餐廳: 上海弄堂菜肉餛飩 (歌賦街)
資訊:

2022-05-24 290 瀏覽
是日到上環食上海菜,位置是在連接中環SOHO的歌賦街,這條小街有很多有特色、有內涵的餐廳小店,很喜歡這邊靜中帶旺,處處慢活的氛圍感。由於過了上環午餐peak hour時段,餐廳內食客不算多。2個人吃,點了一份6式的一人套餐再加一份蔥油拌蒟蒻麵午市套餐: - 酸辣湯+寧式燻魚+菜飯+砂窩餛飩雞+小龍包+豆漿酸辣湯及冷盤燻魚先上,酸辣湯材料豐富,燻魚炸得剛剛好,外皮酥肉質軟,而且甜咸適中。小龍包皮不會太薄一夾就穿,肉汁香濃不肥膩。主菜的砂窩餛飩雞非常出色,湯底是非常濃郁的鮮雞味,加上金華火腿的咸香,很有層次感不會死咸;菜肉餛飩也很不錯,皮薄,肉餡飽滿個頭大,果然是店家得意之作。蔥油拌蒟蒻麵+豆漿蒟蒻麵麵身較粗,有口感但就難掛汁,加上蔥油本身油份重,蒟蒻麵食味就比較淡了。熱豆漿上枱時是暖的,甜度適中有豆香沒渣,很好喝!芝麻湯圓 想不到糖水底很驚喜是用紅糖加薑煮的,甜中帶有薑的香氣,湯圓有5小粒,雖然細細粒但芝麻蓉很多,一啖一粒,紅糖的甜,薑的辛香,還有芝麻蓉及糯米皮的結合,非常perfect!

- 酸辣湯+寧式燻魚+菜飯+砂窩餛飩雞+小龍包+豆漿

蔥油拌蒟蒻麵+豆漿

熱豆漿上枱時是暖的,甜度適中有豆香沒渣,很好喝!

2022-05-22 225 瀏覽
兩個女仔嚟食上海菜,點了個一人餐$238咦竟然有八樣餸每碟需小,但加起來真的好大份。是日耶子雞湯好清甜,前菜點了個熏魚,小籠包有兩件好的骰,主菜叫咗個糖醋魚塊有菠蘿青紅色椒,又有津白,菜飯,仲有酸梅湯,甜品有芝麻湯丸,真係乜都照顧晒。另外我哋嗌咗個豆沙鍋餅不太油,素餛飩皮薄餡多,個人認為比較出色,可能個店名叫餛飩所以有返咁上下。店員仲會不時幫我哋添茶,服務周到。建議都係book位, 我哋有book位就張枱就好啲.
兩個女仔嚟食上海菜,點了個一人餐$238咦竟然有八樣餸
每碟需小,但加起來真的好大份。

店員仲會不時幫我哋添茶,服務周到。
建議都係book位, 我哋有book位就張枱就好啲.
2022-05-11 302 瀏覽
今晚放工同個朋友去中環食上海餐。我哋照舊一人一個套餐,只係餐廳換上新嘅餐牌。窗外落住大雨,所以先嚟一人一碗酸辣湯暖吓身分外舒服。前菜係寧式燻魚同陳年花雕醉雞。好喜歡燻魚甜甜嘅味道,同醉雞噗鼻嘅酒香。主菜係古法紅燒肉百頁結,入味嘅豬腩肉,肥瘦均勻。另一主菜係無錫排骨,酸甜口味,送飯一流。主菜味道比較濃烈,配搭相對清淡嘅菜飯同陽春麵,每樣食物都得以突出自己味道同質感。餐廳環境舒適,係放工後同朋友相聚,好好放鬆嘅好地方。
WFH整整有三個幾月喇,反而想外出嘆個Lunch都唔係咁容易!以前一到午飯時間,呢間店就排長龍,街坊嘅價格,內裏連裝修都古色古香,一絲不苟🥰飲品有三款可以選擇,豆漿、酸梅湯和茅根甘蔗水,全部都係自家製,我哋揀咗豆漿同埋甘蔗水,真材實料而且冇咁甜。午市套餐香菇烤麩 、菜飯~內裏嘅配料竹筍、木耳、鮮冬菇、紅蘿蔔,烤夫充分吸收醬油和糖味,入口甜甜地唔會太油膩,又幾清新!我哋想豐富啲,另外點咗個豐盛一人套餐~包一碗酸辣湯、小食陳年花雕醉雞、兩粒小籠包、砂鍋雲吞雞和菜飯。特別讚賞個酸辣湯,識落有甘筍絲、雞絲和木耳絲,鹹度、酸度跟辣味調配得好好,酸辣醒胃。個人覺得雲吞個皮厚咗少少,勝在雞湯濃郁,入口甘甜,睇得出係心機之作👍🏻

午市套餐
香菇烤麩 、菜飯

我哋想豐富啲,另外點咗個豐盛一人套餐
2022-05-01 210 瀏覽
疼情下只係可以食午巿堂食,今日去上環食呢間只係港島區有的上海弄。叫左個豐盛一人套餐,主菜小食連野飲有6款。其實一定一定夠飽,以下係未上小籠包,非常豐盛!砂窩餛飩雞-超級有驚喜!先講湯,雞味好濃郁!好似日本拉麵個啲雞白湯底咁重雞味,再加上金華火腿的甘香甜味,整個湯立刻昇華哂。-餛飩大小適中,肉菜比例好好肉完全冇overcook.小籠包-見到在座每張枱都有點,名符其實的皮薄餡靚,多汁得黎入面的豬肉好鮮甜無錫排骨-朋友套餐的,但實在太好味不得不紀錄一下。肉完全唔柴唔韌仲好淋充分吸哂啲汁

叫左個豐盛一人套餐,主菜小食連野飲有6款。

其實一定一定夠飽,以下係未上小籠包,非常豐盛!
豐盛一人餐

砂窩餛飩雞
-餛飩大小適中,肉菜比例好好肉完全冇overcook.
砂窩餛飩雞

2021-12-28 426 瀏覽
中環返工嘅我,又搵到個食飯好地方喇😛就係位於歌賦街嘅上海弄堂菜肉餛飩🤩一聽個名就知係食上海菜,啱晒鍾意食上海菜嘅我😛佢有個午市優惠只要六、七十蚊就有個套餐了,套餐會奉送凍豆漿或者特色飲品一杯🤩而食物選擇都好多啊,好似有餛飩及煨麵類、弄堂菜類及廚師美食類,都係受歡迎嘅上海菜😍花雕醉雞🐔好鍾意食呢個,雞件好大件,味道好濃,令到雞件好入味,可以配埋白飯或者菜飯,我就揀咗菜飯🤩絕對係足料菜飯,每一啖都食到有菜😛上海炒粗麵🥢好大碟,所以叫兩個set同人share就啱啱好😛非常足料,入面嘅豬肉同白菜都好多,味道都好濃👍🏻炒得好惹味😚午市套餐可以加$18有埋油菜或酸辣湯,我加埋酸辣湯,呢度嘅酸辣湯整得好平衡,酸辣適中,唔會太酸又唔會好辣,夠晒開胃,重有好多配料響入面🤩另外重叫咗我最愛嘅干篇四季豆,好入味但唔會太咸,送飯食一流🤤

2021-12-08
2021-12-15 260 瀏覽
酸辣湯~偏辣的,但辣的程度卻很吸引,不會流鼻涕的那種,而酸味也很開胃,很適合餐前喝~炸銀絲卷~很大條的,1條會切3件,感覺幾抵食~脆皮春卷~很香脆,有3小件,內裡的是雜菜做餡料~砂鍋獅子頭~有2粒大肉丸及一棟菜,大肉丸鬆軟,免治肉那種,芡汁也夠味~糖醋魚塊~甜酸的味道很夠味,魚塊有數件,還有彩椒及菠蘿,足夠伴完一碗飯~素肉冬菇湯麵~很香的冬菇湯,配上炸的素肉及冬菇,吃起來雖然是素,但不錯~豆漿~套餐加5元可轉,有豆味,甜味也不太甜~

炸銀絲卷~很大條的,1條會切3件,感覺幾抵食~

脆皮春卷~很香脆,有3小件,內裡的是雜菜做餡料~

豆漿~套餐加5元可轉,有豆味,甜味也不太甜~
2021-12-09 246 瀏覽
好耐冇食上海弄堂,放工心血來潮去食晚餐兩個人叫左一個一人餐加單點幾樣野。🥘🍗🍚一人餐:酸辣湯/醉雞酸辣湯好夠辣好夠酸,但個辣來得快去得亦快好過癮!本來覺得丸辣,飲飲下又飲哂!醉雞去骨,都幾入味,雞皮不膩小籠包皮厚薄適中,咬開肉汁溢出,不覺肥膩,不錯上海菜必點的賽螃蟹蛋白滑溜成一束束如蟹肉,味道清淡配上醋同吃,更為解膩。嫩雞煨麵我最愛的嫩雞煨麵,湯底清淡而細膩,麵條入口細膩軟滑,喝口奶白色的湯整個人都暖起來
好耐冇食上海弄堂,放工心血來潮去食晚餐
兩個人叫左一個一人餐加單點幾樣野。

🥘🍗🍚一人餐:酸辣湯/醉雞
酸辣湯好夠辣好夠酸,但個辣來得快去得亦快
好過癮!本來覺得丸辣,飲飲下又飲哂!

醉雞去骨,都幾入味,雞皮不膩

小籠包
皮厚薄適中,咬開肉汁溢出,不覺肥膩,不錯

上海菜必點的賽螃蟹
蛋白滑溜成一束束如蟹肉,味道清淡配上醋同吃,更為解膩。

嫩雞煨麵
我最愛的嫩雞煨麵,湯底清淡而細膩,
麵條入口細膩軟滑,喝口奶白色的湯整個人都暖起來
2021-12-07 203 瀏覽
「上海弄堂」有幾間分店,但全部都係港島區,九龍新界暫時都無,所以過開海去開附近,我都會留定肚黎食上海嘢中環呢間位於歌賦街,唔難搵!呢道d橫街條條都好有風味好有特色,又多小店四點零,無嘜人,可以舒適寧靜咁慢慢嘆有套餐有散點,基本晚上食到既中午都可以點到跟餐既酸辣湯好夠熱,又足料,夠酸味又帶點辣,好醒神開胃上海紅燒牛肉呢個好,蘿蔔超入味,夠淋又無渣牛肉嫩滑,肉味濃郁,好食跟餐+$10轉擔擔麵湯底濃郁有花生香,帶點辣,麵質爽滑掛汁鍋貼粒粒皮脆飽滿豆沙鍋餅皮脆,紅豆味香,甜度適中每樣食物既味道都好滿意
「上海弄堂」有幾間分店,但全部都係港島區

四點零,無嘜人,可以舒適寧靜咁慢慢嘆

有套餐有散點,基本晚上食到既中午都可以點到

跟餐既酸辣湯
好夠熱,又足料,夠酸味又帶點辣,好醒神開胃

上海紅燒牛肉
呢個好
,蘿蔔超入味,夠淋又無渣
牛肉嫩滑,肉味濃郁,好食

跟餐+$10轉擔擔麵
湯底濃郁有花生香,帶點辣,麵質爽滑掛汁

鍋貼
粒粒皮脆飽滿

豆沙鍋餅
皮脆,紅豆味香,甜度適中

每樣食物既味道都好滿意

2021-11-28 126 瀏覽
今日離開中上環諗住去新開嘅中環街市行下 呢排好耐冇食上海菜 所以openrice搵到附近有呢間上海店便黎一試 但同樣有午市套餐只係由五十幾蚊度到七十幾蚊不等 已經有主食包埋嘢飲我哋叫咗一個醉雞拼擔擔麵 醉雞好夠味 有濃濃嘅酒味好啱我哋口味雞肉亦算嫩得嚟又有啲咬口 至於擔擔面就偏辣 帶有少少花生醬同肉碎嘅湯底 面質煙煙韌韌 味道都唔錯另外我哋叫咗個回鍋肉炒年糕 貪佢夠惹味 裏面都算足料 有椰菜青椒紅椒回鍋肉等等 而且我不嬲都鍾意上海年糕煙煙韌韌嘅感覺 所以呢個好啱我哋口味而食上海菜當然唔少得叫小籠包啦 呢度嘅小籠包皮唔算好薄 但我反而鍾意呢一種有咬口嘅包皮 而且熱辣辣一上就食 裏面超多湯汁 好滿足臨走嘅時候我哋仲發現其實呢度有下午茶餐 比午餐再抵食啲 下次可以再嚟試下

2021-11-27 80 瀏覽
11月生日那天中午,来尝试这家上海弄堂菜,终于找到家的感觉,非常开心温暖。大爱上海菜肉馄饨,菜肉馅清香鲜美,酱油汤头调味恰到好处,很顺口。烤麸更是入口细腻浓郁,颇有“回头那人就在灯火阑珊处”。难得在香港吃到这样有素质又平价的上海菜。服务也很好,宾至如归。下次再来。
2021-11-24 90 瀏覽
這天我們來到中環歌賦街,做完嘢開始肚餓想搵地方食飯。發現呢度原來都有上海弄堂菜肉餛飩,同事咁啱又鍾意食上海野所以決定入去醫肚。裝修古色古香。一坐低就有香脆花生做小食。鎮江肴肉有口感,與醋一起吃非常配合。素菜春卷 春卷皮炸至金黃色,非常香脆,餡料豐富實在。擔擔麵麵質彈牙,湯底濃郁,充滿著花生香。宮保雞丁醬汁微辣順口,雞丁鮮嫩,花生鹹香美味。無錫排骨排骨軟嫩入味,汁香味濃。上海菜飯飯粒分明,油潤兼香氣味撲鼻。
這天我們來到中環歌賦街,做完嘢開始肚餓想搵地方食飯。
裝修古色古香。
一坐低就有香脆花生做小食。
鎮江肴肉
有口感,與醋一起吃非常配合。
素菜春卷
春卷皮炸至金黃色,非常香脆,餡料豐富實在。
擔擔麵
麵質彈牙,湯底濃郁,充滿著花生香。
宮保雞丁
醬汁微辣順口,雞丁鮮嫩,花生鹹香美味。
無錫排骨
排骨軟嫩入味,汁香味濃。
上海菜飯
飯粒分明,油潤兼香氣味撲鼻。
  • 鎮江肴肉
  • 菜飯
  • 擔擔麵
2021-11-22 85 瀏覽
行完PMQ周圍去搵食,就搵到這間價錢平民化的上海菜。地方不大,兩點多來到都要等位。入座後,便有熱茶(每位$5)及餐前小食($10)送上,微辣的花生令人開胃。小籠包($40/4隻),上枱熱度十足,厚薄適中的外皮可以承托著內邊爆滿的湯汁跟肉汁,湯汁又不太油膩,而且帶有肉的鮮甜味。西洋菜餛飩($65/8隻),是季節限定的,每隻餛飩都包得似金元寶般,很飽滿,西洋菜份量比豬肉多,所以食多幾隻都不覺膩,鐘意食西洋菜的朋友一定喜歡。炸春卷($32),炸得香脆的春卷皮包著豬肉絲,津白及白菇,十分香口。蔥油開陽煨麵($65),這個麵只用油爆香蔥跟蝦米再用高湯煮香,沒有其他的配菜,感覺很單調,但我就是喜歡它的蔥油香,跟幼身的上海麵很配合。

2021-11-21
2021-11-03 104 瀏覽
工作關係,經過歌賦街,新式Café 和西餐廳不少,唯獨是這間上海弄堂店我較為有興趣,最喜歡是上海菜,很掛念回鍋肉炒年糕這個小菜🥺回鍋肉炒年糕這道小菜很有鑊氣!回鍋肉煎得焦香,配料豐富,有青椒、紅椒、椰菜等等。而主角之一——年糕,厚切得來彈牙!配上鹹甜醬汁,給好吃。西洋菜雲吞雲吞很足料,啖啖是西洋菜🤓而且份量有八粒,算是很飽肚!最欣賞是湯底,充滿鮮味,😋芝麻湯圓$32有五小粒,細細粒😼咬下時,芝麻蓉流出,好吃😙

回鍋肉炒年糕

西洋菜雲吞

芝麻湯圓

$32有五小粒,細細粒😼咬下時,芝麻蓉流出,好吃😙
2021-10-27 1984 瀏覽
到中環逛街,朋友想吃中式午餐,我便帶他到位於歌賦街的上海弄堂。朋友看過菜牌,見多款上海傳統小食/點心也想嚐嚐,就由他點菜吧。店員隨後送上前菜和茶,朋友嚐了一嚐花生,原來是麻辣花生,偏重於花椒香氣,不嗆喉的,朋友十分喜歡。 脆皮素鵝 :腐皮外層金黃酥脆,裹着切成絲的冬菇、木耳、甘筍和冬筍,餡料豐富,口味濃郁。 小籠包 : 小籠包皮薄餡足,肉質新鮮,肉汁豐盈。雖說是皮薄,但又不會輕易被弄穿外皮,致肉汁流失,師傅工藝甚佳。 煎餃 :薄薄的外皮,餃底煎得香脆,帶點焦香。內裡肉餡飽滿,鮮肉質量和味道也好,口感滿足。 春卷 :春卷炸得香脆,但不油膩。 酸辣麵 :酸辣湯濃稠適中,酸味與辣味取得平衡,用料十足。麵不糊口,亦能掛上酸辣湯,一次過滿足想嚐到酸辣湯和麵食的好友。

脆皮素鵝

煎餃

春卷 :春卷炸得香脆,但不油膩。

春卷

酸辣麵