不是第一次吃「上海婆婆」了,午市晚市都有幫襯過,沒有太大的驚喜,就是簡簡單單,隨便逛逛經過就進去吃的那種喇~ 懶得煮飯又晚了下班的AW總會找朋友、同事進餐(怕寂寞嘛,哈哈)於是又走進了上海婆婆的懷內。中式的食市,店員帶我們到的位置也未免太open了吧,有點不習慣。上海菜一定要吃小籠包,但包的外皮好像厚了一點點,而且一夾就破了(不是我的夾菜的功力不夠啊);至於雞絲粉皮和鱔糊炒年糕則不過不失,四季豆就畸嫌油多了一點。上菜速度超快的一頓飯(我入了快餐店嗎?!),完全符合都市繁忙的港人要度,整體來說,不過不失又一餐~小籠包,是我對食的要求提高了嗎,外皮的水準似乎有待改善雞絲粉皮醬料似乎重手了一點四季豆,味道不錯鱔糊是AW喜歡的上海小菜

雞絲粉皮醬料似乎重手了一點
四季豆
四季豆,味道不錯
鱔糊是AW喜歡的上海小菜

題外話/補充資料: 上菜速度超快的一頓飯
2015-04-15
2015-04-12 1297 瀏覽
是日係同母親大人既血拼+電影日..行完街仲有個幾鐘就撞入黎食個早飯..6點到完全唔洗等位不過1個半鐘要交枱。脆鱔: 係真係好脆好脆..簡直係鍾意食熱氣野既我既恩物!! 夠乾身..其實呢個餸係食唔晒打包左架...點知過左幾個鐘頭再食都仲係勁脆..不得不推介!! 黃金四季豆: 其實加左咸蛋黃既又錯得去邊wor..清碟之選! (多左既蛋黃粒用左黎撈炒飯...hehe)外婆紅燒肉: 好欣賞佢夠火侯夠鯰仲有墊底既菇出奇地搶鏡..不過味道唔係好入到豬肉..又唔夠膠有d煲湯肉既錯覺-__-炒菜飯: 本來真係以為係菜飯...無啦啦又有d西式早餐款火腿既粒係度...個feel真係錯左..同埋好油..

2015-03-21
2015-04-01 1051 瀏覽
胖蕉今日番葵芳分行,所以去左接他下班兼晚飯。因為想吃上海炒年糕,所以去左上海婆婆吃飯。睇左一陣餐牌決定點5樣菜上海炒年糕我最喜歡吃這樣,味道一樣能保持,不太咸,年糕煙韌,配菜好多,口感不錯夠哂大碟,兩人吃有餘。小籠包我本身不太喜歡小籠包,都吃了一個,特別的係小籠包底墊了片瓜令他不會容易穿,味道不錯,比台灣什麼豐好吃,肉汁豐富,皮夠薄。花雕醉雞好有醉感,即係好重酒味,雞肉夠嫩,能吃大啖肉,很爽!豆漿是濃郁豆香味和偏甜豆沙窩餅是後上甜品,大概等了差不多15分鐘,所以我們吃了一半就叫他上,就剛好吃完就到。新鮮熱騰騰上,脆口方面差一點,中間多紅豆部分比較好吃。
花雕醉雞
好有醉感,即係好重酒味,雞肉夠嫩,能吃大啖肉,很爽!
豆漿
是濃郁豆香味和偏甜
豆沙窩餅
2015-03-31
2015-01-27 1352 瀏覽
今天和爸爸去上海婆婆食野,但我不太肚餓,主要是爸爸吃的,便叫了一個套餐,酸辣湯麵配青椒小雲吞,還跟一杯豆漿。爸爸吃多,我只是試下味道, 返正得閒,學人試下寫食評啦.酸辣湯麵 :味道幾好,夠酸,唔太辣,特別是沒有豬紅我鍾意,麵質彈牙,唔納口.青椒小雲吞:湯底幾特別,味道好少吃到,少少辣,感覺新鮮,令人想多渴幾口.下次來食晚餐 可再多叫幾款新菜式試試。
今天和爸爸去上海婆婆食野,但我不太肚餓,主要是爸爸吃的,
便叫了一個套餐,酸辣湯麵配青椒小雲吞,還跟一杯豆漿。

爸爸吃多,我只是試下味道, 返正得閒,學人試下寫食評啦.

下次來食晚餐 可再多叫幾款新菜式試試。
2015-01-27
2015-01-26 1147 瀏覽
之前已來過一次,記得上次味道還不錯,呢次不知道如何呢?服務員帶我到一邊有梳化位的椅子座下,我便叫了一個下午茶餐 ~婆婆粗炒 .看起來賣相不錯,粗炒上面有少少菜,最重要是麵不太油,味道也不錯 .份量不太多也不太少,個餐還附送一杯豆漿,豆漿唔太甜 .
之前已來過一次,記得上次味道還不錯,呢次不知道如何呢?

服務員帶我到一邊有梳化位的椅子座下,我便叫了一個下午茶餐
~婆婆粗炒

份量不太多也不太少,個餐還附送一杯豆漿,豆漿唔太甜
2015-01-26
2014-12-17 1069 瀏覽
相約朋友去街,本想去旺角,但友人提議去葵芳,於是便去了葵芳行街睇戲。去了葵芳新都會看戲睇7點半,我們三人大約6點就到了葵芳。由於剛收工,大家也未食野,肚有點餓,於是去了位於新都會的上海婆婆。上海婆婆6點開門,我們是第一台的客人,選擇了近門口的大卡座。座位寬闊,地方也清淨,環境不錯。看了餐牌,點了二個小食,四喜烤夫,花雕醉雞,另外叫了一個蝦子什麼什麼豆腐,一個婆婆炒飯和蒸饅頭。四喜烤夫,味道感覺是八角等味道,因之前未食過,但感覺幾特別。花雕醉雞,味道不錯呀,一點苦味也沒有,好有酒香味。個豆腐既汁也很特別,豆腐炸過外皮有小許甜,相信一點點的就是蝦子吧!蒸饅頭是本人喜愛的,因為有煉奶,但原來點既果個豆腐都唔錯,值得一試。婆婆炒飯有蝦同臘腸,用鼓油炒飯,口感非常好。
花雕醉雞,味道不錯呀,一點苦味也沒有,好有酒香味。

2014-12-17
2014-12-17 948 瀏覽
今天到了葵芳工作,工作忙完了,發現原來已經2點了。去了新都會穩地方食野,發現一間上海婆婆。入到去便隨意點左個下午茶食,三鮮湯年糕,另外送埋杯豆漿,39蚊尚好啦,都算划算。個年糕入邊有雞粒,蝦,火腿粒同年糕,年糕好軟綿也有口感,湯底適中。味道一d都唔淡,而且感覺有較濃的雞湯味道,唔似有味精。另外豆漿也不錯,豆味濃,不會太甜,係我鐘意既口味。下次再來葵芳,都會在幫襯!
2014-12-16
2014-12-04 893 瀏覽
上海婆婆有很多間分店, 水準可以相差好遠, 葵芳一向水準穩定!是日想食上海菜, 所以與J先生一齊去食落單後, 五分鐘內食物到整清淡而無味 味道不夠濃肴肉 : 接近無味道!烤夫 : 雲耳爽口!燻魚 : 味道怪怪的, 不是燻味!小排骨 : 一般!J先生說: 莫非轉換了全部廚師今次水準非常差上海婆婆 總結: 可以不試!
是日想食上海菜, 所以與J先生一齊去食
落單後, 五分鐘內食物到整
雲吞湯拉麵
清淡而無味
鱔糊炒年糕
味道不夠濃
四小拼
肴肉 : 接近無味道!
烤夫 : 雲耳爽口!
燻魚 : 味道怪怪的, 不是燻味!
小排骨 : 一般!

J先生說: 莫非轉換了全部廚師

今次水準非常差

上海婆婆 總結: 可以不試!
2014-11-22
2014-11-25 713 瀏覽
J先生因喉嚨不適, 到了葵芳看醫生...之後話要食 - 上海婆婆我話不如食米線, 清淡些! 但他堅持要食上海菜!炒得乾身, 而味濃雞湯味香, 雲吞肉鮮味, 雞肉算嫩!難得我連湯料也吃光了 平時我飲湯, 不愛吃那些無味道的湯料!上海婆婆 總結: 值得一試!

我話不如食米線, 清淡些! 但他堅持要食上海菜!
上海粗炒
炒得乾身, 而味濃
砂緺雲吞雞 (例牌)
雞湯味香, 雲吞肉鮮味, 雞肉算嫩!
難得我連湯料也吃光了

平時我飲湯, 不愛吃那些無味道的湯料!

上海婆婆 總結: 值得一試!
2014-08-28
砂緺雲吞雞 (例牌)
2014-10-19 861 瀏覽
分唔清上海婆婆同上海婆婆336有咩分別總之就黎左葵芳呢間啦等左陣位唔算太耐 而用餐係有限時既1小時30分鐘一入到去侍應帶帶下位唔知走左去邊又無人黎幫我地(針)茶 就咁放個茶壺係枱嗌左個黃金炒飯  炒飯幾大份 岩兩個人食普普通通 有幾粒蝦仁見到有啲飯未炒得晒 有一舊舊白飯食落係硬飯黎個牛肉包 皮脆料足 幾好味另外仲有小籠包 一籠四隻皮唔算太厚 起碼夾起無穿湯汁亦都好多 值得一試😣最好係砂鍋雲吞雞湯 足料而且湯底唔咸
分唔清上海婆婆同上海婆婆336有咩分別

皮唔算太厚 起碼夾起無穿
湯汁亦都好多 值得一試😣

最好係砂鍋雲吞雞湯 足料而且湯底唔咸
2014-10-18
10 分鐘 (堂食)
  • 砂鍋雲吞雞湯
2014-10-18 876 瀏覽
朋友先到排隊等位, 等了大約廿分鐘便能安坐於最角落的位置, 幸好沒有甚麼人齊才可以入座的規則, 先點一些, 遲來的朋友一來到便可以馬上有得吃。一行三人, 先來了上海炒年糕, 噢, 不是, 應該是上海粗炒 + 年糕, 因為有年糕之餘, 亦有面條。這個粗炒年糕, 不算油, 可以接受, 分量亦適中, 不錯。素菜义子, 有粉絲, 菜, 紅蘿蔔, 夾著义子吃, 也不錯。平常多數是醬爆肉絲跟义子的, 所以這算是新嘗試。又或者習慣了平時多汁多醬的义子, 這個比起上來, 有點乾。小籠包, 正常, 有湯的包。砂煲雲吞雞, 份量很足, 湯亦非常濃, 三個人喝了多碗。生煎包, 很香口, 肉汁鮮味, 比小籠包更出色!很滿足的一餐!

這個粗炒年糕, 不算油, 可以接受, 分量亦適中, 不錯。
素菜燒餅
小籠包, 正常, 有湯的包。
小籠包
砂煲雲吞雞, 份量很足, 湯亦非常濃, 三個人喝了多碗。
砂窩雲吞雞
生煎包, 很香口, 肉汁鮮味, 比小籠包更出色!
很滿足的一餐!
題外話/補充資料: 一出地鐵站, 到新都會廣場, 看完水牌也很難找, 一問啲姐姐, "過對面落兩層", 輕易的找到, 謝謝她!
2014-10-17
20 分鐘 (堂食)
素菜燒餅
砂窩雲吞雞
2014-09-01 1069 瀏覽
葵芳美食何其多,偏偏環境較好的就那幾家。上海婆婆的小籠包一向不錯,今天卻想吃個「大籠包」!大籠包大概是掌心大小,符上一支飲管,當然是要啜啜啜~湯十分熱,味道一般,不特別濃郁。愛呷醋如我就把大籠包灌了醋,哇~跟灌湯餃一樣!(・_・; 皮厚且硬,可能大的就必須是這樣吧⋯ 嗯⋯下次還是點小籠包吧啦!香芋卷不香的芋頭,吃不出鹹甜,建議不用試。其實是炸饅頭卷著芋蓉,饅頭上的芝麻香把其它任何味道都蓋過了。擔擔麵湯又多又稀,我煮的公仔麵都比它好看。麵質偏硬,不錯吃,但就有點不像擔擔麵。食到一半,才發現「湯料」都沉底,所以才那麼稀。這個湯到底是不合格。

葵芳美食何其多,偏偏環境較好的就那幾家。
上海婆婆的小籠包一向不錯,今天卻想吃個「大籠包」!

香芋卷

擔擔麵
2014-08-30 937 瀏覽
今日山長水遠去葵芳行街街,行街之前梗係去醫飽個肚先其實之前已經做定功課,search晒睇晒openrice食評見上海婆婆咁多人讚,一於就食呢間點知,唔食由自可,一食把幾火由於我地有5個人連小孩子,所以侍應安排我地坐卡位但卡位張沙發竟然爛,塊皮裂開咗,但佢唔補番佢又唔換過張感覺不良好,於是我地寧願坐普通位~睇完好靚嘅menu後,點好晒嘢就等食喇~之但係,相當大失所望小籠包一嚟到公主我就即刻夾,點知一拎起就穿咗漏汁,所以公主我食果隻變到唔夠汁小孩子食果隻因為無穿底,就真係好多汁但估你唔到竟然係相當厚皮都可以穿底漏汁,咬開個頂時仲feel到個摺口位啲皮係唔熟而且小籠包嘅湯汁係無味咁,似有少少咸味嘅清汁,無鮮甜味豬肉餡亦如是,亳無鮮味或豬肉味可言,只係知道自己食緊肉但唔知咩肉婆婆粒粒炒飯睇名就好吸引,但一嚟到覺得相當油膩原來係用臘腸粒炒飯其實臘腸已經油㗎啦,真係唔使再落油炒而所謂嘅粒粒亦只有臘腸同蝦毛粒之外,唔多覺有咩其他粒粒囉鍋塌豆腐上海婆婆嘅豆腐係炸嘅,唔油但可惜個皮又厚又硬豆腐亦無豆香味最最最最最失敗係個汁,直頭係甜醬嚟同公主我之前去過嘅南翔,簡直係蚊脾同牛脾,呢個真係超失敗之作素鵝叫咗
今日山長水遠去葵芳行街街,行街之前梗係去醫飽個肚先
見上海婆婆咁多人讚,一於就食呢間
點知,唔食由自可,一食把幾火

由於我地有5個人連小孩子,所以侍應安排我地坐卡位
但卡位張沙發竟然爛,塊皮裂開咗,但佢唔補番佢又唔換過張
感覺不良好,於是我地寧願坐普通位~
睇完好靚嘅menu後,點好晒嘢就等食喇~
之但係,相當大失所望
小籠包
小孩子食果隻因為無穿底,就真係好多汁

而且小籠包嘅湯汁係無味咁,似有少少咸味嘅清汁,無鮮甜味
婆婆粒粒炒飯
婆婆粒粒炒飯
睇名就好吸引,但一嚟到覺得相當油膩

原來係用臘腸粒炒飯

其實臘腸已經油㗎啦,真係唔使再落油炒
而所謂嘅粒粒亦只有臘腸同蝦毛粒之外,唔多覺有咩其他粒粒囉
鍋塌豆腐
鍋塌豆腐
上海婆婆嘅豆腐係炸嘅,唔油但可惜個皮又厚又硬

豆腐亦無豆香味
最最最最最失敗係個汁,直頭係甜醬嚟
素鵝
素鵝
叫咗咁多樣嘢係個素鵝係叫OK
只係OK,並唔係話好食
個外皮唔油又幾脆,但入面啲雜菌係真好不足囉
公主我食咗兩件,都淨係食到脆皮同一兩粒菇

唔知點解,間餐廳嘅環境相當昏暗(最近去過幾間都係咁)
不過可能間嘢唔爆,坐得都算幾舒服同鬆動

侍應嘅服務算可以接受,都算有禮
但其實人客唔多㗎,點解我地食完嘢隻碟清晒都無人收
仲有侍應唔識主動睇睇要唔要加茶,要叫人先識加

總括:食物真係唔算好食(可能我咀刁啦),下次真係唔會再去!
2014-08-23
2014-07-25 1455 瀏覽
今晚,和爸爸慶祝生日,去了上海婆婆吃飯,其實,我也是第一次光顧這店子呢! 之前聽不少人說這裏的食物美味,所以今晚終於來到一試~!先來一個清清的湯羹,雪菜桂花魚羹是也~向來不喜歡魚湯的我也喜歡這個湯羹,因一點魚腥味也沒有,湯裏有薑、木耳、雪白的桂花魚肉,還有很香的雪菜,喝下去感覺清香,味道還有點像兒時媽媽煮的 「狗仔粥」,我想喜歡清淡的朋友會喜歡這個湯羹。之後侍應迅速送上鎮江肴肉和河畔蝦仁,又是美味的兩道菜~美食真是陸續有來的,我最喜歡的「炸物」來了,就是松子魚和椒鹽小黃魚~松子魚配開胃的酸甜汁,內有菠蘿、小蝦仁、松子,還好像有椰果,很喜歡這個汁,不過,個人認為再酸一點更好~之後,再送上期待以久的大籠包,其實即是變大了的小籠包,雖然不是想像中那麼好吃,但味道也可以,不如期望那麼好是因為用飲管喝了包內的湯後,包便變得乾身,吃時就會覺得好像欠缺湯汁和肉汁,而且,大籠包的皮有點過厚,另外,我也吃了一個小籠包,家人和我也是覺得皮過厚了,而且,小籠包裏也欠缺湯汁,說實在,有點失望,因我期望是超好吃,但吃後覺得是一般水準吧~雖然小和大籠包令我有點失望,不過,清湯雲吞麵可是不錯呢~! 來一個近鏡雲吞美

先來一個清清的湯羹,雪菜桂花魚羹是也~
雪菜桂魚羹

之後侍應迅速送上鎮江肴肉和河畔蝦仁,又是美味的兩道菜~
鎮江肴肉
河畔蝦仁
松子魚
椒鹽小黃魚
阿蘇大籠包
阿蘇大籠包
雖然小和大籠包令我有點失望,不過,清湯雲吞麵可是不錯呢~!
清湯雲吞麵
來一個近鏡
雲吞美味,因皮薄而且餡料夠味,而湯底也夠味,又是一個清香的湯底,清但不是淡而無味,good~!

最後,以下這兩道菜我都沒有嘗試,家人吃後感是鍋貼皮過厚,但餡料亦相當多,生煎包也是,也是肉多多,吃後很飽!
鍋貼
生煎包
總括而言,雖然這裏的大和小籠包、鍋貼和生煎包味道一般,不算突出,但對於今晚吃過的其他餸菜,如鎮江肴肉、松子魚、雪菜桂花魚羹...,全都很滿意呢~! 難怪總是見到有一羣人在店外等位~!
題外話/補充資料: 這裏沒有booking,只能walk in,幸好今天是星期四,不是weekend,我還約7pm到,所以不用等位,其實,約7:30pm開始就要等位了~
2014-07-24
雪菜桂魚羹
鎮江肴肉
河畔蝦仁
松子魚
椒鹽小黃魚
清湯雲吞麵
2014-07-18 2366 瀏覽
「上海婆婆」及「上海婆婆 336」都曾經幫襯過,前者買較傳統上海菜,而後者就喺「上海婆婆」嘅副線,無論裝修,以及食物,均針對年輕人,晌上海菜基礎上,加入一啲新點子,晌味道上略作調校,比起傳統湯滷醇厚、濃油赤醬嘅上海菜形象,變得健康一啲。查實小弟都好耐無去過「上海婆婆」,對上一次已經喺2010年嘅事(牛頭角淘大花園店),加上朋友較喜歡傳統嘅上海菜,所以,趁星期日過到嚟葵芳都會廣場店,食番餐「晏仔」。雖然佢喺賣傳統上海菜,但環境又唔會太「老餅」,一啲都無老派上海菜館嘅影子,相反,一室燈光柔,而最為人知嘅標記喺一幅又一幅嘅中國大頭娃娃油畫,唔同表情,扮得古靈精怪。依間分店個鋪位幾大,好闊好深,一半左右喺卡位,闊落舒服,另外嘅就喺可郁動嘅二人枱,即喺2、4、6人……都得,不過人多就唔太鍾意坐「長枱」,唔多方便傾偈嘛!唔好嫌小弟嘅食評煩,篇篇都好似打報告咁,次次都講一輪餐牌有咩食,皆因都希望讀者有多啲參考。上海婆婆嘅菜式分為:冷菜(有19款,拉平均都喺$40-$50)、湯羹、豆腐、蔬菜、海鮮、豬牛、雞鴨、飯麵、手造拉麵、點心(繼冷菜,另一種多選擇類別,足足22款)、甜品及飲品。主餐牌印刷相當精美
唔好嫌小弟嘅食評煩,篇篇都好似打報告咁,次次都講一輪餐牌有咩食,皆因都希望讀者有多啲參考。上海婆婆嘅菜式分為:冷菜(有19款,拉平均都喺$40-$50)、湯羹、豆腐、蔬菜、海鮮、豬牛、雞鴨、飯麵、手造拉麵、點心(繼冷菜,另一種多選擇類別,足足22款)、甜品及飲品。主餐牌印刷相當精美,部份菜式更有圖片參考,實在睇相都覺得十分吸引。
醉乳鴿 $85

依個醉乳鴿喺冷菜中最貴嘅一款,其他都唔過$65。雖然都有醉雞,但醉乳鴿就比較少食,原隻醉乳鴿斬好後砌番晒出嚟,務求話你知貨真價實,足一隻乳鴿,睇落隻乳鴿仲幾大隻添。因喺乳鴿關係,感覺比食醉雞啲肉仲嫩,酒香入肉,皮又幾爽,脂肪極少,微微酒香無冚過乳鴿鮮味,有水準
醉乳鴿
油炆筍 $38

朋友話好想試,其實我都想。冰冰涼涼嘅鮮竹筍條,入口果真爽脆得嚟有咬口,條條掛滿醬油。雖然睇落做法簡單,但味道上恰到好處
油炆筍
砂鍋醃篤鮮 $88

因為食餐晏,初時都無打算點湯羹,不過,老婆一句想飲啖湯水,即刻做嘢。湯羹類共有7款,砂鍋雲吞雞怕食唔晒,酸辣湯又經常飲,最後揀個醃篤鮮。個湯唔止大鍋,仲有唔少料,主打嘅新鮮五花腩同金華火腿就走唔甩啦,加埋好多小棠菜、竹筍、百頁結。湯底奶白,味道鹹鮮,竹筍依然爽脆,百頁結又有豆香,連渣帶湯,我哋4個人每人分到兩碗以上,所以,實在好飲又抵飲
。好飲唔喺得個講,我哋真喺清晒見鍋底。
京蔥手切牛肉包 $30

廿多款點心,好幾款我哋都好有興趣,一向去「唯一麵家」(尤其尖沙咀厚福街嗰間)都例點佢個北京餡餅咁滯,晌度見有款類似嘅點心,加上張相影得幾靚,又喺「婆婆推介」,投佢信心一票。外觀煎得幾好樣,雖然個包身無官方相片做得咁薄,但生煎得底面均香脆;至於餡心,手切牛肉認做真唔錯,幾香濃惹味,質感軟腍,卻又有咬口,都值得捱介,況且,$30一客有3個,平均$10個算抵食啦
京蔥手切牛肉包
京蔥手切牛肉包
上湯小籠包 $30

到上海鋪食小籠包有少少成為指定動作,皆因都想比較吓其他店嘅出品,睇睇依個亦喺「婆婆推介」嘅質素又如何!首先,睇落個樣唔算好薄透,亦嫌佢收口個摺位有少少厚,不過,幾鍾意佢墊片青瓜片,減少黏連嘅機會。其後咬落,其實個皮又唔算厚,餡肉蒸得剛好,又富湯汁,豬肉餡打得鬆化,亦唔覺佢肥,整體做得唔失禮。
上湯小籠包
上湯小籠包
干燒蝦球 $108

十多款海鮮類菜式,原本相中炸脆鱔,因為之前曾晌上海婆婆336食過,覺得好好味想推介一下俾朋友,不過佢哋對鱔唔多啱,故此揀咗干燒蝦球。叫得蝦球唔會細隻得去卣,果然,又大隻,又爽口,食落幾鮮味,而個汁醬無想像中咁重口味,少少酸,中等辣度,會令人覺得幾開胃。因為啲汁都偏多,建議不妨加碗白飯送汁唔好嘥。
雪菜肉絲炒年糕 $58

飯麵同手造拉麵真喺好多選擇,夾埋成30多款,實在唔知揀咩好,所以,就由朋友發辦,果然喺傳統啲,點咗雪菜肉絲炒年糕。一碟炒年糕份量不少,年糕炒得軟糯煙韌,雪菜帶出嘅鹽味啱啱好,肉絲唔太多,不過,都喺覺得啲肉絲陪襯多啲啫。
雪菜肉絲炒年糕
估唔同今次嘅飯腳幾擦得,所以,都仲有「胃置」食少少甜品甜品選擇一共6款,都喺上海館子嘅經典甜點。
黃金南瓜餅 $35

一客有4件,啱啱夠分,唔使爭又唔使讓。南瓜餅確然炸得黃金,色澤「勻巡」,外型漲卜卜,再撒上沙糖花生碎。南瓜餅外皮質感煙糯,咬落唔黏牙,淡淡南瓜味,而內裡豆沙餡又綿又沙,清甜不膩,好味,真想再點多一客
酒釀丸子 $35

其中一位朋友極鍾意食酒釀丸子,所以點一客,我哋各人試少少,佢就包底。酒釀幾夠酒香,淡雅不俗,又帶有桂花幽香,亦無過甜弊病,丸子煙韌度恰當好處,朋友話合格有餘
酒釀丸子
雖然飯市頗多人,幾近坐滿,翻枱都幾快,不過,服務都幾到位,斟茶遞水,上菜換碟,都殷勤爽快。埋單先知,唔收茶芥,不過就有加一,但食咗咁多嘢每人平均都喺$140左右,值得再會「婆婆」。
醉乳鴿
油炆筍