餐廳: 三德素食館 (僑冠大廈)
資訊:

2024-05-28 456 瀏覽
很多時都會和家人到這裏食飯, 職員非常之勤力又有禮貌, 每次去到都見到啲職員好勤力收碗碟, 點食上菜也很快, 叫的粉麵飯非常之大碟和大窩, 而且味道不會太鹹啱啱好.  食齋就是喜歡知道自己食緊乜, 不喜歡哪種包裝為偽肉的齋, 都唔知食咗乜嘢落肚. 整到幾靚都冇用.
2024-05-28
2024-05-03 698 瀏覽
三德素食媽媽和我二人到位於北角三德素食。我們點了冬瓜酿豆腐泡,三色水晶飽,薄撐,炸饅頭。冬瓜酿豆腐泡是我們的必點之一,清淡的湯汁中夾雜著豆腐和冬瓜,入口容易,讓人吃了感覺清爽又滿足。三色水晶飽是另一道我們喜愛的點心,蓮蓉,奶黃,豆沙,外皮包裹著餡料,每一口都帶來不同的口感和味道。薄撐感觉食落口有啲香草,同埋有啲素嘅虾仁切碎,有少少红萝卜丝碎。最後,炸饅頭是我們的甜品選擇,外酥內軟,香甜可口。
三德素食
2024-04-28 441 瀏覽
今天下午,到位於北角三德素食館吃午餐。點了「崧子五柳素黄鱼」,看得出师傅用好多心机去整,里边用啲粉丝,木耳丝,红萝卜丝,腐皮,然後去炸,配合甜甜酸酸酱,五柳松子,菜式相当吸引。
2024-03-23 704 瀏覽
今晚和友人想吃素食,選了這間口碑不錯的素食館,很快便安排窗口位坐下😁,可選套餐或散叫,我們便散叫兩款小菜😋💥姬松茸酱毛豆豆腐猴皇菇煲 👉👉姬松茸和猴皇菇經過油泡,故有口感,豆腐軟滑,加上欖菜添口味,毛豆有咬口✌️💥松子香芒露筍鮮冬菇素鮑角👉👉香芒鮮甜,素鮑角彈牙,出奇地好吃,其他配料都很新鮮,色澤吸引,令人食欲倍增😄

💥姬松茸酱毛豆豆腐猴皇菇煲
👉👉姬松茸和猴皇菇經過油泡,故有口感,
豆腐軟滑,加上欖菜添口味,毛豆有咬口✌️

💥松子香芒露筍鮮冬菇素鮑角
👉👉香芒鮮甜,素鮑角彈牙,出奇地好吃,
其他配料都很新鮮,色澤吸引,令人食欲倍增😄

2024-03-22
2024-02-26 736 瀏覽
The food is always exceptional. Very delicious vegetarian food. Local themed. Local buddhas, vegetarian lovers all come here for lunch and dinners.Love the food, the service is good.Happy to live around here and have this restaurant around. My favorite dishes: steam buns / friend buns with condense milk.Everything with Eggplants there.Taro and pumpkin with coconut soup.

My favorite dishes:

2024-02-18 616 瀏覽
今日坐巴士經過三德素食,農曆新年食太多,太滯,突然間好想食素,好在兩仔爺肯陪我 上到去好快就有位,雖然唔係話好多人等位,但係都keep住有人走,有人上黎。我哋唔想諗,揀咗個二人餐,有一湯加兩餸我哋叫咗紅燒素翅可能尋晚食咗一X麵嘅素翅,得個死咸,所以覺得呢個清清地幾好紅燒海蔘豆腐正常發揮錦鹵雲吞,呢個個汁酸甜適中,好味唔錯,會回頭

我哋唔想諗,揀咗個二人餐,有一湯加兩餸

我哋叫咗紅燒素翅

可能尋晚食咗一X麵嘅素翅,得個死咸,所以覺得呢個清清地幾好

紅燒海蔘豆腐

正常發揮

錦鹵雲吞,呢個個汁酸甜適中,好味

唔錯,會回頭
2024-02-14 432 瀏覽
服務好差 我今日訂咗十二點九 有枱 專登留咗張五人枱都唔畀我 話人哋訂咗六位個人都未到都冇人排隊 服務非常之差 淨係留畀啲熟客 歧視呀 我都成日嚟我都有訂位 我哋仲有個老人家喺度 都唔尊重啲老人家
淨係留畀啲熟客 歧視呀 我都成日嚟我都有訂位
我哋仲有個老人家喺度 都唔尊重啲老人家
作為一個多年的初一十五素食者,深明在香港找到好吃的素食餐廳真的不容易,但三德絕對是一個例外!這家餐廳的環境給人一種舊式老茶樓的懷舊感覺,但最大的優點是不用等位!對於常常外食的人來說,這真是一大福音!😄至於食物嘛,他們的點心和小菜真的不錯!我特別推薦糯米包、松草桂花素翅和福建炒飯!每一道菜都有獨特的味道,而且他們的菜式偏淡口味,少鹽不鹹,非常適合喜歡清淡口味的人!🥢另外,他們的上菜速度也非常快,心急人都唔會失望,不用等太久,就能享受到美味的素食!🚀如果你是素食者或者喜歡吃素食的人,三德素食館絕對是一個不容錯過的好地方!快去試試看吧!

糯米包
  • 糯米包
  • 松草桂花素翅
  • 福建炒飯
2023-09-29 830 瀏覽
今晚一家人去食晚飯,點知完全冇冷氣,全場人怨聲不絕,不過負責人和侍應冷理,只知加枱和叫其他客人繼續等枱,攪到人山人海,「熱血沸騰」,個個都拿着歺牌來潑涼。食物更不知所謂,你以為素菜會清淡一點,錯了,每牒都油浸浸,唉!香港D食市就給這些害群之馬累死。
相約一班舊同事到北角既三德素食相聚一返!原來咁岩當日係十五,所以特別多人,就算訂左位都要等!五柳仙斑 (忘記價錢)其實就係芋頭魚,同事點名一定要食,所以必叫,但芋頭好實淨,太多芋頭,好快就好飽,而且佢只有炸,沒有先煎後炸,所以油味比較重 西湖鮮准山玉崧湯 (忘記價錢)呢個比較有驚喜!莞茜將成個湯的口感層次提高左,湯的玉崧用了面筋碎去製作,口感同真肉碎有啲似,每人起碼飲了2碗,值得推介素漁香茄子玉崧炇鴛鴦米 $78好油的米粉!而且油本身唔香,一啖米粉三啖油感,成個米粉都處於好廉價的狀態,因此食淨得最多!蜜豉汁脆香蓮藕餅 $78都係油炸出事,油本身唔靚,應該翻用好多次,有一浸油益味,蜜豉汁甜甜地,但杰身到好似啫喱咁,多一款令人唔開胃的菜色
相約一班舊同事到北角既三德素食相聚一返!
原來咁岩當日係十五,所以特別多人,
就算訂左位都要等!

五柳仙斑 (忘記價錢)
其實就係芋頭魚,同事點名一定要食,所以必叫

西湖鮮准山玉崧湯 (忘記價錢)

素漁香茄子玉崧炇鴛鴦米 $78

蜜豉汁脆香蓮藕餅 $78
都係油炸出事,油本身唔靚,應該翻用好多次,

• 西湖鮮准山玉崧湯
2023-08-16 660 瀏覽
初一十五同老人家食飯,齋菜係一個唔錯嘅選擇,平時一般嘅齋舖,餸菜都係多油多鹽,但呢間就恰到好處,值得推介,試咗幾個餸都色香味俱全,比較推介佢個芋頭魚,齋生炒骨,味道非常好!豆腐煲配以新鮮蔬菜和香料。豆腐口感細軟,與蔬菜的脆爽形成了完美對比。香料運用恰到好處,增添了菜餚的豐富層次感。整體味道清淡但不乏風味,令人感受到食材的原汁原味。菜色搭配都十分吸引人,色彩鮮豔,令人食指大動。此道齋菜不僅味道可口,而且營養豐富,符合健康飲食理念。
2022-12-16 2556 瀏覽
三德已經開左好多年,係港島區住而又食素嘅朋友一定有聽過三德。佢嘅種類都好多,又點心,又小菜,又打邊爐。不過佢最出名嘅系點心,我每次來都見到一家大細來飲茶。雖然係舊式餐廳,但坐得好舒服,同埋伙記都好親切!今日同屋企人又來飲茶,講下食物先。蚊米真係大份夾抵食,又有穫氣。米粉唔會太淋,啱啱好,味道仲好野味添!糯米珍珠雞,幾乎每次來都會點。點心來講叫抵食,而且質素唔錯。餡仲好新鮮,味道ok.燒賣又係糯米,叫做有多樣野食下。粉果嘅精華系佢嘅皮,烟烟韌韌。啲餡炒過來先蒸,都好有誠意!素菜包算系三德嘅招牌點心,最好食系包嘅口感,有彈性又鬆。咸水角,系我地鐘意嘅炸物。系點心店來講真係買小見小。炸到啱啱好,外脆內綿,值得一試!
燒賣又係糯米,叫做有多樣野食下。
粉果嘅精華系佢嘅皮,烟烟韌韌。啲餡炒過來先蒸,都好有誠意!
素菜包算系三德嘅招牌點心,最好食系包嘅口感,有彈性又鬆。
2022-11-11 1826 瀏覽
之前已聽說三德在北角也幾有名氣, 於是叫外賣來試試我們叫了沙嗲串燒, 齋滷味拼盤, 油雞素肉崧綠豆粉絲, 崧子香椿素肉炒飯沙嗲串燒配沙嗲醬不錯, 做得很似, 沙嗲醬味道不算濃, 外賣時醬汁用盒另上齋滷味拼盤, 塞滿整個外賣盒, 都係酸齋最好味油雞素肉崧綠豆粉絲, 外賣來說, 份量很滿, 粉絲炒得不油, 味道很好崧子香椿素肉炒飯, 這個炒飯好好味, 很多崧子, 很香口, 每啖飯都夾著崧子素肉, 很多材料下次應該要試試五柳仙斑, 食齋必食的菜式
之前已聽說三德在北角也幾有名氣, 於是叫外賣來試試
齋滷味拼盤, 塞滿整個外賣盒, 都係酸齋最好味
下次應該要試試五柳仙斑, 食齋必食的菜式
沙嗲素串燒
齋滷味拼盤
2022-11-11
外賣送餐
沙嗲素串燒
齋滷味拼盤
2022-09-04 1781 瀏覽
今日表嫂生日,去咗(三德)食齋慶祝,即刻去片睇下有啲乜嘢食上菜速度又快,落單唔夠分鐘就傳到出曬嚟,究竟係點樣做到的,係咪知道我有影相所以咁快出嚟,哈哈打破食齋嘅傳統,睇落去全部都好似唔係齋,但係全部都係素菜嚟嘅,個炒蛋白我最欣賞環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️🤍回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️🤍價錢係偏貴的,但係幾好食,唔使識開肉嘅想試下啲齋可以試下呢一間。
今日表嫂生日,去咗(三德)食齋慶祝,即刻去片睇下有啲乜嘢食

上菜速度又快,落單唔夠分鐘就傳到出曬嚟,究竟係點樣做到的
,係咪知道我有影相所以咁快出嚟,哈哈

環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️
衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️
美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️
抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️🤍
回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️🤍
  • 炒蛋白
2022-07-29 1301 瀏覽
睇到有咁多好評特登過嚟試吓喺北角英皇道一條幽暗嘅樓梯直上一入到去地方很寬敞,有個佛壇感覺慈悲有好多外籍人士同埋街坊場面熱鬧我哋叫咗個二人餐加$20轉燉湯好多姑姑有啲黏口,仲落咗啲假肉粒咕嚕肉啲肉有啲假唔敢食,第二啲齋鋪用猴頭菇,菠蘿用罐頭南乳齋煲成煲野五小塊紹菜,幾條支竹,成煲都係粉絲磨菇蠔姑用罐頭姑姑南瓜西米露夾硬飲咗幾啖,真係唔得餐具油跡有污跡,最基本嘅普洱茶葉都唔好飲咁差嘅質素有浸味,飲完唔舒服又一次對食齋有恐懼不是有意抹黑,純粹個人感受,希望餐廳能夠聆聽意見
睇到有咁多好評特登過嚟試吓
喺北角英皇道一條幽暗嘅樓梯直上
一入到去地方很寬敞,有個佛壇
感覺慈悲

有好多外籍人士同埋街坊場面熱鬧
我哋叫咗個二人餐

加$20轉燉湯

好多姑姑有啲黏口,仲落咗啲假肉粒
咕嚕肉

啲肉有啲假唔敢食,第二啲齋鋪用猴頭菇,菠蘿用罐頭
南乳齋煲

成煲野五小塊紹菜,幾條支竹,成煲都係粉絲
磨菇蠔姑用罐頭姑姑

南瓜西米露
夾硬飲咗幾啖,真係唔得

又一次對食齋有恐懼

不是有意抹黑,純粹個人感受,希望餐廳能夠聆聽意見