在街市旁的Casa Kitchen。餐廳佈置走小清新路線, 置身其中,感覺自然舒服。餐牌圖文並茂,而且會寫明有幾公斤的青口、幾多隻雞翼等等,相當清晰。我倆選擇了什錦拼盤作為 starter, 當中包括炸薯條、蜜燒雞翼三隻、炸雞塊三件和吉列炸蝦三隻。 薯條是我喜歡的粗薯條, 豐滿的薯蓉更有口感。 燒雞翼甜美 可口。 炸雞塊和吉列炸蝦是香脆之選, 配合茄汁或沙律醬,更見美味。 旁邊有少許沙律,以黑醋調味,中和熱氣的感覺。第一道主菜是紅酒燴牛尾意大利扁麵。 意大利扁麵煮得恰到好處,口感控制得剛剛好, 軟硬適中也彈牙。 牛尾煮得很入味 ,也很軟淋。第二味是味噌燒三文魚柳配薯泥雜菜沙律。 這也是另一個入味之選,三文魚燒得鹹香十足, 令人愈食愈起勁, 分量也多。 配合薯泥和雜菜沙律, 令營養和口感加倍豐富。他的飲品是海鹽焦糖鮮奶咖啡, 海鹽和焦糖形成了 美味的對比, 也是一個上佳的配搭, 加上香滑鮮奶, 令整杯咖啡 味道更加豐富。我的飲品是藍蝶白桃寒天梳打。 顏色配搭 夢幻, 味道清新怡人,加入寒天更有咬口。

餐廳佈置走小清新路線, 置身其中,感覺自然舒服。

2020-11-04 98 瀏覽
-同男朋友經過難得去左石硤尾附近就去咗南山邨一間隱世小店食lunch個位都幾入下而家個市咁差,再加上結婚使費大食個好d 嘅lunch 都唔平呢間小店價錢實惠平均唔使$100就已經有個set lunch🐮紐西蘭牛肉眼扒 $88唔錯,肉質都唔錯😍食得好開心🐷香煎慢煮美國黑豚 $72個野菌燒汁同啲黑豚肉配搭得好好,好開胃有啲唔夠喉佢好似d 甜品好吸引可惜太飽無試到Overall 2個set lunch 加埋小食雞翼,都唔洗$200
同男朋友經過難得去左石硤尾附近
就去咗南山邨一間隱世小店食lunch
個位都幾入下
而家個市咁差,再加上結婚使費大
食個好d 嘅lunch 都唔平
呢間小店價錢實惠
平均唔使$100就已經有個set lunch
🐮紐西蘭牛肉眼扒 $88
唔錯,肉質都唔錯😍
食得好開心
🐷香煎慢煮美國黑豚 $72
個野菌燒汁同啲黑豚肉配搭得好好,好開胃
有啲唔夠喉

佢好似d 甜品好吸引
可惜太飽無試到

2020-11-03 100 瀏覽
Casa Kitchen晚餐選擇黎丁新開富特色嘅南山村隱世美食集中地😆👏🏻主廚推介系列: 「味增燒三文魚配薯泥+雜菜沙律🥗」三文魚扒勁大份👍🏻肉質好,即使🔪切開都唔會散開,加埋薯蓉好飽好滿足「真空慢煮香煎美國豬扒配蘋果蓉配薯泥+雜菜沙律🥗」慢煮豬扒切開又淋又夠juicy調味做得好好小食:「燒春雞拼薯條」新鮮熱辣出爐嘅春雞,外皮香脆雞肉唔乾好好味😋香味俱全特飲:「玫瑰荔枝梳打」玫瑰🌹+荔枝梳打帶來味蕾清新享受,帶來意想不到的清新感覺甜品時間:「蘋果批」香甜可口美味,美中不足嘅係凍但味道係好食😋「火焰蛋白檸檬撻🍋」酸酸甜甜咁好醒胃,檸檬撻再配上火焰蛋白,中和咗酸既味道,有清甜既感覺
晚餐選擇黎丁新開富特色嘅南山村隱世美食集中地😆👏🏻
主廚推介系列:
小食:
特飲:
甜品時間:
「蘋果批」香甜可口美味,美中不足嘅係凍但味道係好食😋
「火焰蛋白檸檬撻🍋」
2020-10-24
星期六和男友由太子開始閒逛到石峽尾,決定在這個舊區找食, 行左十分鐘都決定唔到食乜野, 最終都要出動 OPENRICE , 找到一間幾似樣既西餐廳 , Casa Kitchen 位於南山村內, 經過街市就會找到 Casa Kitchen 。 餐廳裡面積一點都唔細, 想Chill 啲可以坐戶外。當晚差不多六時來到, 系時候開餐了 。看看餐牌,絕大部份的單點菜式只是一百元以下,超抵食,基本上已經唔使睇價錢點菜。我們決定由頭盤開始 首先店員奉上是男友欽點的頭盤 $58 蜜瓜配襯巴馬火腿 , 基本上這個組合就是無得輸, 但最吸睛的地方是哈蜜瓜超大件、厚切,足足有半個哈蜜瓜的份量, 加上哈蜜瓜又甜又多汁和巴馬火腿的咸香平衡得天衣無縫。 紅酒燴牛尾意大利扁麵 $68 牛尾炆得夠鬆化, 亦無痴牙, 可惜碎上睇落無咁靚,不過以只是六十幾蚊 ,收貨啦。 意大利扁麵爽滑, 紅酒汁加了蕃茄、蒜片、紅蘿蔔、蘑菇片等煮,令醬汁更甜,但略嫌汁稀左小小不能掛麵。味噌燒三文魚柳配薯泥,雜菜沙律 $74​燒三文魚食得多,味噌

餐廳裡面積一點都唔細, 想Chill 啲可以坐戶外。
當晚差不多六時來到, 系時候開餐了 。

我們決定由頭盤開始

首先店員奉上是男友欽點的頭盤 [巴馬火腿伴蜜瓜] $58

紅酒燴牛尾意大利扁麵 $68

味噌燒三文魚柳配薯泥,雜菜沙律 $74​
燒三文魚食得多,味噌燒就第一次食,
以為味噌會好咸就錯曬,三文魚搽左味噌醬,燒出嚟也特別金黃,咸度亦岩岩好,味道充滿層次,火喉也恰當,外脆內軟,魚油十分豐富,配埋一大墟薯蓉,很有壓場感,好食到不得了。

主菜可以加錢配飲品,我哋點既特飲就係正價計。
柚子檸蜜 $24、玫瑰荔梳打 $32

飲品就正正常常啦。

本來想食埋甜品, 不過大家都太飽吃不下了
2020-10-24 77 瀏覽
鹽燒青魚伴青醬意大利麵($62)第一個上嘅菜 青醬酸酸地好開胃😍😍醬汁沾滿所有意粉 鯖魚好熱係岩岩煎起 龍蝦汁海鮮燴飯($88)燴飯份量好多 有蝦有青口有帶子 燴飯唔會太林口感剛剛好 龍蝦湯味濃芝士肉醬焗薯條($52)呢個係我嘅至愛肉醬多到好似肉醬意粉咁呀芝士好香好鹹好正0.5kg藍青口白酒汁($88)仲叫咗個白酒煮青口 個醬汁煮得好香有少少白酒好味同事亦都夠鹹 青口新鮮肥美有肉呢度環境唔錯 地方夠大可以坐好耐 而且價錢合理下次經開呢頭會再食👍🏼👍🏼

鹽燒青魚伴青醬意大利麵($62)

龍蝦汁海鮮燴飯($88)

燴飯份量好多 有蝦有青口有帶子
燴飯唔會太林口感剛剛好 龍蝦湯味濃

芝士肉醬焗薯條($52)
呢個係我嘅至愛肉醬多到好似肉醬意粉咁呀芝士好香好鹹好正

0.5kg藍青口白酒汁($88)