2020-10-24 98 瀏覽
-🔸巴馬火腿伴蜜瓜 $24 🔸紐西蘭牛肉眼扒 $88🔸自家製手打牛肉芝士漢堡 $74-今日到訪咗石硤尾南山村一間隱世西餐廳,喺屋村裡面有間小清新嘅cafe令人眼前一亮。而且午市套餐最平$56就有交易,跟餐湯/沙律同飲品,價錢平民之餘食物都幾高質喎😳前菜點咗巴馬火腿伴蜜瓜,大大舊超甜多汁嘅哈密瓜,配上咸香嘅巴馬火腿真係最佳配搭。主菜肉眼扒揀咗五成熟剛剛好,大大塊得嚟軟嫩有肉汁;另一款手打牛肉漢堡都係用料新鮮,漢堡扒又厚又多汁。兩份主菜都配連皮粗薯條,熱辣辣好香脆~

🔸巴馬火腿伴蜜瓜 $24
🔸紐西蘭牛肉眼扒 $88
🔸自家製手打牛肉芝士漢堡 $74

2020-10-23 94 瀏覽
住石硤尾好友推介Casa餐廳全日不收加一,好食又抵食,南山村南山商場地下1號舖,餐廳環境寬敞,裝修像渡假屋的feel 戶外擺有植物,感到悠閒輕鬆。我們點左白酒忌廉藍青口$88,青口不算大粒,粒粒都好厚肉脹卜卜很鮮甜,有白酒清香和忌廉的滑,非常美味10吋雙重芝士牛肉醬薄餅$88芝士味香,牛肉醬美味,薄餅底很脆口,很好吃👍泰式冬陰功鮮蝦意大利麵$62意粉索滿冬陰功味香濃帶微辣,真惹味好吃,配大大粒蝦仁🍤爽口彈牙,無得彈。味增燒三文魚配薯蓉 $74三文魚煎得外脆內軟👍魚肉質嫩滑,灑些檸檬汁🍋帶出魚鮮味。
白酒忌廉煮青口

10寸雙重芝士牛肉醬薄餅
10吋雙重芝士牛肉醬薄餅$88
芝士味香,牛肉醬美味,薄餅底很脆口,很好吃👍
泰式冬陰功鮮蝦意大利麵$62
三文魚柳配薯蓉
味增燒三文魚配薯蓉 $74
三文魚煎得外脆內軟👍魚肉質嫩滑,灑些檸檬汁🍋帶出魚鮮味。
白酒忌廉煮青口
10寸雙重芝士牛肉醬薄餅
三文魚柳配薯蓉
  • 冬蔭公鮮蝦義大利麵
  • 味噌燒三文魚柳配薯蓉
2020-10-23 577 瀏覽
今日同閨蜜慶生,我哋去左一個打卡熱點,懷舊嘅屋村 - 石硤尾南山村。逛嘅時候,同時發現咗呢間門面裝修得幾靚嘅餐廳,然後閨蜜就話不如去呢度食晚飯吧。呢度畀人嘅感覺好乾淨整齊,內裏環境都幾好,空間夠大之餘又坐得舒服。餐牌都幾多選擇,呢度係用點餐紙點餐,自己鍾意食乜就寫乜。我哋叫咗個沙律,小食,薄餅,燴飯,飲品同甜品。沙律係田園雜菜沙律配煙三文魚,黎到嘅時候就覺得好驚喜。沙律擺盤擺得好靚,煙三文魚又夠大塊。沙律菜新鮮爽口,呢度用咗黑醋嚟做醬汁,食落酸酸的,好開胃。小食就叫左黑松露薯條,份量都幾多,薯條係剛剛炸起,入口真係又香又脆,鹹鹹地,有黑松露味道,閨蜜就最喜歡點茄汁食,佢超鐘意。燴飯係香煎帆立貝墨魚汁燴飯,賣相幾好。帆立貝煎得剛好,不會過淋。呢個燴飯嘅墨魚汁濃度剛好,唔會傑撻撻,入口亦唔會太黏,黐住晒,鹹度剛好。燴飯軟硬適中,整體口感同味道都唔錯。Pizza係8寸巴馬火腿火箭菜,巴馬火腿鹹鹹香香,餅底食落口好香脆,好好食。飲品就叫咗凍檸茶同凍奶茶,兩杯都係少甜。味道正常,亦做到少甜效果。最後梗係唔少得甜品啦,甜品係70%可可撻。呢個撻好好食,70%嘅黑朱古力不太甜不太苦,質感同口感都幾好

最後梗係唔少得甜品啦,甜品係70%可可撻。呢個撻好好食,70%嘅黑朱古力不太甜不太苦,質感同口感都幾好,入口唔會散曬,食完真係滿足晒。
閨蜜同我都估唔到一條懷舊嘅屋邨,會有一間隱世嘅餐廳,平民價錢,環境同食物質素唔錯,下次黎呢度會再去。
2020-10-22
慶祝紀念
生日
2020-10-21 59 瀏覽
今日同朋友去了石硤美石硤美是一個舊區有好多幾十年前的舊平租屋!有一個好有80年代感覺的商場!我們選了一間西餐廳"Casa kitchen " 我見好多人食!我點了明太子雞翼!好好味!脆脆咸香!牛扒套餐牛扒配薯條,牛扒味道不錯!有牛味紅酒煮牛腩飯紅酒味好淡,不過酸酸甜甜好好味!牛腩好內味好淋!餐包~湯or 沙律 ,飲品湯~南瓜湯飯品~美式咖啡甜品熱情果芒果批酸酸甜甜好好味!好香熱情果亡果味!苹果批好甜的苹果!味道好好!👍🏻👍🏻👍🏻
今日同朋友去了石硤美
石硤美是一個舊區有好多幾十年前的舊平租屋!
有一個好有80年代感覺的商場!
我們選了一間
西餐廳"Casa kitchen "
我見好多人食!
我點了
明太子雞翼!
好好味!脆脆咸香!

牛扒套餐
牛扒配薯條,牛扒味道不錯!有牛味

紅酒煮牛腩飯
紅酒味好淡,不過酸酸甜甜好好味!牛腩好內味好淋!

餐包~湯or 沙律 ,飲品
湯~南瓜湯
飯品~美式咖啡
甜品
熱情果芒果批
酸酸甜甜好好味!好香熱情果亡果味!

苹果批
好甜的苹果!味道好好!👍🏻👍🏻👍🏻
2020-10-18 63 瀏覽
今日同友人去南山邨打卡,見到街市附近有一間cafe,裝修得都幾文青,價格又合理,所以就去試下。午市套餐非常優惠,附送沙律或餐湯香和餐飲,加$8可以配酸種麵包。我同友人一人嗌一個餐再追加小食。羅宋湯同黑醋沙律都係正常發揮。酸種麵包表面好脆,入面好軟熟,不錯!雙層吉列魚柳漢堡配脆炸薯條吉列魚柳同埋薯條都係即炸,非常熱辣辣。魚柳包入面嘅醬汁同生菜可以減低燻魚柳嘅油膩感!餡料都好多,魚柳好嫩無雪藏味。薯條係粗薯條,口感加分,好脆。追加小食-日式明太子雞翼無骨雞翼內全都是明太子,因為即炸所以都等咗一陣,非常熱辣辣。雞翼外脆內軟,一人一隻有d唔夠喉招牌雞扒煎蛋配白飯、時令蔬菜、蒜蓉汁雞扒大塊得嚟都幾嫩,個雞皮煎到好香。飯上面嘅太陽蛋好正,用蛋黃撈飯再配雞排。呢個價錢嚟講,cp值好高。跟餐半價就可以飲到特飲,我哋分別叫咗杯海鹽焦糖鮮奶咖啡同埋藍蝶白桃寒天梳打。海鹽焦糖鮮奶咖啡奶味濃郁,加了海鹽和焦糖的點綴,增加咖啡的層次感。藍蝶白桃寒天梳打,蝶豆花嘅顏色好靚,飲品不算太甜,不錯,粒粒寒天好好口感。

雙層吉列魚柳漢堡配脆炸薯條
薯條係粗薯條,口感加分,好脆。

追加小食-日式明太子雞翼

招牌雞扒煎蛋配白飯、時令蔬菜、蒜蓉汁

Yum affordable cafe@Shek Kip Mei 石硤尾美味扺食咖啡室Mt families and I went to a restaurant called "Casa Kitchen" located in Shop 1, G/F, Nam Shan Shopping Centre, Nam Shan Estate, Shek Kip Mei(石硤尾南山村南山商場地下1號舖).The restaurant is decorated in simple and plain modern style with glass bubble chandelier and a touch of green."Tom Yum prawn pasta"冬蔭功鮮蝦意大利麵HKD$62The prawns are springy and bouncy...A mouth watering ,tantalizing kick of the Tom Yum flavoured pasta.Dish of the night! Highly recommended! "Grilled Mi
石硤尾美味扺食咖啡室

"Tom Yum prawn pasta"
冬蔭功鮮蝦意大利麵
HKD$62

"Grilled Miso salmon fillet"
味噌燒三文魚柳
HKD$74

The fillet is moist,delicate,soft and tender.

"Double cheese minced beef pizza"
雙重芝士牛肉醬薄餅
HKD$88/10 inches 吋

melted oozing gluey double cheese pairing with intense flavour ragu liked minced beef paste.

"Bristish fish and chips"
英式炸魚配粗薯條
HKD$68

2 large fish fillets with golden crispy fries.

• Tom Yum Prawn Pasta 冬蔭公鮮蝦意大利麵
2020-10-14 65 瀏覽
今晚同朋友補祝生日,諗住近佢公司搵吓嘢食,於是就揾到嚟呢度,估唔到係舊式屋邨商場內都有間靚靚的西餐廳,可能正因為地點問題,呢度既晚飯相當抵食!餐廳都幾大,簡單裝修加上少量戶外座位,晚上人唔多,適合慢談。晚上無set dinner, 散食彈性更大,我哋叫咗個「法式酸種麵包」( $42/六件),烘得好脆但內裏又軟熟,好味呀!另外仲有一個「0.5kg白酒汁藍青口」做前菜,份量都幾多呀,我諗20隻都有,個汁唔係好白酒味,但青口既鮮都足夠,唔會太韌太鞋,ok呀!主菜就有「冬陰功鮮蝦意大利麵」($62)和「真空慢煮香煎美國豬扒配蘋果蓉、薯泥、雜菜沙律」($78)。兩個都好好味,好鍾意呀!意大利麵的冬陰功味唔算好濃,但一路食一路聞到,鮮蝦都大隻同幾多,加埋車厘茄和菇一齊炒,yummy!而慢煮豬扒都好厚切,慢煮既質感唔會鞋仲保留到肉汁,煎得好香,做得唔錯!加埋蘋果蓉有點酸中帶甜的清爽感覺,食落又多種層次感,好好!最後當然忍唔住叫番個甜品,呢度既甜品全部都係tart, 㨂咗清新既熱情果芒果撻,有些熱情果籽在面,鮮黃色既外表更吸引食慾,味道酸酸甜甜,都唔錯。叫甜品可以免費送咖啡茶或半價叫特飲,朋友就要咗杯

法式酸種麵包

0.5kg白酒汁藍青口

冬陰功鮮蝦意大利麵

真空慢煮香煎美國豬扒配蘋果蓉、薯泥、雜菜沙律

最後當然忍唔住叫番個甜品,呢度既甜品全部都係tart, 㨂咗清新既熱情果芒果撻,有些熱情果籽在面,鮮黃色既外表更吸引食慾,味道酸酸甜甜,都唔錯。叫甜品可以免費送咖啡茶或半價叫特飲,朋友就要咗杯「百香果香橙冰摇四季春」,橙黃色似乎幾好飲,仲有好多粒粒珠呢!
熱情果芒果撻

真空慢煮香煎美國豬扒配蘋果蓉、薯泥、雜菜沙律
熱情果芒果撻
百香果香橙冰摇四季春
2020-10-14 39 瀏覽
都幾驚喜,落到最底個層見到呢間西餐廳仲有露天位置但因為位於街市所以坐外面會有🐭通街走⭐️黑松露鮮菌忌廉濃湯$3️⃣2️⃣湯味道唔錯,黑松露味香 但有D太稀 🤔如果可以杰少少 放少D水會比較好🐥香草蜜燒雞翼5隻 $5️⃣8️⃣一上菜有D驚訝原來係炸雞翼再放D蜜糖上去但食落口加埋蜜糖又覺得味道很不錯!🐮9oz美國黑安格斯西冷牛扒配紅酒汁$1️⃣4️⃣8️⃣點左5成,但黎到係7成牛排份量都唔少另外有驚喜位係有原粒燒蒜頭咬落去會痴牙🦀三重蟹忌廉汁意大利扁麵 $6️⃣4️⃣呢個麵不過不失~有蟹子脆卜卜都唔錯但醬汁偏甜P.S. 我覺得黎食下午茶唔錯🥰
都幾驚喜,落到最底個層見到呢間西餐廳
仲有露天位置
但因為位於街市所以坐外面會有🐭通街走

⭐️黑松露鮮菌忌廉濃湯$3️⃣2️⃣
湯味道唔錯,黑松露味香
但有D太稀 🤔
如果可以杰少少
放少D水會比較好

🐥香草蜜燒雞翼5隻 $5️⃣8️⃣
一上菜有D驚訝
原來係炸雞
再放D蜜糖上去
但食落口加埋蜜糖又覺得味道很不錯!
🐮9oz美國黑安格斯西冷牛扒配紅酒汁$1️⃣4️⃣8️⃣
點左5成,但黎到係7成
牛排份量都唔少
另外有驚喜位係有原粒燒蒜頭
咬落去會痴牙

🦀三重蟹忌廉汁意大利扁麵 $6️⃣4️⃣
呢個麵不過不失~
有蟹子脆卜卜都唔錯
但醬汁偏甜

P.S. 我覺得黎食下午茶唔錯🥰
2020-10-11 26 瀏覽
可以話係屋邨街市中既隱世餐廳,係朋友口中推介過,今次黎食晚餐,的確幾唔錯!餐廳佔地幾大,食客唔算太多,所以環境寧靜,方便傾計,慢慢食。打開餐廳,同一般西餐廳供應既食物差唔多,但價錢就街坊價,幾抵食。精選餐湯 $22賣相看似平凡,第一啖飲到覺得有驚喜,好creamy,蕃茄蓉鮮味濃,有洋蔥粒,好飲。三重蟹忌廉汁意大利扁粉 $64三重係指蟹籽、蟹肉、蟹柳,一上枱見到咁多料,同埋好香。意粉份量都好多,每一啖都食到鮮味,扁意粉煮到剛好,掛汁,忌廉汁濃味,正,仲要咁抵食。9oz 美國安格斯西冷牛扒配紅酒汁 $148哩碟牛扒賣相都好吸引,揀左5成熟,上枱都係5成,唔錯!薯條係粗薯好脆,有埋原粒燒蒜頭,百幾蚊又係超抵。熱海鹽焦糖鮮奶咖啡 $36手炒黑糖薑蜜 $24哩兩杯熱飲都係秋冬之選呀,薑蜜飲落好暖身,咖啡焦糖味略蓋過咖啡味。
精選餐湯 $22
三重蟹忌廉汁意大利扁粉 $64
三重係指蟹籽、蟹肉、蟹柳,一上枱見到咁多料,同埋好香。
9oz 美國安格斯西冷牛扒配紅酒汁 $148
熱海鹽焦糖鮮奶咖啡 $36
手炒黑糖薑蜜 $24
  • 三重蟹忌廉汁意大利扁麵
2020-10-11 42 瀏覽
南山村呢間小店唔易搵,原來佢係舊店一茗堂個位置。餐廳地方幾大,食物價錢平民。有意粉、飯、Pizza、小食、甜品、特色飲品等等。我哋都叫咗唔少嘢食。水牛城雞翼$58,味道都唔錯;不過對於我來講偏鹹咗少少。雞翼外皮幾脆,肉質都唔錯,一份有五隻,都幾抵食。另外,叫咗黑松露薯條$48。薯條面上有黑松露,而且炸得香脆。主菜叫咗龍蝦汁海鮮燴飯$88,龍蝦汁味都幾香,飯較濕。甜品叫咗70%可可撻,朱古力味幾濃。小店來講算整得唔錯。飲品叫咗朱古力咖啡及海鹽榛子朱古力。

南山村呢間小店唔易搵,原來佢係舊店一茗堂個位置。

主菜叫咗龍蝦汁海鮮燴飯$88,龍蝦汁味都幾香,飯較濕。

甜品叫咗70%可可撻,朱古力味幾濃。小店來講算整得唔錯。

飲品叫咗朱古力咖啡及海鹽榛子朱古力。
2K
2020-10-11 51 瀏覽
中秋節後天氣乾爽 正好去南山邨冬菇亭懷舊一下 食個露天茶座西餐 如果夜晚去 人流少啲 氣氛仲正-🥣#黑松露鮮菌忌廉濃湯 ($32)黑松露芳香 鮮菌碎粒充滿口感 忌廉湯亦濃稠滑溜 多士烘得香脆 唔好錯過-🍝#冬蔭公鮮蝦意大利麵 ($62)蝦仁大隻爽口 仲有雜菇🍄同三色燈籠椒🥒 冬陰功味道滲入意大利麵當中 辣勁強 -🐟#味噌燒三文魚柳 ($74)貨真價實 三文魚扒大件厚身 味噌燒後味道變淡 有啲可惜 -🍵#養生牛蒡紅棗蜜茶 ($24)牛蒡茶可以降血糖減血壓 紅棗蜜味道天然又清甜 -🍹#雪梨檸檬梳打 ($30)雪梨🍐潤喉 檸檬🍋清新開胃 兩種水果加埋 味道原來可以咁協調-📍#Casa Kitchen 一茗堂石硤尾南山邨商場地下1號舖

🥣#黑松露鮮菌忌廉濃湯 ($32)

🍝#冬蔭公鮮蝦意大利麵 ($62)

🐟#味噌燒三文魚柳 ($74)

貨真價實 三文魚扒大件厚身 味噌燒後味道變淡 有啲可惜
🍵#養生牛蒡紅棗蜜茶 ($24)
牛蒡茶可以降血糖減血壓 紅棗蜜味道天然又清甜
🍹#雪梨檸檬梳打 ($30)

📍#Casa Kitchen 一茗堂
石硤尾南山邨商場地下1號舖
今日又再去石硤尾Casa Kitchen , 中午時段,客人比較多,今日轉了新餐牌(Casa Kitchen 每2星期轉一次的),但仍然可以加$8有我喜愛的酸種麵包😋😋😋 Casa Cafe 現在還做抗疫午餐,外賣自取,每款連餐飲只需$42 !在附近返工或住的朋友真係好抵👻是日餐湯是手打蕃茄湯,很香濃蕃茄味,而且很滑😊酸種麵包仍然保持水準..夠香脆可口鬆軟😋😋今日試紐西蘭肉眼扒,7成熟,肉眼扒肉汁多牛味重,7成熟剛剛好,不過太韌,再配上特製紅酒汁巧好惹味😋😋薯條大大條而且炸到外脆內軟👍🏻還有個燒香蒜頭🧄Yummy Yummy 餐飲熱奶茶不用加錢,但如果不喜歡,可以半價轉特飲😉最後來一個香濃朱古力味嘅70%朱古力批,為今日的午餐劃上完美的句號😉回家又要開始準備減肥了🤪😂😂

是日餐湯是手打蕃茄湯,很香濃蕃茄味,而且很滑😊

酸種麵包仍然保持水準..夠香脆可口鬆軟😋😋

還有個燒香蒜頭🧄Yummy Yummy

餐飲熱奶茶不用加錢,但如果不喜歡,可以半價轉特飲😉

回家又要開始準備減肥了🤪😂😂
2020-10-03 632 瀏覽
當年讀書好鍾意去南山村街市食lunch,今日特登約埋老友返去嗰邊回味一下!太耐冇黎,街市有啲檔口已經唔同咗,行到中間大樓梯附近見到有間西餐廳,雖然原本唔係諗住嚟呢度食,但見價錢非常相宜就走入去試吓!坐低見到午餐都係幾十蚊,有餐湯或者沙律跟飲品,就叫咗個羅勒醬意粉同肉眼扒試吓。我哋一個叫沙律一個叫餐湯,大家都冇諗到係街市會食到咁高質素嘅西餐廳,沙律菜新鮮又乾淨,餐湯亦唔係一般開粉嘅湯,飲落有蕃茄嘅微酸,又有甘筍嘅清甜,加上少許橄欖油,更加滑口!香煎帆立貝羅勒青醬意大利粉- 呢度嘅青醬好特別,唔係平時食都油淋淋只有香草味嘅一種,而係好重nuts味,再帶有羅勒葉香嘅味道,比例平衡非常之好!更重要嘅係,帆立貝好大粒,煎得金黃,外邊微焦,但內裏仍然軟熟,厚身又有帶子味,點估到係街市嘅餐廳會食到咁嘅質素?!紐西蘭牛肉眼扒- 鍾意鋸扒嘅朋友真係唔好錯過,無論係肉眼扒定係伴碟嘅薯條,一樣咁大份!肉眼扒仲要有得揀熟度,可能其他人都會覺得呢樣嘢係好普遍,但我覺得係街市嘅西餐廳有咁嘅選擇,真係好難得!而且肉質煮出嚟仲要相當唔錯,紅酒汁煮得微甜又夠香,粗薯條好重薯仔味,絕對唔係一般貨色!更令我意外嘅係佢有埋焗

紐西蘭牛肉眼扒- 鍾意鋸扒嘅朋友真係唔好錯過,無論係肉眼扒定係伴碟嘅薯條,一樣咁大份!肉眼扒仲要有得揀熟度,可能其他人都會覺得呢樣嘢係好普遍,但我覺得係街市嘅西餐廳有咁嘅選擇,真係好難得!而且肉質煮出嚟仲要相當唔錯,紅酒汁煮得微甜又夠香,粗薯條好重薯仔味,絕對唔係一般貨色!更令我意外嘅係佢有埋焗蒜頭,呢樣唔係間間餐廳都有, 亦係其中一個我好欣賞嘅地方!

最後加個蛋白檸檬撻share一齊食,跟餐只係加$20 ,酸酸地中和返頭先食咗咁豐富嘅食物,非常之滿足。

呢間餐廳嘅性價比真係非常之高,廚房出品好有質素,如果仲係讀緊書嘅日子,必定成為我哋嘅飯堂!

• 香煎帆立貝羅勒青醬意大利粉
  • 紐西蘭牛肉眼扒
2020-09-28 55 瀏覽
假日不想走太遠,在石硤尾的南山邨找了家像樣的cafe吃午飯在這舊式街市中,突然有間比較decent的cafe,叫casa kitchen,環境也不錯食物:午餐最便宜的只要$48,還有餐湯/沙律跟飲品送,滿抵吃的沙律份量不算多,加上先上來的熱檸水,實在開胃招牌雞扒煎蛋飯$56雞扒很大塊,而且煎得很不錯,皮脆得像薯片,肉質軟稔,配惹味的蒜蓉汁,不錯。煎蛋剛好蓋住白飯底,帶點厚度,還有適量翠玉瓜,非常健康均衡+$24明太子雞翼把微辣的明太子釀進去骨雞翼,實在是咸香十足,正!+$20熱情果芒果撻,餅底很厚,熱情果芒果蓉很夠凍,酸中帶甜,不錯~

假日不想走太遠,在石硤尾的南山邨找了家像樣的cafe吃午飯

食物:
午餐最便宜的只要$48,還有餐湯/沙律跟飲品送,滿抵吃的

沙律份量不算多,加上先上來的熱檸水,實在開胃

招牌雞扒煎蛋飯$56

+$24
明太子雞翼
把微辣的明太子釀進去骨雞翼,實在是咸香十足,正!

+$20
2020-09-26 120 瀏覽
位於街市盡頭的Casa Kitchen,聽說餐牌每兩星期更換一次,所以今天吃到的下次不一定也能吃到喔😌華都夫慢煮雞胸雜菜沙律🥗 看見這麼色彩繽紛的食物,心情也好了不少😍 雜菜沙律很豐富,一共有5款不同沙律菜、青蘋果、車厘茄、合桃將麵包塗上一抹cream cheese,放上黑椒雞胸和各種食材,不錯不錯!配一杯即磨咖啡☕️精力充沛餐湯是甘筍忌廉湯餐牌上還有很多小食可以加配,今次點了蒜茸白酒炒雜菇,上桌已香氣撲鼻,帶蒜味的菇真好吃😋招牌雞扒煎蛋配白飯賣相漂亮,多麼港式的食物,上桌卻是美美的西餐賣相💓 雞扒煎得很香脆肉嫩,蒜蓉汁撈飯也不錯👍🏻

配一杯即磨咖啡☕️精力充沛

餐湯是甘筍忌廉湯