2023-05-03 507 瀏覽
食上海婆婆係一個非常道地嘅上海菜餐廳,佢哋嘅菜式味道正宗,令人回味無窮。餐廳嘅小籠包係一定要試嘅,皮薄餡多,湯汁鮮美,每一口都好滋味。如果你鍾意上海菜,餐廳嘅紅燒肉、醬爆魚、麻辣豆腐都係非常出色,味道豐富、份量足夠。餐廳嘅環境十分舒適,有上海嘅老式風格同氣氛,讓你可以好享受美食。而且,餐廳嘅價格都非常合理,適合唔同預算嘅客人。最後,餐廳嘅服務員都好快捷同有禮,令你用餐嘅過程更加舒適。總之,食上海婆婆係一個非常值得一試嘅上海菜餐廳,如果你鍾意上海菜,一定要嚟試下佢哋嘅菜式!
2023-04-11 536 瀏覽
餐廳營業時間到晚上10時,入座時侍應清楚聲明8時45分last order,我和朋友8時30分入座時,已預了要快下單及快吃,但萬萬想不到未到9時,食物都未到齊就要所有客人先埋單,另外客人一邊吃,店員一邊在附近趕掃地,拖地和搬枱搬椅,把空座位的椅子都反轉掛在枱上,塵土飛揚、非常不合衛生之餘,亦非常影響客人食慾,完全是趕客所為!我們和附近尚在進食的食客睇到眼都突埋,但店員理得你咁多,一直催埋單!建議餐廳如果咁趕住收舖,應該早一小時趕所有客人離開才慢慢清潔,總比一路上菜一路趕客人快埋單快食快走為佳!
餐廳營業時間到晚上10時,
入座時侍應清楚聲明8時45分last order,
我和朋友8時30分入座時,已預了要快下單及快吃,
但萬萬想不到未到9時,食物都未到齊就要所有客人先埋單,
塵土飛揚、非常不合衛生之餘,
亦非常影響客人食慾,
完全是趕客所為!
建議餐廳如果咁趕住收舖,
應該早一小時趕所有客人離開才慢慢清潔,
總比一路上菜一路趕客人快埋單快食快走為佳!

上海姥姥同植廚 Plant Sifu 合作嘅 "姥姥素造" 系列,好多素友都試咗喇,今次到我搵埋同樣鍾意食上海嘢嘅太太嚟試吓。🧑‍💼👩‍💼🍜 素肉四川擔擔麵 $68湯底夠濃郁,麵條好滑份量又多,素肉碎配合麵同湯食味道唔錯,辣度屬小辣。🌶️◻️ 素肉麻婆豆腐 $78豆腐好滑,個醬汁有川辣味但唔算好夠 “麻”,勝在唔會太咸,但白飯仍是不能少,撈埋肉碎同香蔥粒真係可以食幾碗飯。🍚🥒 乾煸素肉四季豆 $80幾款菜式中得呢款係乾炒素肉粒,所以可以食到植廚肉碎嘅彈牙口感。同埋素友最大感概相信係:今次食乾煸四季豆終於唔使避開啲肉碎喇。🥹🥟 姥姥素肉小籠包 $43皮薄得嚟入面充滿湯汁,鮮味得嚟唔會太咸,而且唔易夾爛,真係超水準之作。😋👍🏼呢幾款素食價錢都好貼地,分分鐘平過好多茶餐廳嘅小菜,尤其小籠包四十蚊四粒真係平到笑,今次冇得嫌食素貴啦。😂呢個素食系列至到 4 月 30 號,即係得返一個月咋,未食嘅素友快啲試吓,試咗啲朋友可以再 encore 。👏👏

🍜 素肉四川擔擔麵 $68

乾煸素肉四季豆

🥟 姥姥素肉小籠包 $43
姥姥素肉小籠包

2023-03-31
10 分鐘 (堂食)
素肉四川擔擔麵
素肉麻婆豆腐
乾煸素肉四季豆
姥姥素肉小籠包
2023-03-22 302 瀏覽
有素食選擇的餐廳!實在太驚喜!太好味了!重點是全都好食,食素的我出外用餐確實是有點煩惱,正在煩老吃什麼好⋯雖然不是純素(炒四季豆加了䓤花)其實很多素菜店都有蛋,所以這個不是重點,重點是全都好味!因為太肚餓了!下午3時多才吃午餐,擔擔面吃到一半才記得拍照😅除了主打4款素食,其實主餐版中都發現好多有素菜標誌的菜式,直得一贊的餐廳,我點的全是素,素,素!相片拍到的全是素食,這天下午茶和晚餐都是在這裡用餐😋
2023-03-08
  • 植物肉-素小籠包
  • 素-擔擔面
  • 香煎素鵝
  • 素鵝
2023-03-20 237 瀏覽
收工好肚餓,就約埋朋友去呢間餐廳食。我見出面排晒隊,嘢食質素一定唔錯!餐廳嘅環境都幾整潔,清潔到位👍👍我見咁多人推介招牌小籠包,就同朋友嗌咗一籠,食過返尋味,真係好好味呀
收工好肚餓,就約埋朋友去呢間餐廳食。
我見出面排晒隊,嘢食質素一定唔錯!
餐廳嘅環境都幾整潔,清潔到位👍👍
2023-02-17 467 瀏覽
酸菜魚酸菜魚的魚塊都幾多,好彈牙,有d粉條襯托返,酸辣味係香港人接受到既程度,好香口,不過好多麻椒子,成日要吐出來。但整體都好好味小龍包好多汁爆出黎,肉質味道都好鮮甜美味,加埋d薑絲同sour 好夾。皮都夠薄素鵝外皮好脆,內面的冬菇好香,好juicy ,推薦呀口水雞D肉質幾爽口,d辣仲爽,好香川辣味,喜歡水煮牛冇影到相,紅通通的紅油,牛肉大大塊手,好多,又滑,真係好餸飯,辣到適中。豆沙餅呢個唔好食,仲未叫他上之後等左15分鐘。皮好厚,d豆沙餡勁少。
酸菜魚

但整體都好好味

小龍包

素鵝
外皮好脆,內面的冬菇好香,好juicy ,推薦呀

口水雞
D肉質幾爽口,d辣仲爽,好香川辣味,喜歡

水煮牛

豆沙餅
呢個唔好食,仲未叫他上之後等左15分鐘。
皮好厚,d豆沙餡勁少。
2023-02-16 237 瀏覽
坐open area嗰邊,剛坐低唔夠五分鐘個長髮女待應就問你朋友幾時嚟,追上菜送上嚟就丢落枱度,落左四杯熱豆漿同酸梅湯只嚟左兩杯,反而問左我地三次差幾多杯,難道你手上的其實係你自己手機而唔係落單機?服務分係俾另外個位女待應的。
服務分係俾另外個位女待應的。
2023-02-16
5 分鐘 (堂食)
⭕️招牌小笼包🍱(4件)这个是最好吃的,皮薄馅大。肉汁很鲜,肉馅也很好吃😋⭕️爆汁鲜肉锅贴🥟(3件)和小笼包的馅吃起来是一样的,底下煎得脆脆的,我觉得也好吃的。但是我的江浙沪朋友说一般。❌香煎素鹅🧆我没搞懂为啥叫香煎素鹅,明明是炸豆皮里面包了一些蘑菇,我在结账的时候甚至没认出来。味道很一般,就炸豆皮,也没啥特殊的味道。❌葱油鸡(半只)🍗这个葱油鸡分量确实是还可以的,半只的量确实有。料汁味道太淡了,没有什么咸味。❌上海炒年糕🥗这个确实是不太好吃了,看着都是酱油的颜色,但是味道特别淡,全场最不好吃的一道菜。📒人均200+,有茶位费和服务费。但是真的没吃饱,因为实在吃不下🥹
⭕️招牌小笼包🍱(4件)
这个是最好吃的,皮薄馅大。肉汁很鲜,肉馅也很好吃😋

⭕️爆汁鲜肉锅贴🥟(3件)

❌香煎素鹅🧆

❌葱油鸡(半只)🍗

❌上海炒年糕🥗

2023-01-25
30 分鐘 (堂食)
2022-12-15 477 瀏覽
該店食物質素尚可,但上菜較混亂及有漏單情況出現,感覺員工之前冇咩默契,最驚嚇係食食下突然有個著白色衫嘅男經理/店員超級大聲喝止自己員工幫手上菜,嚇到全場食客安靜曬,其實都幾破壞氣氛。因幫朋友慶祝生日,買左個靚靚蛋糕慶祝,原本都興致勃勃,但向店員借用火機時,仍然全店1個火機都沒有,真係第一次預到噤尷尬情況。最令人不悅是,員工亦都沒有盡力幫忙找尋及不斷講...無嘅啦…無火機喎,態度令人十分心寒,可以噤涼薄對待食客。大部分餐廳最基本都會準備幾個火機供食客使用,仍然連噤基本服務都做吳到,亦都冇幫手尋求辦法,真係十分十分失望。總括來講,好似其他食評所講,吳食冇損失及態度有問題。價錢吳算平,可以考慮食其他野。
2022-12-14
慶祝紀念
生日
經過上海姥姥,見到出了秋日限定蟹主題食品無咩人等位,一於試試蟹逅上海主題有 4 款蟹粉美食特上蟹粉小籠包蟹粉海皇豆腐羹蟹粉螞蟻上樹蟹粉金湯黃魚麵蘋果鐵觀音先要凍盤小食水晶肴肉有標準 / 輕盈 size不過 menu 無寫份量,原來輕盈是 5 件食落啫喱會慢慢溶化,不太鹹特上蟹粉小籠包小籠包尖端有蟹粉 🦀,隻隻都好飽滿好期待呀夾起小籠包,見到裏面橙橙黃色湯汁在盪漾爆汁鮮肉鍋貼裏面的肉餡都好大舊至於爆汁程度,只可以算得上有肉汁,而非一咬爆汁主食要了蟹粉金湯黃魚麵有兩條煎黃魚,魚肉滑溜 🐟好濃魚湯味,麵條好掛湯湯裏面有好多橙色蟹膏粒粒 🦀仲有蝦米粒粒本來想要蘋果鐵觀音,不過已經賣曬都係要返凍豆漿 🥛始終有豆漿,先有食上海菜的感覺 😌
經過上海姥姥,見到出了秋日限定蟹主題食品
無咩人等位,一於試試

蟹逅上海主題有 4 款蟹粉美食
先要凍盤小食水晶肴肉
有標準 / 輕盈 size
不過 menu 無寫份量,原來輕盈是 5 件
食落啫喱會慢慢溶化,不太鹹
水晶肴肉
特上蟹粉小籠包

小籠包尖端有蟹粉 🦀,隻隻都好飽滿
好期待呀
特上蟹粉小籠包
夾起小籠包,見到裏面橙橙黃色湯汁在盪漾
爆汁鮮肉鍋貼
裏面的肉餡都好大舊
至於爆汁程度,只可以算得上有肉汁,而非一咬爆汁
爆汁鮮肉鍋貼
主食要了蟹粉金湯黃魚麵
有兩條煎黃魚,魚肉滑溜 🐟
好濃魚湯味,麵條好掛湯
蟹粉金湯黃魚麵
湯裏面有好多橙色蟹膏粒粒 🦀
仲有蝦米粒粒
本來想要蘋果鐵觀音,不過已經賣曬
都係要返凍豆漿 🥛
凍豆漿
始終有豆漿,先有食上海菜的感覺 😌
水晶肴肉
蟹粉金湯黃魚麵
凍豆漿
2022-10-17 526 瀏覽
黃金蝦仁炒飯啱啱到嘅時候好香鹹蛋味不過食落就冇乜鹹蛋味🫠蝦仁亦唔算多 不過飯既份量都幾多 我哋三個人都冇人食到一碗四川擔擔麵個面反而有啲驚喜 味都唔錯另外,我哋加咗份排骨 炸得都幾脆反而個排骨有啲咸 同埋因為佢揸得太脆所以都幾熱氣🤭 不過呢個整體嚟講都幾好食小籠包本身真係因為想食小籠包先走入嚟但係反而係個小籠包麻麻哋皮太厚 汁唔夠多如果啲皮薄返少少就好啦鱻湯魚肉雲吞一樣係皮厚左少少 無咩特別不過個湯清清地 唔覺重味精
黃金蝦仁炒飯
啱啱到嘅時候好香鹹蛋味
不過食落就冇乜鹹蛋味🫠
蝦仁亦唔算多 不過飯既份量都幾多
我哋三個人都冇人食到一碗

四川擔擔麵
個面反而有啲驚喜 味都唔錯
另外,我哋加咗份排骨 炸得都幾脆
反而個排骨有啲咸 同埋因為佢揸得太脆

鱻湯魚肉雲吞
一樣係皮厚左少少 無咩特別
不過個湯清清地 唔覺重味精

2022-09-04 640 瀏覽
今日行完宜家家居好肚餓又look吓個OpenRice 附近有咩食宜家冷氣好勁搞到我好想食熱辣辣湯面見到上海佬佬我就決定食擔擔面喇去攞到飛 要等4張二人枱等咗十五分鐘左右都算快干貝鮮魚魚肚豆腐羹呢個幾好味 四川擔擔麵擔擔面係我最愛不過呢碗一般雞絲粉皮(輕盈)都係好一般姥姥生煎包呢個最唔掂(淋嘅)其實食完都仲係未覺飽但已經唔想再試其他冇咩服務可言因為見到佢哋都好忙好似好唔夠人咁不過佢哋算快手啲枱拍得有啲密冇咩空間感應該唔會再嚟附近仲有好多選擇
今日行完宜家家居好肚餓

呢個幾好味

四川擔擔麵
擔擔面係我最愛

不過呢碗一般

雞絲粉皮(輕盈)
都係好一般
姥姥生煎包

呢個最唔掂(淋嘅)

其實食完都仲係未覺飽

冇咩空間感
應該唔會再嚟
附近仲有好多選擇

2022-07-20 771 瀏覽
點了2個午餐set,也加了錢另購小籠包。回家後發現只剩一份午餐set裡面的酸辣湯和一份小籠包而已。但錢就收足,只能自認倒霉,點外賣的各位可以的話記得檢查清楚。。
點了2個午餐set,也加了錢另購小籠包。
回家後發現只剩一份午餐set裡面的酸辣湯和一份小籠包而已。
外賣自取
2022-06-21 738 瀏覽
從來睇食評只睇劣評有啲咩,因為劣評係最真實。事後睇番下面啲食評就證明我睇既方法無錯。話說一家八口諗住去試吓,去之前已經打去問左話可以隔塊板兩張枱拍埋比我地坐,去到門口已經係五想招呼咁既面口。同我講而家啲枱岩岩坐左客,無兩張連埋既枱可以拍埋比你。你個場好多客咩?五多覺囉~係坐散曬姐,有心既幫手試下叫客人移過一張枱咪可以有兩張枱拍埋囉。人地五肯既都叫有幫過個客嘗試爭取呀。當然叫就人情五叫就道理,ok!我仲可以理解。諗住有枱客以為就食完,等佢食完就可以拍埋坐,最多都係等下姐。想走去同佢講聲,第一句都未講完已經搶住話人地未食完架未有咁快有位比你住。Ok~既然咁五憂做就索性幫幫你。轉頭見我門口影相就走埋黎同我講有位?個位留番比你無客個時坐低好好諗吓啦,沙田大把野食!
從來睇食評只睇劣評有啲咩,因為劣評係最真實。
事後睇番下面啲食評就證明我睇既方法無錯。
同我講而家啲枱岩岩坐左客,無兩張連埋既枱可以拍埋比你。
當然叫就人情五叫就道理,ok!我仲可以理解。
2022-06-05 554 瀏覽
叫左個滬上兩面黃,黃金蝦仁炒飯,銀絲卷先講下個兩面黃,d料同麵都係福凍冰冰,唔知以為食緊冷麵,黃金蝦仁炒飯同銀絲卷亦只係暖暖地偏凍,整體食物份量偏少,味道亦不見突出,性價比低,同樣價錢有好多好好選擇,唔建議去
叫左個滬上兩面黃,黃金蝦仁炒飯,銀絲卷