1K
2014-10-17 3011 瀏覽
因著同事的離去,今天第一次到這餐廳。裝修及擺設都算不錯。這套餐具都算精美。這碟煎窩貼的賣相很有趣,像是一把大風扇。只是略嫌皮有點厚,肉較少。生煎包就不同了,外型沒甚特別,但味道很好,內裏的湯料也足,很夠味。小籠包真是上海菜必吃的,這裡的也算是不俗。慶幸今次沒有把皮弄破,能夠完整地享受所有的湯料,也嚐到鮮味的肉料,不錯。來一個以為是辣的水煮牛,但原來一點都不辣,但仍有一點麻辣的香味,都不錯。最後來一個新款的賽螃蟹,除了蛋白及蟹肉外,還加上粉皮,口感多了一份層次,是不錯的新嚐試。
因著同事的離去,今天第一次到這餐廳。裝修及擺設都算不錯。
這套餐具都算精美。
煎窩貼
生煎包
小籠包
水煮牛
賽螃蟹
2014-10-17
2014-10-07 2330 瀏覽
昨天同事請食飯,去了小南國,12點鬆D冇咩人,環境都幾舒服呀,個VIEW好夠光. 仕應介紹我們可以食大閘蟹餐OR套餐,但我們只有三個人,四人套餐太多.研究了一輪後點左一客海浙,糖醋小排骨,炒年糕,干扁四季豆,腌篤鮮,灌湯小籠包. 前菜係一碟炸菜,都幾好味,夠爽口,唔會好辣. 海浙皮好爽口彈牙,好味道呀,糖醋小排骨賣相精緻,放係兩個葉既袋入面,好似雪糕筒咁. 甜味適中,好淋好好味,不需用力就可以食到D肉,唔肥,細細件好易入口. 炒年糕有些肉絲同菜粒,但係唔係雲菜嚟的,味道夠淡,唔係好出色,如果味道調較好一點會好味D,仕應問我地碟年糕仲要唔要,唔要收走,同事話麻麻地,仕應竟然再問咁使唔使打包...麻麻地還怎會打包呢?干扁四季豆一般啦,唔係好夠味,四季豆好淋唔夠爽口. 味道重一點可以再好D, 腌篤鮮有四碗,入面都好多配料,有笋,咸肉,百葉,這個好鮮味,好好味,夠晒足料,咸肉五層架,全舊都好淋好入味,雖然我唔好肥肉的,不過這件唔覺得好肥淋淋的感覺. 好正的啊. 灌湯小籠包一籠有三隻,大小適中,皮薄肉小,湯夠晒多,成口都係湯,好好味呀.整體感覺良好.

整體感覺良好.
2014-10-06
午餐
信用卡優惠
2014-07-06 3477 瀏覽
小妹多年前已是OpenRice的會員,但一直以來都只是參考其他食家的食評,從未有作出任何「貢獻」。 然而,最近小妹正「享受」人生的最後一個暑假,除了寄求職信及面試外,大部分時間賦閒在家,因此終於下定決心踏出第一步,與各位分享一下飲食心得。上星期六,小妹跟朋友打算去「樂天皇朝」,滿心期待的想試一試那被大力宣傳的八色小籠包,怎料不幸地,食肆當天的食水供應不足(隱約記得是這原因),只招待有預約的顧客,我們只好失望而回。 其後,小妹在一個飲食應用程式看到上海小南國的優惠券,於是決定一行五人到此一聚,滿足小妹近期對上海菜的渴求。一踏入餐廳,裝潢氣派,格調高雅,就連桌布都設計得十分精美,跟同一集團於2012年開設的「南小館」有著不一樣的風格。前菜($24)有兩小碟:花生和酸菜。小妹沒有嚐到花生,朋友們亦沒有特別的評價。而那酸菜卻令小妹留下深刻的印象,放進口裡甜甜的,但吃下去則帶一點辣,有別於平日吃到的「酸」味呢!金瓜絲海蜇皮($58):金瓜清甜,海蜇爽口,是不錯的開胃小食,而且聽聞南瓜有解毒、降血糖的功效,海蜇則有清熱、通便的功效,兩者配搭起來就成了一道健康養生的菜餚!糖醋小排骨($68):餐

金瓜絲海蜇皮、糖醋小排骨

糖醋小排骨($68):餐廳的招牌菜之一,可惜肉質較乾,糖醋汁的甜酸度亦配合得不太好,只嚐到甜味,酸味欠奉,令小妹頗失望。
生拆蟹粉豆腐
生拆蟹粉豆腐($128):賣相雖不及餐牌的圖片吸引,但蟹粉鮮美,豆腐嫩滑,更放入了不少蟹肉,味道十分香濃,令小妹不斷添吃呢!
招牌小籠包
招牌小籠包($25/3個):尚算「皮薄餡靚」,但鮮味不夠突出,不過不失吧。
灌湯生煎包
灌湯生煎包($25/3個):數個月前,在「南小館」吃過這款生煎包,令小妹回味無窮,心想著同一集團更高格調的餐廳所製作的生煎包,水準應該不會有太大出入吧。可惜,這次卻令真令小妹大失所望,煎過的部分完全不酥脆,而且吃不到生煎包應有的芝麻香味,小妹最後只好勉強把分到的半個吃掉。
菜肉大餛飩
菜肉大餛飩($38/6個):每隻餛飩的外型、大小都相當一致,可見師傅的功架。外皮晶瑩剔透,餡料豐富多汁,上湯清甜可口,味道一流。這本是小妹一意孤行要點的菜式,但吃罷朋友們都連聲讚好呢!

上海炒年糕
上海炒年糕($78):這餐最難吃的一道菜,味道極淡,加上年糕口感過軟過濕,吃下去幾乎快要黏著牙齒呢。
棗泥千層糕
棗泥千層糕($30/3件):紅棗味香濃,花型的設計亦很精緻,但這糕點只有「一層」,全由同一種餡料製成,小妹著實搞不懂為何它會名為「千層糕」。
酒釀丸子
酒釀丸子($58/例):侍應把酒釀丸子分成五碗端上,每碗都散發著淡淡的酒香,而且由糯米製成的丸子口感非常煙韌,軟硬適中,令向來喜歡喝珍珠奶茶的小妹十分回味呢!

總括而言,餐廳的環境十分舒適,適合朋友在此聚會,餐後慢慢暢談一番。然而,食物質素有點參差,至於服務質素亦有很大的進步空間,期望餐廳能在未來加以改善啦。
2014-07-03
優惠券
生拆蟹粉豆腐
菜肉大餛飩
酒釀丸子
2014-06-20 2731 瀏覽
小南國係有好幾間分店,但係我都係第一次幫襯,六點半去到已經好full不過我有訂位所以唔駛等。地方都唔細,但係枱放得好密,所以感覺好迫好嘈!今晚叫左蟹粉小籠包,見到都幾開心架!一個籠裝一個但係食落就覺得唔抵,因為唔覺有蟹粉早知就叫普通小籠包,一個蟹粉小籠包相等四個普通嘅價錢灌湯生煎包就唔同喇!28蚊有三個包底煎得香脆內裡肉汁有多又鮮味,真係食完都想再食雞絲粉皮,諗住係前菜真係冇諗過係咁大碗嘅!麻酱味好香,粉皮夠爽略厭麻醬漿口左小小 葱爆牛肉炒得嫩滑,D大葱炒得透令到牛肉索左葱嘅香味,所以好啱我胃口香酥鴨,香脆唔油膩,仲食到荔芋嘅香味仲跟埋薄餅,青瓜,大蒜一齊上,唔錯! 担担麵,夠辣,花生醬味少左D,油就多左D,麵質尚算幼滑脆炸雪糕,其實係春卷皮包住雪糕炸,放D糖漿,同綿花糖係面裝飾吓!雪糕當然係平價嘅雀巢啦! 味道就麻麻地喇!整體嚟講依餐都算合格,我係買左團購現金卷嚟食,所以全餐都係用左三佰五十蚊咋!

担担麵,夠辣,花生醬味少左D,油就多左D,麵質尚算幼滑

2014-05-17
團購
2014-04-20 3171 瀏覽
每次到這間食店我們也必定會叫四喜烤夫, 因為這間食店弄得特別好味, 啱晒我胃口.餛飩雞湯也是另一必叫之食品, 餛飩鮮嫩, 雞湯清甜!生煎包味道好似有點不及從前, 但還是弄得不錯, 美味可口! (但可能物價上漲, 以前一碟4個, 現在一碟3個)小籠包就不用多說了, 勁好食!!!(不過亦都可能因為物價問題, 4個變3個...)最後叫了個甜品...香蕉豆沙鍋餅, 味道不算特別好食, 但頗新鮮.
餛飩雞湯也是另一必叫之食品, 餛飩鮮嫩, 雞湯清甜!
題外話/補充資料: 前排佢哋D服務好差, 所以我有一段時間冇去, 今次去發現換晒D服務員, 服務好左好多!
2014-04-08
信用卡優惠
2014-01-22 3053 瀏覽
今天很早可以食晚飯, 6點左右我們做了第一台客, 先叫了四喜烤夫 (我很愛吃), 味道一直可以保持水準, 比翡翠拉面小籠包弄的好吃! 之後叫了紹興花雕醉雞 (我老婆最愛), 酒味剛好,不太重, 雞肉也很嫩滑. 招牌小籠包是每次光顧必叫之食品, 不過比起以前由4粒...變成3粒...味道就保持水準, 皮不易破, 多汁, 肉質也很鮮嫩. 灌湯生煎包(我很喜歡), 個人覺得非常好味, 非常多汁...建議要輕輕力咬下去, 否則肉汁橫飛...火茸津白弄得相當鮮甜美味, 火茸很細粒, 撈埋津白味道剛好, 絕不會太鹹. 最後是砂窩餛飩雞湯, 雞湯認真鮮味, 非常好飲, 2粒餛飩也很好味, 絕對好味!
四喜烤夫
紹興花雕醉雞
火茸津白
砂窩餛飩雞湯
題外話/補充資料: 以前也經常去, 但今次去已換了一批新的服務員, 比起以前那批服務好了好多, 雖然有2個經常掛住傾談就不幫客人換碟收碟, 但部長會出聲督促佢哋, 算係有做野啦, 但衛生上竟然最後失敗在砂窩餛飩雞湯上, 隨雞湯上的匙羮竟沒洗乾淨...
2014-01-22
四喜烤夫
紹興花雕醉雞
火茸津白
砂窩餛飩雞湯
2013-10-01 2052 瀏覽
百頁卷,陣味怪怪。醉雞,OK,邊度食都差唔多。外婆紅燒肉,味道唔算突出,口感肥既太肥,瘦既又硬左d。生拆蟹粉,成四百蚊好貴,但味道一般,沒有濃香蟹粉味,又沒鮮味。鍋貼,平平無奇。蝦仁蛋炒飯,今餐黎講佢算高分。
百頁卷,陣味怪怪。
醉雞,OK,邊度食都差唔多。
外婆紅燒肉,味道唔算突出,口感肥既太肥,瘦既又硬左d。
鍋貼,平平無奇。
蝦仁蛋炒飯,今餐黎講佢算高分。
2013-08-19 1612 瀏覽
星期一至五,午餐時段不用等位,可能是Megabox 比較偏僻!預先定位,送紅蘿蔔甘蔗水餐牌價錢不算便宜,但食物有質數。雞絲伴粉皮,份量夠,有香濃的麻醬味道,粉皮爽口,沙律菜伴食,味道中規中矩。紹興花雕醉雞是這兒的招牌菜,不過不失。外婆紅燒肉,紅燒肉炆得好淋好入味, 肥膏位雖然油膩但十分爽口,瘦肉位一啲都唔韌唔痴牙, 唯一挑剔係嗰醬汁比較濃及杰咗d,㚒蝴蝶包食就剛剛好。生煎包好好味

預先定位,送紅蘿蔔甘蔗水

餐牌價錢不算便宜,但食物有質數。

紹興花雕醉雞是這兒的招牌菜,不過不失。

生煎包好好味
2013-04-08 1514 瀏覽
今日跟親友一行十四人來到MegaBox的小南國食上海菜,由於侍應介紹套餐比散叫抵食,於是我們就點了個十二位用的特惠精選套餐 $3380,再另加幾樣包點、麵食。 冷盤-涼拌茄子、蔥油海蜇花、翡翠百頁卷、山珍雲耳、四喜烤麩、香汁鴨舌、糖醋小排骨&花雕醉雞 雖然每人每碟只嚐得一口,可是一次過試勻冷盤八小碟,作為開胃前菜亦不錯!火朣餛飩雞湯看到碗邊的一圈油,就知道這個湯油膩了一點,餛飩皮亦有點厚。乾燒明蝦球這碟乾燒明蝦球以酸酸甜甜的醬汁最為惹味,蝦球亦爽口,不錯。特色松子魚 松子魚炸得香脆可口,甜酸醬汁美味。蟹粉芙蓉蟹粉份量多,亦很鮮味,蛋白亦做得美味,讚。樟茶全鴨不太喜歡樟茶的味道,而且全鴨外油內乾,不好吃。清炒時令蔬菜南國元蹄拌棠菜元蹄煮得夠腍,味道亦夠。招牌小籠包 $48 / 5隻皮薄餡靚,充滿湯汁,美味。灌湯生煎包 $48 / 5個外脆內軟,肉汁豐盈,讚。上海炒年糕 (大) $196上海炒年糕炒得尚算不錯,不油不膩。上海海鮮兩面黃 $158把醬汁淋在香脆的炸麵上,令麵條變軟,味道還可以,可惜海鮮不算太多。甜品五福臨門桂花糕、紅棗糕、核桃酥、花生酥&小煎堆精緻的甜品以鳥籠狀的盛器盛載夠
火朣餛飩雞湯
看到碗邊的一圈油,就知道這個湯油膩了一點,餛飩皮亦有點厚。
乾燒明蝦球
這碟乾燒明蝦球以酸酸甜甜的醬汁最為惹味,蝦球亦爽口,不錯。
特色松子魚
松子魚炸得香脆可口,甜酸醬汁美味。
蟹粉芙蓉
蟹粉份量多,亦很鮮味,蛋白亦做得美味,讚。
樟茶全鴨
不太喜歡樟茶的味道,而且全鴨外油內乾,不好吃。

清炒時令蔬菜
南國元蹄拌棠菜
元蹄煮得夠腍,味道亦夠。
招牌小籠包 $48 / 5隻
皮薄餡靚,充滿湯汁,美味。
灌湯生煎包 $48 / 5個
外脆內軟,肉汁豐盈,讚。
上海炒年糕 (大) $196
上海炒年糕炒得尚算不錯,不油不膩。
上海海鮮兩面黃 $158
甜品五福臨門
桂花糕、紅棗糕、核桃酥、花生酥&小煎堆
精緻的甜品以鳥籠狀的盛器盛載夠特別,味道卻普普通通。

總括來說,這一餐的食物質素只是可以,只有包點較為出色,並不能算是十分美味的一餐,尤其以這樣的價錢來說,更覺得不太划算,對小南國不禁有點失望。
2013-02-07 1113 瀏覽
一心同朋友慶祝新年訂在2位...入到去茶水問在2次要咩...好....人多....易忘我不怪....最火....點在個2人套餐..$550 ...要俾TIPS...百幾....加埋...$620 個LUNCH坐在35 分鐘先有得吃...滾水叫同擺好出先有人服務下.....係味我平過人地十幾人成圍....所以服務都按比例俾....好傷心.....食物一般...比較細份同埋慢上台....每道菜用油比較多...2個細中湯... 配小湯匙可以飲多幾口.....一碟好油的豆苗菜...最後先上....一碟好袖珍炒蝦人.....好清....無咩味道...一細小碟鴨肉..係細過手掌既碗內 .....
一心同朋友慶祝新年訂在2位...

係味我平過人地十幾人成圍....所以服務都按比例俾....

好傷心.....

2個細中湯... 配小湯匙可以飲多幾口.....
一碟好油的豆苗菜...最後先上....
一碟好袖珍炒蝦人.....好清....無咩味道
...一細小碟鴨肉..係細過手掌既碗內 .....
2013-02-06
3 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
除夕
2012-10-17 841 瀏覽
第一次光顧小南國, 已極之令入失望, 不論食品水準及服務質素都十分差, 當入座後待應不停遊說介紹套餐或貴價菜已令人煩厭, 及後order 翡翠百頁卷(淡而無味), 秘制蒜香骨(毫無味道), 砂制餛飩雞湯(味精湯)是最差菜式, 一些雞湯味道都欠奉, 簡直類似茶餐廳款式, 服務更差, 當送菜員工將雞湯拿出廳面等候樓面端上枱, 居然足足等了5-7分鐘無人送上枱, 最後要出聲問為何仲未上枱才做, 想要求將雞切件, 待應回答: 嘩, 今時今日如此服務態度令人氣憤
極之差 - 砂鍋餛飩雞湯
第一次光顧小南國, 已極之令入失望, 不論食品水準及服務質素都十分差, 當入座後待應不停遊說介紹套餐或貴價菜已令人煩厭, 及後order 翡翠百頁卷(淡而無味), 秘制蒜香骨(毫無味道), 砂制餛飩雞湯(味精湯)是最差菜式, 一些雞湯味道都欠奉, 簡直類似茶餐廳款式, 服務更差, 當送菜員工將雞湯拿出廳面等候樓面端上枱, 居然足足等了5-7分鐘無人送上枱, 最後要出聲問為何仲未上枱才做, 想要求將雞切件, 待應回答: [好琳, 咬下就得!] 嘩, 今時今日如此服務態度令人氣憤

2012-10-16
2012-10-01 625 瀏覽
中秋節同一大班朋友去打保齡。去之前近近地就去咗mega box 既小南國食飯先。星期日仲要係中秋,book 到我都不知幾高興,心想真好彩,點知...去到俾咗房我哋,shared with一圍一家大細,有電視睇,幾private,感覺良好。好啦,叫野食d伙記就係咁叫你要set.我地散叫就係咁叫加大。都話咗想試多d款唔要大都仲係咁sale,煩!食到一半,隔離枱走咗,5分鐘後個伙計走去熄電視,叫佢地開番景然同我地講包房先有。我地問之前隔離枱包房咩?佢地答唔係。淨係話公司policy係咁!!我地唔係想睇,不過對於所謂既policy感到不知所謂!真心講食物唔難食不過唔特別,加上e d咁嘅服務態度,真係冇下次!

2012-05-15 403 瀏覽
同媽媽老公同囡囡行mega box又唔知食咩好未走入小南國, 見冇咩人可能時間尚早仲未係午餐時段內裡環境很不錯, 不過燈好暗不過打開餐牌, 款式不多吃起來也不覺美味食物不過不失窩貼叫比較好味但叉子肉粹呢味本來好喜歡但d 豬肉粹完全冇味完全沒有想再吃的感覺
同媽媽老公同囡囡行mega box
又唔知食咩好
未走入小南國, 見冇咩人
可能時間尚早
仲未係午餐時段
內裡環境很不錯, 不過燈好暗
不過打開餐牌, 款式不多
吃起來也不覺美味
完全沒有想再吃的感覺
2012-01-02
  • 窩貼
2012-05-14 337 瀏覽
星期日是母親節, 訂位全滿 早一天星期六還可以訂位, 但只有6:30pm這一輪當天, 連門口都擺放了幾張枱原來單6:30pm就有100張訂枱 ... 當晚只有母親節的套餐, 母親節的散叫的餐牌. 沒有叫套餐, 散叫涼菜...雞絲伴粉皮 >> 雞絲分量很少, 個醬有點怪, 也不夠香糖醋小排骨 >> 中規中矩, 糖醋的醋味可以多點四喜烤麩 >> 妹妹的喜愛, 差不多她一個人吃光主菜...松子桂花魚 >> 這個醬汁送飯一流牛柳粒炒明蝦球 >> 8粒牛柳加8隻蝦, 牛柳好味有很濃的牛味, 相反蝦就只食到雪味砂窩餛飩雞 >> 上枱已經分好5碗, 塞得滿滿是菜和餛飩, 餛飩包得大大隻, 味道一般, 沒有太多湯, 可惜勝瓜炒菌菇 >> 清淡主食...南國蔥油拌麵 >> 好像是廣式炒麵, 蔥的分量很少 準時8:00pm交枱 ...
星期日是母親節, 訂位全滿

早一天星期六還可以訂位, 但只有6:30pm這一輪
當天, 連門口都擺放了幾張枱
原來單6:30pm就有100張訂枱 ...

涼菜...
雞絲伴粉皮 >> 雞絲分量很少, 個醬有點怪, 也不夠香

糖醋小排骨 >> 中規中矩, 糖醋的醋味可以多點
四喜烤麩 >> 妹妹的喜愛, 差不多她一個人吃光
主菜...
松子桂花魚 >> 這個醬汁送飯一流
, 相反蝦就只食到雪味
勝瓜炒菌菇 >> 清淡
主食...
南國蔥油拌麵 >> 好像是廣式炒麵, 蔥的分量很少

準時8:00pm交枱 ...
題外話/補充資料: 明白是母親節, 客人會比較多 但上菜次序太混亂, 蔥油拌麵竟然是第一度上的菜, 雞絲伴粉皮中段才到 大部分的菜都是暖, 不太熱 但服務就沒法說, 雖然是客人多, 但舉手馬上有人到, 加水加東西, 有回應 ... Good
2012-05-12
慶祝紀念
母親節
2011-10-07 173 瀏覽
星期晚上去食BOOK位就唔使等張枱好大張椅又好大又林好好坐燈光光猛裝修靚冷氣夠出名灌湯生煎包真係生煎好熱好好食味濃肉汁多食了一個又一個包夠林但唔濟可以食十個即係唔係好大個沙喎雲吞雞好大隻雞半隻雞雞肉點醬油都好食D湯甜有雞味唔係假雞湯菜又爽令到D湯都有菜味雲吞有隻蝦好大隻吸左D湯味所以好好食小籠包一籠3隻汁唔太多又唔少肉味甜皮較厚好熱
星期晚上去食BOOK位就唔使等

張枱好大