2019-01-02
本身諗住行去買媽咪蛋仔,不過行去途中見到呢間小店新開,專賣薯條,我同女友都可以話係薯條迷,價錢又唔貴就一於試下。小店內外佢廚房位都算大,而食物整既速度亦快,唔洗等好耐。食物選擇專食薯條,仲分左日式同比利時式薯條兩種,不過都有炸雞同窩夫賣,價錢最平$18有交易。日本超長薯條(黑松露蛋黃醬) $3030cm既薯條,一拎上手真係幾驚喜,起碼係平時食既2倍長。有好多款醬可以揀,試左黑松露蛋黃醬,食落外層微脆,薯味唔算太重,不過色水就唔多靚,可能炸油用得比較多次,睇到薯條顏色偏深色左啲,食落亦有啲油溢感重。比利時薯條(一薯醬) $30呢款冇日本超長薯條咁多醬揀,而我揀左一薯醬,一薯醬即係蛋黃醬、蕃茄醬同鮮洋蔥粒。呢款就係平時食開既粗薯,以薯味黎講比日本超長薯條重,同埋外層脆身少少,內裡薯肉厚實返啲,不過就同日本超長薯條問題一樣,顏色偏深,油溢感重。我會覺得係中下水平,炸油唔算新鮮,令炸出黎既薯條唔夠爽脆,而係油多,食得多幾條喉嚨唔太舒服。
小店內外
佢廚房位都算大,而食物整既速度亦快,唔洗等好耐。
食物選擇
日本超長薯條(黑松露蛋黃醬) $30