一年前在這裡食過鰻魚飯,今晚再次光顧。星期六的晚上,店舖滿了人,點了鰻魚飯及雜錦天婦羅。鰻魚的醬汁保持水準,但鰻魚的口感不同了。一年前食的鰻魚,口感爽及彈,但今晚鰻魚的口感,像是阿媽蒸的普通紅衫魚般"鞋"。看到廚房都是港人員工,是不是因日本人老闆不在親自煮理,水準就不同了?天婦羅沒甚麼驚喜,而且偏油膩。另外,在這繁忙時間,店鋪聘請了一個禮貌很差,毫無耐性的醜姨姨做伙記。但有位年青人伙記卻很有禮貌及耐性,與那個醜姨姨完全是相反。我終於明白甚麼是相由心生。

天婦羅沒甚麼驚喜,而且偏油膩。

25 分鐘 (堂食)
  • 鰻魚飯
2016-09-16 1130 瀏覽
雖然我唔鍾意食魚,但對燒鰻魚又唔抗拒,一直都搵緊一碗出色既鰻魚飯,估唔到會係一間其貌不揚、古舊既日式小店到遇到☺️鰻魚飯🐟($88),熱辣辣既白飯上面鋪上半條蒲燒鰻魚,份量十足,珍珠米飯粒飽滿,撈埋香甜既鰻魚汁真係送飯一流😍主角鰻魚外皮燒得焦香,而且魚肉好肥美肉厚亦冇我最怕既細骨,可以好放心咁大啖食😚
2016-08-30 1183 瀏覽
店舖細細,但係就好有日本風味! 好似古代日本鄉村嘅家庭式小店先來一客汁燒炸茄子(冷),$18有六件!不過不失啦,雖然唔算太入味,但前菜來講都OK嘅!可惜比佢個名呃左,原來唔係炸嘅麵豉湯,好濃好好味!同平時飲開味精粉個種完全兩回事!又唔算太鹹,味道啱啱好, 叫鰻魚飯同天婦羅飯仲係免費送嘅添之後share咗個鰻魚飯,鰻魚超大超肥美,拍得住肥前屋!白米係珍珠米嚟嘅!$88 ,超抵食另外就係一客天婦羅飯,三隻蝦、一件魚、一件茄子、一件番薯!天婦羅件件都脆卜卜!茄子同魚更加係外脆內軟超好味!直頭好想食完再食雖然鋪頭嘅座位比較逼夾,但都幾有feel!原來有不少明星都鍾意嚟呢度食嘢,我哋仲撞到鍾啟光添!衛生程度來講就一般啦!枱面都有少少污糟,但服務係唔錯嘅! 重點係唔使加一好抵食

左,原來唔係炸嘅
汁燒炸茄子
天婦羅飯

天婦羅飯
  • 蝦天婦羅
2016-08-28 695 瀏覽
趕住睇戲但又好肚餓所以係戲院附近簡簡單單食番餐先三河屋既忌廉飯都幾多人推介所以都要試試先!忌廉汁好香滑而且味道甜甜地 幾岩女仔食漢堡扒雖然唔大舊,但味道不錯,唔會煎到好油仲有蘿蔔同薯仔等配菜都唔錯 好新鮮
趕住睇戲但又好肚餓
所以係戲院附近簡簡單單食番餐先
漢堡扒忌廉飯
三河屋既忌廉飯都幾多人推介
所以都要試試先!
忌廉汁好香滑而且味道甜甜地 幾岩女仔食

漢堡扒雖然唔大舊,但味道不錯,唔會煎到好油
仲有蘿蔔同薯仔等配菜都唔錯 好新鮮
漢堡扒忌廉飯
「鰻魚飯」一向是我很喜歡的日本美食,每次去日本旅行,總會盡量騰出一兩餐去吃地道的美味「鰻魚飯」。但在香港,想吃到優質出色,可與日本當地的老舖出品媲美的「鰻魚飯」,卻並非易事,質素高的價錢不便宜,便宜的質素又通常不太好,幸好這間以性價比超高的「鰻魚飯」成名的「三河屋」,不用一百元的價錢,便可以享用到一碗質量俱佳的「鰻魚飯」,而且還有「麵豉湯」附奉,確是值得一吃。這一天,想吃「鰻魚飯」的我,就和老婆仔一起來到紅磡這間外觀其貌不揚,內裡也見有點殘舊的日本料理店,一嚐這兒可能是全港性價比最高的美味鰻魚飯。 兩夫妻都是為了這兒最出名的「鰻魚飯」而來,吃的當然是它。事實上,它亦沒有讓我們失望,確是水準之作。先嚐普通不過的「麵豉湯」。這兒的材料除了大量的紫菜外,就只得一些芽菜,但難得地味道適中而不過濃或過淡,湯味甚有層次,絲絲的甜味在湯中隱隱滲出,竟是出乎意料地好喝。 主角的「鰻魚飯」大大碗的,份量十足。特別是那兩大件色澤鮮明,長身厚肉的蒲燒鰻魚,外皮焦香,魚肉柔軟細緻,入口鬆化,魚身與米飯都沾滿香甜的鰻魚醬汁,倍覺味美。雖然這飯的飯粒較為硬身,也無損這鰻魚飯的美味。 也許,某些高級日本料理

也許,某些高級日本料理店的「鰻魚飯」所用的鰻魚是由日本運來才劏的;也許,某些高級日本料理店所用的鰻魚的確較為優質,但它們售賣的「鰻魚飯」動輒需要二、三百元一客,確實不算便宜,雖說一分錢,一分貨,這兒「鰻魚飯」的水準,性價比可真是超高的,我已經甚為滿意了。至於那些貴價高質鰻魚飯,就等有機會才吃吧!
  • 鰻魚飯
  • 麵豉湯
2016-08-21 818 瀏覽
根據openrice其他食家評級,周日光顧此店!店舖地方少,雖已滿客,但異常寧靜。芥辣八爪魚:芥辣味適中,不太咸!前菜首選!鰻魚飯配例湯:例湯先上,非麵豉湯。滾熱!鰻魚飯分量足,兩大片鰻魚,肉厚,讃!鰻魚汁亦不太甜,珍珠米飯亦可以!整體正評!大板燒:分量較少,味道可以,一般一般!

芥辣八爪魚:芥辣味適中,不太咸!前菜首選!
芥辣八爪魚
例湯
鰻魚飯
大板燒:分量較少,味道可以,一般一般!
2016-08-21
2 分鐘 (堂食)
芥辣八爪魚
2016-08-20 561 瀏覽
We tried this restaurant based on reviews on OpenRice and were sorely disappointed. The prices were relatively low (about HK$38 - HK68 for most dishes) but the portions were very, very small.Example:1. HKD 48 for 6 wafer-thin, postage stamp-sized deep fried salmon2. HKD 38 for one small, overcooked oyster3. HKD 38 for 6 wafer-thin slices of sweet potato4. HKD 38 for a coaster sized okonomiyaki that was 5mm thickThe above would have been okay if the food had tasted good and/or the ambience had
Example:
The above would have been okay if the food had tasted good and/or the ambience had been great, but it fell short on all accounts. We will not be going back again.
2016-08-20
10 分鐘 (堂食)
2016-08-07 668 瀏覽
呢排興捉比卡超,雖然我冇玩,但係都同朋友出去行下要行當然要食飽飽啦,所以第一站就黎食野啦雖然細細間,但係我地黎到嘅時候啱啱開門,唔使等位其實呢度嘅 menu 同價錢同平時差唔多,不過既然黎得當然要試下特別啲嘅,就係呢度嘅鰻魚飯! 鰻魚飯 (付 麵豉湯) ($88)我地一行三人,三個都係食鰻魚飯,果然唔會失望😋條鰻魚有成十幾cm長,而且啲肉幾淋,加上落左唔少汁,甜甜地咁樣食真係好正 由頭食到落尾差唔多啖啖鰻魚,就算成碗飯得鰻魚冇其他 topping 都食得晒另外條鰻魚基本上係去晒骨,就算有一兩條細嘅軟骨都可以食埋麵豉湯湯就用細碗裝,飲落同平時嘅差唔多,不過呢度就落埋芽菜,呢樣野比較特別😗so far 呢碗鰻魚飯真係抵食,間唔中食下都唔錯☺️
呢排興捉比卡超,雖然我冇玩,但係都同朋友出去行下
要行當然要食飽飽啦,所以第一站就黎食野啦
雖然細細間,但係我地黎到嘅時候啱啱開門,唔使等位

鰻魚飯 (付 麵豉湯) ($88)
鰻魚飯
我地一行三人,三個都係食鰻魚飯,果然唔會失望😋
另外條鰻魚基本上係去晒骨,就算有一兩條細嘅軟骨都可以食埋

麵豉湯

so far 呢碗鰻魚飯真係抵食,間唔中食下都唔錯☺️
2016-07-29
2016-07-31 647 瀏覽
三河屋嘅鰻魚飯不嬲出名,今日咁岩去紅磡做野,就特登去食。晚市都幾多人食,好彩只係等佐5分鐘左右就有枱。鰻魚飯送麵豉湯,個湯好咸,真係好咸,飲佐兩三啖就飲唔落去。真係好大碗,鰻魚大大條,確實抵食!鰻魚都好鮮嫩,加埋個燒汁,甜甜的,十分配合。最後,因為太大碗,都係食唔晒。
鰻魚飯送麵豉湯,個湯好咸,真係好咸,飲佐兩三啖就飲唔落去。
2016-07-30 609 瀏覽
一家小店,很有深夜食堂的风格,鳗鱼饭蛮大份的,一个鳗鱼饭是半条鳗鱼好像,一个人吃真会很饱!搭配的味增汤,可能我吃的日本菜少,这家味增汤是我觉得最好喝的,酱油味不会太重,哈哈,三文鱼很新鲜,还是厚切,一份69,不贵!就是芥末不够味。三文鱼和芥末是相辅的,这芥末不能把三文鱼的美味更体现出来!虾天妇罗也是很大份,新鲜酥炸出来的,热乎乎,皮也是脆脆的,蛮有虾肉的哦,三样东西吃完真的有点被腻到了
2016-07-30 654 瀏覽
星期五夜晚同男朋友喺紅磡食飯,男友係紅磡人, 推介三河屋抵食日本菜, 話平係平嘅,但嗰度啲伙記完全趕客,不得不寫我第一篇食評舒發一下怒火 叫左個吉列豬扒飯和帶子拉麵,門口有人話抄牌,我哋即刻同侍應講要轉外賣,點知個大嬸侍應聽到竟然大大聲話“等佢自己整!” ,之後劈左啲外賣碗同盒比我,要我自己將啲野入落外賣盒。乜有啲咁冇禮貌嘅阿嬸做侍應,大大聲惡人惡相,完全趕客,嬲到我呢 講真啲嘢食好普通,平囉,個拉麵得細細3粒帶子,冇乜味,個豬扒飯同食大家樂冇乜分別囉!
2016-07-29
15 分鐘 (堂食)
  • 咖哩豬扒飯
2016-07-23 3128 瀏覽
是夜又去紅磡搵食,從尖沙咀放工,慢慢散步到紅磡,行過大街小巷,有好多小餐廳,感覺好似去左台灣咁,難得香港有個地方唔係行兩步就連鎖大店每一次行到呢類小巷,我同炭星人就會好興奮咁扮去旅行,利用我地無窮嘅想象力離開香港😂😂門面有少少老舊,但無阻我地搵平令正美食嘅決心,照去無誤!最近迷上"孤獨的美食家",有時男主腳會去家庭料理店,EXACTLY 就係呢間店嘅佈局,覺得有趣係掛喺牆面嘅MENU, 有中文有日文,老闆似乎係喺香港生活多年嘅日本sen, 用少許咸淡嘅廣東話招呼每一枱客人,真係好似去左日本某個小鎮咁(繼續FF...)無特登影餐牌,但可以話你知拉麵平均$40,飯係$46, 小菜$35-$40, 串燒類(魚類為主)$30-$90, 絕對抵食,點止冰冰咁點菜都唔怕埋唔到單,係小資情侶嘅好選擇~🌸🌸🌸前菜:青瓜漬 $35 ⭐️⭐️⭐️漬物於我有一種奇怪嘅吸引力,正如食雲南菜一定要食爽拍黃瓜,漬物係日本家常菜必備嘅,通常係用自家出品嘅米糠去醃(如果你又係阿信的故事年代,你可能知我講咩哈哈哈)有點期待佢出場,一食落,爽脆度有餘,味道不足。第一二三舊我都以為佢hea 我,因為完全無味,但第四舊我就食到有少

門面有少少老舊,但無阻我地搵平令正美食嘅決心,照去無誤!

青瓜漬
前菜:青瓜漬 $35 ⭐️⭐️⭐️

有點期待佢出場,一食落,爽脆度有餘,味道不足。第一二三舊我都以為佢hea 我,因為完全無味,但第四舊我就食到有少少少少咸香,估計有醃,不過醃左五分鐘咁。如果你中意漬物,可以試,但其實有點小貴,作為冷盤前菜都不過不失,但未到五粒星推薦度。
大阪燒 $38 ⭐️⭐️⭐️⭐️

對前菜嘅觀感完全被大阪燒挽回!好食!!首先柴魚好夠份量,上枱時仲有卷動,好過癮😆close up 可以睇到除左燒汁仲有日本菜必備Mayo, 覆甜嘅口味好開胃,粉漿同魷魚比例剛好,有咬口得黎唔會過un, 同埋兩個人share 啱啱好,細細件唔會過飽~👍🏿👍🏾👍🏼
鰻魚飯 $88 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

炭星人好喜歡鰻魚,所以佢見到呢間出名鰻魚飯就要黎試下佢。名不虛傳!老實說,幾乎間間店都用同一種燒汁,但呢個飯好食在於個鰻魚啖啖肉,入口有即溶嘅感覺,又滑又嫩,而且份量好足,除左白飯好似免費地多,鰻魚有兩大片,再加個海帶蘿蔔絲湯,相比起有啲出名嘅鰻魚飯叫價$2xx, 呢個飯絕對值回票價!

同埋中意啲飯粒有少少硬身,同個鰻魚比一軟一硬,好夾!
咖喱吉列豬扒飯 $46 ⭐️⭐️⭐️⭐️

如果你有睇開日劇,可能會知道咖喱都係家常必備料理,點都要試下啦!

份量超足!後面係一個正常碗,對比起呢個飯完全小巫見大巫。咖哩汁非常足夠,唔怕食到一半要乾啃白飯。
咖喱吉列豬扒飯
Close up 豬扒,雖然豬肉唔厚,勝在炸得夠脆!一咬落去就感覺到佢嘅Juicy, 配上帶有黑椒味嘅咖哩汁,好開胃,忍唔住食多兩啖飯。

作為一個嚴控白飯攝取量嘅我,都食晒呢碟咖哩飯,可見個汁同飯係幾配😂😂炭星人見我食得晒都睇到呆左哈哈哈哈

是次消費$210, 店舖坐位有點太逼,小食份量係少,主菜份量十足,整體黎講唔太追求環境要靚靚都可以黎試下!抵食夾好食👍🏿👍🏾👍🏿👍🏼👍🏿👍🏾

2016-07-22
青瓜漬
  • 大阪燒餅
  • 咖哩豬扒飯
2016-07-19 2410 瀏覽
呢間日式小店好family feel~ 質素唔錯之餘又唔算貴~ 所以間唔時都會黎食下~ 今晚又黎喇~ 星期日晚七點九黎到唔駛等位~ 坐多2 3張枱就full晒lu 😝😝記得有雜誌推介過呢度鰻魚飯~ 就試下~ 仲嗌左咖喱烏冬⋯蒜味螺肉同燒鯖魚~前菜係蒜味螺肉~10蚊咋!過下口癮😝😝 現成野正常味道~咖喱烏冬~唔係咖喱湯烏冬⋯係咖喱汁撈烏冬~ 大大碗烏冬淋上大量咖喱汁!咖喱唔係平時甜甜既日式咖喱~ 呢款香濃帶點微辣~ 烏冬又滑又煙靭~ 食既時候將每條烏冬都沾上滿滿既咖喱😋😋 附上幾舊煮到軟稔既紅蘿蔔同粉粉既薯仔~ 雖然冇咩餸⋯但仍然食到一條都冇剩😋😋😋朋友嗌既鰻魚飯!一大條鰻魚舖係飯面!成個手掌咁大!!(利申:小妹隻手係女子黎講都幾大) 燒得好靚好吸引😍😍😍 好肥美厚身~ 肉質嫩滑😋😋 平時食鰻魚好怕有太多細骨~ 呢個唔覺太多~ 係咁jam朋友d鰻魚黎食😝😝😝 好好食!(我地係魚尾已經蝕左!見到隔離枱係魚中間⋯長度一樣! 鰻魚大到飯面都裝唔晒!)個飯跟麵豉湯~ 我冇飲到~ 但見到碗湯有唔少紫菜同芽菜~ 都落足料~ 燒鯖魚佢話要等25分鐘~我都唔記得等左幾耐~ 完全沉醉係烏冬同鰻魚度~ 燒

前菜係蒜味螺肉~
蒜味螺肉
10蚊咋!過下口癮😝😝 現成野正常味道~

咖喱烏冬~
咖喱烏冬

朋友嗌既鰻魚飯!

個飯跟麵豉湯~
麵豉湯
我冇飲到~ 但見到碗湯有唔少紫菜同芽菜~ 都落足料~

燒鯖魚

燒得啱啱好~ 唔會太乾~ 肉質仍然juicy嫩滑~ 亦唔會太腥~ 成條清晒~

平民日式料理~ 環境黎講好一般~ 太逼🙈🙈🙈 黎呢度純粹食味道😋😋 同埋幾抵食👍🏻👍🏻下次可再黎食鰻魚飯!😋😋😋😋
2016-07-17
蒜味螺肉
咖喱烏冬
2016-07-14 822 瀏覽
之前黎過食吾太差,但記得鰻魚好味當然都想食多次…鰻魚飯(付麵豉湯):鰻魚個汁好濃味,d飯又軟熟,一啖鰻魚一啖飯,成個畫面好完美。但麵豉湯就偏咸。三文魚刺身:好新鮮,細細件容易食。日本芥末八爪魚:整體感覺偏咸,食完要係咁飲水。
之前黎過食吾太差,但記得鰻魚好味當然都想食多次…

三文魚刺身:好新鮮,細細件容易食。

日本芥末八爪魚:整體感覺偏咸,食完要係咁飲水。
2016-07-13
2016-06-24 1320 瀏覽
漢堡扒忌廉汁飯 💲58 @ 三河屋漢堡扒juicy但略嫌細份了些少。忌廉汁帶甜,用黎拌飯唔錯。至於上面既半塊薯餅係fd比k既😂😂呢個反而唔錯,好脆口,而且份量較多。
漢堡扒忌廉汁飯 💲58 @ 三河屋
2 分鐘 (堂食)