2021-07-01 207 瀏覽
每當工作後懶得係屋企煮飯嘅時候,都會係屋企附近搵食的,見好耐都冇食我非常之喜歡嘅刺身丼飯,所以就去咗《上勝》啦!🥰呢度啲丼飯出名抵食的,價錢非常之親民,而且選擇都好多!我哋點咗北海道刺身丼$98,特上海膽丼$90 ,枝豆$38!丼飯面嘅刺身滿滿,而且都新鮮同鮮甜的,賣相都相當之靚,仲配醬油日本飯,以呢個價錢絕對交足功課的!食完非常滿足!🥰❤️下次再嚟要試埋啲燒物、炸物同拉麵等先!期待…🤤🤤🤤

下次再嚟要試埋啲燒物、炸物同拉麵等先!期待…🤤🤤🤤
2021-06-28 106 瀏覽
上勝日本料理餐廳環境都幾舒服 地方都夠大 唔會坐到好逼 啱哂想坐得舒服啲既人嚟雞肉大蔥卷 價錢:$35/串個人比較鍾意濃味啲既野食 呢個雞肉串夠哂醬汁而且又唔會好咸 所以覺得好好食🥰火炙三色丼 (中拖羅、油甘魚、三文魚)價錢:$188個人好怕過熟既火炙 有次食過其他鋪頭既火炙丼飯 出來係差唔多全熟咁濟 但呢個係燒得岩岩好!!💙 燒完出來唔會太乾身又有啲魚油係到 食落有入口即溶既感覺☺️ 牛油果軟殼蟹卷價錢:$82/6件本身驚唔夠飽 所以叫多份壽司 點知出來原來都幾大份 軟殼蟹同牛油果都好足料 胃口細既人應該食呢個都夠飽😂
上勝日本料理

雞肉大蔥卷
價錢:$35/串

火炙三色丼 (中拖羅、油甘魚、三文魚)
價錢:$188

牛油果軟殼蟹卷
價錢:$82/6件
2021-06-27 74 瀏覽
又一次到荔枝角搵食,上勝日本料理既Menu選擇好豐富,有壽司刺身、串燒、天婦羅、丼飯等等😎.♦ 火炙三色丼 ⋆ $188三色丼入面有火炙三文魚、拖羅同油甘魚🐟佢既醋飯比一般丼飯入味,色水也較深。至於佢既魚類quality都比預期好!拖羅好重油脂,火炙過後佢既油脂逼哂出來~而油甘魚同三文魚都好香好有水準💓. ♦ 牛油果軟殼蟹卷 ⋆ $ 82卷類我都好鍾意!牛油果同軟殼蟹好match~上面仲有d蟹籽,都係我最鍾意既食材😍不過軟殼蟹稍為有點淋~.♦ 雞肉大蔥卷 ⋆ $35♦ 雞軟骨串 ⋆ $18最後叫左兩款串燒,味道唔錯,冇好大嘅驚喜。雞肉大蔥卷就出色D😎大蔥好香,而雞肉嘅醬汁亦好濃味😋

♦ 火炙三色丼 ⋆ $188

♦ 牛油果軟殼蟹卷 ⋆ $ 82

♦ 雞肉大蔥卷 ⋆ $35
♦ 雞軟骨串 ⋆ $18
2021-06-21 254 瀏覽
一個人喺荔枝角,想食個 early dinner, 行過見到呢間日本餐廳,望吓裏面,光猛企理,再快速睇吓餐牌,幾啱我呢日嘅胃口,咁就決定坐低試吓😆想食鰻魚飯,原來呢度有三種不同份量:普通、加倍、原條,咁我就叫咗 $168嘅「蒲燒肥厚鰻魚飯(原條)」,希望嚟個大滿足😆;要食得健康啲,所以加咗個 $78嘅「日式炒雜菜」😆-「日式炒雜菜」裏邊基本有椰菜同芽菜,新鮮爽脆,仲有少量金菇菜同雜菌,炒好之後再加少少鰹魚乾,簡單好味😋-「蒲燒肥厚鰻魚飯(原條)」真係冇改錯名,原條鰻魚非常巨型,非常厚肉,非常肥美,好似拱橋咁放咗喺 蛋包飯上邊,上桌嘅時候好有氣勢😆,我估鰻魚長度有 12吋以上😋;鰻魚 肉質軟熟,幾 juicy, 加上蒲燒汁配珍珠米飯一齊食,好美味😋;呢個鰻魚飯份量真係堅多😋雖然我只係叫咗一個鰻魚飯一個炒菜,但係食得超飽,我估呢個份量兩個人食都足夠😆,今次真係超大滿足😆

2021-06-20 217 瀏覽
午餐去食好野。。😋叫左個刺身飯。本身個飯有海膽。但因為賣晒。所以轉左蟹肉。。帶子。。蝦。蟹子。玉子粒。刺身全部都好新鮮。。冇雪味。。(因試過食刺身仲係好冰冷。仲有雪味。唔好食🙈)而個飯。佢唔係平時日本舖頭既白珍珠醋飯。。而係啡色既飯。。好似糯米飯咁既質地。。所以食個飯都食左好耐。同埋都食唔晒。。。因為同糯米飯咁飽肚。。而個粟米沙律都ok既。。唔係整定再雪入雪櫃個d。。。凍冰冰咁俾人食。。個麵豉湯唔咸。。可以成碗飲晒。。而個小食。。係牛肉黎。。。味道唔知。因為冇食到。🙈服務員態度都好好。好有禮貌。。
午餐去食好野。。😋

個麵豉湯唔咸。。可以成碗飲晒。。

而個小食。。係牛肉黎。。。味道唔知。因為冇食到。🙈

服務員態度都好好。好有禮貌。。
Happy Friday即興去荔枝角😆介紹朋友食日本野 去到門口竟然轉左第二間鋪😅原來搬咗大鋪 係對面億利 入到去完全新景象 地方大好多舒服好多 唔使好似以前咁迫 😂入到去見到師傅擺緊今日新鮮日本直送魚 即刻叫左條試下 侍應介紹左我食呢條伊佐木 魚肉質彈牙鮮甜 原來師父先燒香肉皮令油份在出食落去口感豐富 第一次咁食👍👍👍第二樣試左係日本活赤貝 我自己都食左2隻 好新鮮 推介😍😍第三樣 佐口魚壽司 我去到間間日本餐都會點 但我會特別鍾意呢間 一口即溶感覺超正😍第四樣 之前舊鋪係無天婦羅 🍤唔知點解 可能地方細😭 今試左佢個龍蝦天婦羅 食落去淡淡龍蝦 好正👍面頭加埋落去應該係紫菜粉令到更加香整體來講性價比係高既😜 最緊要係野食新鮮又唔貴 😋😋😋地方又舒適 會在同朋友黎👍👍👍

伊佐木

第二樣試左係日本活赤貝 我自己都食左2隻 好新鮮 推介😍😍

赤貝

佐口魚壽司

龍蝦天婦羅

2021-06-16
10 分鐘 (堂食)
伊佐木
赤貝
龍蝦天婦羅
2021-06-17 212 瀏覽
由於幾個朋友都黎左呢邊返工,趁住lunch約佢地一齊食個飯,夏天太熱想食日本生冷野,佢地推薦呢間,咁一早就係openrice book定,唔洗等位ma!心大心細的我簡左自選飯,正常食量的女仔可以簡10蚊細飯做底就夠!on top我點左三文魚/帶子/北寄貝/火炙三文魚火炙三文魚唔知點解要有醬,個人覺得個醬晒左火炙的味道帶子同北寄貝薄片, 正常口感三文魚都係正常 無咩特別個飯係醬油飯底,有d同其他唔同有點粘粘口感似糯米飯咁,好飽肚員工服務態度幾貼心!值得一讚
由於幾個朋友都黎左呢邊返工,
趁住lunch約佢地一齊食個飯,
夏天太熱想食日本生冷野,

心大心細的我簡左自選飯,

火炙三文魚唔知點解要有醬,
個人覺得個醬晒左火炙的味道
帶子同北寄貝薄片, 正常口感
三文魚都係正常 無咩特別
個飯係醬油飯底,有d同其他唔同
有點粘粘口感似糯米飯咁,
好飽肚

員工服務態度幾貼心!值得一讚
2021-06-13 158 瀏覽
二人餐 18件壽司 索價 $388再加一路過光顧,沒特別看食評,誰知就中了伏。今次第一次打過200字長篇食評,是不希望再有人中招。餐牌圖片看起來很豐富,但送上桌的一刻我們都心裏一沉。壽司上的刺身算不上新鮮,味道平平無奇,份量很少,小小一口,完全不值得 $23 一件。價錢貴也罷,質素夠好便可以,但這餐廳質素份量味道完全不值得。如果有湯、前菜之類,還沒這麼氣憤。兩人吃完都完全不飽,浪費金錢時間,絕對不會再光顧。
二人餐 18件壽司 索價 $388再加一

兩人吃完都完全不飽,浪費金錢時間,絕對不會再光顧。

2021-06-10 162 瀏覽
OT 幾個鐘,又係慰勞自己嘅時間,想食日本野但壽C郎唔想諗一定冇位,千G味又冇堂食, 都係黎返呢間,今次叫咗個和風套餐楓, 出奇地好有驚奇,四百幾蚊2個人,但佢嘅質素可以比美一啲出邊嘅omakase。刺身壽司好新鮮,和食又做得好好同熱辣辣不過食食吓已經好夜,冇食甜品飲湯已經好飽就走咗lu
刺身壽司好新鮮,和食又做得好好同熱辣辣

不過食食吓已經好夜,冇食甜品飲湯已經好飽就走咗lu
刺身
燒銀雪魚乾
炸魚仔
鹽燒三文魚頭鮫
2021-06-08 151 瀏覽
啲相就影得好靚,點知實物拎到出嚟賣相完全唔掂食落啲飯完全唔入流,又痴又唔好食,俾兩舊水食個丼飯你仲孤寒到一粒帆立貝切開當兩粒俾我使唔使咁孤寒,重點係食落重唔多新鮮⋯唯一優點係我冇肚痾🤦🏻‍♂️總之絕對唔會再幫襯,信我⋯爭x好過佢幾班
2021-06-07 134 瀏覽
本身想叫海膽魚子丼,個侍應居然話唔夠海膽所以供應唔到比客人😂 結果叫第二樣味道係極差,唔知自己食緊啲乜,求其揀間日本嘢都好食過佢,啲飯無味又硬,海鮮都係劣質貨,無味又唔新鮮,只有三文魚係正常,價錢亦都唔算平,同出面好食嘅丼飯差唔多價🤦🏽‍♀️ 極力不推介!!
海鮮丼飯  ,海膽三文魚油甘魚飯

2021-06-05 197 瀏覽
上網看見餐單和相片的魚生丼,色彩繽紛、厚料,便過來嘗一嘗鮮,結果非常可惜,味道一般,魚生不太鮮、肉質不Q彈⋯這個上勝特盛海鮮丼($198)小小的一碗,怪不得能夠堆砌得如此厚料⋯擺盤是不錯的,只不過魚生的肉質和鮮度都一般⋯它的飯底有先用醬油和醋拌勻,所以呈啡色,但配上魚生本身的鹹味就有點過咸了⋯⋯這個軟殼蟹沙律($78)都算頗有特色,在沙律菜上放上香口的炸麵。豐富口感、又有柚子醋拌在其中,不錯!只是軟殼蟹只有瘦瘦的一隻⋯這個特盛鰻魚丼($108),鰻魚厚厚的兩件,咸甜的照燒汁配飯的份量剛好。只不過鰻魚下的不是滑蛋,是一片的炒蛋,有點奇怪⋯可能因為平常慣吃的是滑蛋⋯⋯

2021-06-04
📍上勝日本料理➖➖荔枝角的日本料理餐廳,主打海鮮丼、壽司、刺身、燒物等,食材新鮮,價錢不貴。➖➖📌特上壽司盛合 $388一共有九款壽司,每款兩件包括有:🍣牡丹蝦🍣星海鰻🍣三文魚🍣油甘魚🍣帶子🍣三文魚籽軍艦🍣拖羅蓉軍艦🍣海膽軍艦🍣甲紋魷魚牡丹蝦、三文魚籽軍艦、拖羅蓉軍艦最好食👍🏻三款都好鮮甜🤤😋牡丹蝦夠大隻爽甜三文魚壽司亦很新鮮,油脂比例平均星海鰻好夠份量,包晒成舊壽司飯,肉質細嫩無骨刺🥢唯獨是油甘魚有點好腥🥶其他正常➖➖📌火炙左口魚裙邊手卷 $42手卷十分抵食👍🏻👍🏻火炙左口魚真係好好味,油脂比例平均,口感好好😋🥢入口即溶咁➖➖📌北寄貝手卷 $25北寄貝好新鮮壽司和手卷飯都加了赤醋,比起一般的白醋飯,赤醋酸味更強,更能突出不同海鮮的鮮甜,米粒亦飽滿而有嚼勁🍚
📍上勝日本料理
➖➖
荔枝角的日本料理餐廳,主打海鮮丼、壽司刺身、燒物等,食材新鮮,價錢不貴。
📌特上壽司盛合 $388
一共有九款壽司,每款兩件
包括有:
🍣三文魚籽軍艦
🍣拖羅蓉軍艦
🍣海膽軍艦
🍣甲紋魷魚

三文魚壽司亦很新鮮,油脂比例平均
星海鰻好夠份量,包晒成舊壽司飯,肉質細嫩無骨刺🥢
唯獨是油甘魚有點好腥🥶其他正常
📌火炙左口魚裙邊手卷 $42

手卷十分抵食👍🏻👍🏻
火炙左口魚真係好好味,油脂比例平均,口感好好
😋🥢入口即溶咁
📌北寄貝手卷 $25
北寄貝好新鮮
-🦄上勝日本料理 @kamikatsu.hk-一直都比上勝嘅魚生丼飯所吸引住(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)好多款式 眼花撩亂 款款都好想食 心大心細😆不過好可惜嘅係 自選丼飯只有午市時間先供應晚市食唔到 要食返餐牌上已經配搭好嘅丼…嗚之前一早用 @openrice_hk 訂座仲有88折添88折之後其實會抵食好多 所以都唔錯架😉♦️特上海膽丼 Hkd90▪️Rating🌕🌕🌕🌑🌑丼飯我已經先要求少飯 不過都係好大碗🤤飯底用咗比較特別嘅赤醋飯 外貌上更加吸引不過略嫌啲飯過於濕潤同舔口 飯嘅口感唔太好丼飯嘅刺身擺放得好靚 蟹籽份量好澎湃🙈帆立貝鮮甜 而海膽雖然驚喜唔大 但都新鮮好食😋中間嘅牡丹蝦都大隻嘅 仲有我呢排好愛嘅紫蘇葉🍃整體而言 以90蚊嚟講 其實Cp值都唔錯 oK👌🏻♦️極上牛肉鍋 Hkd98▪️Rating🌕🌕🌕🌑🌑係我不停地 係我爸耳邊說教嘅情況底下😂我爸最後簡咗呢個牛肉鍋 我唔比佢食太肥膩嘅食物牛肉鍋本身唔包埋飯 要飯就要額外選購 另外加$10牛肉鍋嘅湯底稍微鹹咗啲啲 牛肉份量都唔算好多牛肉肉質方面有少少榎歰歰嘅感覺 有進步空間配料方面無咩特別 整體來講係普通一個牛肉鍋冬天嘅時候食一定好正 因為
🦄上勝日本料理 @kamikatsu.hk
一直都比上勝嘅魚生丼飯所吸引住(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
好多款式 眼花撩亂 款款都好想食 心大心細😆

如果要試哂全部嘅丼飯都真係有排食 因為太多款了

P.s. 有無人同我一樣都會叫炒什菜食😂
P.s.2 有無人同我一樣都係咁鍾意食紫蘇葉先😆
2021-05-23
10 分鐘 (堂食)
2021-05-27 207 瀏覽
行完D2咁啱阿妹差唔多收工,於是約佢喺荔枝角食埋飯先返屋企。行咗一陣都搵唔到想食嘅嘢,正諗住搭巴士返屋企嘅時候,俾我哋喺巴士站隔離見到呢間日本野。啲相睇落幾吸引,於是我哋決定入去try try。呢個係軟殼蟹沙律,總共有四件。軟殼蟹好好食,但上面嘅炸麵都好出色!我哋叫咗個特上海膽丼share,打咭一流!雞肉大葱,啲雞肉燒到有焦香😋呢個係阿妹揀嘅牛油煙肉荔枝卷,佢話要嗌嘅時候我都好擔心會中伏,但佢話其他地方應該食唔到所以堅持要嗌,好彩佢有堅持,原來燒過嘅荔枝比就咁食更加甜!荔枝嘅清甜又解咗煙肉嘅油膩,成件事好夾呀!附上餐牌,俾大家參考吓價錢😊😊
行完D2咁啱阿妹差唔多收工,
於是約佢喺荔枝角食埋飯先返屋企。
行咗一陣都搵唔到想食嘅嘢,
正諗住搭巴士返屋企嘅時候,
俾我哋喺巴士站隔離見到呢間日本野。

啲相睇落幾吸引,
於是我哋決定入去try try。

呢個係軟殼蟹沙律,
總共有四件。
軟殼蟹好好食,
但上面嘅炸麵都好出色!

我哋叫咗個特上海膽丼share,
打咭一流!

雞肉大葱,
啲雞肉燒到有焦香😋

呢個係阿妹揀嘅牛油煙肉荔枝卷,
佢話要嗌嘅時候我都好擔心會中伏,
但佢話其他地方應該食唔到所以堅持要嗌,
好彩佢有堅持,
原來燒過嘅荔枝比就咁食更加甜!
荔枝嘅清甜又解咗煙肉嘅油膩,
成件事好夾呀!

附上餐牌,俾大家參考吓價錢😊😊
  • 牛油煙肉荔枝卷