2021-04-26 152 瀏覽
荔枝角工業大廈不嬲都好多好嘢食 呢間上勝日本料理開咗冇幾耐 同朋友突然間好想食日本嘢😋黎到呢度叫咗個和風套餐-楓(二人前)呢個餐真係極之豐富 只係$468 分別有蕃茄秋葵沙律、燒銀雪魚乾、各式各樣嘅刺身 包括:甜蝦、北寄貝、帶子、油甘魚 油甘魚同三文魚各兩件鹽燒三文魚頭鮫 炸日本池魚仔仲有蒲燒厚肥鰻魚飯 蜆肉味增湯甜品同場加映 有日本芝士蛋糕😻另外仲有兩杯跟餐飲品 分別係凍日本巨峰乳酸梳打同熱蜂蜜柚子茶 如果係單點價錢就會貴好多啦呢度環境都好舒適係分卡位坐周圍嘅擺設都好似日本居酒屋🏮下次有機會再同朋友坐坐
荔枝角工業大廈不嬲都好多好嘢食

呢間上勝日本料理開咗冇幾耐

同朋友突然間好想食日本嘢😋
黎到呢度叫咗個和風套餐-楓(二人前)
呢個餐真係極之豐富 只係$468
分別有蕃茄秋葵沙律、
燒銀雪魚乾、
各式各樣嘅刺身 包括:甜蝦、北寄貝、

帶子、油甘魚 油甘魚同三文魚各兩件
鹽燒三文魚頭鮫

呢度環境都好舒適係分卡位坐
周圍嘅擺設都好似日本居酒屋🏮

下次有機會再同朋友坐坐
2021-04-25
5 分鐘 (堂食)
2021-04-25 139 瀏覽
荔枝角都有好正嘅日本嘢食!超近D2 place 位置超就腳為咗衛生起見 呢度嘅餐具都係獨立包裝非常合乎衛生 呢度嘅壽司本身已經點左豉油 三文魚好厚切 本身已經有少少脂肪綑邊😝油甘魚比較薄切 清楚見到魚身紋理刺身有四款 甜蝦、北寄貝、帶子、油甘魚 每款有兩塊 味道尚算新鮮另外要食下銀雪魚乾 非常脆身 脆卜卜不得不提呢個蕃茄秋葵沙律🥗淨係影相📸️都值回票價 成個藝術品咁加埋少少生菜青瓜玉子 眼界大開冷盤感覺好清新 營養值非常高 小蕃茄酸酸地感覺更開胃梳打係紫色乳酸 感覺好少女心 飲完好解渴仲要炸池魚仔食完成個餐好滿足呀!
荔枝角都有好正嘅日本嘢食!
超近D2 place 位置超就腳

為咗衛生起見 呢度嘅餐具都係獨立包裝
非常合乎衛生

呢度嘅壽司本身已經點左豉油
三文魚好厚切 本身已經有少少脂肪綑邊😝
油甘魚比較薄切 清楚見到魚身紋理

刺身有四款 甜蝦、北寄貝、
帶子、油甘魚 每款有兩塊 味道尚算新鮮
另外要食下銀雪魚乾 非常脆身 脆卜卜

不得不提呢個蕃茄秋葵沙律🥗
淨係影相📸️都值回票價 成個藝術品咁
加埋少少生菜青瓜玉子 眼界大開
冷盤感覺好清新 營養值非常高

小蕃茄酸酸地感覺更開胃
梳打係紫色乳酸 感覺好少女心 飲完好解渴
仲要炸池魚仔

食完成個餐好滿足呀!

2021-04-25
5 分鐘 (堂食)
2021-04-24 186 瀏覽
今日行過荔枝角想食下新鮮野咁岩就行到去呢到人又唔算多就入左去今日點左兩個丼飯但由於太餓關係, 相都無影真係唔好意思特上海膽丼 其實主要係想食海膽係新鮮嘅, 飯份量都係合理總之你會食得飽, 其他刺身都係唔錯我會俾4.5分海膽雙魚丼 呢一個都係有海膽再加三文魚同埋油甘魚魚片係大塊嘅, 同埋都係夠晒鮮甜我只係輕輕點少少醬油都已經夠晒呢個都有4分總體上, 位置坐得都算適服食物夠晒新鮮, 價錢合理如果有再次行過, 我都會再黎!
今日行過荔枝角
想食下新鮮野
咁岩就行到去呢到
人又唔算多
就入左去
今日點左兩個丼飯
但由於太餓關係, 相都無影真係唔好意思

其實主要係想食海膽

係新鮮嘅, 飯份量都係合理
總之你會食得飽
其他刺身都係唔錯
我會俾4.5分

海膽雙魚丼
呢一個都係有海膽
再加三文魚同埋油甘魚
魚片係大塊嘅, 同埋都係夠晒鮮甜
我只係輕輕點少少醬油都已經夠晒
呢個都有4分

總體上, 位置坐得都算適服
食物夠晒新鮮, 價錢合理

如果有再次行過, 我都會再黎!

1K
2021-04-24 122 瀏覽
荔枝角的「上勝日本料理」在億利工業中心開了分店,餐廳設計很有日本風, 燈火通明,座位寬闊, 而且餐牌上的選擇多元化,以後又多一間日式料理餐廳選擇了。最吸引我的海鮮丼,我們點來「特上海膽丼」(包括有牡丹蝦、海膽、帶子、蟹子及玉子), 擺盤賣相非常美觀, 牡丹蝦及帶子鮮甜,海膽甘香、蟹子及玉子份量十足。另外在和風定食裡,點來「 鹽燒鯖魚定食」, 鹽燒青魚即叫即燒,而且大大件,魚皮燒得脆香,配上加了味素的日本珍珠米非常夾及很搶飯吃。再點來兩款我最愛的壽司,「三文魚腩壽司」及「油甘魚壽司」,三文魚腩入口滑溜,有魚脂油香,而油甘魚肉質爽口,兩款魚都很新鮮。

2021-04-22 147 瀏覽
在工業區的上勝日本料理主打壽司,海鮮丼,刺身,燒物,食材新鮮,且平價親民,性價比高,是上班一族在荔枝角的優質日本料理選擇。跟朋友聊了大約十分鐘,餐點陸續上桌,出餐速度挺快,不需久等。套餐附上的蜆肉味噌湯喝的時候撈到肥嫩的蜆肉,算是小驚喜,湯裡頭大量海帶,豆腐,蔥花等配料,讓濃郁的味噌湯帶點鮮味,又不會死鹹。北海道刺身丼用料看起來超澎湃,讓人第一眼口水直流,搭配的帶子刺身,魚子,蟹子,北寄貝,蟹肉和玉子的顏色與光澤,感覺都在發光,予人驚艷之感。北寄貝屬厚切那種,口感豐厚,味道新鮮,玉子厚實微甜,蛋香十足。喜歡吃帶子刺身的話,可將奢華的魚子放在帶子刺身上,一起入口,吃來甜鹹甜鹹的,無窮鮮美。蟹肉灑上好幾湯匙,還有兩隻蟹鉗,醋飯都蓋到看不見,豪邁大器,蟹肉甜鮮,令人食指大動。鹽燒牛舌簡單的鹽燒,表層微微焦香,送進口中先是感受到牛舌誇張的彈性,中間帶點粉嫩,細細咀嚼牛舌的嫩口,牛味濃醇強烈。三文魚壽司鮮度不錯,嚐起來會有三文魚魚油脂的甜鮮和香氣,不需要沾醬油已經好吃。壽司醋飯比例抓得恰到好處,品嚐時沒有讓人受不了的酸味,淡淡的酸。我們另點一份鰻魚壽司,整片厚厚的鰻魚蓋在壽司醋飯上,鰻魚肉質細嫩

我們另點一份鰻魚壽司,整片厚厚的鰻魚蓋在壽司醋飯上,鰻魚肉質細嫩無骨刺,配上鹹甜鹹甜的蒲燒汁,鰻魚壽司好吃到不得了。

塞滿海膽的海膽軍艦令我們興奮極了,海膽入口即化的質感,還有它濃厚的甜甜海味在口腔中迴盪,教人如何不瘋狂著迷?

熱愛泡菜的話,千萬不能錯過泡菜廣島蠔鍋,鍋裡隨手一撈除了有泡菜和廣島之外,亦有滿滿的娃娃菜,海帶,豆腐等配料。

泡菜看上來紅通通頗辣的,實際吃起來酸香開胃。朋友對廣島蠔讚嘆不已,蠔肉極肥厚,滿嘴海鮮味,湯底盡是蠔精華,我們完全被泡菜廣島蠔鍋震攝住。

燒日本年糕(含花生醬)在日本可謂人氣甜品之一,炭烤過的年糕表面略帶脆感,淋上鹹鹹甜甜的花生醬,年糕外脆內軟糯的扎實咬感,帶來美妙飽足的滿意。
2021-04-21 103 瀏覽
新開張餐廳,裝修都好新, menu都好多選擇, 有丼飯、刺身、壽司、鍋物等等, 價錢都相宜, 有加一服務費北海道刺身丼($98)有北寄貝、蟹肉、帶子、玉子、 蟹籽和魚子, 配料很多, 飯的顏色有點啡, 應該是落了赤醋鹽燒鯖魚飯($80), 鯖魚都算大條,燒得幾香, 皮夠香脆, 不過美中不足白飯有點爛最後還點了日式芝士蛋糕($38), 蛋糕看來稍微有燒過, 不過中間還是有點凍的, 應該是剛剛從雪櫃拿出來解凍, 但芝士味頗香, 口感幼滑
新開張餐廳,裝修都好新, menu都好多選擇, 有丼飯、刺身壽司、鍋物等等, 價錢都相宜, 有加一服務費

北海道刺身丼

鹽燒鯖魚飯

日式芝士蛋糕

2021-04-21 146 瀏覽
環境寬敞,座位舒適,提供綠茶和紙巾,提供手機自助點餐,很方便,另收+1服務費。餐牌款式很多,除了刺身丼、壽司、刺身、還有便當和熟食等~價錢少貴,看到很多人叫外賣#上勝特盛丼 $198有多款刺身,擺位都很令,適合打卡。刺身都幾厚切而且豐盛,包括牡丹蝦、拖羅、海膽、拖羅蓉、三文魚、三文魚籽、油甘魚、帶子、蟹子等。還有很多甜甜的玉子送飯一流~仲有幾片青瓜、子薑消滯~#特上海膽丼 $90帶子肥美,超多蟹子,牡丹蝦肉清甜彈牙,賣相吸引材料蓋過大半碗飯,飯底是非常有咬口的醬油飯~很飽肚。刺身都算新鮮除了海膽₍ᐡ•̥_•̥ᐡ₎ 味道未必人人喜歡服務質素:7/10環境舒適度:8/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10

環境寬敞,座位舒適,
提供綠茶和紙巾,提供手機自助點餐,很方便,
另收+1服務費。
餐牌款式很多,除了刺身丼、壽司刺身、還有便當和熟食等~
價錢少貴,看到很多人叫外賣

#上勝特盛丼 $198
上勝特盛丼

有多款刺身,擺位都很令,適合打卡。

#特上海膽丼 $90

刺身都算新鮮除了海膽₍ᐡ•̥_•̥ᐡ₎ 味道未必人人喜歡

服務質素:7/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10
2021-04-20
上勝特盛丼
2021-04-06 338 瀏覽
OT 完收工勁攰要搵啲嘢獎勵下自己,所以落去附近,見到呢間上勝新開張有拆,就入左去叫咗set海膽丼,個樣似加拿大海膽,未到好新鮮,但都唔腥係好食嘅,加上份量夠(都有差唔多一板海膽)呢個價錢來講算好抵食。
海膽富士山丼

海膽富士山丼
2021-03-18 515 瀏覽
諗起荔枝角黃店就通常係程班長而今次就想介紹間岩岩擴張左既日本餐廳依到既刺身超新鮮!丼飯就好似相咁咁多刺身😱(睇隔離枱😐😐😐)不過我就無叫丼飯叫左睇落更抵食既午市便當吞拿魚無根好軟身 係我食過既最好食👍🏻海膽好大舊但有小小苦味不過一啲都唔腥 都算易入口帶子中間夾住左黃瓜搞到個味比佢搶哂🤣甜蝦有鮮味不過不失吞拿魚腩飯既吞拿魚腩好新鮮好正如果再多啲香葱就好了成個便當唯一唔太鍾意就係丼飯既飯口感偏硬同乾身 比我感覺似隔夜飯朋友叫左角切魚生飯魚生份量都唔少但佢撈左麻油搞到好重麻油味所有魚生味都俾佢蓋過咗🤧整體來講下次會再食但一定係會食佢嘅刺身丼飯因為刺身真係好優質溫馨提示昌隆工業中心嘅舊店只售外賣如果要堂食嘅就要出返大馬路嘅億利工業中心地下💁🏻‍♀️
諗起荔枝角黃店就通常係程班長
而今次就想介紹間岩岩擴張左既日本餐廳
依到既刺身超新鮮!
丼飯就好似相咁咁多刺身😱
(睇隔離枱😐😐😐)
不過我就無叫丼飯
如果要堂食嘅就要出返大馬路嘅億利工業中心地下💁🏻‍♀️
用餐優惠
試食活動
2021-03-18 311 瀏覽
見外賣單張吸引,叫家人買來試下,滿心歡喜回到家後見到實物後同相片不符。1219 特上海膽丼$90,雖然有9折,但品質一般,真心失望,希望改善下外賣單張及食物質素,下次可再幫襯
2021-03-18
外賣自取