2021-05-02 912 瀏覽
勁抵食上海菜🤩個飯只係$48!!!🤩🤩未至於超級好食但絕對係好食飯有好多菜,感覺健康好多🤣🙈(雖然都有少少油)獅子頭唔算好有肉汁但唔會乾甜醋排骨就同我想像中有啲出入,感覺係無炸過嘅排骨多啲,但都好食嘅👍豆漿唔會太甜👍雖然唔重豆味
勁抵食上海菜🤩
個飯只係$48!!!🤩🤩
未至於超級好食但絕對係好食
飯有好多菜,感覺健康好多🤣🙈(雖然都有少少油)
獅子頭唔算好有肉汁但唔會乾

豆漿唔會太甜👍雖然唔重豆味
豆漿
菜飯
糖醋排骨
豆漿
菜飯
2021-04-06 1114 瀏覽
之前在这店吃过餈饭,大大件的,很抵食。今天再光顾,除了医肚,还可以试试其他东西。从店外的餐单,可以知道食品的价钱没有很大的变化,是便宜之选。店不大,大概可以坐二十个客人左右,但环境一般,感觉通风不够,有点闷热。另外,服务态度也有改善的空间。除了饭和面,还是有一些上海小吃,款式可不少。本来是想点糖醋排骨的,但被告之已经卖完,只好点其他。稍等了一下,面上枱了。面和猪扒分开放,不会泡着令猪扒变腍。猪扒刚炸完,外脆内软,滋味十足。炸云吞也是刚炸好的,云吞皮有点厚,但还是十分香脆的。但包在里面的馅料有点淡,没吃到味道。在这里吃过两次,觉得他们的排骨面和餈饭都不错,而且不贵,性价比不低。

除了饭和面,还是有一些上海小吃,款式可不少。

本来是想点糖醋排骨的,但被告之已经卖完,只好点其他。

上海排骨面

上海炸云吞

2021-04-06
上海排骨面
2021-03-11 1289 瀏覽
粢飯😎$22睇完傳媒報道之後去😂話用料講究同新鮮😇既然係屋企附近,當然要去望下啦🙃的確真係幾大個🥸而且味道都唔錯😋餡料亦夠多同豐富😌食完一個都已經覺得好飽🤣上海真真豆漿大王 (紅磡)紅磡蕪湖街48號地下
粢飯😎$22

睇完傳媒報道之後去😂
話用料講究同新鮮😇
既然係屋企附近,當然要去望下啦🙃
的確真係幾大個🥸
而且味道都唔錯😋
餡料亦夠多同豐富😌
食完一個都已經覺得好飽🤣

上海真真豆漿大王 (紅磡)
紅磡蕪湖街48號地下
2021-02-26 1530 瀏覽
每次當我想食粢飯既時候, 我一定會去紅磡呢間上海真真豆漿大王。佢地既粢飯 ($22) 勁大舊, 裡面既油炸鬼夠哂香脆, 仲有甜甜既肉鬆同唔太咸既榨菜, 用料十足, 仲係即叫即整, 所以食既時候仲係熱辣辣。今次我仲叫多一個排骨粢飯 ($28), 用料都係一樣, 再包住大大件既招牌炸排骨, 口感非常豐富, 飽足感十足。香炸雞全翼 ($11/隻), 雞翼都係即叫即炸, 非常香脆惹味。炸上海雲吞 ($25/5隻) , 雖然外賣返到屋企凍左, 但個皮依然脆, 再配埋個酸甜醬一齊食, 感覺好開胃。熱無糖豆漿 ($11) , 佢地既豆漿好濃郁, 豆味濃, 唔錯。咸豆漿加雞蛋 ($19), 第一次食咸豆漿, 感覺好新鮮, 呢碗材料十足, 有油炸鬼, 蝦米, 炸菜同蔥等等, 咸香之餘又有濃郁既豆香味, 推介。

粢飯
排骨粢飯
香炸雞全翼
炸上海雲吞
熱無糖豆漿
咸豆漿加雞蛋
粢飯
2021-02-09 777 瀏覽
一直覺得紅磡係一個被忽視嘅美食寶藏好多出名餐廳都係度發跡今日同大家介紹呢間真真豆漿大王所以個名唔係太特別但d食物都頗有驚喜酸辣湯底滿分,爆分,超級高分完全中曬我口味算是比較偏甜辣一點的酸辣湯比較沒有殺傷力惹味的同事讓人不自覺喝湯用料也一點都不馬虎酸筍,豬紅,雲耳。應有盡有勾芡也做得很足不是那種水水的湯無論你愛唔愛辣都建議一試菜肉雲吞相較一般上海食物店size比較小但味道也平均之上糖醋排骨算是接近鎮江骨的感覺酸甜可口可惜有點鞋麵不太掛湯有點浪費了酸辣湯整體的份量很足再講多次可以加錢轉酸辣湯底要試試
一直覺得紅磡係一個被忽視嘅美食寶藏
好多出名餐廳都係度發跡
今日同大家介紹呢間
真真豆漿大王
所以個名唔係太特別
但d食物都頗有驚喜

酸辣湯底
滿分,爆分,超級高分
完全中曬我口味
算是比較偏甜辣一點的酸辣湯
比較沒有殺傷力
惹味的同事讓人不自覺喝湯
用料也一點都不馬虎
酸筍,豬紅,雲耳。應有盡有
勾芡也做得很足

再講多次
可以加錢轉酸辣湯底
要試試
2020-12-10 1178 瀏覽
紅磡老字號上海麵店~份量足價錢都算幾親民冬天食返碗辣辣酸辣湯暖下個胃先酸辣上海排骨麵分開上~酸辣湯夠酸夠辣~味道都好夠~如果加多少少胡椒粉仲好食~又足料有豆腐、筍、木耳絲、豬紅~外賣一大碗食完飽晒上海排骨炸得到啱啱好又唔會乾~一大塊好入味~不過比較多油~食完好熱氣一大碗雪菜面冇咩特別炸獅子頭一份有4粒~可能因為中間多肉要炸耐D所以比較黑~加上比較多肥膏~多油少瘦肉所以食落成口油~好彩唔係成日食都還好
紅磡老字號上海麵店~份量足價錢都算幾親民

2020-12-10
酸辣湯麵
上海排骨
2020-10-01 1341 瀏覽
久唔久都會有鋪癮想食粢飯經過呢一間豆漿大王見到出邊有勁多人等緊外賣應該食物質素有返咁上下咁就入咗去堂食 好彩唔使等位叫咗一個粢飯,熱豆漿,油豆腐配上海排骨米線,炸上海雲吞同埋一隻茶葉蛋栥飯就$22一大個,好抵食有一個姐姐係負責即包栥飯,所以成個粢飯係熱辣辣,入邊嘅油炸鬼亦都係非常之香脆肉鬆同埋榨菜份量都唔少,一個人食一個完全可以係一餐飯嘅份量由於我叫佢切一半上,所以中間有啲膠袋上海炸雲吞好好食,入面菜同肉嘅比例各一半油豆腐嘅中間釀咗一啲好似牛肉嘅肉好特別差上海排骨非常之薄而且香口唔會太鹹,小朋友就咁咬都咬到總括而言,呢間餐廳都幾好食下次可以再食
久唔久都會有鋪癮想食粢飯
經過呢一間豆漿大王見到出邊有勁多人等緊外賣
應該食物質素有返咁上下
咁就入咗去堂食 好彩唔使等位
栥飯就$22一大個,好抵食
肉鬆同埋榨菜份量都唔少,一個人食一個完全可以係一餐飯嘅份量
由於我叫佢切一半上,所以中間有啲膠袋
上海炸雲吞好好食,入面菜同肉嘅比例各一半
油豆腐嘅中間釀咗一啲好似牛肉嘅肉
好特別
差上海排骨非常之薄而且香口
唔會太鹹,小朋友就咁咬都咬到
總括而言,呢間餐廳都幾好食
下次可以再食
《香港紅磡 上海真真豆漿大王》紅磡餐廳平靚正之選,喜歡吃酸辣湯,餈飯的朋友可以來試試。是日午市到來,等候入座大概要五分鐘,所以可以先看看餐牌。價錢很平民,一餸的酸辣湯麵或菜飯只需三四十元!而且份量偏多!男生也吃很飽!我和同事分別點了1. 酸辣糖醋排骨麵:酸辣湯很出色,料也豐富,湯裡有我喜歡的筍、木耳絲,還是豬紅!排骨也很好吃很入味!2. 香炸雞翼菜飯:看到雞翼我兩眼發亮!都是現叫現炸!炸得金黃金黃的!3. 酸辣上海燻魚麵:看到雞翼和排骨如此出色,讓我超期待我的燻魚,結果燻魚上桌時不禁流露出無奈的表情,燻魚長得很不討好,不過味道是不錯的4. 鍋貼:20元只有三隻,有點貴而且沒有什麼特別真真是我來第一次就想著什麼時候再來的餐廳,真的平靚正!
《香港紅磡 上海真真豆漿大王》
紅磡餐廳平靚正之選,喜歡吃酸辣湯,餈飯的朋友可以來試試。
我和同事分別點了

4. 鍋貼:20元只有三隻,有點貴而且沒有什麼特別

真真是我來第一次就想著什麼時候再來的餐廳,真的平靚正!
2020-05-19 1356 瀏覽
住紅磡,即使未食過都一定聽過真真,因為實在好多年歷史,而且搭車經過蕪湖街都總會見到。不過真真唔近我屋企,所以印象中只係試過一兩次。趁住公眾假期去探長輩,老人家唔鍾意帶口罩所以我地做埋送外賣啦。中午時間叫外賣都要等十五分鐘,非常旺場。今次叫嘅都係招牌食物,粢飯、雞翼豬排酸辣湯麵同凍熱豆槳。加埋差唔多一百蚊,睇落唔平但係份量十足!粢飯係佢最出名,夠晒大份配料又多,榨菜味好出!而且糯米飯唔會太乾所以令人一口接一口。不過對我而言真係太大份,一個人食當晚餐都夠晒,如果有個迷你版就啱我啦。令我有驚喜係個酸辣湯麵,個酸辣湯底味道剛好亦好順口好柔,只係好微的辣小朋友都冇問題!反而酸嘅味道會出少少所以成個感覺好開胃。配埋上海麵,最初擔心外賣會發脹淋晒但反而吸埋湯汁好正!結果當然連湯飲晒啦!相對我覺得炸豬排就有點失色,上海式炸豬排通常比較乾身,但呢個實在太乾肉質太柴。叫左凍熱豆槳各一,熱豆槳係用碗,所以份量好多,而且老公話熱豆槳比凍豆槳更滑更香豆味(不過我冇試凍所以就分唔到)。
2020-05-01
15 分鐘 (外賣自取)
  • 酸辣湯
2020-05-17 706 瀏覽
已開業數十年的上海珍珍豆漿大王,其招牌菜鹹豆漿、粢飯早已成為附近街坊的正常早餐🥣今天帶朋友前來午飯,淨菜肉雲吞皮薄涵靚,加上自製雪菜,份外吸引。炸饅頭$15一小碟三個,份量剛好。酸辣湯麵🍜非常近似上海的味道,油豆腐、木耳絲用料十足!
已開業數十年的上海珍珍豆漿大王,
其招牌菜鹹豆漿、粢飯早已成為附近街坊的正常早餐🥣

炸饅頭、淨菜肉雲吞
炸排骨酸辣麵
2020-05-10
炸饅頭、淨菜肉雲吞
炸排骨酸辣麵
2020-04-25 681 瀏覽
已經幫襯過無數次,過半都係漏單、漏俾、落漏野。點解仲要幫襯,只因太想食粢飯⋯⋯成日諗住俾機會佢點知今次俾錯order,上次俾漏粢飯,次次有唔同野錯,職員態度又唔好,無心做嘅唔好要食客承受呢種氣

2020-01-21 1102 瀏覽
行過上海豆漿大王,又想起小時候都有來飲豆漿,我這些窮L女糧尾的最好選擇,起碼食得飽又抵食本身我都好喜歡食餈飯,今晚當然不例外,一個|餈飯$22,大大個而且配料份量十足,肉鬆多,當中不少得爽脆的炸菜,還有油條,飯身又晤會太濕或太乾|大馄饨^$32上海雲吞配雪菜或炸菜,我個人選擇雪菜,一共7粒淨雲吞,菜肉餡平均,皮夠薄大粒,食落都新鮮 ,伴碗仲有雪菜,食完都捧腹而回一共$54元又一餐晚飯,一句話抵食又美味

一共$54元又一餐晚飯,一句話抵食又美味
2020-01-21
5 分鐘 (堂食)
2020-01-02 780 瀏覽
我很喜歡食上海餈飯做早餐,不過在香港卻很少食到好味的餈飯,so far只發現幾間合胃口,分別在將軍澳、新蒲崗及位於紅磡的這一家上海店。餈飯最好就係新鮮做,因為如果做定,那熱糯米的倒汗水會令餈飯內的油炸鬼唔脆(其實在香港未食過有脆油炸鬼的餈飯,真傷心),另一樣餈飯不可不知的重點,就是肉鬆的比例,因為太多就會有點咸,兼且入口時沒有了很均勻的感覺,如果太少,不用我說也知道無味啦,這店做得剛剛好(注意︰即做只限早餐時段)。除了餈飯,我愛配以蛋漿(即熱豆漿加蛋),一邊攪,蛋花慢慢熟,這過程實在太好玩了。
蛋漿+餈飯
蛋漿+餈飯
2019-12-06 606 瀏覽
打完網球🎾食咩都好好味系列😋第一次食咸豆漿($18),有新鮮油炸鬼加䓤同炸菜。有d似粥嘅配搭,但估5到同豆漿一齊食係咁夾!不過自己食一碗會好飽,同friend 一齊share 就可以叫埋我強烈推介嘅餈飯🍙($28)。 呢個餈飯十級高汁,即叫即整。內有新鮮脆卜卜嘅油炸鬼之外仲有肉鬆同脆口嘅炸排骨。個飯好煙韌。仲好貼心咁幫你切一半。開心share 🥳仲有凍豆腐($12),好香豆味,打完波飲返杯真係好正!
打完網球🎾食咩都好好味系列😋
仲有凍豆腐($12),好香豆味,打完波飲返杯真係好正!
2019-10-07 824 瀏覽
行過呢間上海舖入面坐個滿堂紅,就決定外賣試試。 可能因為太多人的緣故所以我們買外賣的時間也等了很久。 我們點了最出名的粢飯,果真名不虛傳。外面是薄薄一層粢飯,入面有滿滿的餡料。包括油炸鬼、肉鬆和榨菜。油炸鬼沒有因為時間或粢飯的熱力變淋,反而能保留應有的口感。配合甜甜的肉鬆和不太咸的榨菜,味道可說得上上佳。 另外,我們也點了炸雲吞($25/5隻)皮很脆,surprisingly 咬開仍有淡淡的白菜豬肉香味。怕太乾的朋友可配合醬汁醮來吃。 可是這個糖醋排骨菜飯則好壞參半。肉太乾,不夠入味,醬汁偏甜,不太好吃。菜飯則可接受。但不會回頭點這個

另外,我們也點了炸雲吞($25/5隻)

2019-10-07
15 分鐘 (外賣自取)