2016-06-20 1091 瀏覽
The curry pork chop rice was delicious, its curry didn't feel like the classic Japanese style, it wasn't sweet but real spicy. The sauce was rich and creamy. Unfortunately, the fried pork chop was soso, it was flimsy and too much bread flour all around.The pork ramen was generous portion, soup wasn't salty. It was quite worth to spend $38 for a qualified dish! But please don't expect any services provided. Many flies were flying in the restaurant...
2016-06-20
$50 (宵夜)
2016-06-16 1289 瀏覽
紅磡一向都是多東西吃的地方,但是這家日本餐廳已經很長時間了。只是看門口和裏面的環境,就已經知道是一間比較追隨味道多於氣氛的日本餐廳。跟同事來這裏食午餐,我叫了一個吉列豬扒咖喱飯,同事叫了一個漢堡扒北海道忌廉飯。我們還叫了一個炸牛肉薯餅。吉列豬扒咖喱飯,味道很不錯,而且碟面很大,不會因為太熱而要花很長時間食這個咖喱。同事的漢堡扒忌廉飯,評價不太好,漢堡扒太細,而且汁的味道一般。炸牛肉薯餅味道很好,但有一點炸久了,有點太硬,不過依然是脆的。只是$38才兩小塊,午餐來說好像有點奢侈。整體來說味道是真的不錯,也有日本的老闆在店內。但是說實話,衛生情況真的很一般。

漢堡扒北海道忌廉飯

2016-06-10
2016-06-07 1017 瀏覽
兩個人 平日7點半到岩岩好有位一入到鋪 你會覺得有種平實既感覺店鋪無花巧既設計裝飾賣既係夠原汁原味漢堡咖哩飯見人地叫好吸引咁 都叫左 件漢堡好香 咖哩唔算太辣重點係$48 好有份量鏝魚飯必叫 好多食客都有點兩條長長大大鏝魚配上味噌湯'開e she'仲叫左佢既關東煮不過無影到相但都好好食 係香港好少見~經過紅磡 會再黎三河屋
兩個人 平日7點半到岩岩好有位

配上味噌湯
'開e she'

仲叫左佢既關東煮
不過無影到相
但都好好食 係香港好少見~
經過紅磡 會再黎三河屋
大阪燒
  • 關東煮
  • 大阪燒餅
2016-06-02 1044 瀏覽
又係一個閒日既晚上,同一個鰻魚控既朋友,山長水遠由元朗走出黎紅磡,就係為左要試下佢地既鰻魚飯。雖然去到已經夜晚9點幾,但店外都仲有唔少人等緊位入去,我地都好似等左幾個字先有位坐。因為實在太肚餓,一坐低已經等唔切要落單,不過可能店員少人客多,都等左一陣先有人幫我地落單。除左基本既鰻魚飯,我地仲點左螢光魷魚仔,同行友人食過幾次三河屋都未試過,所以就更加期待。一落左單,最先送到係麵豉湯,本身以為係我食開清淡野先覺得有啲咸,原來平時重口味開既友人都覺得咸左少少。哩碟就係螢光魷魚仔,畀啲唔知係咪豉油(咸咸地)既液體沉著。我地堅持第一啖一定要原汁原味咁食,膽粗粗咩都唔落就咁擺入口,第一下感覺係,好咸,咬多幾下,竟然食到阿媽黎煲湯個隻魷魚乾既味。之後拿拿臨落翻些少芥末,即刻僻走哂螢光魷魚仔本身既特殊味道。除左本身沉著魷魚仔兜液體係咸之外,咬到佢頭部,仲有啲應該係佢既螢光液體湧出黎,真係咸到要係咁飲水。鰻魚飯,無論係飯定係鰻魚既份量都畀得好多。但被兜螢光魷魚仔影響左胃口,兩個人都食唔哂自己兜飯。

哩碟就係螢光魷魚仔,畀啲唔知係咪豉油(咸咸地)既液體沉著。
螢光魷魚仔

2016-05-18
30 分鐘 (堂食)
2016-06-02 940 瀏覽
又到5月睇5月天既日子~ 睇concert 之前search 下紅磡有咩平野食, 就搵到呢間想試好耐既三河屋 ! 知道呢到出名食鰻魚飯 ! 咁...當然我都有叫鰻魚飯啦 !!! 名不虛傳, 又平又大條既鰻魚, 轉眼間就放左係我面前 !!!鰻魚又大又肥美, 唯一係...好多細細條既骨, 我唔係好習慣 .. 所以最後同我老公交換食我老公食既就係呢個忌廉烏冬, 好味道 ! 係兒時係味道忌廉粟米湯味, 仲要係日本果隻, 用黎撈烏冬一流, 食食下就飲唒d湯! 另外仲叫左出名既大阪燒餅...well ....我真係未見過咁細塊既大阪燒餅 !! 味道ok 既...但....同日本食既始終有差距 ! 硬左小小, 粉左小小...同..最主要係...細左多多雜綿天婦羅, 好彩呢個冇咩令到我失望 ! 份量都唔小有3隻蝦, 有茄子, 南瓜, sweet potato .... 同一條魚仔, 都幾多野 ! 粉醬都幾薄身, 味道都唔錯 !
又到5月睇5月天既日子~

知道呢到出名食鰻魚飯 !
咁...當然我都有叫鰻魚飯啦 !!!

所以最後同我老公交換食
我老公食既就係呢個忌廉烏冬, 好味道 ! 係兒時係味道

同..最主要係...細左多多
雜綿天婦羅, 好彩呢個冇咩令到我失望 ! 份量都唔小

粉醬都幾薄身, 味道都唔錯 !

2016-05-27
20 分鐘 (堂食)
2016-05-28 755 瀏覽
見到好多食評都話呢度鰻魚飯好食,咁arm又路過呢度,決定拉埋男朋友入黎陪我食。鰻魚飯: 好好味 - 魚夠肥,汁夠香甜,飯亦飽滿。平時夜晚唔多食飯都要啃下差不多一碗。麵豉湯: 好好味 - 平時都中意飲麵豉湯, 但呢碗比平時個d更甜,又有好多芽菜,海草,arm哂我!吉列豬扒拉麵: 一般 - 普通貨色, 不過男朋友唔想食鰻魚飯之下嘅決擇,勝在價錢叫做平d囉。環境: 聽男朋友講呢度三十年如一日, 裝修係好殘舊, 貼滿一直無換嘅餐牌,仲有部迷你電視機。坐得唔舒服,要夾住自己,驚整到隔離。服務: 大牌檔式嘅服務…總結: 鰻魚飯之外都係鰻魚飯… 如果有朝一日好想食鰻魚飯都會再黎。

服務: 大牌檔式嘅服務…

2016-05-28
5 分鐘 (堂食)
2016-05-19 924 瀏覽
以前一直來都是吃其拉麵,價錢比一蘭、豚王等一窩蜂的熱潮連鎖店親民很多,湯底和麵質也不欺場,不會是地道茶記的質素。最保持水準的還是叉燒拉麵,叉燒比連鎖店切得更厚,也算入味,配上不含味精的奶白色豬骨湯,簡簡單單就是一個人晚飯的浪漫。偶爾一次才發現原來三河屋最有名的不是拉麵也不是忌廉飯,而是鰻魚飯! 天啊想不到這裡也有賣親民鰻魚飯,比外面起碼二百塊的貨色,這裡$88一定吃得起! 一端上來已香氣噗鼻,肥美的兩條鰻魚佔過整碗飯,非常吸睛。🐟鰻魚肉質軟林,外層則被烤得香脆,配上甜而不膩的濃稠燒汁,🍚送這一大碗珍珠米絕對吃光光。雖比外面便宜一半有多,但用料絕不欺場,濃郁香味和外脆內軟的口感稱上是香港最好吃的鰻魚飯一點也不誇張

鰻魚飯

2016-05-11 905 瀏覽
我和男友都是 喜歡一種口味的食物 就會鍥而不捨每次都堅定要點 點了之後總是對望對方"次次都食呢個你5厭咩""5厭架"相隔一個月之後 因為想念這裏的鰻魚飯 總是纏著他說要吃 他應允 接了他放工後又重回這家小店 依然是深夜時分店已經準備要打烊 我們是最後一檯顧客 想加快進食速度 不要麻煩他們等嘛 老闆在旁邊卻笑笑語 慢慢食 唔緊要依舊是鰻魚飯 每次食三河屋的鰻魚飯 總是覺得好滿足 這樣平實好吃的日本料理 每次吃 總是有 嗯好好食我要慢慢食 但又忍不住加快進食速度 昂鰻魚是不變的好味道 醬汁惹味 色澤誘人 底下白米飯 米粒一粒一粒 底下浸有可口鰻魚燒汁 啖啖鰻魚香 喜歡鰻魚的鰻魚迷 千其唔好錯過喇以這樣的價位吃到一尾完整的鰻魚不是我想推薦這家店的原因 有時候我們都需要一個歇歇腳的地方 讓我們覺得放鬆 喝下一碗熱湯 飽飽的吃一碗白米 and we all have to move on.

"5厭架"

and we all have to move on.

2016-05-01 841 瀏覽
🍚三河屋最出名 最多人推介嘅鰻魚飯今次終於俾我儲齊錢可以豪返次期待已久 先講舊魚見到真係嘩左一聲出嚟大到佔左成個飯嘅一半咁而且鰻魚鮮嫩多汁不過如果個飯可以多返少少汁就好啦價錢:$88抵食:4好味:5🌟(1最低 5**最高)💥指數:💥💥💥💥💥地址:三河屋 (紅磡)紅磡明安街14號寶石戲院大廈地下D舖#explosion紅磡 #explosion日式
🍚
不過如果個飯可以多返少少汁就好啦

價錢:$88
抵食:4
好味:5🌟
(1最低 5**最高)
💥指數:💥💥💥💥💥
地址:三河屋 (紅磡)
紅磡明安街14號寶石戲院大廈地下D舖
#explosion紅磡 #explosion日式
15 分鐘 (堂食)
2016-04-30 807 瀏覽
網上介紹紅磡有一平民小舖專食鰻魚飯,由於本人太喜愛食鰻魚啦,所以今晚就即管去試下。「三河屋」名字太不顯眼,就連門面都唔多覺眼。地方佈置簡單,猶如一般飯堂,而且位置不多,人手亦只得兩三人。食物方面,當然點左推介既鰻魚飯鰻魚肥美,味道一流。麵豉湯味道濃郁,海帶又多,值得推介。叉燒拉麵,豬骨湯底,味道一般,不過抵食海老天婦羅,炸粉少,好味,海老size不算大,但都算新鮮,可以一試
食物方面,當然點左推介既鰻魚飯
鰻魚飯連麵豉湯
鰻魚肥美,味道一流。麵豉湯味道濃郁,海帶又多,值得推介。
叉燒拉麵
叉燒拉麵,豬骨湯底,味道一般,不過抵食
海老天婦羅

2016-04-30
鰻魚飯連麵豉湯
海老天婦羅
2016-04-24 812 瀏覽
如果你同我一樣都係鰻魚迷,位於紅磡既三河屋就唔會令你失望了。我同朋友好早6點幾去到,已經出現一條小人龍了,不過我地都只係排左10分鐘左右就入得去。入到去,其實都唔洗睇menu,『兩碗鰻魚飯啊,唔該!』哇!當兩碗鰻魚飯送上,簡直係衝擊緊我既視覺、味蕾同嗅覺!條鰻魚有手掌甘大條啊,真係喊出黎啊!齋望已經覺得好肥美,鰻魚同蒲汁既香味未食已經聞到,流哂口水忍唔住啦我地,開動!每一口,都係粒粒分明而且配上蒲汁既珍珠飯同埋啖啖肉既鰻魚,好滿足。鰻魚肉淋香口,如果可以多少少脂肪,就更加perfect池啦!不過$88 蚊,有甘大條既鰻魚,性價比就真係十分高啦! 係香港食到好味同平既鰻魚飯真係唔易架!三河屋雖然地方小小,裝修簡單,但老闆同員工都有禮貌同勤快,入到去就好似去左日本既懷舊小店咁。打打下食評,好想今晚再encall!
入到去,其實都唔洗睇menu,『兩碗鰻魚飯啊,唔該!』
麵鼓湯
,真係喊出黎啊!
齋望已經覺得好肥美,鰻魚同蒲汁既香味未食已經聞到,流哂口水
不過$88 蚊,有甘大條既鰻魚,性價比就真係十分高啦!
 係香港食到好味同平既鰻魚飯真係唔易架!
打打下食評,好想今晚再encall!
題外話/補充資料: P.S: 聽聞佢地既拉麵都唔錯,下次會試下佢地既拉麵。
2016-04-15
10 分鐘 (堂食)
麵鼓湯
  • 鰻魚飯
今日同幾個朋友仔睇謝安琪👸🏼拾回演唱會💕💕睇之前,我們為食咩苦惱。 haha 好彩之前係紅磡讀過書 三河屋真的係睇演唱會之前的首選 地點又方便 野食仲正👍🏻👍🏻 我們七點到 已經有大約好幾個人排隊 😳😳 但好彩 我們等了十分中左右就有位了哈哈 我當然揀了最有名既鰻魚飯!😍😍d鰻魚好厚肉 吾同其他大型日本餐廳甘單薄而且一d腥味都冇🙊🙊d飯真係日本d珍珠米真係係香港都可以食到日本水準的鰻魚飯 但我們其中一人就傻仔了 食了一個得一塊豬軟骨的烏冬🙄🙈🙈 haha希望可以改善下
今日同幾個朋友仔睇謝安琪👸🏼拾回演唱會💕💕

睇之前,我們為食咩苦惱。

我們七點到 已經有大約好幾個人排隊 😳😳

但好彩 我們等了十分中左右就有位了

哈哈 我當然揀了最有名既鰻魚飯!😍😍

d鰻魚好厚肉 吾同其他大型日本餐廳甘單薄

而且一d腥味都冇🙊🙊d飯真係日本d珍珠米

真係係香港都可以食到日本水準的鰻魚飯

2016-04-15
10 分鐘 (堂食)
2016-04-12 1108 瀏覽
下雨天經過紅磡,即刻上OR睇吓有咩好嘢食。見三河好多reviews, 仲有特別推介鰻魚飯 (我的至愛),咁就試吓啦。午飯時間特別多人,不過一位唔使等就入到去,大部份客都係學生,食緊拉麵同大阪燒。我就諗都唔諗即叫鰻魚飯,好快就出咗一個kelp miso soup. 熱辣辣非常吸引,可惜一飲就失望。因為鹹!鹹!鹹!完全飲唔到miso 的香,味道只得一個層次。唯有K.O.晒啲海帶,湯就唔好意思要浪費了。過咗一陣就出主角,大大碗鰻魚飯沒有什麼多餘的配菜,鋪上一層薄薄的unagi sauce,甜甜地又鹹鹹地,唔錯。鰻魚本身就好似有啲過冧,冇咬口 (大家口味唔同,有啲人係鍾意呢一種texture),亦食唔出有grill的味道。本身個汁幾濃,蓋過了任何的鮮味。珍珠飯煮得適中,有咬口,加埋個汁好好味。不過個飯每樣野都微暖,我就希望可以熱番D會更好。呢個鰻魚飯普普通通,$88份量好足。不過我寧願俾多少少出尖沙咀食啲仲正宗嘅更物有所值。

過鹹的海帶miso  soup
鰻魚飯
1K
2016-03-28 1031 瀏覽
鰻魚飯 $88好肥美既鰻魚~~😚 不愧係三河屋既代表作,真係呢度之最♥ 其他野食就普普通通🙈Btw 三河屋真係日本人開架wor~餃子拉麵 $38關東全煮 $43小丸子 $28餃子拉麵還不錯,$38好抵食~ 麵係日式麵唔會太淋, 湯底都okay.... 餃子普通貨色但小食真係麻麻🙈🙈 特別係關東煮,三角形塊唔知咩來,超淋,口感似浸左入水既麵包, 蛋又唔入味, 講到關東煮,日本7仔無論價錢定水準都全勝
鰻魚飯 $88

Btw 三河屋真係日本人開架wor~
餃子拉麵 $38
關東全煮 $43
小丸子 $28

2016-03-24 924 瀏覽
上個月趁學校放假 男友約我去迪迪尼 可惜從下午開始細細開始不斷有 若有若無的雨 我們放棄睇煙花番紅磡 我先去穩位紅磡小街不著眼的角落 站在門口看menu 倚在門口的老闆打開門招呼我進去 這麼冷的雨店裡滿當當的坐滿人 我要了天婦羅 芝士年糕 關東煮 鰻魚飯 給喜歡蓋飯的男友要了滑蛋炸豬扒蓋飯 再要一支烏龍茶兩個人share飲很快呈上一碗熱騰騰麵豉湯 恰當的咸度熱熱的喝一口 已經是極好"好凍喔出邊" 男友搓著手進了店 大大咧咧捧起湯喝一口說話之間鰻魚飯來了 哇好大一尾鰻魚而且番到飯下面仲有鰻魚汁 正 像我這樣的鰻魚怪超大滿足 天婦羅新鮮炸起 脆皮煙煙韌韌 脆漿再薄透少少會更好 但又有什麼理由不一試男友最愛的蓋飯上來喇!熱熱騰騰的一碗抵讚既係豬扒 沒有厚重麵粉漿營造的氣勢 它平易近人 有初嚐炸豬扒時的驚喜 很喜歡初來乍到 喜出望外深夜的慰籍 謝謝你

我先去穩位

"好凍喔出邊" 男友搓著手進了店 大大咧咧捧起湯喝一口