2023-05-27
最近發現喺公司附近有間台式料理,又未試過,收工之後專程去試試!由於當日午餐食咗個大餐,我哋叫咗兩個主食加一個小食就算啦~呢到斟水嗰啲都係全自助嘅!台式擔擔麵配雞排擔擔麵嘅麵條好有彈性,湯汁都好濃郁,又唔至於太辣。湯裏面加咗肉碎亦都令到口感更加豐富。雞排外皮炸得好酥脆,但係裏面嘅雞肉仍然保持到好嫩。除咗正常嘅鹽同胡椒粉,餐廳仲落咗啲秘製嘅檸檬汁,酸酸地嘅味道同雞扒配搭幾好。擔擔麵同雞排係非常夾嘅組合。如果你鍾意辣味同香口嘢,非常推薦呢個組合。羊肉湯米粉首先,湯底嘅味道好鮮,口感十分濃郁。米粉煮得啱啱好,唔會太軟或太硬,入口感覺好好。最後係羊肉。未食已經聞到羊肉嘅香味,食落質感好爽又唔膻,令人回味無窮。蚵仔酥蚵仔酥的外面炸到非常酥脆,色澤金黃。蚵仔酥聞落好香,未食已經流晒口水。蚵仔酥嘅外皮酥脆可口,裏面的蚵仔也非常鮮嫩,名副其實嘅「外脆內軟」。每一隻蚵仔酥嘅大小均勻,每一隻都能夠保持酥脆嘅口感。蚵仔酥嘅調味也非常好,香料嘅味道非常香濃,但又唔會太過刺激。呢個小食係成個晚餐嘅亮點🤩最後都想讚吓店員非常禮貌,出菜又快。走嗰陣落大雨,但由於佢超近地鐵站嘅關係,完全唔使濕身😙
台式擔擔麵配雞排
羊肉湯米粉