2019-05-29 119 瀏覽
今日同P小姐去左食川菜👅一齊咁耐都無食過咁濟😳因為佢唔太食得辣🤭估唔到今餐HP齊齊頂唔順😂.呢味「招牌麻辣口水雞(例)」menu上顯示為兩隻辣椒🌶🌶食頭幾舊唔覺辣 辣油好夠香 醬汁惹味🥰蔥 椒 芝麻 蒜 四樣嘢夾埋喺口腔夠曬刺激🤩食到中段就開始feel到啲辣開始爆發😱P小姐率先投降 但佢並唔係完全放棄💪🏻佢好醒咁用水沖一沖面頭既辣油再上路😼原因係雞肉其實好有雞味 醃得唔咸 肉質嫩有一定吸引力👍🏻沖完又唔會失去曬口水雞本身獨有風味😂反而轉為品嚐雞鮮味 嘆曬兩種味道💫H先生最後支持唔住都用佢既方法😅最終食曬所有肉✌🏻✌🏻餐廳其實都好細心 奉上萵筍片俾客人解辣😁味道清甜 好夠水份 可以清一清濃味既感覺😳不過價錢方面由於地段關係 會比較高😀第二樣介紹既係餐廳招牌菜 「金湯魚(大)」🐟湯底用左南瓜豬骨老雞去燉成🍲望落去係橙色👁一飲已經品嚐到清清地既南瓜蓉味道🎃有種天然甜味 好特別🤗豬骨老雞就主要提升湯既鮮味😝菜牌顯示為一隻辣椒 但都唔惹少🥵飲幾啖湯已經feel到食道慶慶地🔥因為有指天椒 青椒 仲有胡椒🌶.魚片滑 肉質腍 吸湯力幾強 數量都多架💫最緊要無腥味🌞底層有金菇 窩筍絲 都係同湯底好夾👍🏻
今日同P小姐去左食川菜👅

今次呢個組合都算大開眼界😯
咁樣去配搭食材確係有心思🥰
PS 呢味餸只有一種Size提供
金湯魚(大)
最後一味餸係「川麻豆腦滑牛肉」
都係一隻辣椒🌶️
微微偏咸 就算唔撈汁 淨食都過癮😌
不過唔太辣得既朋友真係唔試得🔥
金湯魚(大)
2019-05-29 114 瀏覽
有朋友黎香港玩,又鐘意食辣野,見到OpenRice 好多人介紹呢間三希樓川菜,有火鍋🍲,點心,好多選擇,就決定帶朋友黎試下。呢到環境好靚,好舒服,火鍋同小菜區分開,唔會好嘈。一坐底就有野食,拍青瓜同涼拌海帶,好開胃啊我地選擇點小菜。因為朋友想食酸菜魚,而且心思思想食燒鵝。 我自己就再點清炒萵荀同埋四川擔擔麵。酸菜魚,用桂花魚片🐟,好滑,酸辣味道適中,唔會得辣味,魚湯味好濃,唔腥。連朋友都話味道好正宗四川😂燒鵝义燒雙拼,燒鵝皮係脆既,义燒半肥瘦,好林好好食呀!😜清炒萵筍絲,炒得好有獲氣,好爽口,清甜。四川擔擔面,比較精緻😂最鐘意就係果種花生猪肉碎香味,辣味岩岩好,好惹味。朋友都話冇介紹錯、佢話下次佢都會帶朋友黎食😆😆
呢到環境好靚,好舒服,火鍋同小菜區分開,唔會好嘈。
一坐底就有野食,拍青瓜同涼拌海帶,好開胃啊

連朋友都話味道好正宗四川😂

燒鵝义燒雙拼,燒鵝皮係脆既,义燒半肥瘦,好林好好食呀!😜

清炒萵筍絲,炒得好有獲氣,好爽口,清甜。

四川擔擔面,比較精緻😂

最鐘意就係果種花生猪肉碎香味,
辣味岩岩好,好惹味。
朋友都話冇介紹錯、佢話下次佢都會帶朋友黎食😆😆
話說專做精緻川菜粵菜嘅三希樓已經由半山去到時代廣場開分店。🌆 餐廳入面好有中式風格,裝飾好有雅緻。🇨🇳⁣⁣原隻南瓜粉蒸排骨 ($198)⁣⁣呢個係完個南瓜上上碟嚟嘅,然後一打開個南瓜蓋,就會見到滿滿嘅排骨喇。🤩 呢個排骨呢,真係肥瘦適中,唔會太肥,唔怕食多幾舊。🤫 而且咬落仲好鬆軟添。😗 蘸埋佢入面嗰啲汁去,真係送飯一流。🍚 之後仲要食埋啲南瓜肉,因為佢個汁本身係辣辣地嘅,所以個南瓜肉呢竟然係辣中帶甜,有驚喜。⁣😯⁣⁣⁣蟹肉伊麵($108)⁣⁣一嚟就見到你咁大碗嘅蟹肉伊麵,上面鋪滿蟹肉同埋芽菜。😚 呢個伊麵嘅湯汁呢,真係好鮮甜,而每一啖伊麵入面都掛上唔小鮮甜嘅醬汁。😋 淡淡雞蛋味嘅伊麵,配上豐富嘅蟹肉,夾埋爽口嘅芽菜,真係perfect match。👍🏻 唯獨就係蟹肉有啲唔夠啦,少少唔夠喉。⁣😕⁣⁣⁣極品溜沙飽($38) ⁣⁣咁最後就食呢個流心包做甜品嘞。😆 其實我都好耐冇食過咁正嘅流沙包啦。🙈 佢每個細細個咁,可以直接放晒入口,一咬開,啲熱辣辣嘅奶黃即刻噴出嚟。🐣 而且,慢慢撕開包,就會見到啲奶皇油首先流出嚟,真係超級好流心。😍 奶黃亦都好重蛋黃同牛奶味。🥰 鍾意食奶黃包或者流心嘢嘅

原隻南瓜粉蒸排骨 ($198)[好味度:7/10]⁣⁣
⁣⁣

原隻南瓜粉蒸排骨

蟹肉伊麵($108)[好味度:7/10]⁣⁣
⁣⁣
蟹肉伊麵

極品溜沙飽($38) [好味度:9/10]⁣⁣
咁最後就食呢個流心包做甜品嘞。😆 其實我都好耐冇食過咁正嘅流沙包啦。🙈 佢每個細細個咁,可以直接放晒入口,一咬開,啲熱辣辣嘅奶黃即刻噴出嚟。🐣 而且,慢慢撕開包,就會見到啲奶皇油首先流出嚟,真係超級好流心。😍 奶黃亦都好重蛋黃同牛奶味。🥰 鍾意食奶黃包或者流心嘢嘅呢個真係必食。😇⁣

極品溜沙飽

順帶一提,呢到每個卡位都有個插頭方便叉電,好細心。🔌 而且座位都好闊,坐得好舒服。👪 下次可以試吓打邊爐。🍲⁣

三希樓(銅鑼灣)⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
其他評分⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
靚靚度(7/10)⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
性價比(7/10)⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
回頭度:應該會⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
原隻南瓜粉蒸排骨
蟹肉伊麵
2019-05-27 133 瀏覽
這天我和幾個好朋友一同前往銅鑼灣吃飯, 朋友安排了一同吃中菜,而這就是中國的四川菜。 餐廳位於時代廣場之內,地理上十分方便,全因為就在地鐵站的旁邊。石鍋小肥羊, 味道不錯, 真的是用石鍋, 羊肉孜然味豐富, 最重要 石鍋還帶有 灼熱的溫度, 所以食用的時候記緊小心,不要弄傷。啫啫唐生菜, 性價比極高, 看似平凡, 但一點也不平凡, 即叫即炒,新鮮熱辣。鮑汁荷葉飯, 份量十足, 鮑魚汁味道濃厚, 沒想到內裏更是一個海底世界, 包含多種海鮮。真是一個不錯的選擇。

真是一個不錯的選擇。
2019-05-26 310 瀏覽
📍近排見好多人介紹三希樓既水煮魚同埋酸菜魚🐟,個個食完都係讚口不絕!小師奶咁吃貨梗係唔執輸即刻去試啦🤤🤤🤤睇番資料佢主打正宗川菜,亦都有家鄉粵菜,原來之前一路都係半山到開,係近年先係銅鑼灣開左分店,感覺質素應該會不錯,令我更加期待!🤗🤗🤗.🏢一入門口感覺好寬敞,分左火鍋區同小菜區,沿路入去佈置好多中國特式既畫像🖼,但裝潢係現代風的。坐低後叫左普洱茶☕️,個茶好滑好香,很不錯呀!好多中菜館都會忽略左個茶,但係茶其實係絕對可以令整個晚餐加分!👐🏻✔青椒清香魚 🐟比起水煮魚無咁辣🌶,唔太食得辣既朋友可以試哩個!上菜的時候已經好大莞茜味,如果鐘意莞茜應該會好鐘意!個湯意外地帶有清甜辣,飲落去雖然有少少辣但係覺得好舒服😬。個魚唔會太薄身,算滑但唔會去到水煮魚果隻滑度,個魚食落唔會好酸,辣味足夠!最驚喜係佢用左烏冬而唔係薯粉😮,烏冬既味道同魚味道好唔同,烏冬可能索個湯比較多,偏酸的但好好味❗️好好味❗️好好味❗️我食了好多碗!佢個酸味同平時食開既酸菜好唔同,唔係死實實單一的酸味,食落去感覺有唔同層次既酸度,重點係平時我好怕食酸野,但完全被個烏冬著迷左!一個菜式入面可以食到唔同既感覺真係好難得!極度推薦!💯

✔青椒清香魚 🐟比起水煮魚無咁辣🌶,唔太食得辣既朋友可以試哩個!上菜的時候已經好大莞茜味,如果鐘意莞茜應該會好鐘意!個湯意外地帶有清甜辣,飲落去雖然有少少辣但係覺得好舒服😬。個魚唔會太薄身,算滑但唔會去到水煮魚果隻滑度,個魚食落唔會好酸,辣味足夠!最驚喜係佢用左烏冬而唔係薯粉😮,烏冬既味道同魚味道好唔同,烏冬可能索個湯比較多,偏酸的但好好味❗️好好味❗️好好味❗️我食了好多碗!佢個酸味同平時食開既酸菜好唔同,唔係死實實單一的酸味,食落去感覺有唔同層次既酸度,重點係平時我好怕食酸野,但完全被個烏冬著迷左!一個菜式入面可以食到唔同既感覺真係好難得!極度推薦!💯💯💯

青椒清香魚

✔紅油抄手 🍲🔥比起出面食到既好唔同,平時食果D抄手都係好似雲吞咁,佢每一隻抄手入面既肉都好少,皮既比例偏多,可能咁樣就可以沾多D紅油。而佢D紅油比起出面又係好唔同,一入口先食到甜味,過左一陣酸味辣味就出黎啦,吞左之後麻味就出現!味道好有層次,好驚喜好好味!!但哩個偏辣,辣程度同水煮魚一樣,但辣得好過癮🌶🌶‼️極度推薦!💯
紅油抄手

✔蒜泥白肉 🥒本身無諗住叫,但見隔離檯食同埋又望落好好味(隔離飯香⁉️),咁我地就叫埋啦!白肉入面有一塊好薄既青瓜,而白肉都切得薄薄的,加埋蒜泥一齊食,可以一下就放哂入口,唔會覺得塞爆口既感覺,just fit!食完紅油抄手個口少少辣,一放入口個青瓜味飄出黎,超新鮮超fresh! 味蕾上有大大的衝擊!重點又黎啦!我平時係唔食青瓜架,但真心覺得哩個好好味😋😋
蒜泥白肉

✔鮑汁雞腳 🐥有睇開既朋友,可能都記得我之前講過鮑汁雞腳除左淋之外,最緊要就係要有帶膠質👅今次哩個就做到啦!佢做到起膠質黏咀,但唔會淋到甩哂D腳趾。開頭食果陣會嫌好似唔夠鮑汁味,(雖然可能係因為食完辣野未正常番),但食到第2隻就食到個鮑汁味,而且唔會好鹹,讚讚讚!👍🏻👍🏻👍🏻
鮑汁雞腳

✔三希吊燒雞 🐔見好多人推介,所以又試下。果然不錯喲,個皮保持到脆脆地,雞好滑好香唔會有雪味!😋🥰
三希吊燒雞

✔山泉水即撞豆腐花 🥣一桶大約可以夠6個人食,佢提供糖水、黃糖、桂花蜜俾你自己落,個豆腐花好滑,係由舌頭滑到去喉嚨!同埋食到黃豆味!🤗

終於明白點解個個都讚口不絕🤤,因為叫咁多道菜無一道係覺得唔好味,而且有幾款係有意外驚喜添🙆‍♀️!真係令人好想快D再去試埋其他菜式!D菜式其實算係偏濃味,如果食肆可以免費提供一些飲料或者小食,可以清一清個喉嚨同個口,應該會加大量分數!🤔
青椒清香魚
紅油抄手
蒜泥白肉
鮑汁雞腳
三希吊燒雞
2019-05-24 91 瀏覽
家姐見我依個星期都冇人約🤧佢話唔想我咁宅🤭,所以要同我出街行下🙇🏻‍♀️。我地去左銅鑼灣睇戲同食晚飯。 知我鍾意食川菜,好醒目既佢一早訂左依間中菜餐廳同我撐台腳。餐廳環境寬敞,裝修有特色。特別喜歡牆上每一幅不同主題的掛畫。 家姐請食飯,叫我點喜歡吃的就可以,不用幫佢慳錢😘 有家姐真好!介紹下當晚我最愛的三款菜餚。-😋水煮滑肉片$238鍾情麻辣鮮香,所以水煮系列是首選。 家姐不愛牛,所以點了這道水煮肉片。我們點了細份,但份量真的很多呢! 好像吃極都還有😆 豬肉片很滑嫩,又帶點煙韌咬口;配料也相當的豐富,有芽菜、青瓜、薯粉等。很正宗的典型川菜。而且這菜的特點是麻辣味香!正!-😋烤椒桂花蚌 $108愛桂花蚌的爽口彈牙,亦帶鮮味。辣椒為味蕾帶來刺激感,挺香口同時又吃得過癮。-😋三鮮鍋巴 $238三鮮鍋巴同樣是四川傳統名菜。鍋巴酥脆,三鮮滑嫩。相對之前那兩道菜,這個菜式相對清淡,但口味不失味醇鮮香。-一間環境不錯又坐得舒服既中菜餐廳

😋水煮滑肉片$238

😋烤椒桂花蚌 $108

😋三鮮鍋巴 $238

一間環境不錯又坐得舒服既中菜餐廳
2019-05-24 95 瀏覽
阿妹上星期大病完,之前見佢冇咩胃口瘦哂👽💀。 一於帶佢食好野,等佢開心下。挑選左佢最愛既川菜,餐廳質素確實有水準,值得推介🏅 餐廳晚市除了中菜,原來還有火鍋。由火鍋傳來的麻香味,令人流口水,下次一家人再來烚下烚下先。餐牌選擇十分之多! 我們挑選的幾款也不錯。-兩款冷盤前菜也有特色-先來水煮滑肉片, 係四川一道有代表性既川菜之一。此道菜湯紅油亮、麻辣鮮香,而且肉片滑嫩。還有爽口芽菜青瓜與透亮彈牙的薯粉。-之後點了兩款相對清淡的菜式:鯪魚球生菜煲及三鮮鍋巴。 生菜煲清清地,生菜新鮮湯底又清甜。鯪魚球大大粒又彈牙,豆腐香滑,還加了薑及陳皮絲,增添香氣。 -至於三鮮鍋巴 ,同樣是健康菜式。鍋巴口感略為鬆脆。材料亦相當豐富新鮮,雲耳、火腿、萵筍、魷魚等等,將食材放在鍋巴上面一併吃,很有特色,回味綿長。-

兩款冷盤前菜也有特色

之後點了兩款相對清淡的菜式:鯪魚球生菜煲及三鮮鍋巴。

2019-05-24 94 瀏覽
今晚終於可以嘗試呢間著名嘅中菜館。 這裏位於銅鑼灣時代廣場的食通天, 這裏高檔食肆林立, 而這間中菜館就是其中一間。店舖面積很大, 很有氣派, 有分開火鍋區和小菜區。小菜種類很多, 粵菜京菜川菜各樣都有!👍個人最喜歡這味蔥爆小肥羊, 首先羊肉口感非常嫩滑, 而且味道帶微辣, 非常惹味。之後的這味越式牛腩陳村粉 也非常出色, 陳村粉的乾濕度控制得恰到好處, 牛腩汁和陳村粉配合得絲絲入扣😋荷葉飯很足料, 飯粒粒分明, 除了原本的 醃製醬汁味道外, 還充滿荷葉的香氣👍這間高質中菜,推介給大家。
店舖面積很大, 很有氣派, 有分開火鍋區和小菜區。
小菜種類很多, 粵菜京菜川菜各樣都有!👍
這間高質中菜,推介給大家。

陳村粉

荷葉飯

椒鹽鮮魷

牛柳粒

小肥羊

2019-05-23
5 分鐘 (堂食)
陳村粉
荷葉飯
椒鹽鮮魷
牛柳粒
小肥羊
2019-05-23 4991 瀏覽
一直都好鍾意食中菜,不過川菜就比較少食因為屋企人都唔鍾意食辣,今次同朋友食飯喺銅鑼灣就揀咗一間好出名嘅川菜,因為知道依間餐廳有得食酸菜魚同埋水煮魚所以就揀咗依間餐廳嚟食魚雖然我哋都食得辣但係都唔夠膽叫到太辣,我同朋友揀咗酸菜魚黎食因為份量都幾多所以我哋叫咗一個酸菜魚、一個擔擔麵同埋一個羊肉煲已經夠晒飽,上菜先發現原來三樣嘢都係辣嘅,食到我哋又辣又滋味首先講吓個酸菜魚先,酸菜魚嘅份量好多而且湯底亦都好香,魚嘅份量好足夠,魚肉亦都好滑,唔會太多骨食落去都好方便用嚟送飯就好好味,重點酸菜魚上面仲加咗好多菇,菇嘅味道吸左湯底嘅香味好開胃另外擔擔面亦都好有驚喜,雖然唔係好大碗,但係做到辣得來又好香嘅味道,食完覺得更加開胃好滋味最後叫咗一個羊肉煲,熱辣辣好惹味不過依個羊肉煲就真係偏辣左少少,要送多啲白飯嚟食,同埋有少少偏鹹,重口味嘅朋友應該就會幾鍾意另外一讚嘅就係依間餐廳好闊落坐落去好舒服如果約咗朋友傾計傾得耐都覺得坐得幾好,鍾意中餐嘅朋友都可以考慮一下

得知要吃三希樓的川菜後,我知道自己不能吃辣,不過要從根本性解決吃辣的問題,找個辣妹女朋友是最快的訓練方法,畢竟曾經滄海難為水,喜歡過辣妹(味)的人係返唔到轉頭的,於是我上網搜尋如何遇到辣妹女朋友的方法,結果竟然推荐我去成人網站,仲話任何裝置都睇到添,真是吹漲... -1. 前菜-醃木耳及麻油芹菜豬耳: * 淡味,百合加木耳,少少油香,清新可口。 * 麻辣豬耳,香口惹味,頗辣,芹菜較老多渣。 * 兩款也是開胃小吃。2. 杏汁白肺湯-$88/位 * 原盅燉,用玉扣紙包裹,免卻精華流失。 * 不像一般稀身,似魚湯的奶白色,未曾嚐過如此濃厚稠身,滿口杏汁香,感覺在飲杏仁露,非一般出色。 * 豬肺及雞腳很滑,不嚡口,十分足料。3. 干煸四季豆-$108 * 川菜最簡單又出名菜式,外面吃的有些過油過辣,有些又多芡汁卻欠缺味道。 * 這裡做得不錯,四季豆嫩口,肉碎醃得入味,應有炸乾身再快炒,硬身得來帶點韌,惹味香口,整碟唔會過油太辣。4. 家鄉燒白-$138 * 賣相似梅菜扣肉,仔細看有加入辣椒,先以為是雪菜及梅菜,再問先知用上四川芽菜,徘徊在酸咸甜之間,後上網搜尋到"家鄉四川的傳統名菜,是川菜中很
前菜-醃木耳及麻油芹菜豬耳
杏汁白肺湯
干煸四季豆
家鄉燒白
4. 家鄉燒白-$138 * 賣相似梅菜扣肉,仔細看有加入辣椒,先以為是雪菜及梅菜,再問先知用上四川芽菜,徘徊在酸咸甜之間,後上網搜尋到"家鄉四川的傳統名菜,是川菜中很有特色的菜式。以咸鮮回甜,肥而不膩,軟糯入口即化,味道醇香而聞名於世。" * 先夾一片腩肉,肥膏層次分明,軟淋適中,不會偏瘦。 * 味道不像梅菜那種甜,夾雜酸菜,開胃又減低油膩感覺,比以往帶來新鮮。
渝洲涼麵
5. 渝洲涼麵-$38 * 起初以為類似麻醬伴麵,問過職員是有點麻辣的。 * 上枱乾麵,撈入肉碎,似有炸炒過,帶乾身咸香。 * 底層有辣油,撈起香又麻,麵頭鋪滿青瓜絲,中和油膩感。

找尋辣妹的願望落空,唯有往時代廣場底層超市買枝抹茶雪糕填補心靈上的空虛,正在品嚐期間,一轉身會合兄弟,就被人撞跌枝雪糕,她慌忙道歉..."剎那間身體的觸碰大件事",兩目交投下,"那種心跳難重演",僅僅是一面之緣,就一見如故,一拍即合,一顰一笑都觸動了一顆心,像小鹿亂碰,已分不清是你甜了雪糕,還是雪糕甜了你。 "如陽光伴我,清新笑迎面,願照遍我心,自此每天快樂過..偷偷地Say Hello"。 就約在下次一起吃飯,好嗎? 於是,這位陽光女仔就會在下一篇出場...

2019-04-24
$226.5 (晚餐)
杏汁白肺湯
干煸四季豆
家鄉燒白
2019-05-23 188 瀏覽
工作實在太忙,所以每日夜晚果餐去搵好野食就成為我最好嘅放鬆方法😂位於半山以川菜聞名嘅三希樓第一間分店開咗係銅鑼灣 Time Square,咁就腳就當然要去捧下場!雖然今晚呢餐整體上都幾好食,但最最最好食就一定係呢個「蛋黃炒南瓜」,咸蛋黃就好似唔使錢咁樣密密麻麻覆蓋係南瓜嘅表面!入口首先係陣陣咸香,南瓜咬落鬆軟又充滿甜香,味蕾夾雜住半咸半甜感覺,超好味道😍再嚟推介呢個足料嘅「鮮人蔘燉雞湯」,好夠火喉,燉到雞骨都可以化開,好滋補😍我對動物內臟真係麻麻地,不過見到朋友食呢個「川鹵鴨舌」食到勁滿足,聽講滷得幾入味,食落去仲有陣陣香料味道,有啲麻又有啲辣,好似幾唔錯!紅油炒手細細粒~要均衡飲食當然要點個菜,雖然個「啫啫蝦醬通菜煲」無啫啫聲,但都算幾惹味,送飯一流😋👍晚市有得叫點心又係好吸引,點埋「千層馬拉糕」同「棗茸千層糕」當係甜品,個紅棗糕正正常常幾煙韌又唔會太甜;馬拉糕個樣唔靚仔唔大隻,但就食落有驚喜,做到介乎馬拉糕同蛋黃千層糕(唔知係乜?舊式茶樓名物,超好味!🤤) 之間,甜香鬆彈樣樣足🤩決定咗下次再過嚟試埋佢個麻辣邊爐,應該幾正😍

紅油炒手細細粒~

決定咗下次再過嚟試埋佢個麻辣邊爐,應該幾正😍
2019-05-16
1 分鐘 (堂食)
2019-05-22 100 瀏覽
很久沒有來時代廣場逛街,跟朋友度食通天尋找美食,看見這間門面十分華麗的中菜館,因此決定前去一試。三希樓二大部份海鮮為主的菜式,但今次朋友不吃海鮮因此並沒有點來食。石鍋小肥羊,非常有鑊氣,羊肉非常入味。椒鹽鮮油,比外邊的茶餐廳質素好得太多了。牛柳粒,吃得出不是普通牛肉,非常好吃。牛腩陳村粉,做得更傳統的陳村粉質素差不多,很少地方能夠吃得出這種味道。荷葉飯,我認為最喜愛的一道餸,米飯是經過炒的,再配以荷葉味道,非常好吃。整體來說,這間中菜館的食物非常好吃,雖然價錢並不是便宜,但絕對性價比夠。
石鍋小肥羊,非常有鑊氣,羊肉非常入味。
椒鹽鮮油,比外邊的茶餐廳質素好得太多了。
牛柳粒,吃得出不是普通牛肉,非常好吃。
2019-05-21 109 瀏覽
今次係我第二次到訪三希樓,除左第一次食既時候印象良好,另外因為係FB睇到而家餐廳做緊11周年優惠,每消費滿$200就會送$100現金劵,變相即係半價,咁抵真係唔可以錯過由於佢而家實在太抵食,所以平日都勁旺場,每檯限時食,如果約朋友一齊食記得叫朋友唔好遲早呀先來前菜兩小碟,當晚好肚餓,係有食物到之前食下前菜先已經幫助好多川麻豆辦滑牛肉 ($248)好特別的一道菜,有一大碗豆腐花,另外再有一碗川麻豆辦滑牛肉,牛肉有大量蔥花同花生,將味道較濃的川麻牛肉,加入豆腐花一齊食,可以減低辣度,而且整個組合有多重口感,豆腐花好滑又有豆香,強烈推介要試呢款菜色樟茶鴨 ($188 - 半隻)樟茶鴨係一道經典四川菜,用樟樹葉同茶葉燻鴨,做法比較繁複,經煙燻之後的鴨肉比較實身,帶有微微煙燻香,旁邊的小包子用來配食,咁就唔會淨係食鴨咁油膩雞汁燴大白菜 ($108)最鐘意一道菜又有菜食,又有湯飲,雞湯完全無味精,可以放心飲用棗茸千層糕 ($42)上次食過之後翻尋味,千層糕紅棗味好濃,又唔會過甜,整得好好而家半價優惠實在太抵食,建議一班人黎食就可以試多D野啦
川麻豆辦滑牛肉 ($248)
樟茶鴨 ($188 - 半隻)
雞汁燴大白菜 ($108)
棗茸千層糕 ($42)
上次食過之後翻尋味,千層糕紅棗味好濃,又唔會過甜,整得好好

而家半價優惠實在太抵食,建議一班人黎食就可以試多D野啦
2019-04-29
2019-05-20 191 瀏覽
同媽咪黎咗呢度慶祝母親節🧑🏻😘環境又大又靚,座位空間感十足👍🏻椒鹽排骨架 $208成座橋咁!我哋都比佢吸引住!🤩啲洋蔥同青蔥粒好多好正!😍椒鹽同麻辣青瓜真係辣!🌶不過略嫌排骨嘅部份瘦左啲,個人鍾意食肥豬肉或者半肥瘦🤣.極品流沙包 $38堅流心!個包軟綿綿,好好味呀‼️🤤蒜片牛仔肉粒 $108牛肉粒好軟腍!蒜片好香口,岩我哋口味😋薑蔥生蠔煲 $258一打開個煲蓋,超級香!😍生蠔夠肥美、惹味!超多蔥!見到都流口水喇🤤椒鹽鮮魷 $118炸得幾乾身,唔油膩,食落都唔覺得熱氣🤣不過椒鹽可以重口味啲。海味雜菜煲 $138雜菜同粉絲都夠淋,蝦米、瑤柱令個湯底更鮮甜👍🏻

同媽咪黎咗呢度慶祝母親節🧑🏻😘
環境又大又靚,座位空間感十足👍🏻

椒鹽排骨架 $208

成座橋咁!我哋都比佢吸引住!🤩
啲洋蔥同青蔥粒好多好正!😍
椒鹽同麻辣青瓜真係辣!🌶
不過略嫌排骨嘅部份瘦左啲,個人鍾意食肥豬肉或者半肥瘦🤣
極品流沙包 $38

堅流心!個包軟綿綿,好好味呀‼️🤤
蒜片牛仔肉粒 $108

牛肉粒好軟腍!蒜片好香口,岩我哋口味😋
薑蔥生蠔煲 $258

椒鹽鮮魷 $118

海味雜菜煲 $138

雜菜同粉絲都夠淋,蝦米、瑤柱令個湯底更鮮甜👍🏻
做「無飯家庭」,壞處係要花費更多找晚飯上,和花費更多心思在選擇餐廳上,但換一個角度看,其實又唔駛唸要煮咩飯買咩餸,更加可以試多一D唔同口味既菜式,餐廳,其實都唔錯丫。呢一日,「無飯家庭」既我就黎佐時代廣場食呢一間川菜館。選址時代廣場,最大既原因莫過於佢地個泊車傻惠比較容易達成,特別在下雨天可以無懼風雨輕鬆進餐。走上時代廣場最頂頂既幾層,有多間唔同風格,不同口味既餐廳,今日我地就揀佐呢間川菜。大約7:00到達餐廳,以為自己放工時間算早,到達餐廳算早,但這家川菜餐廳的門外已經企滿了人群,要稍微等候2張枱,再看一看餐廳的宣傳牌,原來餐廳正慶祝週年,有特別優惠,食滿 $200 可以獲贈 $100優惠卷, $400就有 $200,變相等於半價,真係超抵。還幸餐廳都大間,等佐唔夠5分鐘,就已經可以安排入座。餐牌好大份,基本上唸得出既川菜菜式都可以在這餐牌中找到,而大部份既菜式都係辣既,當然可選多辣,或BB辣。點好菜後,首先來到既係餐前小食,有雲耳同埋豬耳,一辣一唔辣,兩款都好好味,等食前醫一醫牙痕既食物係最正既。紅油抄手 $48小食先來個紅油抄手,我地無加減辣度,食落比平時食到既更辣,因為平時食既

呢一日,「無飯家庭」既我就黎佐時代廣場食呢一間川菜館。

還幸餐廳都大間,等佐唔夠5分鐘,就已經可以安排入座。

紅油抄手 $48

小食先來個紅油抄手,我地無加減辣度,食落比平時食到既更辣,因為平時食既紅油抄手多數都係甜度較重,辣度較輕,但這兒的就真係辣既,不過都係可以接受到既辣度,佢地既水餃十分飽滿,裡面超足料,大大隻,一客有6隻。

樟茶鴨 (半隻) $188

樟茶鴨會跟埋4件軟綿綿既麵唐包一起上,佢既鴨皮做得很脆,很乾身,而鴨肉就充滿佐茶香同埋柴香,好好味。

難得既係既皮做得乾身,但係肉都仍然保留肉汁,而且都幾厚肉,配上唐包吃真係一流。

川婆豆腐滑牛肉 $248

呢個川婆豆腐滑牛肉真係值得強烈推介,佢將麻婆豆腐,豆腐花,和牛肉三位一體,融入到一個菜式。

佢會用一個石鍋去盛放豆腐花,佢真係一碗豆腐花黎既,超級軟滑,可以用一隻鐵匙更一片一片咁樣片出黎,然後再同另一碗既麻婆牛肉黎個mix and match 。

起初我都當麻婆豆腐咁樣食,但係越食越辣,同埋呢個餸太好襯飯,所以我最後都係order 佐一碗白飯去襯托一番。

杏仁蛋白 $42

最後甜品我地點佐杏仁蛋白,佢既蛋白唔算多,比較像杏仁茶,但係就杏仁味超濃,喜歡杏仁既一定會愛上。
2019-04-29
5 分鐘 (堂食)