2016-02-27 2514 瀏覽
每次去紅磡唔係去酒樓就去某食店,今日想轉轉口味。泊好車後,眼前見一家外貌平凡但好有日本家庭式經營FEEL嘅食店,就去試下呢間啦 入到去真係好似好舊咁,連牆上貼著的食物價錢紙都發黃退色,電視也是好舊好舊的款式。環境比較細,坐位與坐位之間比較迫。一坐底看完餐牌就叫咗大阪燒餅、章魚小丸子同滑蛋豬扒飯。 大阪燒餅當店員把它放在枱上,我真係完全無諗過係咁細,大約成人掌心般大,味道好香港FEEL, 同正宗的大有不同,但可以接受 章魚小丸子章魚小丸子係我每次去一家新的日本餐廳見餐牌有就會點嚟試下,雖然章魚份量多,有三至四粒係裏面,但漿味道唔夠,表面的醬又普通,可以話係一般 滑蛋豬扒飯賣相比平時食嘅的確差咗少少,但味道呢....雖然豬扒鞋咗小小但個炸粉唔厚,算中上。個汁呢真係好好味,加埋啲洋蔥同菇,只用個汁加隻滑蛋都可以令我食哂成碗飯 後來老闆收錢時才知他是日本人,而且真的家庭式經營,老闆背後還有一個小故事。我諗我會再去試過啲招牌菜,因為我好支持小餐館,起碼他們真的用心去做食物給每位客人,而且呢間食物唔貴又算好食係無豪裝同好靚嘅賣相囉。

大阪燒餅

章魚小丸子

滑蛋豬扒飯

係無豪裝同好靚嘅賣相囉。
2016-02-25
2016-02-24 1272 瀏覽
Came here for lunch after a haircut and decided to try something different. Have been here numerous times (typically I would get some sushi or curry) but decided to be adventourous and try the ramen. I can tell you one thing, the soup base tastes EXACTLY like the Nissin pork bone soup MSG packet! Noodle were nothing to talk about either and will probably not order this dish again as it left my unbearably thirsty at the end of my meal.
2015-12-01
15 分鐘 (堂食)
2016-01-24 1529 瀏覽
紅磡出沒的,話沒有聽過「三河屋」,就一定會比人笑。三河屋這個名,代表住一個小老店,也代表了原來食高質日本嘢,可以是平民價錢。鰻魚飯是三河屋的主角一個普通價錢,令你食到整條的鰻魚,啖啖肉,加上日本的珍珠米,每粒都掛上鰻魚汁,甜甜的令人回味無窮。忌廉汁漢堡扒飯忌廉汁十分creamy,食落杰身,好有日本家庭風,撈飯一流。呢個都係三河屋的驚喜之作。配料幾多選擇,揀左漢堡扒,不過細舊左少少。
是三河屋的主角
忌廉汁漢堡扒飯

• 鰻魚飯
  • 三文魚刺身
2015-11-11 2460 瀏覽
呢日lunch想食下日本野,就去咗呢間三河屋醫肚我叫咗個鴨胸肉拉麵,同事就叫咗叉燒拉麵,再例牌交換少少餸share黎食咁通通唔知點解好多呢啲日式拉麵都係唔夠飽。但今次呢間拉麵夠足料,鴨胸肉有口感,叉燒夠腍,個麵同個湯都夠入味,我同事仲連埋湯飲。紫菜好似鹹咗些不過無問題。咁樣一個拉麵價錢都只係$38,三河屋絕對值得再去
呢日lunch想食下日本野,就去咗呢間三河屋醫肚

通通唔知點解好多呢啲日式拉麵都係唔夠飽。

紫菜好似鹹咗些不過無問題。

咁樣一個拉麵價錢都只係$38,三河屋絕對值得再去
2015-11-10
  • 鴨胸肉拉麵
  • 叉燒拉麵
2015-11-09 2332 瀏覽
在網上聽聞此店鰻魚飯出名大件好食,特意前來一試。鰻魚果然是很大件,而且鰻魚鮮嫩多汁,燒汁也做得不錯,只可惜敗筆在珍珠飯上,珍珠飯還未完全熟透,飯心留著硬實實的生米,生米還未煮成熟飯,可惜~可惜~ 希望下次師傅會有所改善...另外也叫了燒明太子雞翼一試,一份是兩隻雞翼分成四件再釀上明太子,雞中翼部份已去骨,可惜調味有點辣,蓋過了明太子的味道,吃下去也只是辣味雞翼。
在網上聽聞此店鰻魚飯出名大件好食,特意前來一試。
燒明太子雞翼
2015-11-09
2015-09-21 3059 瀏覽
去紅館睇演唱會緊係事先上黎搵食...LEE間三河屋成日都想試但一直對鰻魚飯興趣唔大..但又想試下因為話晒都咁多年舖...點都有番咁上下掛..加上十月去日本會食人家勁讚既鰻魚飯所以想作一個比較.大約七點幾到好彩仲有2個位...所以唔洗等...當然舖頭細細一定坐得唔舒服...都想快快食完走...我最愛小食...必點..但太鹹真係好鹹...同唔夠辣!!!!!少到不得了.....最意想不到係LEE個仲鹹...明白漬類係咁...比較適合送酒..但真係鹹到呢~~~~~~~~明白唔可以同日本既正宗日式咖喱比...但咖喱味真係好似我係超市買個D方便盒裝咁..真係好失望....豬扒薄又唔夠鬆化....可以不試~鰻魚飯配麵豉湯....麵豉湯有芽菜海帶味道不會太鹹唔錯...鰻魚飯果然係招牌菜...夠熱..醬汁好味唔會太甜再配上珍珠米...一流~~其實香港同日本真係好唔同...好多出名招牌菜係日本都只係專做一樣..但香港唔可以...如果專做鰻魚飯相信租金都頂唔到就會執左...所以要多款式...但變左唔出色!!!!我去完日本食番黎就知道LEE間鰻魚飯好味到咩程度..

芥辣八爪魚
青瓜漬
咖喱吉列豬扒飯
鰻魚飯

我去完日本食番黎就知道LEE間鰻魚飯好味到咩程度..
2015-09-16
2015-09-06 2774 瀏覽
閒來沒事,找回一些舊照片,半年前還是學生的我,最愛放學後跟同學四處闖蕩,吃喝玩樂。半年後回想起來,彷如隔世,時間真的過得很快,生活的變化令人無所適從今年三月的某天,跟同學來到紅磡區,其中一名同學搬新屋,我們當然要拜訪一下,真羨慕她那麼快可以獨個兒生活,朋友說我是長不大的孩子,總要依賴著別人,這方面的性格我是極像爸爸的晚飯時間,我們在附近找到一家命叫三河屋的餐廳,裝潢雖然不特別,但名字頗有氣派,便來試試我點了一個忌廉汁薯皮飯,忌廉汁不太濃,味道剛剛好,外表極像吉烈扒的其實是薯皮,雖然味道不算特別,但創意搭救,份量對於女孩來說有點過大,但男孩應該剛剛好餐廳氣氛不錯,侍應亦相當貼心。回憶中的日子總是特別快樂

餐廳氣氛不錯,侍應亦相當貼心。

回憶中的日子總是特別快樂

2015-08-20 3113 瀏覽
久聞三河屋的名字,是日終於和女友前來一試。來到餐廳時,時間尚早,不用等候便可以坐下。坐在餐廳的中央位置,環顧四周,沒有一般日式餐廳華麗的裝潢,卻只有平實而帶點殘舊的環境。食客不多,而當中有幾位都是自己一個在用餐的,感覺應該是時常光顧的街坊。我們二人則點了一客咖哩豬扒飯和一客鰻魚飯。先上枱的豬扒飯,上枱速度甚快,但外觀和味道都沒有任何特別之處,就像是一般連鎖式餐廳或food court的作品,絕不推介。這裡有名的鰻魚飯,算是沒有令我們失望,卻也沒有太多的驚喜。鰻魚不算十分肥美,但很大條,配上燒汁一起吃,還算不錯。而飯身方面用上珍珠米,但只是微暖,如果能再熱一點的話會更好。由於食物上枱速度快,我們草草吃完也不過半個多小時。但當我們準備結帳時,店員不但板起口面,更在我們找零錢付款之際,狀甚不滿地發出嘖嘖的聲音。我們還未步出店門,店員卻已經急不及待地叫外面等候著的客人進去,場面混亂之餘,亦像是在怪責我們用餐時間太長,令人十分反感。平心而論,餐廳的食物質素普通,而環境、服務亦只是快餐般的級數,價錢也不算十分便宜,卻對食客如此不尊重,實在不值一試。一間餐廳為食客所提供的,除了食物,更是一個感受和體
久聞三河屋的名字,是日終於和女友前來一試。

我們二人則點了一客咖哩豬扒飯和一客鰻魚飯。
咖哩吉列豬扒飯
鰻魚飯

平心而論,餐廳的食物質素普通,而環境、服務亦只是快餐般的級數,價錢也不算十分便宜,卻對食客如此不尊重,實在不值一試。一間餐廳為食客所提供的,除了食物,更是一個感受和體驗,是以對客人基本的尊重,還是重要的。
2015-08-09 2880 瀏覽
每一間店舖背後都有一個故事,三河屋亦一樣,故事不長,因為文字能精簡,但人生很長。請你叼起一根煙,呼出一圈淡霧,直到您撳滅煙蒂,我的故事也該完了。在那故事的開端,是一個名為五十嵐修的男生,生於日本愛知縣豐田市,那時的他年紀輕輕在名古屋學廚稍有初成,年少氣盛,正擁有着與年紀不符的野心和一大堆自我與自大。老闆當時對他說:「香港什麼都便宜,你手上資本不多也許正適合。」因為沒有擁有,所以不怕失去,心裹鯁一鯁,謔浪笑傲,揮手一別,一別二十年。以二十五歲之齡離鄉別井的他,初到埗便在朋友介紹下於香港的日本私人會所做廚。野心腫脹得比手中的雞泡魚還大,一刀一刀,充斥了比男女戀愛更複習的變化。一個寒暑,把他的夢想熱漲冷縮了無數遍,眼中只有名和利。一個二十多歲的男生都應該有的渴望和欲望,他不只有甚至更多。與人分租在中環做起午市,再在半年後在銅鑼灣邊寧街再做晚市,靠着年輕不怕壞的身子,揮霍着囂張跋扈,朝七晚十一,他把青春最好的年華作為賭注押上,換來一桶又一桶的黃金,在銅鑼灣店和尖沙咀店成名,月淨賺三十多萬。那時候的他,一份熠熠的驕氣伴隨着出色的手藝,韶華自負,而立之年而有此成就,卻仍每晚在廚房千錘百練着。因為一

一個二十多歲的男生都應該有的渴望和欲望,他不只有甚至更多。

與人分租在中環做起午市,再在半年後在銅鑼灣邊寧街再做晚市,靠着年輕不怕壞的身子,揮霍着囂張跋扈,朝七晚十一,他把青春最好的年華作為賭注押上,換來一桶又一桶的黃金,在銅鑼灣店和尖沙咀店成名,月淨賺三十多萬。那時候的他,一份熠熠的驕氣伴隨着出色的手藝,韶華自負,而立之年而有此成就,卻仍每晚在廚房千錘百練着。因為一鬆懈,就會有第二次,他怕自己按捺不住外面色彩斑斕的霓虹燈,那紙醉金迷的千千世界。
當你擁有那權力,不去享受或使用它,又比每一天努力的堅持更難一些。
然後,他堅持了下來。

他的努力並沒有換來一帆風順,那賺回來的金錢為了撐過金融風暴,抵過沙士事件,以比當時賺回來更快的速度傾瀉出去,他幾乎面臨崩潰邊緣,直到青空萬里,瑩澈通透的那一片天的那一天。

他遇上了她。

那位客人約莫二十來歲,正直女人一生中最艷麗的年華,雖粉黛不施仍明艷照人,秀拔的身材上披上了一件鴿灰色的旗袍,單邊的耳環,似彎月的笑,流露出一種極豐修養的儀態。他什麼達官貴人沒見過?但唯有這女生能挑起她的疑竇,她眼神流出了一種炯炯不解的光和水,直化人心。有些女人,舉手投足都令人男人着迷,那除了樣貌上的美,還有知性和知識所送贈給一個女生那雍容華貴的氣質。

其餘一切,未知。但愛情一切的開端都在於形而上的未知上。

正確來說,是你想知道更多而未果的那份好奇。
五十嵐除了呈給她的,是一盤小小的、隨處可見的關東煮和一碗伴酒的山薯蓉。吃畢後,她清晰有力的把每一個字說出來:「讓我跟了你吧。」
很明顯,那位客人對兩份最簡單的菜式,勾起了比激素更大的好奇。

那一夜,春風正爽,萬物生長,窗櫺邊,透出了一條比窗紗更薄的月光。

我不知道那幾個字究竟費了多少勇氣和膽色。我不知道,那是我還未聽過的話語,像是一生的話總和的重量。我只知道,自始,一位年華正茂的女生跟了五十嵐修,沾滿了一生不卻的油煙味,不多言不埋怨,只是每天帶着微笑在尖沙咀店直到紅磡店的安排一切舖面事宜,對每位客人說聲歡迎光臨。

她由始至終都在他身邊,,以一個女生直到以一個女人。
業主逼遷,無可奈何的五十嵐修在紅磡一個不着眼的角落找到了新店的位置,她在身旁,一起什麼也可以重來。比之之前公司應酬的中環客,紅磡這條小街做的是街坊生意,價錢一定要調低,但五十嵐先生對食物有份高傲的執着,很多食材還是由日本送來,和牛、海膽、雞泡魚、魷魚乃至春菊、芋頭、小矮瓜,而味道差距不大的才用本地或其他地方進口,每個批發商,都由他親自監督過。

醬汁由烏冬汁、鰻魚汁、酸汁、咖哩汁、忌廉汁,乃至青瓜漬、漢堡扒都由他自己親力親為。然後,靜靜地寫上了三河屋三個字,店面和日本的民居風格如出一徹,一張一張小小的木椅,一張一張封上陳年老漬的菜單,一張一張來了又去的食客熟悉又陌生的面,在這靜謐的街道,這裹有一角日本的國度。
瑩光魷魚仔 $38
日本配酒小菜我最喜歡的是瑩光魷魚,這也是五十嵐堅持日本味道的一碟,偏咸但本應如此,單吃也許對香港本土人來說口味過重,送酒卻是天下一絕之品。
鰻魚飯 $88
五十嵐在日本時用明爐燒,香港難以搞到明火牌照,改用電爐,但技術是一樣的。一碗白米飯,一條鰻魚,淋上份量剛好的鰻魚汁,不温不火,這個價錢能有如此質素,香港難覓。這個鰻魚飯,就是當年令一位小伙子愛上鰻魚飯的理由,多年過去,除了輕輕加上了十塊錢以外,味道如昔。
漢堡扒北河道忌廉飯 $58
漢堡扒是自家製的,肉質比較結實,肉味卻很濃郁,五十嵐先生每天早晨必定會準備一鍋咖哩汁、一鍋忌廉汁,忌廉湯是由北河道忌廉湯煮稠而製成,結果卻大賣,配上白飯吃是可以鯨吞一大碗的美味,當然咖哩汁亦不惶多讓,那甜味和辣味在舌尖的平衡取得很好,蔓開的感覺和日本的味道一致。
到了某年,某個小伙子無數次地走進這家店舖,有時在快關門時,會看到一位老先生倚着門邊抽煙,那位老先生由十四歲開始到現在,都抽着同一款日本煙,在小伙子的印象裹,店裹的東西一直沒有變,唯慢慢增多的那掛在牆上的煙盒。每一盒,好像都藏有一個無人知道的故事,一個天涯。

紅磡的這條街看不見很大片的天空,但五十嵐先生總喜歡仰頭相對。有時候,並不是看得清才好,迷茫才會令人走下去。經歷了這樣的人生,找了個安樂之所,每天晚上擁抱着最愛沉沉睡去,孜孜矻矻地做着自己想做的事,天下熙熙皆為利來,天下攘攘皆為利往,與我何幹?
「每當點起一支日本煙時,就是我最懷念的時候。」五十嵐珊珊道出,每當那個時候,他就吸進了日本的空氣,呼出了圈圈的鄉愁。有人說,他是太懷念日本了。

也許,他懷念的不是日本。

只是那口煙的味道,像極了十六歲那年在豐田市那霏微細雨後的春天。
題外話/補充資料: 除了愛情故事為編者杜撰外,其他皆與事實相附。
2015-07-02
2015-07-26 2453 瀏覽
又到食飯時間,就要揸架車周圍搵食,今日搵到呢到,開頭見到門口覺得呢間野應該一般般姐,上左openrice見到d食評就對他充滿期待,但鋪面有點逼,所以我們就決定外賣系車入面食,鋪頭d人好好,仲攞出來比我們😊
外賣自取
  • 天婦羅
2015-07-16 2664 瀏覽
收左工就同友人黎到紅磡食呢個三河屋呢到冇咩裝潢可言,menu都係得字同埋溶溶爛爛咁但係d價錢真係平到難以致信大約34-58 就可以食到你飽飽店員既服務亦都唔錯,好有禮貌同helpful本身黎之前一路諗住要食鰻魚飯但係點餐就忍唔住叫左蝦天婦羅,塩味拉麵同埋忌廉豬排飯其中塩味拉麵係令我喜出望外既,佢叫得塩味拉麵,我都諗住應該會冇咩配料點知佢又有嗚門卷等等做拌菜望落都幾豐富!本身都係諗住佢係新出所以即管試下既心態食落口係好特別既咸咸地既味,但又未至於好咸!啖湯都十分之好飲!另外個忌廉豬排飯個人就覺得係正常發揮,不過不失!個豬排好食,但係略為有d 韌但係呢個價錢黎睇已經係相當唔錯!小女係個天婦羅控,特別係蝦天婦羅呢個天婦羅水準不俗!係有少少唔夠咬口總體黎講 三河屋絕對係我會再去之選!
收左工就同友人黎到紅磡食呢個三河屋

呢到冇咩裝潢可言,menu都係得字同埋溶溶爛爛咁
但係d價錢真係平到難以致信
大約34-58 就可以食到你飽飽

店員既服務亦都唔錯,好有禮貌同helpful

本身黎之前一路諗住要食鰻魚飯
但係點餐就忍唔住叫左蝦天婦羅,塩味拉麵同埋忌廉豬排飯
塩味拉麵
其中塩味拉麵係令我喜出望外既,

佢叫得塩味拉麵,我都諗住應該會冇咩配料
點知佢又有嗚門卷等等做拌菜
望落都幾豐富!

本身都係諗住佢係新出所以即管試下既心態
食落口係好特別既咸咸地既味,但又未至於好咸!
啖湯都十分之好飲!

另外個忌廉豬排飯個人就覺得係正常發揮,不過不失!
個豬排好食,但係略為有d 韌
但係呢個價錢黎睇已經係相當唔錯!

小女係個天婦羅控,特別係蝦天婦羅

呢個天婦羅水準不俗!
係有少少唔夠咬口

總體黎講 三河屋絕對係我會再去之選!
忌廉吉列豬扒飯
蝦天婦羅
2015-07-13
塩味拉麵
忌廉吉列豬扒飯
蝦天婦羅
2015-06-23 2748 瀏覽
小新同愛麗絲其實間唔中都會去三河屋食晚餐👫 一來近學校,二來幾平又好食😀一入舖頭,會發現有一部古舊既電視機,得個頭咁細部,但仲播到野咖。而餐廳環境簡樸,餐牌都係白紙黑字,冇乜特別設計。愛麗絲成日都會札食忌廉飯定忌廉烏冬,但次次最後都係決定食飯🙈 先講北海道忌廉薯餅飯,呢隻忌廉汁味道獨特,甜甜地,又帶有粟米香,但又唔會漏,果然係三河屋主打菜👍🏻 薯餅入面有牛肉,唔錯咖。加上飯量好足,幾抵食😈而炭燒雞扒飯就冇乜特別,係好食既😛我地多數會加個 $5關東蘿蔔share食,好平,又大舊,舖頭會提供埋芥辣,估唔到味道又幾夾咖wo😋兩人食都係約$120,算係唔少年輕人既飯堂咖喇!

而炭燒雞扒飯就冇乜特別,係好食既😛
兩人食都係約$120,算係唔少年輕人既飯堂咖喇!
炭燒雞扒飯
北海道忌廉薯餅飯
10 分鐘 (堂食)
北海道忌廉薯餅飯
  • 北海道忌廉飯
2015-06-08 2544 瀏覽
去完寶石戲院睇戲,見有少少肚餓就去睇睇附近有咩食,轉個灣就見到呢一間日式料理,望落去有點殘舊,但好似幾受歡迎,因為聽朋友講過話呢間幾好食,所以就入左去試。入到去,牆上都貼滿好多用日文食既餐牌,仲有幾件好似和服既衫掛係度。我就左碗叉燒拉面試試喇,等左一陣,熱辣辣既叉燒拉面就到喇。首先試左個湯先,飲落去就試到好濃既豬骨味,一試就知道落足料同埋用左好多心機去煲。跟著再試佢既面,面咬落去好彈牙,並無因為湯底而變淋,好好食。再試佢舊叉燒,咬落去就試到淡淡既豬香,好正!!總括而言係一面好好味既拉面。
2015-05-31 2133 瀏覽
好耐之前去左三河屋食飯晏就唔算多人 唔洗排 夜晚就難講d不嬲聽人講話三河屋拉麵抵食 五十有找今次試下天婦羅飯,好好食!天婦羅新鮮炸起 要等一陣先有新鮮既天婦羅加上醬汁同飯係無敵既!!價錢唔貴 不過真係好熱氣😝一定會再食!天婦羅炸得好乾身,食落無好油溢味!好香脆,脆漿可以再薄些!飯係用日本米,好香好qq。天婦羅加上醬汁同飯,真係無得頂呀!

好耐之前去左三河屋食飯
晏就唔算多人 唔洗排 夜晚就難講d
不嬲聽人講話三河屋拉麵抵食 五十有找
今次試下天婦羅飯,好好食!
天婦羅飯

天婦羅新鮮炸起 要等一陣先有
新鮮既天婦羅加上醬汁同飯係無敵既!!
價錢唔貴 不過真係好熱氣😝
一定會再食!

天婦羅炸得好乾身,食落無好油溢味!好香脆,脆漿可以再薄些!
2015-02-17
2015-02-07 4689 瀏覽
今日心血來潮突然想食鰻魚飯,經朋友介紹於是專登來到紅磡找三河屋。由地鐵站C出口到三河屋大概步行10分鐘左右,第一次來都要用高德地圖跟住路線圖先揾到三河屋所在。 去到叫左個鰻魚飯。鰻魚飯+味蹭湯見到碗野,俾佢嚇親,鰻魚好大條,汁好夠。 可以叫多汁。味道都唔錯, 之前食左好多間其他餐廳鰻魚飯,都是很細條,呢樣抵讚, 味蹭好足料, 有芽菜,海帶,可惜味蹭湯太過咸,呢樣希望有所改善。食晒好飽肚, 多飯都唔駛叫。服務員跟客人有講有笑,態度不錯。 值得一讚。下次有機會再會去光顧。

去到叫左個鰻魚飯。

鰻魚飯+味蹭湯

食晒好飽肚, 多飯都唔駛叫。

服務員跟客人有講有笑,態度不錯。 值得一讚。

下次有機會再會去光顧。