2023-07-31 58 瀏覽
鰂魚涌有好多隱世小店,每次經開都會順便發掘下😃 今晚俾我發現一間近地鐵站嘅台式家庭小菜餐廳,門面細細,入到去座位乾淨舒適,仲聽到廚房師傅炒菜嘅鑊氣聲,感受到用心製作嘅誠意👏🌟蔥油秋葵松板肉$98健康鑊氣小炒王,熱辣辣上枱,聞到惹味蔥油味,秋葵爽脆鮮嫩,松板肉好冧滑,送白飯一流😁🌟金沙豆腐$78大大碟,色澤金黃,咸蛋黃均勻地沾上每一件豆腐,食落咸香,豆腐好嫩滑,真係停唔到口😆🌟肉燥飯$28🌟白飯$12呢度嘅肉燥飯偏淡色,但食落有驚喜,肉燥唔嚡口,味道調較得啱啱好,不會死咸,又唔會甜,適合香港人囗味👌

🌟蔥油秋葵松板肉$98

🌟金沙豆腐$78

🌟肉燥飯$28
🌟白飯$12
2023-07-28
2023-07-28 79 瀏覽
前兩日去咗位於鰂魚涌小巷既隱世台灣料理 - 一葉,係由台灣人開設的台式小店,好多人慕名而去,菜式好有地道風味,味道真係唔錯!我特別推介佢哋嘅台式炒合菜,只係$78有超大碟!味道好香好正,各款蔬菜新鮮爽口,美味又健康。另外,我都試咗佢哋新出嘅梅汁脆皮雞($72),個皮煎到好脆,味道香濃! 雞肉好嫩滑juicy,有真正原粒話梅肉,酸酸甜甜,令到脆皮雞味道更加豐富,十分開胃好食!最後,我都要推介一下佢哋嘅肉燥飯,只係$28!飯粒煮得好軟糯Q彈,肉燥醬汁好香,粒粒分明而不會掩蓋住飯香,如果你係一個愛食肉燥飯嘅人,一定唔可以錯過啊!總括而言,呢間台式餐廳嘅食物都好好味,而且價錢都好實惠!

總括而言,呢間台式餐廳嘅食物都好好味,而且價錢都好實惠!

2023-07-24 92 瀏覽
我平時好少去鰂魚涌,今日第一次響附近搵嘢食,搵到呢一間「一葉台灣料理」 雖然舖頭面積唔大,但錯位舒適寬敞。餐廳菜單涵蓋了台灣許多經典的美食,如滷肉飯、陽春面、三杯雞等…我最喜歡的菜品是他們的蔥油拌麵,這是一道台灣非常經典的美食,一葉台灣料理的蔥油拌麵口味非常地道,麵條軟Q彈牙,醬汁濃郁香醇,味道十分美味。此外,他們的餃子也非常好吃,餡料豐富,皮薄餡多,煮出來的肉香鮮美。再者,一葉台灣料理的服務也非常周到,服務員熱情友好,如果您想要品嚐正宗的台灣美食,一葉台灣料理的確是一個不錯的選擇。

2023-07-24 77 瀏覽
係鰂魚涌做完嘢之後搵吓附近有咩好食好耐冇食台灣菜所以決定試吓呢一間一葉台灣料理成間感覺都比較家庭式嘅溫馨小店同朋友一人叫咗一個菜🔸左宗棠雞球雞球炸得好脆,咬落去雞肉質地好滑,整體味道微微酸甜甘,夏天送飯好開胃,而且一碟份量唔小,食極都仲有甘,好抵食🔸台式菜脯煎蛋呢個一上嘅時候,除咗熱辣辣出晒煙咁,另一樣嘢係估佢唔到好大塊,咬落去淡淡菜脯加埋煎蛋嘅味道,口感豐富,唔會食黎食黎只係食到蛋,食到一半已經覺得有啲飽,兩個人一齊食啱啱好整體野食份量都算多,一人叫一個餸加埋飯都夠📍一葉台灣料理📍鰂魚涌芬尼街13號
係鰂魚涌做完嘢之後搵吓附近有咩好食
好耐冇食台灣菜
所以決定試吓呢一間一葉台灣料理
成間感覺都比較家庭式嘅溫馨小店
同朋友一人叫咗一個菜

🔸左宗棠雞球

🔸台式菜脯煎蛋

整體野食份量都算多,一人叫一個餸加埋飯都夠

📍一葉台灣料理
📍鰂魚涌芬尼街13號
2023-07-15 165 瀏覽
來到鰂魚涌,看到這跟台灣料理有很多小菜選擇,好啦,這晚就在這裏吃點家庭風味的吧😍小店裝潢比較簡單,也很整潔舒適。除了供應各式台式小菜,還有很多經典台灣菜,包括牛肉麵丶肉燥飯等等,還有很多台式飲品珍珠奶茶之類。選擇都好豐富。🔶雞扒擔擔麵 $70配上大大塊酥炸雞扒,剛剛炸好熱辣辣香噴噴,咬下去非常酥脆,外脆內嫩很不錯。擔擔麵麻味香濃,麵條吃起來很滑順。🔶蔥油爆牛肉 $108鑊氣很足!而且一大碟牛肉超多的。牛肉腍軟入味,香蒽爽脆香口,味道香濃,佐飯一流。🔶白飯 $12

🔶雞扒擔擔麵 $70

🔶蔥油爆牛肉 $108

🔶白飯 $12

2023-07-04 156 瀏覽
發現鰂魚涌小巷入邊有好多小店好多好嘢食 試吓呢間台灣料理喺門口見到有好多唔同嘅選擇套餐小菜便當麵食小吃等 仲有好多台式特飲可以選擇 都幾吸引見到隔籬枱嘅小菜好有鑊氣✨台式菜脯炒三寶鑊氣十足 份量幾多三寶係指苦瓜、四季豆、茄子苦瓜汁有啲滲咗入四季豆同茄子味道幾特別另外加配左白飯✨沙茶牛肉沙茶醬汁好香 加咗冬菇 味道更有層次牛肉炒得軟淋 份量幾多 沙茶醬幾入味可以送哂成碗飯餐廳環境以木為主 色調柔和座位都幾舒適
發現鰂魚涌小巷入邊有好多小店
好多好嘢食 試吓呢間台灣料理
喺門口見到有好多唔同嘅選擇
套餐小菜便當麵食小吃等 仲有好多台式特飲可以選擇 都幾吸引

見到隔籬枱嘅小菜好有鑊氣
✨台式菜脯炒三寶
鑊氣十足 份量幾多
三寶係指苦瓜、四季豆、茄子
苦瓜汁有啲滲咗入四季豆同茄子

可以送哂成碗飯
餐廳環境以木為主 色調柔和
座位都幾舒適
2023-07-02 179 瀏覽
近排因公事時常要嚟鰂魚涌同客人開例會,多咗機會喺呢頭周圍蒲去搵好嘢食。好掛念芋圓嘅味道,比我撞到呢間細細哋嘅住家式台灣小店,簡單點個炒米粉同綜合小丸子、試下廚房嘅手勢Fried Rice Vermicelli with Pumpkin金瓜炒米粉 > 新鮮炒起碟粉猛咁冒煙,份量堆滿成個碟好似座小山咁高嘅炒米粉,材料有南瓜、蛋、蔬菜蔥段等。覺得味道可以、唔鹹食完唔口乾,味道層次感不高,南瓜幾甜,如果蛋可以炒嫩些少仲好Taiwanese Mini Rice Dumplings九份綜合小丸子 > 咪睇佢啲丸子細細粒、食落覺得幾多,當中芋圓味最出因為丸中間混有芋口感粒幾粉,糖水不過甜整體okay

金瓜炒米粉

Taiwanese Mini Rice Dumplings
九份綜合小丸子

2023-06-30 127 瀏覽
好耐冇同朋友約埋一齊食飯,難得出街就試下台灣野🤣兩個女仔飯量細只係嗌左兩個餸加一碗靚仔白飯🍚夠食wor🤪皮蛋地瓜苗 $78夏天盛產的地瓜葉🥬非常適合與皮蛋🥚一起煮,第一次吃到的時候感到十分驚奇,喜歡湯汁濃稠,皮蛋口感Q彈🤣三杯雞🐔$128三杯雞加入冰糖讓雞肉透過「焦糖化」有點上色,除了看起來好吃,鹹中帶甜再伴隨九層塔的香氣,真是超級下飯🙈!一葉台灣料理 (鰂魚涌)鰂魚涌芬尼街13號得發大廈地下B舖

皮蛋地瓜苗 $78

三杯雞🐔$128

一葉台灣料理 (鰂魚涌)
鰂魚涌芬尼街13號得發大廈地下B舖
2023-06-27 101 瀏覽
抵食正宗台式小店😀 餐廳主打正宗台式家庭料理 有唔少小炒供應 菜式充滿地道風味 非常正宗 食材同調味料大多由台灣進口 晚市時段都相當旺場 餐廳環境比較細小 係家庭式小店====᪥ 老媽炒牛肉 $108加入洋葱、青椒、韮菜等炒香牛肉 有鑊氣之餘味道惹味 好香口 味道帶少少香辣 牛肉肉質亦軟腍 送飯一流!😛😛᪥ 櫻花蝦炒高麗菜 $78小店嘅小炒做得相當出色 普通嘅一個炒菜都炒得好好食 高麗菜爽脆香甜 配埋櫻花蝦嘅鮮味好夾👍🏻᪥ 白飯 $12
====

᪥ 老媽炒牛肉 $108

᪥ 櫻花蝦炒高麗菜 $78

᪥ 白飯 $12
2023-06-23 125 瀏覽
鰂魚涌有間台灣料理嘅餐廳幾好味,晏晝有好多打工族去排隊食晏,睇落都好抵食。今日夜晚6:30嚟到,餐牌有唔少小炒同台式飲品及小食做選擇,嗌咗兩碟台灣小炒試吓分別係梅汁脆皮雞同菜脯炒三寶梅汁脆皮雞味道酸酸甜甜好開胃醬汁充足唔會太甜太酸味道啱啱好而佢嘅雞都唔係鞋口,外脆內軟。菜脯炒三寶菜脯炒三寶配飯一流,夠獲氣又好食。三寶即係苦瓜,茄子同四季豆,呢三樣餸菜配埋脹卜卜酸微微嘅菜脯,好食。試後感覺得幾好喎,佢味道係偏向台灣的家庭料理。

分別係梅汁脆皮雞同菜脯炒三寶

梅汁脆皮雞味道酸酸甜甜好開胃
醬汁充足唔會太甜太酸
味道啱啱好

而佢嘅雞都唔係鞋口,外脆內軟。

菜脯炒三寶

菜脯炒三寶配飯一流,夠獲氣又好食。

試後感覺得幾好喎,佢味道係偏向台灣的家庭料理。
家庭風台灣小店🇹🇼隱世台式餐館🍽️招牌台灣三杯雞#sdm鰂魚涌 #sdm台灣菜 #sdm小店💎 古早味家鄉拌麵配豬扒 $70可以一試✅(😋:7/10)👍🏻:古早味其實就即係肉燥撈麵🍜平時食肉燥飯多,今次食肉燥麵🥳感覺比較新鮮,入面會有埋大量芽菜(我個人就好鍾意食芽菜嘅🤭🤣)不過好似都係配飯夾啲🍚💯👎🏿:豬扒炸得比較乾身,肉質有啲硬🥹💎 三杯雞煲 $128必食💯💯 (😋:8.8/10)👍🏻:調味勁正,好惹味🤤🤤真係有台灣食嘅味道,每件計都好大嚿🍗份量十足🥳送飯一流🍚👎🏿:。環境:8/10 服務:8/10 (冇加一)價錢:人均約 $70性價比:7/10📍 一葉台灣料理 (鰂魚涌)鰂魚涌芬尼街13號得發大廈地下B號舖 可以 follow @sikdmeh_foodie 支持下我哋😙 每星期都會更新唔同餐廳🍽 帶大家喺香港周圍食💛#鰂魚涌美食 #鰂魚涌Cafe #鰂魚涌打卡cafe #鰂魚涌樓上cafe #鰂魚涌好去處 #鰂魚涌黃店 #鰂魚涌甜品 #灣仔 #香港美食 #香港 #香港小店 #香港黃店 #黃店Cafe #鰂魚涌 #一葉台灣料理
家庭風台灣小店🇹🇼隱世台式餐館🍽️招牌台灣三杯雞

#sdm鰂魚涌 #sdm台灣菜 #sdm小店

💎 古早味家鄉拌麵配豬扒 $70
可以一試✅(😋:7/10)
👎🏿:豬扒炸得比較乾身,肉質有啲硬🥹

💎 三杯雞煲 $128
必食💯💯 (😋:8.8/10)
👎🏿:。

環境:8/10
服務:8/10 (冇加一)
價錢:人均約 $70
性價比:7/10

📍 一葉台灣料理 (鰂魚涌)
鰂魚涌芬尼街13號得發大廈地下B號舖

2023-06-14 99 瀏覽
·鰂魚涌|一葉台灣料理好耐無去台灣旅行 收工係港島區附近就上網搵下有咩台灣小店介紹無意中發現依間隱藏係大街小巷入面既台灣鋪頭入到去一坐低 員工都好好咁話我地知 佢地鋪頭另一種特色係有自助區水/ 調味料 / 筷子 / 紙巾 /牙籤其實都幾方便今次二個人叫左3 款食物 同1杯飲品金瓜炒米粉🥢🥢材料有 南瓜 冬菇 肉絲 椰菜 雞蛋有小小似平時酒樓食既家鄉炒米粉不話佢既味道就比較有好多種唔同既口感冰梅排骨🐷上枱個陣仲出緊煙 大約有8-10件排骨 食落味道會慢慢滲出梅味 甜甜酸酸 味道適中排骨蛋炒飯佢上枱既賣相同餐牌上既相片 係一模一樣上枱就聞到鑊氣既味道酥炸排骨唔會話炸到好乾身 配埋個炒飯一流😋紅豆珍珠奶茶🫘🧋叫左杯小甜既 因為多數有珍珠 小甜再配搭奶茶 就剛剛好 飲落多左紅豆 再搭珍珠別有一番風味
鰂魚涌|一葉台灣料理

叫左杯小甜既 因為多數有珍珠 小甜再配搭奶茶 就剛剛好
飲落多左紅豆 再搭珍珠
別有一番風味
2023-06-13
5 分鐘 (堂食)
2023-06-07 121 瀏覽
今日出去開會,想食埋晚飯才回家。來到鰂魚涌地鐵站附近的芬尼街,突然傾盆大雨,便向前行到一間台灣料理餐廳,即入去吃點飽肚的便回家。這間名為一葉的台灣料理餐廳,空間不算大,但郤提供很多台灣名物,包括蚵仔煎、牛肉麵、鹽酥雞、三杯雞、台式酸辣湯,擔擔麵等,看圖已唾涎三呎,但無奈今天一個人,唯有點一碗豬扒擔擔麵便算了。但點餐時發現有一款甜品很吸引,就是九份綜合小丸子。豬扒擔擔麵豬扒和麵條分開上,先來了一碟豬扒。豬扒炸得幾脆口,外脆內軟,但可以更入味。後上的以花生醬和辣椒為基礎的湯麵,正常表現。九份綜合小丸子台灣傳統小食,佢以兩款芋圓混合,口感軟彈,配合黑糖糖水,熱辣辣幾好味,適逢落大雨,飲返啲糖水係幾正!$100唔洗有找, 都幾抵食!

豬扒擔擔麵

九份綜合小丸子

$100唔洗有找, 都幾抵食!

🍃一葉台灣料理是由地道台灣人開設和主理的台式小店。食物充滿傳統台灣閩南人的家鄉風味,所用的食材及調味料都是台灣運來,非常正宗地道✈️餐廳雖然外表平凡位於小巷內,但能在區内一直屹立不倒, 全因受盡街坊們垂青及不少慕名而來的客人。🥓台式香腸炒高麗菜 ($78)爽脆的高麗菜,吸收慢工熬製的香腸高湯,兩者融合出美味鮮甜的汁🍲蔥爆牛肉 ($108)材料新鮮,味濃肉嫩,焦香郁濃,帶出淡淡宜人的葱味🍚白飯($12)米飯鬆軟,不會乾硬,一碗有飯香的標準靚仔🥘肉燥飯($28)肥而不膩的滷肉滑嫩飄香,Q彈口感,是台灣最具獨特性的古早味全部食物都健康美味,服務親切, 更有自助飲水吧, 今天晚餐就選這家吧~📍一葉台灣料理鰂魚涌芬尼街13號得發大廈地下B號舖(港鐵鰂魚涌站 B 出口, 步行約3分鐘)

🥓台式香腸炒高麗菜 ($78)

🍲蔥爆牛肉 ($108)
材料新鮮,味濃肉嫩,焦香郁濃,帶出淡淡宜人的葱味

🍚白飯($12)
米飯鬆軟,不會乾硬,一碗有飯香的標準靚仔

🥘肉燥飯($28)
肥而不膩的滷肉滑嫩飄香,Q彈口感,是台灣最具獨特性的古早味

📍一葉台灣料理
鰂魚涌芬尼街13號得發大廈地下B號舖
(港鐵鰂魚涌站 B 出口, 步行約3分鐘)
2023-06-01 105 瀏覽
鰂魚涌站B出口搭電梯上橋行過天橋搭電梯落地面轉左直行就到「一葉台灣料理」。店內有卡位,坐得舒適~👍🏻餐廳內有自助區,供食客自取水/調味料/筷子🥢/紙巾🧻等,非常方便。❤️蔥油秋葵松板肉秋葵爽脆。松板肉滑嫩。❤️台式菜脯炒三寶三寶分別是茄子、苦瓜和四季豆,真係一次過滿足你三個願望呀!炒得好惹味👍🏻😋!加上脆卜卜嘅菜脯食落更有口感。❤️肉燥飯好多肉燥又多肉汁,剛才兩道菜送飯一流!👍🏻😋
鰂魚涌站B出口
搭電梯上橋
行過天橋搭電梯落地面
轉左直行就到「一葉台灣料理」。

店內有卡位,坐得舒適~👍🏻

❤️蔥油秋葵松板肉
秋葵爽脆。松板肉滑嫩。

❤️台式菜脯炒三寶

❤️肉燥飯
好多肉燥又多肉汁,剛才兩道菜送飯一流!👍🏻😋